
Μας άρεσε
- Συγκλονιστικές επιδόσεις από ένα σύστημα που αριστεύει σε ό,τι κι αν κάνει
- Υπέροχη οθόνη με ζωηρά χρώματα, τρομερή απόκριση και κορυφαία ποιότητα
- Το αναβαθμισμένο σύστημα ψύξης κάνει άριστη δουλειά
- Πλήθος θυρών επικοινωνίας με δύο Thunderbolt 5
- Σύστημα τεσσάρων ηχείων για ισορροπημένο ήχο με εντυπωσιακό βάθος
Δεν μας άρεσε
- Η επιφάνεια που ακουμπούν οι καρποί ολοκληρώνεται απότομα με αποτέλεσμα να «κόβει» τους καρπούς
- Η οθόνη Anime Matrix είναι αχρείαστη και ο LED φωτισμός υπερβολικός
- Δύσχρηστο καλώδιο φόρτισης
- Κακή ποιότητα κάμερας
- Έχετε δει την τιμή;
Το ROG Strix SCAR 18 είναι ένα gaming laptop για εκείνους που… δεν παίζουν. Μεταφορικά ομιλώντας. Πρόκειται άλλωστε για τη ναυαρχίδα της ASUS, ένα σύστημα που δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα να κάνει πραγματικότητα ακόμα και τα πιο τρελά όνειρα του τυχερού κατόχου του – αφού πρώτα τον έχει «ξαλαφρώσει» κατά μερικές χιλιάδες ευρώ (αλλά περισσότερα γι’ αυτά τα ελάσσονος σημασίας, αργότερα). Τι το μοναδικό έχει όμως το συγκεκριμένο σύστημα και πόσο καλύτερα τα καταφέρνει σε σχέση με τον ανταγωνισμό αλλά και την προηγούμενη έκδοσή του; Και στην ερώτηση του εκατομμυρίου (σε δραχμές), αξίζει τα χρήματά του;
Πάμε να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Σχεδιασμός
Με την πρώτη ματιά στο ROG Strix SCAR 18 θα πείτε «να ένα gaming laptop». Επ’ αυτού δεν υπάρχει καμία αμφιβολία αφού το σύστημα τικάρει όλα τα κουτάκια με τα must της κατηγορίας: μαύρο σώμα, φωτισμός LED όπου υπάρχει ευκαιρία, αχρείαστα έντονο branding και αεραγωγοί που καταλαμβάνουν όσο το δυνατόν περισσότερη επιφάνεια. Με διαστάσεις 39,9 x 29,8 x 3,2 εκατ. μάλιστα, η φετινή έκδοση είναι αισθητά πιο «μπαμπάτσικη» σε σχέση με την προηγούμενη ενώ αυξημένο είναι και το βάρος του συστήματος που πλέον αγγίζει τα 3,3 κιλά. Και για τα δύο όμως υπάρχει καλός λόγος αφού όπως θα δούμε παρακάτω, η ASUS επένδυσε σε ένα νέο σύστημα ψύξης που ενισχύει τις επιδόσεις του laptop. Και σε τελική ανάλυση, δεν είναι ότι κάποιος που αγοράζει έναν υπολογιστή 18 ιντσών δίνει και ιδιαίτερη βάση στη φορητότητα, έτσι;
Στο καπάκι του laptop συναντάμε μία οθόνη Anime Matrix (ή για να ακριβολογούμε μία διαγώνια λωρίδα) την οποία ο χρήστης μπορεί να προγραμματίσει με τα δικά του animations. Στην επάνω δεξιά γωνία βρίσκεται το λογότυπο της ROG. Για να είμαστε ειλικρινείς δεν μας άρεσε κανένα από τα δύο στοιχεία. Αμφότερα είναι από υπερβολικά έως τελείως αχρείαστα – και ειδικά για την Anime Matrix, ακόμα κι αν την απενεργοποιήσετε εντελώς, τη ζημιά ως προς το κόστος του συστήματος την έχει ήδη κάνει. Επιπρόσθετα το καπάκι δεν διαθέτει κάποια εγκοπή ή επιφάνεια που να εξέχει, οπότε θα χρειαστεί μία σχετική προσπάθεια προκειμένου να το ανοίξετε (στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν τα καταφέραμε με το ένα χέρι). Να σημειώσουμε εδώ πως εν αντιθέσει με το πλαστικό εσωτερικό, το καπάκι είναι μεταλλικό.
Κοιτώντας το σύστημα γύρω-γύρω, θα δείτε πως στην πίσω πλευρά υπάρχει μόνο ο βασικός αεραγωγός του. Αν και από πλευράς ψύξης αυτό είναι θετικό, θα κάνει τη ζωή σας δυσκολότερη όσον αφορά στη διαχείριση των καλωδίων. Στα δεξιά έχουμε μόνο δύο USB 3.2 Gen 2 Type-A και έναν μικρότερο αεραγωγό ενώ στα αριστερά βρίσκονται όλες οι άλλες θύρες: φόρτισης, Ethernet 2,5 Gbps, HDMI, USB 3.2 Gen 2 Type-A, δύο USB Type-C Thunderbolt 5 (με DisplayPort 2.1 και Power Delivery 3.1) και σύνθετη ήχου 3,5 χιλ. (κατά σειρά από πίσω προς τα εμπρός). Η αρνητική έκπληξη έρχεται με τη σύνδεση του καλωδίου φόρτισης το οποίο προεκτείνεται κάθετα στην πλευρά. Για να καταλάβετε, εκείνο του προηγούμενου μοντέλου έκανε γωνία 90ο συνεχίζοντας παράλληλα, κάτι που βοηθούσε σημαντικά στη διαχείριση. Δυστυχώς στο φετινό ROG Strix SCAR 18 αυτό δεν συμβαίνει.
Περιμετρικά της βάσης του laptop έχει τοποθετηθεί μία λωρίδα LED η οποία τουλάχιστον είναι κομματάκι πιο λεπτή από εκείνη που υπήρχε στον προκάτοχο του ROG Strix SCAR 18. Αχρείαστη; Μάλλον, αν και θα αναγνωρίσουμε ότι μπορεί να δημιουργήσει ωραία ατμόσφαιρα σε έναν σκοτεινό χώρο. Όπως και να ‘χει, θα ‘στε σε θέση να τη ρυθμίσετε όπως επιθυμείτε και να την απενεργοποιήσετε εντελώς. Η βάση του συστήματος πάντως αφαιρείται χωρίς εργαλεία με δυο κινήσεις, προσφέροντας άμεση πρόσβαση στις θέσεις και τις υποδοχές των δίσκων και της RAM καθώς και τους ανεμιστήρες. Ως εκ τούτου, εφ’ όσον αποφασίσετε να αναβαθμίσετε τον υπολογιστή σας, θα το κάνετε πανεύκολα δίχως να απαιτείται ούτε κατσαβίδι.
Χαρακτηριστικά – Επιδόσεις
Το σύστημα που πήραμε στα χέρια μας έρχεται με οθόνη 18 ιντσών. Πρόκειται για μία ROG Nebula, τουτέστιν ένα πάνελ Mini LED με ανάλυση 2560 x 1600 pixels, μέγιστη φωτεινότητα 1200 nits, ρυθμό ανανέωσης οθόνης 240 Hz, χρόνο απόκρισης 3 ms, κάλυψη χρωματικού χώρου DCI-P3 σε ποσοστό 100%, πάνω από 2000 ζώνες dimming (στο προηγούμενο μοντέλο είχαμε 2304 οπότε τόσες είναι και τώρα λογικά), πιστοποίηση Pantone Validated και υποστήριξη τεχνολογιών Dolby Vision και NVIDIA G-SYNC. Η μόνη αλλαγή που έχει γίνει αφορά την εφαρμογή μίας διπλής επίστρωσης η οποία προσφέρει έως και 4,5 φορές καλύτερη αντίθεση και γωνία θέασης 180ο. Η οθόνη καλύπτει πρακτικά ολόκληρη τη διαθέσιμη επιφάνεια καθώς το πλαίσιό της είναι εξαιρετικά μικρό – η κάμερα ίσα που χωράει πάνω-πάνω.
Η όλη εμπειρία θέασης είναι όπως θα περιμένατε, υπέροχη. Τα χρώματα είναι καταπληκτικά και οι κινήσεις πιο ομαλές απ’ όσο θα μπορούσατε να φανταστείτε. Η φωτεινότητα βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα εξασφαλίζοντας άριστη εικόνα ανεξαρτήτως του φωτισμού περιβάλλοντος και η αντίθεση είναι απολαυστική με το περιεχόμενο HDR να δείχνει συγκλονιστικό. Όποια κι αν είναι τα γούστα σας στο gaming, από online τίτλους που η ταχύτητα είναι το παν (βλ. Overwatch 2, Apex Legends, Counter-Strike 2 κλπ) μέχρι αριστουργήματα που δίνουν έμφαση στη λεπτομέρεια (Black Myth Wukong, Cyberpunk 2077, Red Dead Redemption 2 κ.α.), παράπονο δεν θα ‘χετε. Ο μόνος μας αστερίσκος έχει να κάνει με τους επαγγελματίες – και μόνο – δημιουργούς περιεχομένου, αφού οι ζώνες dimming επηρεάζουν σε έναν βαθμό την πιστότητα των χρωμάτων.
Στα ενδότερα του ROG Strix SCAR 18, η ASUS το έχει εφοδιάσει με έναν Intel Core Ultra 9 275HX. Πρόκειται για έναν ολοκαίνουριο επεξεργαστή με 24 πυρήνες (οκτώ παραγωγικότητας ή P-cores και 16 αποτελεσματικότητας ή E-cores), ισάριθμα νήματα και NPU ισχύος 13 TOPS. Η πλατφόρμα Arrow Lake HX της Intel έχει σημαντικά ανώτερες επιδόσεις σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη γενιά και το σύστημα της ASUS εκμεταλλεύεται, όπως θα δούμε παρακάτω, την ισχύ του επεξεργαστή του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ο τελευταίος πλαισιώνεται από 64 GB μνήμης dual-channel DDR5 RAM στα 5600 MHz και δίσκο PCIe 4.0 NVMe M.2 SSD χωρητικότητας 2 TB. Να σημειώσουμε εδώ πως το σύστημα υποστηρίζει δίσκο PCIe 5.0 οπότε αν θέλετε κάτι ταχύτερο, μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τη δυνατότητα αυτή. Το laptop διαθέτει ακόμα Wi-Fi 7 και Bluetooth 5.4 ενώ ενσωματώνει και μπαταρία 90 Wh.
Όσο για τα γραφικά; Εδώ αρχίζουν τα ωραία… Η κάρτα του συστήματος, βλέπετε, είναι μία NVIDIA GeForce RTX 5090 με 24 GB μνήμης GDDR7. Η RTX 5090 εγγυάται πως όποιο τίτλο κι αν αποφασίσετε να παίξετε στα 1440p και 1600p θα απολαύσετε συγκλονιστικά γραφικά με σταθερά υψηλά frame rates. Στα τρία ιδιαίτερα απαιτητικά προαναφερθέντα παιχνίδια (Black Myth Wukong, Cyberpunk 2077, Red Dead Redemption 2) που δοκιμάσαμε, με τα settings στο max και ενεργοποιημένα τα Ray Tracing και DLSS Super Resolution, είχαμε σταθερά περισσότερα από 60 fps, ενώ κορυφαία στιγμή που ζήσαμε ήταν όταν τα benchmarks που τρέξαμε του 3D Mark, δεν παρουσίασαν κανένα κόλλημα.
Cyberpunk 2077
Black Myth Wukong
Λαμβάνοντας υπόψη τις εξαιρετικές επιδόσεις της, η RTX 5090 αποδεικνύει την κυριαρχία της στον τομέα των φορητών GPU, καταφέρνοντας να ανταποκριθεί άψογα ακόμα και στα πιο απαιτητικά παιχνίδια της αγοράς. Όλα τα παραπάνω είναι λογικά από τη στιγμή που η RTX 5090 είναι ότι καλύτερο στο χώρο των mobile GPU -με διαφορά- και πραγματικά δείχνει τα δόντια της φέρνοντας σε πέρας πολύ απαιτητικά παιχνίδια.
Cinebench R23
Η ASUS έχει δώσει έμφαση στην αποτελεσματική διαχείριση πόρων αλλά και τον χαμηλό θόρυβο. Ο διακόπτης MUX θα σας επιτρέψει να χρησιμοποιείτε την ενσωματωμένη στον επεξεργαστή κάρτα όταν δεν συντρέχει λόγος ενεργοποίησης της RTX. Ως εκ τούτου, η αυτονομία του συστήματος με απλή, καθημερινή χρήση (χωρίς gaming) εντοπίζεται γύρω στις 6 ώρες. Φυσικά όσο πιο υψηλές είναι οι απαιτήσεις σας, τόσο περισσότερο θα μειώνονται οι αντοχές της, φτάνοντας – κατά τις δοκιμές μας – έως και τη μία ώρα. Αλλά ας μη γελιόμαστε, κανείς δεν πρόκειται να κάτσει να παίξει με το ROG Strix SCAR 18 on the go – τουναντίον, το πιθανότερο είναι πως θα βρίσκεται «παρκαρισμένο» σε κάποιο γραφείο. Αναφορικά με τη φόρτιση πάντως, στη συσκευασία θα βρείτε έναν ιδιαίτερα ογκώδη και βαρύ (μιλάμε για κιλό…) φορτιστή 380 W ο οποίος κάνει το 0-100% σε περίπου 2 ώρες.
3D Mark
Το σύστημα ψύξης του όπως εξηγήσαμε έχει υποστεί βελτιώσεις καθώς πλέον υπάρχει μεγαλύτερος θάλαμος ατμού, η ψύκτρα καλύπτει ολόκληρη την επιφάνεια ανάμεσα σε κάρτα γραφικών και επεξεργαστή ενώ έχει χρησιμοποιηθεί και υγρό μέταλλο Conductonaut Extreme για καλύτερη θερμική αγωγιμότητα. Οι θερμοκρασίες που φτάνει το ROG Strix SCAR 18 εξαρτώνται από το τι κάνετε και το προφίλ ψύξης που χρησιμοποιείτε. Σε γενικές γραμμές πάντως παρατηρήσαμε έως 80ο C στον επεξεργαστή και 75ο C στην κάρτα γραφικών ενώ σε καμία περίπτωση το πληκτρολόγιο ή η επιφάνεια που ακουμπούσαν οι καρποί μας δεν έγιναν ενοχλητικές ή άβολες. Όσον αφορά στον θόρυβο, οι ανεμιστήρες έφτασαν μέχρι και τα 50 dB στην πιο ακραία περίπτωση. Σε συνθήκες τυπικής καθημερινής χρήσης (non-gaming) πάντως, τα επίπεδα δεν ξεπέρασαν τα 35 dB.
Εμπειρία χρήσης
Εκκινώντας το ROG Strix SCAR 18, μας περίμενε το γνωστό λογισμικό της ASUS, μέσω του οποίου προσφέρονται διάφορες ρυθμίσεις λειτουργίας, πρόσβαση σε διαγνωστικά εργαλεία και εξυπηρέτηση πελατών, ενημερώσεις κλπ. Εκπλήξεις δεν υπάρχουν – το Armoury Crate στέκεται στο ύψος των περιστάσεων. Αν και σε ό,τι αφορά τους ανεμιστήρες και την ψύξη, ο χρήστης έχει πρακτικά τη δυνατότητα να κάνει ό,τι θέλει, βρήκαμε τα υπάρχοντα προφίλ μια χαρά.
Το πληκτρολόγιο δεν διαφέρει ιδιαίτερα από τα όσα μας έχει συνηθίσει η σειρά. Είναι πλήρους μεγέθους και διαθέτει numpad, κάτι που θα βρουν σίγουρα θετικό όσοι συνηθίζουν να δουλεύουν με αριθμούς. Η παραχώρηση που έχει γίνει εδώ όμως, είναι η μάλλον άβολη θέση των πλήκτρων κατεύθυνσης τα οποία μοιάζουν να έχουν στριμωχτεί όπως-όπως. Δεν ήταν και λίγες οι φορές που πάνω στην ένταση του παιχνιδιού τα δάχτυλά μας πήγαν αλλού γι’ αλλού. Ο σχεδιασμός των πλήκτρων είναι βολικός κι έτσι ακόμα και κατά την πληκτρολόγηση, τα δάχτυλά μας «γλιστρούσαν» από το ένα στο άλλο με τη μόνη δυσκολία να αφορά τη δύναμη που χρειαζόταν να βάλουμε στο κάθε πάτημα (παραήταν «σκληρά»).
Έπειτα από λίγα λεπτά ενεργής χρήσης του πληκτρολογίου πάντως, ήρθαμε αντιμέτωποι με το πρώτο σοβαρό ζήτημα λειτουργικότητας που έχει το ROG Strix SCAR 18 και αυτό δεν είναι άλλο από την έντονη γωνία στο άκρο του, εκεί δηλαδή που ακουμπούν οι καρποί. Η επιφάνειά του τελειώνει απότομα, κάτι που σε συνδυασμό με το ψηλό προφίλ του είχε ως αποτέλεσμα έπειτα από λίγη ώρα, ο πόνος στα χέρια να είναι κάτι παραπάνω από ενοχλητικός. Εν τέλει καταλήξαμε να χρησιμοποιούμε επί μονίμου βάσης ένα στήριγμα καρπών σιλικόνης… Όσο για το mousepad έχει γυάλινη επιφάνεια, είναι μεγάλο και προσφέρει ακρίβεια κινήσεων χωρίς να μπερδεύεται από τυχόν επαφές της παλάμης. Δυστυχώς, τόσο το πληκτρολόγιο, όσο και το mousepad τραβούν τις δαχτυλιές όπως η λάμπα τα κουνούπια.
Η κάμερα του συστήματος μπορεί να είναι Full HD ανάλυσης όμως η ποιότητά της δεν είναι τίποτα το τρομερό. Αν πρόκειται να χρησιμοποιείτε το ROG Strix SCAR 18 για βιντεοκλήσεις, τουλάχιστον φροντίστε ο φωτισμός του χώρου που βρίσκεστε να είναι καλός, ειδάλλως το αποτέλεσμα θα είναι κάτω του μετρίου. Τουλάχιστον υποστηρίζει Windows Hello για άμεση πρόσβαση στα Windows με απόλυτη ασφάλεια Όσο για τον ήχο, το laptop έρχεται με σύστημα τεσσάρων ηχείων (δύο tweeters και δύο woofers) με τεχνολογία Smart Amp και υποστήριξη Dolby Atmos. Εδώ θα δώσουμε τα εύσημα στην ASUS διότι η δουλειά που έχει γίνει είναι εξαιρετική: ο ήχος είναι ισορροπημένος, με εντυπωσιακό βάθος και καθαρότητα. Εννοείται πως μπορείτε να συνδέσετε ακουστικά, όμως αν δεν υπάρχουν άλλοι γύρω σας, μη φοβηθείτε να αφήσετε τα ηχεία να κάνουν παιχνίδι.
Συμπέρασμα
Συγκεντρώνοντας τις σκέψεις μας για το ROG Strix SCAR 18, ειλικρινά πρόκειται για ένα σπουδαίο σύστημα που ρεαλιστικά δεν υστερεί πουθενά. Οι βελτιώσεις του συγκριτικά με τον προκάτοχό του είναι τρομερές αλλά σε αυτό δεν φταίει η ASUS: η πρόοδος που σημειώνεται πλέον γενιά με τη γενιά σε επεξεργαστές και γραφικά είναι ολοένα και μικρότερη. Από πλευράς τιμής/απόδοσης, ενδεχομένως ένα SCAR προηγούμενης «φουρνιάς» να μοιάζει καλύτερη περίπτωση, όμως δεν θα είναι το ίδιο futureproof σε σχέση με αυτό. Συνυπολογίστε και την εξωφρενικά υψηλότερη τιμή – σε σχέση φυσικά με τα όσα προσφέρει – της έκδοσης με την RTX 5090 και έχετε ένα gaming laptop ικανό να κάνει level up σε κάθε εμπειρία gameplay σας, διατηρώντας σας στην αιχμή των εξελίξεων για κάμποσα χρόνια.
Όπως μα ενημερώνει η ASUS, το μοντέλο διαθέτει διετή εγγύηση, αλλά με αγορά έως το τέλος Ιουνίου και εγγραφή στον ιστότοπο της εταιρείας, οι χρήστες εξασφαλίζουν επιπλέον έτος εγγύησης εντελώς δωρεάν. Επιπρόσθετα, η αγορά αυτού του laptop προσφέρει σημαντικό αριθμό πόντων ROG Elite.