Η Huawei μας έχει συνηθίσει σε κομψά προϊόντα, για κάθε budget και γούστο, και το Huawei Watch Fit δεν αποτελεί εξαίρεση. Πρόκειται για ένα λεπτεπίλεπτο, ιδιαίτερα ελαφρύ και διακριτικό wearable που θα ήταν άδικο να χαρακτηριστεί απλά ως “activity tracker” αλλά διαθέτει και μερικές λειτουργίες που βρίσκουμε και σε smartwatches. Το πού ακριβώς, θα το δούμε παρακάτω. 

Εμφάνιση – Σχεδιασμός 

Αρχικά, ας σταθούμε στην εμφάνιση. Το πρώτο που θα παρατηρήσει κανείς είναι πως ξεφεύγει από τα πρότυπα των περισσότερων wearables, καθώς ενάντια στο τυπικό στρογγυλό σχήμα οθόνης, προτιμήθηκε το ορθογώνιο. Ζυγίζει μόλις ~34 γραμμάρια και δεν ξεπερνά τα 11mm (10.7mm, για την ακρίβεια) σε πάχος – με λίγα λόγια, δεν γίνεται αισθητό στον καρπό. Παράλληλα, είναι αδιάβροχο έως 5ATM, καθιστώντας το ιδανικό για καθημερινή χρήση καθώς αντιστέκεται στον ιδρώτα και στο νερό (έως 50 μέτρα σε πισίνα/θάλασσα). 

Για την οθόνη χρησιμοποιήθηκε καμπυλωτό στις άκρες 2.5D glass, ενώ το σώμα είναι κατασκευασμένο από πλαστικό. Ίσως αναμενόμενο βάσει του βάρους του, όμως με μια γρήγορη ματιά, ίσως κάποιος θεωρούσε πως η κατασκευή είναι μεταλλική. Στο δεξί μέρος βρίσκεται το μοναδικό πλήκτρο χειρισμού, ακριβώς δίπλα στην οπή του μικροφώνου. Πατώντας το μια φορά, ενεργοποιείται η οθόνη και εμφανίζεται ένα μενού επιλογών για να διαλέξετε αγγίζοντας την οθόνη αφής, ενώ πατώντας το άλλη μια φορά, μια γρήγορη λίστα επιλογής ασκήσεων εμφανίζεται στην οθόνη. Αξίζει να αναφερθεί πως το γυαλί δεν είναι Gorilla Glass κι έτσι, παρότι δεν σημαδεύεται ιδιαίτερα εύκολα, καλό θα ήταν να μην δοκιμάσετε τις αντοχές του. 

huawei_fit_1.jpg.0fb73a2ba68c38e52699d45891361d6b.jpg

Σχεδιαστικά, είναι αρκετά κομψό με μοναδική ίσως εξαίρεση τον αισθητήρα στο κάτω μέρος τού ρολογιού. Εξέχει αισθητά από το σώμα και, παρότι σε ένα λεπτό χέρι ίσως δεν γίνεται αντιληπτό, εκτιμώ πως ίσως γίνει λίγο άβολο αν το ρολόι δεθεί σφιχτά σε μεγαλύτερο καρπό – ειδικά σε ιδρωμένο χέρι έπειτα από άσκηση. 

Επιπλέον, παρότι τα λουράκια του είναι εναλλάξιμα, ο μηχανισμός ένωσης είναι πλαστικός και θα χρειαζόταν ιδιαίτερη προσοχή σε όποιον επιχειρήσει να αφαιρέσει το λουράκι. Αξίζει να σημειωθεί πως, αυτή τη στιγμή, δεν διατίθενται λουράκια από τρίτους κατασκευαστές· το επίσημο λουράκι είναι διαθέσιμο σε 4 χρώματα (Mint Green, Sakura Pink, Cantaloupe Orange και Graphite Black), ενώ το ρολόι σε 3 (Black, Silver, Rose Gold). 

Οθόνη – Χαρακτηριστικά 

Η ορθογώνια οθόνη έχει έκταση 1.64” και το AMOLED panel της διαθέτει ανάλυση 280 x 456 pixels με πυκνότητα ~326ppi. Η πραγματική, αξιοποιήσιμη οθόνη είναι ήδη μεγάλη όμως φαντάζει μεγαλύτερη σε συνδυασμό με την περιμετρική κυρτότητα. Από την πρώτη στιγμή, η οθόνη θα εντυπωσιάσει με τα ζωηρά της χρώματα και την φωτεινότητά της, καθώς όλα είναι ευδιάκριτα ακόμη και υπό το φως του ηλίου. Επιπλέον, μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με τις επιθυμίες του χρήστη καθώς διατίθεται πληθώρα από εναλλάξιμα watch faces. 

Αυτό που ίσως διχάσει είναι η ιδιαιτερότητα που σημειώθηκε εξ αρχής: το ορθογώνιο σχήμα. Ακριβώς λόγω του σχήματος, οι γραμματοσειρές ίσως φανούν λίγο δυσανάγνωστες σε ορισμένες λειτουργίες, καθώς πολλή πληροφορία συσσωρεύεται σε μια μακρόστενη οθόνη. Για κάποιον που έχει εμπειρία από activity trackers ίσως δεν ενοχλήσει, όμως για κάποιον που κάνει τη μετάβαση από στρογγυλό wearable, η διαφορά ίσως είναι πιο αισθητή. 

 

 huawei_fit_3.jpg.30bded71a80252ca7bd0077a8a551325.jpg huawei_fit_7.jpg.253ff89bab3997f0b136b89436cd005c.jpg huawei_fit_6.jpg.c31fa6587bc361ecbd0a595c025b880e.jpg

Επιστρέφοντας στα τεχνικά, κάτω από το «καπώ» βρίσκεται μια μπαταρία λιθίου 180mAh με διάρκεια ζωής έως και 10 ημέρες. Μάλιστα, υπάρχει η δυνατότητα ταχείας φόρτισης – με 5 λεπτά φόρτισης, το Watch Fit μπορεί να αντέξει έως και μία ημέρα. 

Διαθέτει ενσωματωμένο GPS, αισθητήρα IMU 6 αξόνων με επιταχυνσιόμετρο και γυροσκόπιο, οπτικό αισθητήρα παλμών, αισθητήρα φωτός όπως και ενσωματωμένη μνήμη 4GB. Πρακτικά, όλα αυτά σημαίνουν πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί – σε ένα βαθμό – ανεξάρτητα από το smartphone, καθώς μπορεί να καταγράψει μια άσκηση ή στοιχεία που συλλέγει κατά τη διάρκεια της μέρας και να τα μεταφέρει στο smartphone κατά την επόμενη... συνάντησή τους. 

Η ενσωματωμένη μνήμη δεν επιτρέπει την αποθήκευση τραγουδιών – οπότε ναι μεν υπάρχει η δυνατότητα χειρισμού της μουσικής που παίζει στο smartphone, όμως η έλλειψη ενσωματωμένου ηχείου ή δυνατότητας απευθείας σύνδεσης ακουστικών, του στερούν την πλήρη αυτονομία. Φαίνεται πως, για να επιτευχθεί η δεκαήμερη διάρκεια της μπαταρίας, θυσιάστηκε η αυτονομία στο κομμάτι της μουσικής αλλά και πολυτέλειες όπως Wi-Fi και NFC, μιας και το Bluetooth είναι ο μοναδικός τρόπος επικοινωνίας με άλλες συσκευές. 

 Λειτουργίες – Επιδόσεις 

Τώρα, μπαίνουμε στο «ζουμί» και ο τομέας όπου το Watch Fit λάμπει. Όσον αφορά το fitness κομμάτι των λειτουργιών, υπάρχουν αρκετά τόσο για τον απλό όσο και για τον έμπειρο χρήστη. Αρχικά, υπάρχουν έτοιμα 96 workout modes που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ασκήσεων, από τρέξιμο και ποδηλασία έως χορό και κολύμβηση – επιπλέον, υπάρχει αυτόματη ανίχνευση άσκησης (για περπάτημα, τρέξιμο, ελλιπτικό και κωπηλατικό) ώστε να μην ασχοληθείτε καν με το μενού, αν δεν έχετε κάτι πολύ συγκεκριμένο να ρυθμίσετε. Ωστόσο, για τους φίλους του τρεξίματος, η έλλειψη αλτίμετρου θα αποτελέσει πλήγμα. Τα “Quick-workout Animations”είναι κάτι που δεν θα συναντήσετε σε άλλο wearable: πρόκειται για μια λειτουργία όπου βλέπετε τη σωστή στάση σώματος και κινήσεις για κάποιες ασκήσεις, απευθείας στην οθόνη τού Watch Fit. 

huawei_fit_4.jpg.f0289b1ad76644b5598994322aa1447f.jpg

Το σύνολο των αισθητήρων (όπως παλμών και SpO2, το τελευταίο εκ των οποίων είναι... άφαντο σε τέτοια κατηγορία τιμής) αλλά και το GPS λειτουργούν αρκετά καλά και δίχως σημαντικές αποκλίσεις στο σύνολο των μετρήσεων, με μοναδικό ερωτηματικό τη χρήση κατά την κολύμβηση, για την οποία και δεν έχουμε στοιχεία να παραθέσουμε. Αυτό που καταφέραμε να δοκιμάσουμε όμως, είναι ο ύπνος, και παρατηρήθηκαν μετρήσεις που συμφωνούσαν (και στα 3 στάδια) με άλλα wearables. 

Σε επίπεδο απλής καθημερινότητας, υπάρχουν αρκετές χρήσιμες λειτουργίες όπως ειδοποιήσεις και ανάγνωση αυτών (αλλά όχι απάντηση σε SMS ή κλήσεις μέσω του Watch Fit). Κατά κύριο λόγο, πρόκειται για δυνατότητες που απαιτούν smartphone είτε για να παραμετροποιηθούν και να προβάλλουν την πληροφορία που θέλετε, είτε απλώς για να λειτουργήσουν. Συνεπώς, μην περιμένετε το πλήρες φάσμα δυνατοτήτων που θα συναντούσατε σε ένα smartwatch εφόσον και το ίδιο το Watch Fit επικεντρώνεται στην άσκηση παρά κάθε άλλο. 

Screenshot_20201001-222549_Health.jpg.2e9f874ea0c2d8b81ec35d8455e4d69f.jpgScreenshot_20200928-223242_Health.jpg.41e740ea5237b051871611264cb4c274.jpgScreenshot_20201001-222555_Health.jpg.1c35ef339721eaeeff0cad189952bfe4.jpg 

Το θετικό είναι πως, λόγω όλων αυτών που μπορεί (ή δεν μπορεί) να κάνει, η μπαταρία αντέχει όντως περίπου 10 ημέρες με απλή καθημερινή χρήση και ενίοτε άσκηση. Οι πιο ενεργοί θα παρατηρήσουν μειωμένη διάρκεια ζωής – λίγο παραπάνω από τα μισά της – καθώς ένα εντονότερο πρόγραμμα άσκησης (που διαρκώς χρησιμοποιεί αισθητήρες, GPS κλπ) έχει αντίστοιχο αντίκτυπο στην μπαταρία. Κάτι που επίσης θα πρέπει να έχουν κατά νου οι ενεργότεροι εξ ημών, είναι πως όλη η διαχείριση γίνεται μέσω του Huawei Health App και δεν υποστηρίζονται εφαρμογές third-party, όπως Strava. 

 Συμπέρασμα 

Ας συνοψίσουμε τα εξής τρία βασικά πράγματα: έχει καλές επιδόσεις/ακρίβεια, έχει περιορισμένες λειτουργίες ως αμιγώς smartwatch, έχει καλή διάρκεια μπαταρίας δεδομένης της οθόνης και των χαρακτηριστικών/λειτουργιών του. Με όλα αυτά στον νου, το Watch Fit απευθύνεται στον άνθρωπο που αθλείται και θέλει μια ποιοτική και έμπιστη λύση για σύντροφό του στις ασκήσεις. Σίγουρα, δεν απευθύνεται στον χρήστη που ψάχνει ένα οικονομικό smartwatch, καθώς στα περισσότερα προχωρημένα πράγματα που μπορεί να κάνει, χρειάζεται την υποστήριξη ενός smartphone και δη, Android (ιδανικά, Huawei). 

huawei_fit.jpg.8c23e45ab46efac4e23ac2191113460e.jpg

Με προτεινόμενη τιμή λιανικής τα 129.99€ -και πολύ ενδιαφέρον δώρο για όσους προπαραγγείλουν- αναμφίβολα θα τραβήξει βλέμματα και θα βρει το κοινό του, καθώς θεωρούμε πως η εμπειρία χρήσης αλλά και η εμπιστοσύνη που προσφέρει, αξίζουν την επένδυση έναντι σε ένα αντίστοιχο οικονομικότερο wearable της κατηγορίας του – πάντα, με κύριο γνώμονα την άσκηση. 

spacer.png

Μας άρεσαν 

  • Καθαρός σχεδιασμός, για άθληση και απλή καθημερινότητα 
  • Ακρίβεια μετρήσεων, αξιοπιστία και μηδαμινά προβλήματα στη χρήση 
  • Ικανοποιητική διάρκεια μπαταρίας, δεδομένων των δυνατοτήτων και της τιμής 

Δεν μας άρεσαν 

  • Η κατασκευή δικαιολογεί την χαμηλή τιμή, δίχως παρόλα αυτά να παρουσιάστηκε πρόβλημα 
  • Αδυναμία συνεργασίας με άλλες εφαρμογές/υποστήριξη σε iPhone 
  • Έλλειψη λειτουργιών όπως φόρτωση τραγουδιών, NFC για πληρωμές