Έχοντας σημαντική παρουσίαση και στην αγορά των ακουστικών με τη σειρά Freebuds, η Huawei αποτελεί έναν από τους πιο δραστήριους κατασκευαστές σε μια κατηγορία που αποκτά ολοένα και μεγαλύτερο κοινό.

Στην κυκλοφορία αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα η νέα πρόταση της εταιρείας, τα Freebuds Pro, τα οποία αποτελούν την κορυφαία πρόταση της Huawei στο χώρο των ακουστικών-ψειρών. Στην ουσία εμείς τα θεωρούμε ως το διάδοχο των Freebuds 3 που μας είχαν εντυπωσιάσει πέρσι αν και δεν έλειπαν τα προβλήματα.  Για να δούμε όμως τι καινούριο φέρνουν τα Freebuds Pro και αν η Huawei μπόρεσε να διορθώσει τα κακώς κείμενα του προκατόχου τους, έτσι ώστε να δικαιολογείται το χρηματικό αντίτιμο των €199. 

Σχεδιασμός

Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε αρκετές ομοιότητες μεταξύ των ακουστικών της κατηγορίας, ομοιότητες που συνήθως φέρνουν μνήμες από τη σειρά AirPods της Apple. Τα Freebuds Pro φέρουν ελάχιστες τέτοιες ομοιότητες ενώ εντύπωση προκαλεί η βάση του ακουστικού η οποία δεν έχει κυλινδρικό σχήμα, αλλά είναι παραλληλόγραμμη με επίπεδες πλευρές, κάτι απαραίτητο για τον τρόπο χειρισμού των ακουστικών για τον οποίο θα μιλήσουμε στη συνέχεια.

Η Huawei αναφέρει ότι για το σχεδιασμό των Freebuds Pro έχει εμπνευστεί από τη «γεωμετρική αισθητική» γνωστών μνημείων ανά τον κόσμο όπως την Αγιά Σοφιά και την Παναγία των Παρισίων. Αν κάτι πάντως μας «χαλάει» είναι η εμφάνιση του λογότυπου της Huawei στην επιφάνεια και των δύο ακουστικών, που ανάλογα με το χρωματισμό είναι πιο έντονη ή όχι. Εμείς είχαμε στη διάθεσή μας το μαύρο χρώμα ενώ κυκλοφορούν ακόμα σε κλασσικό λευκό καθώς και σε μια πιο γυαλιστερή -και εντυπωσιακή- ασημένια έκδοση.

freebuds_pro__13.jpg.b89843dd2a4b381e9f384809c6142797.jpg

Ο σχεδιασμός των ακουστικών είναι το πρώτο μέρος που μας ενδιαφέρει αφού αυτά έρχονται κλασσικά σε ειδική θήκη φόρτισης. Αυτή διαφέρει από των Freebuds 3 αφού έχει μικρότερο ύψος αλλά μεγαλύτερο πλάτος. Ενσωματώνει LED φωτάκι για να καταλαβαίνουμε άμεσα αν χρειάζεται να φορτίσουμε τη θήκη αλλά και τα ακουστικά, κάτι για το οποίο θα χρειαστούμε ένα καλώδιο USB-C που περιλαμβάνεται στη συσκευασία.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι τις πρώτες ημέρες δυσκολευόμασταν να βγάλουμε τα ακουστικά από τη θήκη, κάτι για το οποίο χρειάζεται ένα μικρό κόλπο και συγκεκριμένα να σπρώξουμε το ακουστικό προς τα μέσα προκειμένου να έχουμε τη δυνατότητα να το πιάσουμε και να το βγάλουμε από αυτή. Μάλιστα όπως φαίνεται δεν θα είμασταν οι μόνο που αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα αφού μετά από πρόσφατη αναβάθμιση, η Huawei εμφανίζει σχετικό animation κατά την εγκατάσταση για την καλύτερη ενημέρωση του χρήστη.

Τοποθέτηση

Με βάρος μόλις 60 γραμμάρια, η τοποθέτηση των Freebuds Pro στα αυτιά μας γίνεται πολύ εύκολα, εξαιτίας του εργονομικού τους σχεδιασμού. Σύμφωνα με την εταιρεία αυτός έχει βασιστεί σε σχήματα από τα αυτιά 1000 ατόμων, δίνοντας έμφαση στη σταθερότητα παρά τις δονήσεις κάτι που επιβεβαιώσαμε όλες τις ημέρες που δοκιμάζαμε τα ακουστικά. Αυτό δεν σημαίνει ότι προορίζονται για χρήση κατά τη διάρκεια της γυμναστικής σας και θα προτείναμε να κοιτάξετε αλλού, ειδικά σε λύσεις που προσφέρουν και κάποια προστασία από ιδρώτα, κάτι που δεν ισχύει εδώ.

20201022_213144.jpg.f4a5ab13ba6efa7d351ebb95769e8881.jpg

Σε γενικές γραμμές, δεν θα σας κουράσουν καθόλου έχοντας πολύ καλή εφαρμογή στην κοιλότητα της κόγχης ακόμα και αν τα χρησιμοποιείτε συνεχώς. Μάλιστα η Huawei να κάνει τη ζωή μας εύκολη διαθέτοντας μέσα στη συσκευασία δύο διαφορετικά ζεύγη από ακροφύσια σιλικόνης σε περίπτωση που με αυτά που έρχονται τα ακουστικά, σας δημιουργούν πρόβλημα. Για την τοποθέτηση υπάρχει πάντως και βοήθεια μέσω της εφαρμογής Ai Life, μέσω της οποίας μπορείτε να προχωρήσετε σε μια δοκιμή προκειμένου να σας ενημερώσει αν έχετε βάλει σωστά ή όχι τα ακουστικά στο αυτί σας. Παραδόξως, η όλη διαδικασία είναι αξιόπιστη.

Ai Life

Με την εφαρμογή Ai Life συναντήσαμε το μεγαλύτερο πρόβλημα, με την όλη κατάσταση να μπορεί να χαρακτηριστεί…περίεργη. Η εφαρμογή Ai Life είναι αυτή που παραδοσιακά συνοδεύει κάθε πρόταση ακουστικών της Huawei και μέσω αυτής μπορούμε να προχωρήσουμε στη σύνδεσή τους με το smartphone μας προκειμένου να έχουμε πρόσβαση στις εξελιγμένες λειτουργίες που προσφέρει κάθε λύση. Φυσικά παραμένει πάντα η απλή δυνατότητα συγχρονισμού μόλις ολοκληρώσουμε το Bluetooth pairing.

Όπως διαπιστώσαμε, μέχρι και σήμερα (Οκτώβριος 2020), όσοι δεν διαθέτουν κάποιο smartphone της Huawei, δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στην τελευταία έκδοση της εφαρμογής μέσω του Play Store, το οποίο διαθέτει την έκδοση 11.0.2.305 που κυκλοφόρησε τον περασμένο Αύγουστο. Η συγκεκριμένη έκδοση μέχρι και τώρα που γράφουμε αυτό το review, δεν αναγνωρίζει τα Freebuds Pro, κάτι που δεν ισχύει για την έκδοση του Ai Life που μπορεί κάποιος κάτοχος Huawei smartphone να κατεβάσει από το App Gallery. Αυτή είναι η έκδοση 11.0.3 και η οποία κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο. Αν αντιμετωπίζετε αυτό το πρόβλημα και μέχρι να διαθέσει η Huawei την τελευταία έκδοση στο Play Store, μπορείτε να εγκαταστήστε το σχετικό apk αφού το κατεβάσετε πρώτα από εδώ.

freebuds_pro_1.jpg.6173d0fee0d088fe2479de46940f4596.jpgfreebuds_pro_6.jpg.5bd4802f6b589c5596e96918945339ee.jpgfreebuds_pro_2.jpg.b2b75916e66c24fb2abbfd538580c29f.jpg


Η εφαρμογή είναι πολύ εύκολη πάντως στο χειρισμό ενώ αν έχετε στην κατοχή σας Huawei smartphone, έχετε τη δυνατότητα να δείτε απευθείας τη στάθμη της μπαταρίας ανοίγοντας απλά το καπάκι της θήκης. 

Ποιότητα ήχου και ANC

Έχοντας πολύ καλές εντυπώσεις από τα Freebuds 3, το στοίχημα για τα πιο ακριβά Freebuds Pro ήταν μεγάλο, με το τελικό αποτέλεσμα να μας ικανοποιεί πλήρως. Υπεύθυνο γι’ αυτό είναι ο 11mm driver που χαρίζει πλούσιο ήχο σε όλα τα διαφορετικά στυλ μουσικής που δοκιμάσαμε, με καθαρότητα και πλούσιο μπάσο. Δεν συγκρίνεται με τα πολύ μεγαλύτερα over-ear ακουστικά της αγοράς όμως σε κάθε περίπτωση είναι εξαιρετικός αν και όπως πάντα κάτι τέτοιο πολλές φορές είναι υποκειμενικό στις δοκιμές ακουστικών. Αυτό που δεν είναι υποκειμενικό είναι οι επιδόσεις των ακουστικών με τη λειτουργία ANC που αναλαμβάνει την ενεργή ακύρωση του εξωτερικού θορύβου. 

Και σ’ αυτό τον τομέα, τα Freebuds Pro μας χάρισαν αποτελέσματα όχι μόνο τα καλύτερα ανάμεσα σε όλες τις προτάσεις της Huawei, αλλά ίσως τις κορυφαίες μεταξύ όλων των ακουστικών που έχουμε δοκιμάσει στην in-ear κατηγορία. Μέσω της εφαρμογής μπορούμε να επιλέξουμε μια από τις τρεις διαθέσιμες λειτουργίες ακύρωσης θορύβου, ανάλογα με τις προτιμήσεις μας. Αυτές είναι οι παρακάτω και χρησιμοποιούν τρία ενσωματωμένα μικρόφωνα σε κάθε ακουστικό, έτσι ώστε να μειώνουν και τον θόρυβο που προκαλείται από τον άνεμο:

General: περιβάλλον με θόρυβο: δρόμος, καφετέρια
Cosy: ήσυχο περιβάλλον: βιβλιοθήκη, χώρος εργασίας
Ultra: περιβάλλον με θόρυβο: αεροπλάνο, μετρό

Και στις τρεις περιπτώσεις, το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό ενώ στο Ultra επίπεδο η Huawei αναφέρει ότι η ακύρωση θορύβου μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 40db, κάτι που δυστυχώς δεν μπορέσαμε να δοκιμάσουμε και όπως φαίνεται, θα αργήσουμε πολύ να το κάνουμε στις συγκεκριμένες συνθήκες.
Μέσα από την εφαρμογή αντί της εξουδετέρωσης θορύβου, μπορούμε να ενεργοποιήσουμε το Awareness Mode προκειμένου να έχουμε μια επαφή με τους θορύβους που επικρατούν στο περιβάλλον. Συνδυαστικά υπάρχει και η λειτουργία «ενίσχυσης φωνών», κάτι που δεν μας εντυπωσίασε με την αποτελεσματικότητά της.

Δεν αντιμετωπίσαμε κανένα πρόβλημα με τη Bluetooth 5.2 σύνδεση όσο διάστημα χρησιμοποιήσαμε τα ακουστικά, με άμεσο συγχρονισμό χωρίς διακοπές και παρεμβολές. Υπεύθυνο γι’ αυτό είναι η διπλή κεραία στο εσωτερικό κάθε ακουστικού σε συνδυασμό με το Kirin A1 τσιπ της εταιρείας. Όμως και η καθυστέρηση, το γνωστό latency κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα (180ms), δίνοντας μας τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε κάποιο βίντεο στο smartphone, τον υπολογιστή ή το tablet μας, χωρίς να έχουμε πρόβλημα συγχρονισμού.

Κανένα πρόβλημα και στις τηλεφωνικές μας κλήσεις, ακούγοντας τον συνομιλητή μας χωρίς πρόβλημα ενώ και αυτός ανέφερε πολύ καλή ποιότητα.

Τσιμπήματα

Ο σχεδιασμός των Freebuds Pro έχει γίνει με τέτοιο τρόπο προκειμένου να υποστηρίζουν χειρισμό μέσω της αφής αλλά και του…τσιμπήματος. Για το πρώτο τα πράγματα είναι ξεκάθαρα αφού γρήγορα θα συνηθίσετε τη δυνατότητα αυξομείωσης ήχου με μικρά swipe, κάτι που τόσο μας έλειψε στο προηγούμενο μοντέλο φτάνει αυτή να πραγματοποιείται στη σχετικά μικρή επιφάνεια αφής.

freebuds_pro_4.jpg.30a1f04285a754489a7aa129f0277fb9.jpgfreebuds_pro_3.jpg.d797a797796aeba6dd316ddf4fcdff21.jpgfreebuds_pro_5.jpg.a7d0e612791b2ae0f2c5e5b4b24e0302.jpg


Αυτό που θα σας πάρει χρόνο να συνηθίσετε -τουλάχιστον σε μας έτσι ίσχυσε-, είναι ο τρόπος να απαντάτε ή να απορρίπτετε τηλεφωνικές κλήσεις, να ελέγχετε την αναπαραγωγή μουσικής αλλά και να ενεργοποιείτε ή να απενεργοποιείτε τη λειτουργία ANC. Όλες αυτές οι λειτουργίες γίνονται ασκώντας πίεση στα άκρα και στο κάτω μέρους κάθε ακουστικού μία, δύο ή τρεις φορές, όπου αντίστοιχα πραγματοποιούνται διαφορετικές ενέργειες. 
Σίγουρα δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι ο πιο άνετος τρόπος χειρισμού, και μετά από τόσο καιρό, χωρίς αμφιβολία μπορούμε να πούμε ότι προτιμούμε τον κλασσικό τρόπο  με τα tap, χτυπώντας δηλαδή πάνω στην επιφάνεια των ακουστικών. 

Dual Connection και αυτονομία

Ο μεγάλος μας καημός όχι μόνο με την in-ear αλλά και με την πιο ακριβή over-ear κατηγορία, ήταν πάντα η αδυναμία ταυτόχρονης σύνδεσης με δύο συσκευές, με το σενάριο που θέλαμε πάντα να είναι αυτό που περιλαμβάνει smartphone και υπολογιστή. Και όμως, η Huawei μας κάνει τη χάρη αφού τα Freebuds Pro είναι από τα ελάχιστα in-ear ακουστικά της αγοράς που υποστηρίζουν μια τέτοια δυνατότητα, η οποία περιττό να πούμε το πόσο χρήσιμη είναι.

freebuds_pro__14.jpg.227b78e6d42dbc7ec19cfd1fa4918e0c.jpg

Έτσι αν κατά την ακρόαση μουσικής στον υπολογιστή μας ή κατά τη διάρκεια μιας βιντεοκλήσης, λάβετε μια εισερχόμενη κλήση στο κινητό σας, τότε μόλις την απαντήσετε μπορείτε να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τα ακουστικά τα οποία θα έχουν περάσει τη λειτουργία τους σ’ αυτή τη συσκευή. Αντίστοιχα μόλις ολοκληρώσετε το τηλεφώνημα, η αναπαραγωγή συνεχίζεται από τον υπολογιστή, μια διαδικασία που παίρνει ελάχιστο χρόνο αλλά είναι πολύ άνετη. 
Σε αντίστοιχα πολύ καλά επίπεδα βρίσκεται και η αυτονομία των Freebuds Pro αφού με απενεργοποιημένο το ANC, αυτή κυμαίνεται περίπου στις 26 ώρες ενώ αναμενόμενα πέφτει ραγδαία στις 5 ώρες μόλις τη φορτίσουμε και πάντα για αναπαραγωγή μουσικής. Η θήκη βάση των ακουστικών μας επιτρέπει επίσης να φορτίσουμε ασύρματα τα ακουστικά, κάτι για το οποίο θα χρειαστεί κάτι λιγότερο από 2 ώρες ενώ ενσύρματα ο χρόνος περιορίζεται στα 30 λεπτά. 

Συμπέρασμα

Δηλώνουμε απόλυτα ευχαριστημένοι με τα Freebuds Pro της Huawei, τα οποία αποτελούν τα καλύτερα in-ear ακουστικά που έχουν περάσει από τα χέρια μας. Δύσκολα θα μπορέσουμε να γυρίσουμε σε λύσεις που δεν προσφέρουν λειτουργία ANC αυτού του επιπέδου αλλά και τη λειτουργία ταυτόχρονης σύνδεσης με δύο συσκευές.

Η ποιότητα ήχου είναι εξαιρετική και ο συνδυασμός όλων των παραπάνω φέρνει τη Huawei ανάμεσα στους κορυφαίους κατασκευαστές in-ear ακουστικών, με την κινεζική εταιρεία να ετοιμάζει να επεκτείνει την παρουσία της πολύ σύντομα και στην Over-ear κατηγορία, κάτι που αναμένουμε με ενδιαφέρον. Το κόστος των Freebuds Pro αν και δεν είναι χαμηλό (€199), είναι σίγουρα ανταγωνιστικό ειδικά όταν αυτό συνδυάζεται με προσφορά κατά την περίοδο των προπαραγγελιών (και όχι μόνο) όπως μας έχει συνηθίσει άλλωστε η εταιρεία. 

spacer.png


Μας άρεσαν

  • Design
  • Πολύ καλή τεχνολογία εξουδετέρωσης θορύβου
  • Ταυτόχρονη σύνδεση με δύο συσκευές
  • Ποιότητα ήχου και μικροφώνου
  • Αυτονομία

Δεν μας άρεσαν

  • Το μπέρδεμα με την εφαρμογή Ai Life
  • Το τσίμπημα ως μέθοδος για την εκτέλεση εντολών