
Παρουσιάσεις κουτιών είχαμε την ευκαιρία να δούμε αρκετές φορές στο Insomnia.gr όπως επίσης και διάφορα προϊόντα τόσο από τη γκάμα κουτιών όσο και ψύξης από τη γνωστή εταιρεία Deepcool. Η σημερινή μας παρουσίαση ωστόσο είναι πολύ διαφορετική από τις προηγούμενες καθώς το προϊόν που θα δούμε συνδυάζει όλα τα χαρακτηριστικά ενός καλού mid-ATX κουτιού αλλά και μιας high-end υδρόψυξης κλειστού κυκλώματος.
Πρόκειται για το Genome, ένα κουτί το οποίο ανήκει στη σειρά Gamer Storm της Deepcool και με το οποίο η εταιρεία θέλει να ταράξει τα νερά της κατηγορίας προσφέροντας μια ποιοτική λύση η οποία ταυτόχρονα μπορεί να ανταποκριθεί ακόμη και σε εξαιρετικά απαιτητικές ανάγκες. To Genome, πέρα από τα διάφορα ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά που ενσωματώνει αναφορικά με τη φιλοξενία του συστήματος που θα εγκαταστήσει ο κάτοχός του, έρχεται με ένα προεγκατεστημένο κύκλωμα υδρόψυξης τριπλού ψυγείου για τον επεξεργαστή το οποίο αποτελεί μέρος της σειράς προϊόντων Captain.
Η συγκεκριμένη προσθήκη είναι αρκετά ασυνήθιστη για τα σημερινά δεδομένα αλλά παράλληλα είναι και αρκετά ενδιαφέρουσα καθώς ο χρήστης εκτός του ότι καλύπτει οριστικά (σε θεωρητικό επίπεδο τουλάχιστον) την ανάγκη ψύξης του επεξεργαστή, δημιουργεί και διάφορα ερωτήματα σχετικά με τον ελεύθερο χώρο που απομένει, την απόδοση του κυκλώματος κλπ.
Όλα αυτά και ακόμη περισσότερα θα εξετάσουμε μέσα στις ενότητες της παρουσίασης που ακολουθεί, η οποία όπως πάντα θα ξεκινήσει με μια σύντομη επισκόπηση των τεχνικών χαρακτηριστικών του υπό δοκιμή προϊόντος.
Τεχνικά χαρακτηριστικά, συσκευασία και παρελκόμενα
Στους πίνακες που ακολουθούν μπορείτε να δείτε αναλυτικά, τα βασικότερα τεχνικά χαρακτηριστικά του κουτιού που θα μας απασχολήσει κατά τη σημερινή μας παρουσίαση αλλά και της προεγκατεστημένης υδρόψυξης:
Case Specifications

AIO Liquid Cooler Specifications

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε πως η τιμή του Deepcool Genome στην ελληνική αγορά ξεκινάει από τα 252.11 €, κόστος μάλλον τίμιο για όλα όσα προσφέρει τουλάχιστον σε επίπεδο τεχνικών χαρακτηριστικών. Αυτό βέβαια είναι κάτι που θα πρέπει να φανεί και στην πορεία.
Το Deepcool Genome έρχεται σε μια αρκετά ογκώδη και βαριά συσκευασία στο εξωτερικό της οποία κυριαρχεί το μαύρο χρώμα. Πάνω της υπάρχουν διάφορες, αρκετά κατατοπιστικές, φωτογραφίες του κουτιού αλλά και ένας πίνακας με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του.
Ανοίγοντας τη συσκευασία, βρίσκουμε το Genome απόλυτα προστατευμένο ανάμεσα σε δύο πολύ μεγάλα κομμάτια φελιζόλ και εντός μιας πλαστικής σακούλας. Το να βγάλουμε το κουτί έξω μας πήρε λίγη ώρα δεδομένου ότι δεν θέλαμε να καταστρέψουμε τη συσκευασία. Ωστόσο ο υπερβάλλον ζήλος της εταιρείας είναι κατά τη γνώμη μας απόλυτα δικαιολογημένος καθώς αν προκύψει οτιδήποτε κατά τη μεταφορά η ζημιά μπορεί εύκολα να είναι πολύ μεγαλύτερη απ'οτι σε ένα απλό κουτί.
Μαζί με το Genome έρχονται και δύο μικρές επιμέρους συσκευασίες με τα παρελκόμενα του. Η μια από αυτές περιλαμβάνει τα παρελκόμενα του κουτιού (εγχειρίδιο οδηγιών, δεματικά και βίδες) και η δεύτερη όλα τα απαραίτητα για το προεγκατεστημένο kit υδρόψυξης (οδηγίες εγκατάσταση, retention kits, βίδες καθώς και ένα σωληνάριο με θερμοαγώγιμη πάστα).
Φωτογραφίες - Εξωτερικό
Αφού καταφέραμε με αρκετό κόπο να βγάλουμε το κουτί από τη συσκευασία και τα προστατευτικά υλικά ήρθε η ώρα να το τοποθετήσουμε κάτω από το φωτογραφικό φακό για να πάρουμε μια καλύτερη εικόνα του τι ακριβώς έχει δημιουργήσει η εταιρεία.
Ξεκινάμε φυσικά από το εξωτερικό του Genome και συγκεκριμένα από την πρόσοψη, η οποία πέρα από την αρκετά ενδιαφέρουσα διαμόρφωσή της φιλοξενεί το δοχείο με το ψυκτικό υγρό. Μάλιστα αυτό, όπως θα δούμε και στη συνέχεια, είναι φωτιζόμενο, προσδίδοντας ένα πολύ καλό αισθητικό αποτέλεσμα σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.
Πάνω αριστερά βρίσκεται διακριτικά τοποθετημένο το λογότυπο της σειράς Gamer Storm.
Ακριβώς από πάνω βρίσκεται το top-panel του κουτιού στο οποίο η Deepcool έχει τοποθετήσει πέρα από τα πλήκτρα ενεργοποίησης και επαναφοράς, δύο θύρες USB 3.0 καθώς και υποδοχές ήχου.
Περνάμε στη δεξιά πλευρά η οποία δεν έχει κάποια ιδιαίτερη διαμόρφωση. Από εδώ ωστόσο μπορούμε να πάρουμε μια καλύτερη του όγκου που καταλαμβάνει το δοχείο της μπροστινής πλευράς και πόσο προεξέχει από αυτή.
Η οροφή διαθέτει γρίλιες εξαερισμού καθώς από κάτω βρίσκεται το ψυγείο του κυκλώματος υδρόψυξης και μπορεί να αφαιρεθεί εξ' ολοκλήρου με αρκετά μεγάλη ευκολία όπως θα δούμε λίγο παρακάτω.
Στην πίσω πλευρά εντοπίζουμε έναν προεγκατεστημένο ανεμιστήρα καθώς και τη θέση του τροφοδοτικού που βρίσκεται χαμηλά. Παρά την υπάρχουσα προεγκατεστημένη υδρόψυξη η εταιρεία έχει δημιουργήσει και δύο ακόμη οπές για όδευση σωλήνων.
Οι δύο πλευρικές λαμαρίνες συγκρατούνται στις θέσεις του από δύο χειρόβιδες η κάθε μια.
Δίπλα από τα λαμάκια των θυρών επέκτασης υπάρχουν ακόμη δύο τα οποία όμως έχουν κάθετο προσανατολισμό. Αυτό είναι κάτι που δεν συναντάμε συχνά και η προσθήκη αυτή έχει γίνει από την εταιρεία με σκοπό την κάθετη τοποθέτηση μεγάλων καρτών γραφικών. Αν και η ιδέα είναι πολύ καλή, για να μπορούσαμε να πούμε πως είναι και ολοκληρωμένη θα έπρεπε να παρέχεται και το απαραίτητο καλώδιο ώστε ο κάτοχος του Genome να μην μπει σε επιπλέον έξοδα μετά την αγορά του ήδη πολύ ακριβού κουτιού.
H οροφή από μια άλλη οπτική γωνία. Από εδώ βλέπουμε αμυδρά και το πίσω τμήμα του ψυγείου που υπάρχει από κάτω.
\
Η αριστερή πλευρά του κουτιού είναι εφοδιασμένη με ένα αρκετά μεγάλο παράθυρο το οποίο μας δίνει πλήρη οπτική πρόσβαση στο εσωτερικό του.
Περνάμε στην αθέατη κάτω πλευρά του κουτιού η οποία διαθέτει τα 4 ποδαράκια για τη στήριξη του κουτιού καθώς και ένα άνοιγμα με φίλτρο σκόνης για τον ανεμιστήρα του τροφοδοτικού.
Μια πιο κοντινή ματιά στις βάσεις στήριξης οι οποίες είναι από τις πιο ποιοτικά κατασκευασμένες που έχουμε δει ποτέ και ταυτόχρονα διαθέτουν και αντιολισθητική επένδυση.
Κλείνουμε την παρούσα ενότητα με δύο φωτογραφίες από το φίλτρο που βρίσκεται στην κάτω πλευρά του κουτιού, ακριβώς κάτω από το σημείο εγκατάστασης του τροφοδοτικού. Η αφαίρεση και η επανατοποθέτησή του είναι εξαιρετικά εύκολη και τοποθετείται με ασφάλεια συρταρωτά.
Φωτογραφίες - Εσωτερικό
Aν και εξωτερικά εντοπίσαμε κάποιες ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες, έχουμε σχηματίσει την εντύπωση πως το εσωτερικό θα είναι πολύ πιο ενδιαφέρον και έτσι χωρίς να χάσουμε άλλο χρόνο θα περάσουμε στην εξερεύνηση του.
Η αρχή γίνεται αφαιρώντας το καπάκι της οροφής κάτω από το οποίο βρίσκεται το τριπλό ψυγείο του κυκλώματος υδρόψυξης. Αν και λόγω κατασκευής θέλει τον τρόπο του για να αφαιρεθεί, εντούτοις η αφαίρεση είναι αρκετά εύκολη και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη δύναμη.
Πλέον έχουμε πρόσβαση στην πάνω πλευρά του ψυγείου. Από το εργοστάσιο έρχεται με τρεις προεγκατεστημένους ανεμιστήρες οι οποίοι όμως βρίσκονται από την εσωτερική πλευρά και θα τους δούμε λίγο αργότερα. Εδώ μπορούμε προαιρετικά να εγκαταστήσουμε τρεις ακόμη ανεμιστήρες ώστε να δημιουργήσουμε διάταξη push-pull προσέχοντας ωστόσο να είναι σχετικά λεπτοί ώστε να μπορεί να τοποθετηθεί εκ νέου το κάλυμμα που αφαιρέσαμε νωρίτερα.
Από εδώ έχουμε επίσης μια μικρή οπτική επαφή με την εσωτερική πλευρά του top panel της πρόσοψης.
Η πρόσοψη του Genome αφαιρείται εξίσου εύκολα ωστόσο δεν μπορεί να αποσπαστεί πλήρως από το κουτί λόγω των αρκετών καλωδίων που υπάρχουν. Όπως βλέπουμε πέρα από το δοχείο του ψυκτικού υγρού, υπάρχει και η δυνατότητα προαιρετικής εγκατάστασης ενός πολύ μεγάλου ανεμιστήρα ενώ λόγω του χώρου που καταλαμβάνουν οι σωλήνες του κυκλώματος ψύξης μάλλον δεν θα υπάρχει δυνατότητα εγκατάστασης συσκευής 5.25 ιντσών ούτε καν εσωτερικά.
Ώρα να περάσουμε στο "πραγματικό" εσωτερικό κουτιού. Αυτό γίνεται με την αφαίρεση του πλαϊνού παραθύρου και πλέον έχουμε πλήρη πρόσβαση στο χώρο όπου σε λίγο θα εγκαταστήσουμε το σύστημα δοκιμών. Το εσωτερικό είναι πλήρως μαύρο ακολουθώντας το χρώμα που υπάρχει και στο εξωτερικό.
Έχοντας αφαιρέσει το πλαϊνό παράθυρο δεν χάνουμε την ευκαιρία να το τοποθετήσουμε και αυτό κάτω από το φακό για μερικά κλικ. Όπως βλέπουμε διαθέτει αρκετά παχύ plexy glass το οποίο ευελπιστούμε να έχει και κάποιες ηχομονωτικές ιδιότητες ενώ στηρίζεται πάνω στο πλαίσιο με μεταλλικά κλιπ τα οποία αν χρειαστεί μπορούν να ανοίξουν για να το αφαιρέσουμε. Πρακτικά βέβαια κάτι τέτοιο δεν θα χρειαστεί μάλλον ποτέ.
Το πρώτο πράγμα στο οποίο εύλογα πέφτει η προσοχή μας είναι το μπλοκ του κυκλώματος το οποίο κρέμεται στη δεξιά πλευρά. Ένα καλώδιο είναι ήδη συνδεδεμένο σε τροφοδοσία και αφορά το led φωτισμό της αντλίας.
To block και η αντλία έχουν το κλασσικό "steam punk" σχεδιασμό που η εταιρεία έχει ακολουθήσει σε όλα τα μοντέλα της σειράς λύσεων υδρόψυξης, Captain. Οι σωλήνες βρίσκονται στο πλάι και έχουν ένα μικρό περιθώριο περιστροφής ενώ το μπλοκ συγκρατείται στο socket με δύο βίδες οι οποίες μάλιστα είναι εφοδιασμένες με ελατήριο ασφαλείας ώστε να αποφύγουμε την πιθανότητα άσκησης υπερβολικής πίεσης στον επεξεργαστή.
Το δεύτερο σημείο το οποίο μας κινεί το ενδιαφέρον, ίσως περισσότερο και από το προεγκατεστημένο μπλοκ που είδαμε παραπάνω είναι η αυτή η γωνία που σχηματίζεται στη δεξιά πλευρά του εσωτερικού και η οποία με μια πρώτη ματιά εκτός του ότι δεν εξυπηρετεί κάποιο προφανή σκοπό καταλαμβάνει και χώρο στον οποίο θα μπορούσε να τοποθετηθεί μια μεγάλη κάρτα γραφικών. Ωστόσο, ευτυχώς, το μεταλλικό τμήμα που φαίνεται στη δεύτερη φωτογραφία φαίνεται πως είναι αφαιρούμενο και έτσι ένα τουλάχιστον μέρος του χώρου που ενδεχομένως λείπει μπορεί να δημιουργηθεί σε δεύτερο χρόνο.
Οι δύο οπές για την όδευση καλωδίων είναι εφοδιασμένες με grommets και είναι τοποθετημένες σε αρκετά βολικά σημεία όπως φαίνεται με μια πρώτη ματιά. Ωστόσο αν υπήρχε και μια ακόμη για ακόμη καλύτερη διαχείριση θα ήταν φυσικά ευπρόσδεκτη.
Όπως ίσως παρατηρήσατε παραπάνω, ακριβώς όπως το Deepcool Dukase, έτσι και στο Genome, το τροφοδοτικό τοποθετείται σε έναν ανεξάρτητο από το υπόλοιπο σύστημα χώρο στο κάτω μέρους του κουτιού. Την ίδια λογική έχουμε δει και σε άλλα κουτιά πρόσφατα, ωστόσο εδώ η εταιρεία έχει δημιουργήσει και κάποιες γρίλιες εξαερισμού, προσθήκη ιδιαίτερα θετική καθώς από κάτω, όπως θα δούμε στη συνέχεια υπάρχει δυνατότητα τοποθέτησης και μηχανικών σκληρών δίσκων 3.5 ιντσών.
Στην εξωτερική πλευρά της λαμαρίνας που ουσιαστικά διαμορφώνει το ειδικό αυτό διαμέρισμα βρίσκουμε διακριτικά χαραγμένο το λογότυπο της εταιρείας.
Όλα τα λαμάκια των θυρών επέκτασης PCI & PCIe είναι αποσπώμενα και συγκρατούνται στις θέσεις τους με μια χειρόβιδα το καθένα. Το ίδιο ισχύει και για τα κατακόρυφα τοποθετημένα που προορίζονται για μεγάλες κάρτες γραφικών σε συνδυασμό με την ειδικά διαμορφωμένη θέση που μπορείτε να δείτε στη δεύτερη φωτογραφία. Ωστόσο το σχετικό εξάρτημα παρότι πολύ χαμηλού κόστους δεν παρέχεται από την εταιρεία μαζί με το κουτί παρά την υψηλή τιμή του κουτιού. Αρνητικό είναι επίσης το γεγονός πως δεν υπάρχει πρόβλεψη για κάρτες γραφικών των οποίων τα καλώδια τροφοδοσίας έρχονται στο πλάι και όχι πίσω με αποτέλεσμα σε μια τέτοια περίπτωση η κάθετη εγκατάσταση να μην είναι εφικτή.
Ξαπλώνοντας το κουτί για να δούμε την οροφή του από την εσωτερική πλευρά βλέπουμε εκεί υπάρχει φυσικά το ψυγείο μαζί με τους 3 προεγκατεστημένους ανεμιστήρες του. Η διαμόρφωσή τους είναι αρκετά ενδιαφέρουσα και η επιλογή έχει γίνει προφανώς με γνώμονα το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα τόσο ως προς την παραγόμενη ροή αέρα αλλά και ως προς το θόρυβο. Αυτό ωστόσο θα το εξετάσουμε και στην πράξη σε λίγο.
Ώρα να δούμε τι κρύβεται πίσω και από το λαμαρίνα της δεξιάς πλευράς. Αφαιρώντας τη βλέπουμε πως δεν υπάρχει κάποιο ηχομονωτικό υλικό, κάτι που μας δημιουργεί μια μικρή ανησυχία για τις δοκιμές που θα ακολουθήσουν δεδομένου πως στο σύστημά μας θα λειτουργούν 4 ανεμιστήρες.
Μια πρώτη γενική εικόνα στη δεξιά πλευρά του κουτιού μας αποκαλύπτει ένα τμήμα του χώρου όπου θα εγκατασταθεί το τροφοδοτικό αλλά και τέσσερις θέσεις για εγκατάσταση SSDs ή σκληρών δίσκων 2.5 ιντσών.
Mια πιο κοντινή ματιά στις θέσεις των SSD. Όπως βλέπουμε συγκρατούνται στις θέσεις τους με μια χειρόβιδα η κάθε μια ενώ πάνω τους υπάρχει χαραγμένο και το όνομα της σειράς στην οποία ανήκει το Genome.
Λίγο πιο αριστερά βρίσκονται μαζεμένα τα διάφορα καλώδια που λίγο αργότερα θα συνδέσουμε στη μητρική του συστήματος δοκιμών.
Η θέση στη οποία τοποθετείται το τροφοδοτικό.
Για όσους χρειάζονται και μηχανικού δίσκους 3.5 ιντσών η Deepcool έχει τοποθετήσει ένα αφαιρούμενο cage λίγο πίσω από τη θέση εγκατάστασης του τροφοδοτικού το οποίο μπορεί να δεχθεί έως και δύο δίσκους.
Εγκατάσταση συστήματος
Αφού πήραμε μια πρώτη γεύση των δυνατοτήτων που έχει στο εσωτερικό του το Genome είναι πλέον ώρα να περάσουμε στην εγκατάσταση του συστήματος δοκιμών η οποία λόγω της προεγκατεστημένης υδρόψυξης θα είναι λίγο διαφορετική από τις άλλες φορές.
Πρώτο μας βήμα η εγκατάσταση των αποστατών πάνω στους οποίους θα στηριχθεί η μητρική μας με τη βοήθεια του παρεχόμενου stand-off socket.
H εγκατάστασης της μητρικής είναι αρκετά εύκολη καθώς το Genome παρότι mid-ΑΤΧ και παρόλο που έχει ήδη εγκατεστημένο ένα τριπλό ψυγείο στο εσωτερικό του, είναι έξυπνα σχεδιασμένο και προσφέρει άνεση και ελευθερία κινήσεων.
Το cut-out στην πίσω πλευρά της μητρικής είναι και αυτό άριστα σχεδιασμένο, τουλάχιστον για αυτού του τύπου τις μητρικές. Η λεπτομέρεια αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς για οποιοδήποτε μελλοντικό χειρισμό αφορά το μπλοκ της υδρόψυξης δεν θα χρειαστεί μάλλον σε καμία περίπτωση η αφαίρεση της μητρικής.
Μια που βρισκόμαστε σε αυτή την πλευρά του κουτιού, θα αφιερώσουμε ακόμη μερικά δευτερόλεπτα ώστε να τοποθετήσουμε στη θέση του και το backplate του συστήματος ψύξης.
Ακολουθεί η εγκατάσταση του επεξεργαστή και η προετοιμασία του socket με την τοποθέτηση των υπολοίπων εξαρτημάτων πάνω στα οποία στα στηριχθεί το μπλοκ. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η εγκατάσταση του επεξεργαστή θα πρέπει να προηγηθεί των υπολοίπων εξαρτημάτων (τουλάχιστον των μακρόστενων μεταλλικών εξαρτημάτων) καθώς εάν αυτά βιδωθούν τότε το socket δεν είναι δυνατό να ανοίξει.
Σειρά παίρνει πλέον η εγκατάσταση του μπλοκ αφού φυσικά έχει προηγηθεί η εφαρμογή της παρεχόμενης θερμοαγώγιμης πάστας. Η διαδικασία, όπως και συνολικότερα η διαδικασία εγκατάστασης του συστήματος ψύξης, είναι ιδιαίτερα εύκολη καθώς το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να το ευθυγραμμίσουμε και να βιδώσουμε τις δύο βίδες που υπάρχουν εκατέρωθεν της αντλίας.
Περνάμε και πάλι στην πίσω πλευρά όπου τώρα θα αφαιρέσουμε το ένα φατνίο 2.5 ιντσών για να εγκαταστήσουμε πάνω του τον SSD που θα φιλοξενήσει το λειτουργικό του συστήματός μας. Στην παραπάνω φωτογραφία βλέπετε πως είναι διαμορφωμένη η λαμαρίνα πίσω από κάθε φατνίο έτσι ώστε να είναι ασφαλής η στήριξή του αλλά και εύκολη η τοποθέτησή του.
Ο SSD έτοιμος για το πρώτο boot.
Παραμένουμε στη δεξιά πλευρά και αφαιρούμε το cage που προορίζεται για τους δίσκους 3.5 ιντσών, το οποίο συγκρατείται από δύο χειρόβιδες και έχει παρόμοιο τρόπο τοποθέτησης με τα φατνία των SSD.
Η εγκατάσταση του δίσκου είναι πολύ απλή και το μόνο που χρειάζεται είναι να χρησιμοποιήσουμε 4 από τις παρεχόμενες βίδες. Η Deepcool έχει κάνει μια ιδιαίτερα έξυπνη κίνηση και για την απόσβεση τυχόν παραγόμενων κραδασμών έχει τοποθετήσει επένδυση από λάστιχο στα σημεία επαφής των βιδών με το cage.
Σειρά παίρνει η εγκατάσταση του τροφοδοτικού. Εάν χρησιμοποιήσετε κάποιο modular ή semi-modular μοντέλο τότε η διαδικασία θα απλοποιηθεί σημαντικά ενώ λόγω του εξαιρετικά περιορισμένου χώρου θα πρέπει να φροντίσετε να έχει εγκαταστήσει όλα τα απαραίτητα καλώδια πριν από την τοποθέτησή του καθώς δεν υπάρχει καθόλου χώρος για προσθήκες ή αλλαγές.
Η ογκώδης Radeon HD5970 μπορεί να εγκατασταθεί στο εσωτερικό του Genome και με τον συνηθισμένο τρόπο και όχι απαραίτητα κάθετα λόγω του μεγέθους της. Ωστόσο, για να γίνει αυτό θα πρέπει να αφαιρέσουμε εκείνο το τμήμα του μεταλλικού πλαισίου-γωνίας που είχαμε δει παραπάνω, κάτι το οποίο απαιτεί πένσα, πολλή δύναμη, ακόμη περισσότερη υπομονή και κυρίως πολύ προσεκτικές κινήσεις για να μην στραβώσουμε το υπόλοιπο πλαίσιο ή προκαλέσουμε κάποια ζημιά.
Mε την εγκατάσταση και την κάρτας γραφικών τα πάντα είναι πλέον έτοιμα για το πρώτο boot του συστήματος ώστε να περάσουμε στη διαδικασία των δοκιμών. Πριν όμως από αυτό δεν θα μπορούσαμε να μην βγάλουμε το κουτί μερικές φωτογραφίες εν ώρα λειτουργίας με ελάχιστο φωτισμό στον περιβάλλοντα χώρο ώστε να σας μεταφέρουμε μια γεύση από το αισθητικό αποτέλεσμα που έχει σχεδιάσει η Deepcool και το οποίο ειδικά αν το δείτε live είναι εξαιρετικό.
Σύστημα δοκιμών και μεθοδολογία μετρήσεων
Το hardware, το οποίο είδαμε και παραπάνω, που τοποθετήσαμε στο Mastercase Pro 5 ήταν το εξής:


Ευχαριστούμε θερμά την Seasonic για την παραχώρηση του τροφοδοτικού της δοκιμής
Στο σύστημα που εγκαταστήσαμε μετρήσαμε τις θερμοκρασίες του επεξεργαστή σε idle και full load. Οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν δύο φορές: με τον επεξεργαστή στην εργοστασιακή του συχνότητα (3.5 GHz) και υπερχρονισμένο στα 4.5 GHz με τάση 1.2 V. Επίσης λάβαμε μετρήσεις θερμοκρασίας και από τον σκληρό δίσκο και τον SSD.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση ακριβώς λόγω της ύπαρξης του τριπλού ψυγείου και του κυκλώματος υδρόψυξης δεν χρησιμοποιήσαμε τον Intel Pentium G3258 όπως στις άλλες δοκιμές κουτιών αλλά και τον I7 4770K που χρησιμοποιούμε στις παρουσιάσεις ψυκτρών. Η παράθεση των αποτελεσμάτων θα γίνει πάνω στα διαγράμματα των ψυκτρών που έχουμε δοκιμάσει μέχρι στιγμής ωστόσο αυτό θα γίνει περισσότερο για λόγους αναφοράς.
Τα αποτελέσματα δεν είναι άμεσα συγκρίσιμα (και άλλωστε δεν ειναι αυτός ο σκοπός) καθώς οι μετρήσεις έχουν μεν ληφθεί με τη γνωστή πλέον διαδικασία (CPU temp - Ambient temp = DELTA) ωστόσο εντός του κουτιού υπάρχουν διάφοροι αστάθμητοι παράγοντες όπως για παράδειγμα η κάρτα γραφικών. Το φορτίο της βέβαια ήταν καθ'ολη τη διάρκεια των δοκιμών μηδενικό (ή σχεδόν μηδενικό) ώστε να υπάρχει η μικρότερη δυνατή επίπτωση στα αποτελέσματα της υδρόψυξης.
Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε το ντεσιμπελόμετρο (sound meter) μας το οποίο στήθηκε σε τρίποδο και σε απόσταση ενός μέτρου από το κουτί. Εδώ μετρήσαμε το θόρυβο που παράγεται από τους προεγκατεστημένους ανεμιστήρες του κουτιού όταν αυτοί δουλεύουν στο 100% των στροφών τους.
Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενες παρουσιάσεις, μετράμε μόνο τους ανεμιστήρες του εκάστοτε κουτιού ώστε να έχουμε ένα αντικειμενικό μέτρο σύγκρισης μεταξύ των διαφόρων κουτιών που περνούν από τα χέρια μας, καθώς το hardware που εγκαθίσταται σε αυτά είναι φυσικό να ποικίλει ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε χρήστη.
Τα αποτελέσματα όλων των μετρήσεων που πραγματοποιήσαμε φαίνονται στα διαγράμματα που ακολουθούν.
Αποτελέσματα μετρήσεων
Στα διαγράμματα που ακολουθούν μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα των μετρήσεων που λάβαμε τόσο ως προς τις θερμοκρασίες του επεξεργαστή όσο και ως προς τον παραγόμενο θόρυβο.







Στο τομέα των θερμοκρασιών, οι επιδόσεις του κουτιού σε συνδυασμό με την ενσωματωμένη τριπλή υδρόψυξη κινήθηκαν σε πολύ καλά επίπεδα ειδικά αν λάβουμε υπόψη πως μέσα στο κουτί λειτουργούσε και η εξαιρετικά ζεστή ακόμη και σε idle Radeon HD 5970 ενώ δεν υπήρχε κάποιος ανεμιστήρας εισαγωγής αέρα στη μπροστινή πλευρά. Έτσι, οι υποψήφιοι κάτοχοι μπορούν να είναι ήσυχοι καθώς δεν θα αντιμετωπίσουν απολύτως κανένα πρόβλημα ακόμη και αν φέρουν έναν επεξεργαστή όπως ο i7 4770k στα όρια του, όπως κάναμε εμείς με την δοκιμή στα 4.5GHz / 1.2v.
Στο κομμάτι του θορύβου ωστόσο το κουτί μας κατέκτησε την τελευταία θέση καθώς μπορεί να είναι εφοδιασμένο με τους πιο εξελιγμένους ανεμιστήρες της εταιρείας, ωστόσο το πλήθος τους (4 στο σύνολο) καθιστά την παρουσία τους τουλάχιστον αντιληπτή. Σε χαμηλά φορτία ο παραγόμενος θόρυβος είναι σχετικά χαμηλός και καθόλου ενοχλητικός ενώ εδώ θα πρέπει να διευκρινήσουμε για μια ακόμη φορά πως η παραπάνω μέτρηση αποτελεί το worst case scenario καθώς πραγματοποιήθηκε με όλους τους ανεμιστήρες στο μέγιστο των στροφών τους.
Αν και γενικά πρόκειται για ένα εξαιρετικά καλοφτιαγμένο και σωστά μελετημένο κουτί δυστυχώς η εταιρεία δεν έχει λάβει κάποια ουσιαστική μέριμνα για τον περιορισμό του θορύβου και έτσι το αποτέλεσμα ήταν μάλλον αναμενόμενο λόγω και των πολλών ανοικτών σημείων που υπάρχουν στο Genome.
Επίλογος - Συμπεράσματα
Κάπου εδώ κλείνει μια ακόμη παρουσίαση από το Insomnia.gr και το Deepcool Genome κατεβαίνει από τον πάγκο δοκιμών έχοντας αφήσει θετικές εντυπώσει παρά τα κάποια σημεία που θα μπορούσαν να υποστούν βελτιώσεις.
Έχοντας συνδυάσει την άριστη ποιότητα κατασκευής με ένα πολύ αποδοτικό κύκλωμα υδρόψυξης αλλά και εξαίσιο ασθητικό αποτέλεσμα τόσο σχεδιαστικό όσο και ως προς το φωτισμό το Genome αποτελεί μια λύση που κατά ένα περίεργο τρόπο δεν απευθύνεται μόνο σε enthusiasts ή overclockers αλλά σε ένα ευρύ φάσμα του κοινού καθώς μπορεί το κόστος απόκτησης να είναι φαινομενικά μεγάλο, ωστόσο μαζί με αυτό έρχεται και ένα εξαιρετικά αποδοτικό σύστημα ψύξης.
Το εσωτερικό αν και διαστάσεων mid-ATX είναι αρκετά ευρύχωρο και προσφέρει αρκετές ευκολίες στη διαχείριση των καλωδίων ενώ εξαιρετικά θετικό είναι γεγονός πως για την εγκατάσταση και απεγκατάσταση των αποθηκευτικών μέσων αλλά και την προσθαφαίρεση των cages δεν απαιτείται παρά ελάχιστος χρόνος για οτιδήποτε και αν χρειαστεί να κάνουμε. Το μόνο ίσως σχεδιαστικό ατόπημα στο εσωτερικό είναι γωνιακή διαμόρφωση πίσω από την πρόσοψη η οποία τελικά δεν εξυπηρετεί κάποιο ιδιαίτερο σκοπό, κάτι που ωστόσο αντισταθμίζεται σε ένα βαθμό από την δυνατότητα για κάθετη τοποθέτηση κάποιας πολύ μεγάλης κάρτας γραφικών (αν παρεχόταν και το σχετικό εξάρτημα θα ήταν φυσικά πολύ καλύτερα).
Κλείνοντας τη σημερινή μας παρουσίαση, θα συνοψίσουμε όπως πάντα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που εντοπίσαμε στο Deepcool Genome κατά τη διάρκει των δοκιμών:
Πλεονεκτήματα:
- Άριστη ποιότητα κατασκευής
- Εξαιρετικός φωτισμός τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά
- Πολύ καλές επιδόσεις του κυκλώματος υδρόψυξης
- Η υδρόψυξη δεν χρειάζεται κανενός είδους συντήρηση
- Μεγάλο πλαϊνό παράθυρο
- Ευρύχωρο εσωτερικό
- Υποστήριξη πολύ μεγάλων καρτών γραφικών
- Δυνατότητα για τοποθέτηση κάρτας γραφικών κάθετα
- Δυνατότητα εγκατάστασης μεγάλου ανεμιστήρα στην πρόσοψη.
Μειονεκτήματα
- Ιδιαίτερα θορυβώδες όταν όλοι οι ανεμιστήρες λειτουργούν στο 100%
- Άνευ λόγου διαμόρφωση γωνίας στο εσωτερικό πίσω από την πρόσοψη
- Δεν υπάρχει πρόβλεψη για κάρτες που τροφοδοτούνται από το πλάι στην κάθετη θέση τοποθέτησης
- Δεν υποστηρίζονται οπτικές συσκευές
- Δεν παρέχεται το εξάρτημα (PCI extender) για την κάθετη τοποθέτηση καρτών γραφικών
Έτσι λοιπόν σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, η βαθμολογία που αποσπά το Deepcool Genome είναι:

Σύνταξη: Ζαννής Σκουλάξινος
Επιμέλεια κειμένου: Γιάννης Καραγιάννης, crmaris