Δοκιμή NZXT Phantom 630
Επιμέλεια κειμένων & μετρήσεις: Αλέξανδρος Γιδαράκος
Φωτογράφηση και συναρμολόγηση: Βασίλειος Γιδαράκος

Το 2010 η γνωστή κατασκευάστρια NZXT παρουσίασε τη σειρά πύργων Phantom, με τον πρώτο εκπρόσωπο της να λαμβάνει πολύ καλές κριτικές από τον ειδικό τύπο. Πέρυσι ξεκίνησε ο εμπλουτισμός της σειράς με νέα μοντέλα σε διάφορες διαστάσεις, τα οποία φέρνουν πάρα πολλές αισθητικές και τεχνικές βελτιώσεις στο αρχικό μοντέλο.
Σε αυτήν την παρουσίαση θα δούμε το δεύτερο μεγαλύτερο από τα νέα Phantom, το 630. Ειδικότερα θα εξετάσουμε τί μπορεί να προσφέρει έναντι ενός τυπικού midi tower κουτιού σε έναν μέσο χρήστη, στους τομείς που η NZXT διατείνεται πως το Phantom 630 διαπρέπει: επεκτασιμότητα, ψύξη και θόρυβος.
Τεχνικά χαρακτηριστικά
Όπως μπορείτε να δείτε και στην επίσημη ιστοσελίδα του, το Phantom 630 διατίθεται σε 3 διαφορετικά χρώματα: Λευκό, μαύρο και γκρίζο μεταλικό ή "gunmetal", όπως το ονομάζει η NZXT. Εμείς δοκιμάσαμε τη μαύρη εκδοχή. Τα επίσημα τεχνικά χαρακτηριστικά που δίνει για το κουτί η NZXT είναι ως ακολούθως:

Ακόμη και με μία βιαστική ματιά στον πίνακα των τεχνικών χαρακτηριστικών μπορεί κανείς να συνειδητοποιήσει πως δεν έχουμε να κάνουμε με ένα μικρό ή συμπαγών διαστάσεων κουτί. Τα άλλα σημεία που ξεχωρίζουν είναι οι πολλές υποδοχές για οπτικές συσκευές και δίσκους, οι αρθρωτοί κλωβοί για τους δίσκους και οι πάρα πολλές θέσεις για μεγάλους ανεμιστήρες, με 4 μάλιστα από αυτές να περιέχουν προεγκατεστημένους ανεμιστήρες.
Συσκευασία και πρώτες εντυπώσεις
Το Phantom 630 έφτασε σε μία επιβλητική συσκευασία, που έδινε μία πολύ καλή πρώτη ιδέα για το τί θα αντικρύζαμε μετά το άνοιγμά της:
Στα νεότερα μέλη της σειράς φαίνεται πως η NZXT προτίμησε μία πιο συντηρητική αισθητική σε σχέση με το πολύ γωνιώδες, σχεδόν γοτθικό σχέδιο του αρχικού Phantom, χωρίς όμως να χαθεί ο ιδιαίτερος χαρακτήρας που διαθέτουν όλα τα κουτιά της εταιρείας. Προσωπικά μας άρεσε πολύ το σχέδιο αυτό, αλλά τα γούστα είναι πάντοτε υποκειμενικά. Σε κάθε περίπτωση, το Phantom 630 είναι ένα κουτί όπου τα πάντα - διαστάσεις, ανεμιστήρες, εσωτερικοί χώροι, επεκτασιμότητα - είναι μεγάλα:
Ποιότητα κατασκευής - Εργονομία - Συναρμολόγηση
«Κουτί τεραστίων διαστάσεων» και «βασικό υλικό κατασκευής ατσάλι αντί για αλουμίνιο» είναι ένας συνδυασμός που προϊδεάζει για μεγάλο βάρος κατασκευής. Παρ' όλα αυτά, βρήκαμε το Phantom 630 πολύ ελαφρύτερο απ' ο,τι περιμέναμε. Η κατασκευή είναι στιβαρή, χωρίς τριξίματα. Τα υλικά και το φινίρισμα είναι εμφανώς υψηλής ποιότητας, όπως θα περίμενε κανείς από ένα κουτί αυτής της κατηγορίας:
ενώ και η εργονομία βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα:
κάνοντας το κουτί ευχάριστο στην εργασία μαζί του. Επίσης, η NZXT έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της διαχείρισης καλωδίων και στην ευκολία προσθήκης υδρόψυξης, καθώς το άνετο εσωτερικό του Phantom 630 επιτρέπει την τοποθέτηση ψυγείου υδρόψυξης 360/280mm στο επάνω μέρος ή 280/240mm στο κάτω μέρος του.
Στην επόμενη ενότητα της παρουσίασης, θα συναρμολογήσουμε ένα ολοκληρωμένο σύστημα στο εσωτερικό του Phantom 630...
Ψύξη - Θόρυβος
Για να αξιολογήσουμε επιδόσεις σε ψύξη και ηχομόνωση, συναρμολογήσαμε τα παρακάτω εξαρτήματα:
>Τροφοδοτικό: Silverstone 500W 80+Μητρική κάρτα: GIGABYTE GA-990XA-UD3Επεξεργαστής: AMD Athlon II X3 450Σύστημα ψύξης: Xigmatek Gaia SD1283Μνήμη RAM: 2 x 4GB Corsair Vengeance 1600MHzΚάρτα γραφικών: Sapphire Radeon HD 3850 Ultimate 512MBΣκληροί δίσκοι: 1 x SATA W.D. Caviar Black 1TB, 2 x SATA W.D. Caviar Black 250GBΟπτικός οδηγός: SATA DVDRW Samsung 22xΛειτ. σύστημα: Microsoft Windows 7 Professional x64 SP1
μέσα σε ένα τυπικό low budget midi tower κουτί μερικών ετών με 2 x 120mm χαμηλόστροφους ανεμιστήρες. Καταγράψαμε θερμοκρασίες με το HWInfo64 και επίπεδα θορύβου στα 30 και 100cm με ψηφιακό ντεσιμπελόμετρο, σε δύο διαφορετικές καταστάσεις λειτουργίας του Η/Υ: κατάσταση ηρεμίας (idle) και κατάσταση πλήρους φόρτου CPU και GPU (ταυτόχρονη εκτέλεση FurMark και wPrime). Στη συνέχεια, συναρμολογήσαμε τα εξαρτήματα στο Phantom 630:
και επαναλάβαμε τις παραπάνω μετρήσεις. Όλες οι μετρήσεις έγιναν με θερμοκρασία δωματίου/περιβάλλοντος χώρου (ambient temperature) 29°C. Δείτε τα αποτελέσματα στις ακόλουθες εικόνες:
Τί βλέπουμε στις μετρήσεις: Ακόμη και σε κατάσταση ηρεμίας το Phantom 630 επιτυγχάνει χαμηλότερες θερμοκρασίες από το midi tower αναφοράς, με περίπου τον ίδιο θόρυβο. Απόλυτα αναμενόμενη η ισοπαλία στο θέμα του θορύβου, καθώς το midi tower αναφοράς είναι εξοπλισμένο με μόνο δύο χαμηλόστροφους ανεμιστήρες 120mm, ενώ το Phantom 630 διαθέτει 4 τεράστιους ανεμιστήρες.
Σε κατάσταση πλήρους φόρτου διατηρείται το πλεονέκτημα ψύξης ενώ μεγάλη διαφορά παρατηρήσαμε στον παραγόμενο θόρυβο, όπου το Phantom 630 διατήρησε σταθερές τις στροφές των ανεμιστήρων του και η μητρική κάρτα χρειάστηκε να ανεβάσει ελάχιστα τις στροφές του ανεμιστήρα επεξεργαστή. Αντιθέτως, στο midi tower αναφοράς όλοι οι ανεμιστήρες χρειάστηκε να ανεβάσουν σημαντικά στροφές, με αποτέλεσμα να γίνεται αισθητός και ενοχλητικός ο θόρυβος από το κουτί.
Ετυμηγορία
Στην κατηγορία των κουτιών που απευθύνονται σε enthusiasts, ο ανταγωνισμός ήταν και εξακολουθεί να είναι σκληρός. Όμως η NZXT με το νέο Phantom 630 δείχνει να πατάει πολύ γερά στα πόδια της, προσφέροντας ένα πολύ ολοκληρωμένο πακέτο. Λόγω των επιδόσεών του, θα προτείναμε ακόμη και σε μη enthusiast χρήστες να το δουν από κοντά.
Μας άρεσε:
- Ευχάριστο και μη αμφιλεγόμενο design
- Ποιότητα κατασκευής και φινίρισμα
- Μεγάλοι χώροι και ευκολία στην εργασία
- Εργονομία
- Έξτρα χαρακτηριστικά όπως card reader και fan controller
- Επιδόσεις ψύξης
- Επιδόσεις θορύβου
Δε μας άρεσε:
- Προσπαθήσαμε αλλά δεν καταφέραμε να βρούμε κάποιο αρνητικό στο διάστημα που το είχαμε στη διάθεσή μας!

Ευχαριστίες
Οφείλουμε πολλές ευχαριστίες στον @user381 για την πολύτιμη τεχνική βοήθειά του κατά τη διεξαγωγή της δοκιμής.
Επίσης, θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους ανθρώπους της Caseking που μας έστειλαν το μαύρο Phantom 630 της δοκιμής.