Σε ό,τι αφορά τα ασύρματα ακουστικά ψείρες, η πρώτη σκέψη όλων πάει στα μοντέλα που λανσάρουν κατά καιρούς οι μεγάλοι κατασκευαστές smartphone συν η Sony. Στην αγορά ωστόσο διατίθενται αρκετές αξιόλογες λύσεις για κάθε γούστο, κριτήριο και βαλάντιο. Σε αυτή την τελευταία κατηγορία ανήκουν τα TrueConnect 2 της RHA που έρχονται να αντικαταστήσουν τα έτσι κι αλλιώς πάρα πολύ καλά πρώτα TrueConnect. Οι Σκωτσέζοι μπορεί να μην είναι ονομαστοί για τις εταιρείες ήχου τους, όμως αν μη τι άλλο η Reid & Heath Audio ή εν συντομία RHA έχει αποδείξει επανειλημμένως τις ικανότητές της. Τι έχουν να προσφέρουν όμως τα TrueConnect 2;

Εμφάνιση – Θήκη

Από πλευράς design τα TrueConnect 2 διαφοροποιούνται από τα περισσότερα ακουστικά της αγοράς και δεν θυμίζουν AirPods όπως συμβαίνει πολλές φορές. Σε μαύρο και σκούρο μπλε χρώμα (αμφότερα πανέμορφα) και με ματ υφή, δε διαφέρουν ιδιαίτερα από τους προκατόχους τους. Υιοθετούν σχεδιασμό τύπου stem, διαθέτοντας δηλαδή ένα μακρόστενο ρύγχος ακριβώς κάτω από το ακουστικό και δείχνουν θα τολμήσουμε να πούμε πολύ μοντέρνα. Η δε εφαρμογή τους στο αυτί γίνεται με ακροφύσια σιλικόνης. Η ύπαρξη επτά ζευγαριών διαφορετικών μεγεθών στη συσκευασία και μάλιστα σε μεταλλική θήκη ήταν αν μη τι άλλο μία ευχάριστη έκπληξη.

RHA_TrueConnect2_3.jpg.79724ea8a27ac7f63bbc20c445a85d3d.jpg


Τα TrueConnect 2 δε διαθέτουν φυσικά πλήκτρα. Αντιθέτως στηρίζονται σε πλήκτρα αφής, κάτι που εν μέρει παίζει τον ρόλο του στην προστασία από νερό και σκόνη που προσφέρουν. Έχουν αξιολογηθεί με το πρότυπο IP55, κάτι που σημαίνει ότι θα τα χρησιμοποιήσετε άφοβα στη βροχή, στην πισίνα ή όταν τα χέρια σας δε θα ‘ναι πολύ καθαρά.

Όσο για τη θήκη τους, είναι από τις πλέον εντυπωσιακές που θα βρείτε στην αγορά -ανεξαρτήτως τιμής. Και εδώ οι αλλαγές σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο της εταιρείας είναι πρακτικά ανύπαρκτες αλλά πιστέψτε μας, αυτό δεν πρόκειται να σας χαλάσει καθόλου -τουναντίον. Το μεταλλικό φινίρισμα δένει άψογα με τη ματ επιφάνεια δημιουργώντας ένα απόλυτα premium αποτέλεσμα, τη στιγμή που ο μηχανισμός ανοίγματος/κλεισίματος δείχνει αρκετά στιβαρός και διαφορετικός από τον ανταγωνισμό. Δε συναντήσαμε προβλήματα κατά την τοποθέτηση των ακουστικών, πλην όμως δεν κατέστη δυνατόν να αποφύγουμε τις δαχτυλιές. 

Κλασσικά, η -μη αδιάβροχη- θήκη αναλαμβάνει και τη φόρτιση των ακουστικών και γι’ αυτό στην επιφάνειά της βρίσκουμε τρεις σχετικές ενδείξεις μπαταρίας αλλά και θύρα USB Type-C.

Χρήση

Όπως προείπαμε, τα TrueConnect 2 διαθέτουν πλήκτρα αφής. Για να ξεκινήσετε ή να σταματήσετε την αναπαραγωγή, ένα άγγιγμα σε ένα εκ των δύο ακουστικών (όποιο να ‘ναι) αρκεί. Για να προσπεράσετε το τρέχον κομμάτι χρειάζονται δύο αγγίγματα στο αριστερό ενώ με την ίδια κίνηση στο δεξί ανεβάζετε την ένταση του ήχου. Με τρία αγγίγματα στο αριστερό ακουστικό πηγαίνετε πίσω ένα κομμάτι ενώ αντίστοιχα στο δεξί χαμηλώνετε την ένταση του ήχου. Με παρατεταμένο πάτημα σε ένα εκ των δύο ακουστικών ενεργοποιείτε τον ψηφιακό βοηθό στο smartphone σας. Ίσως σας πάρει λίγο χρόνο στην αρχή μέχρι να συνηθίσετε τις ρυθμίσεις (δυστυχώς αυτές είναι και δεν αλλάζουν), ιδίως αν διαθέτετε ασύρματα ακουστικά ψείρες με πλήκτρα αφής άλλου κατασκευαστή αλλά είναι πολύ πιο εύκολο απ’ όσο δείχνει.

1338205297_RHATrueConnect2.jpg.aebae946e45ba0df6de5910afa35d9ba.jpg


Η εφαρμογή τους είναι αρκετά σταθερή. Παρ’ ότι δεν εμπίπτουν στην κατηγορία των fitness bud προσφέρουν απόλυτα ικανοποιητικό κράτημα τουλάχιστον κατά τη διάρκεια χαλαρού τζόκινγκ. Η προστασία βάσει IP55 που διαθέτουν, τους επιτρέπει να λειτουργούν άψογα ακόμα και αν ιδρώσετε χωρίς να πρέπει δηλαδή να σκουπίζεστε συνέχεια ή -ακόμα χειρότερα- να τα αφαιρείτε. Η δε θήκη είναι συμπαγής και δεν καταλαμβάνει χώρο σε τσαντάκι ή ακόμα και σε τσέπη -αν δε σας ενοχλεί να διαγράφεται το περίβλημά της μέσα από το παντελόνι.

Λειτουργίες – Επιδόσεις

Τα TrueConnect 2 δεν διαθέτουν συνοδευτική εφαρμογή και ως εκ τούτου δεν έχετε δυνατότητα προσαρμογής ούτε του ήχου, ούτε των πλήκτρων αφής. Από άποψης ποιότητας ήχου, οι προκάτοχοί τους τα κατάφερναν περίφημα έτσι κι αλλιώς οπότε αν μη τι άλλο το καινούριο ζευγάρι της RHA είχε γερές βάσεις. Δοκιμάσαμε διάφορους τύπους μουσικής και σε γενικές γραμμές μείναμε ευχαριστημένοι αν και θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η ποιότητα του ήχου δεν ήταν όσο καλή θα θέλαμε. Το μπάσο ήταν μεν αρκετά δυνατό, τα φωνητικά παρέμειναν καθαρά ακόμα κι όταν η ένταση πήρε την ανιούσα, όμως τα ορχηστρικά κομμάτια δεν είχαν αυτή την «καθαρότητα» που έχουμε πάρει από ανταγωνιστικές προτάσεις. Με βάση τα κριτήρια του μέσου αλλά απαιτητικού χρήστη, μείναμε πάντως ικανοποιημένοι. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που συναντήσαμε με τα TrueConnect 2 δεν ήταν πάντως η ποιότητα του ήχου, αλλά η αδυναμία τους να εντοπίσουν πότε τα έχουμε αφαιρέσει από το αυτί μας προκειμένου να σταματήσουν αυτόματα την αναπαραγωγή της μουσικής, η οποία συνέχιζε απτόητη.

RHA_TrueConnect2_4.jpg.d33fd73033d3e0d2a9f991e3d61fe846.jpg


Κάτι που θα σας προτείναμε να ελέγξετε πάντως πριν την αγορά σας, είναι οι Bluetooth codec του smartphone σας. Παρ’ ότι δεν αντιμετωπίσαμε θέματα συνδεσιμότητας, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι τα ακουστικά της RHA υποστηρίζουν μόνο τους AAC codec, γι’ αυτό κάντε έναν σχετικό έλεγχο προκειμένου να αποφύγετε τυχόν δυσάρεστες εκπλήξεις όσον αφορά στην ποιότητα του ήχου. Πέραν της μουσικής όμως υπάρχουν και οι συνομιλίες και τα TrueConnect 2 μπορούν κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν και ως hands-free. Το διπλό μικρόφωνο δεν εξουδετερώνει εντελώς τους θορύβους του περιβάλλοντος και δυσκολεύεται ελαφρώς με τον αέρα, ωστόσο δεν έχει πρόβλημα να μεταφέρει τη φωνή σας καθαρά.

Δεν υπάρχει ενεργητική εξουδετέρωση θορύβων, οπότε θα πρέπει να αρκεστείτε στην παθητική και η αλήθεια είναι ότι οι προσδοκίες μας ήταν χαμηλότερες, με τα ακουστικά της RHA να κάνουν αρκετά καλή δουλειά στον τομέα αυτό. Σε πρώτη φάση βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει το κατάλληλο ακροφύσιο. Ακόμα κι αν δε σας καλύπτει απόλυτα κάποιο εκ των όσων περιλαμβάνονται, με λίγο ψάξιμο μπορείτε να βρείτε άλλα, καταλληλότερα -από προσωπική πείρα, συστήνουμε τα ζευγάρια αφρού μνήμης. Με την εφαρμογή να είναι η πρέπουσα, θα διαπιστώσετε ότι αρκετοί από τους ήχους του παρασκηνίου εξασθενούν και δε θα επηρεάζουν πλέον την εμπειρία σας.

RHA_TrueConnect2_9.jpg..jpg.7ad3c71d41fa4cfe63f315d2e5fc0aaa.jpg

Η αυτονομία των TrueConnect 2 συγκαταλέγεται στα πλεονεκτήματά τους. Τα ακουστικά άντεξαν για κάτι παραπάνω από οκτώ ώρες με μία μόνο φόρτιση (η RHA αναφέρει εννιά) ενώ η θήκη τους προσφέρει ακόμα τέσσερις κύκλους. Στην πράξη δηλαδή, μιλάμε για συνολικά σχεδόν 40 ώρες λειτουργίας (και εδώ υπάρχει απόκλιση από τις 44 που δίνει ο κατασκευαστής) ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι με 10 λεπτά φόρτισης εξασφαλίζετε μία ώρα συνεχούς χρήσης. Τα ακουστικά υποστηρίζουν όλους τους μεγάλους ψηφιακούς βοηθούς (Google Assistant, Siri, Alexa, Bixby) ενώ στα θετικά τους προσμετρείται, τέλος, και η τριετής εγγύηση καλής λειτουργίας που τα συνοδεύει.

Συμπέρασμα

Τα TrueConnect 2 αποτελούν μία ιδιαίτερα αξιόλογη πρόταση. Με στιβαρή κατασκευή, σταθερό κράτημα και υπέρ του δέοντος ικανοποιητική ποιότητα ήχου, θα καλύψουν στο έπακρο τα “θέλω” του μέσου χρήστη που αναζητά μία λύση για όλο το φάσμα του 24ώρου του. Η RHA πέτυχε κάτι δύσκολο: να κάνει ακόμα και την αναβάθμιση από τα πρώτα TrueConnect να αξίζει τον κόπο (πλήκτρα αφής, προστασία IP55, καλύτερη ποιότητα ήχου). 

Τα λίγα μειονεκτήματά τους (βλ. παρακάτω) και το γεγονός ότι στα ίδια περίπου χρήματα κυκλοφορούν ακουστικά ψείρες με ενεργή εξουδετέρωση θορύβων (π.χ. Sony WF-1000XM3) μας αποτρέπουν από το να τα χαρακτηρίσουμε κορυφαία στην κατηγορία τους, ωστόσο ακόμα κι έτσι αποτελούν πρόταση που σε κάθε περίπτωση, κάθε ενδιαφερόμενος οφείλει να εξετάσει. Το κόστος τους (160 ευρώ) άλλωστε κυμαίνεται στα επίπεδα της κατηγορίας ενώ είναι διαθέσιμα για αγορά μέσα από την ιστοσελίδα της RHA με δωρεάν μεταφορικά.

Μας άρεσαν

  • Εξαιρετική αυτονομία
  • Πλήθος συνοδευτικών ακροφυσίων
  • Καλή παθητική εξουδετέρωση θορύβων περιβάλλοντος
  • Στιβαρή κατασκευή και premium εμφάνιση
  • Προστασία από νερό και σκόνη βάσει IP55


Δεν μας άρεσαν

  • Απουσία συνοδευτικής εφαρμογής
  • Απουσία υποστήριξης aptX Bluetooth codec
  • Αδυναμία παράλληλης σύνδεσης με δύο συσκευές
  • Αδυναμία αυτόματης παύσης μουσικής κατά την αφαίρεση από τα αυτιά