Μας άρεσε
- Πολύ δυνατές επιδόσεις, σαφώς ανώτερες συγκριτικά με τον ανταγωνισμό στην ίδια τιμή
- Οθόνη με ρυθμό ανανέωσης 144 Hz
- Τεράστιο touchpad
- Αποτελεσματικό σύστημα ψύξης που έχει ως αποτέλεσμα χαμηλές θερμοκρασίες επιφανειών
- Ικανοποιητική αυτονομία
Δεν μας άρεσε
- Λίγες θύρες εισόδου/εξόδου
- Δεν υποστηρίζονται Wi-Fi 6E/7
- Πλαστικό σώμα που τραβά σαν μαγνήτης τις δαχτυλιές
- Τιμή που απέχει από τα αρχικά budget επίπεδα των V16
- Απουσία Windows Hello
Η κατηγορία των gaming laptops, κακά τα ψέματα, δεν είναι για όλους. Οι gamers εξ άλλου αποτελούν ένα από τα πλέον απαιτητικά γκρουπ καταναλωτών, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα οι φορητοί υπολογιστές που είναι σχεδιασμένοι για εκείνους, να έρχονται με κορυφαία τεχνικά χαρακτηριστικά, προηγμένα συστήματα ψύξης και άρτια κατασκευή, συνδυασμός που όσο να ‘ναι τοποθετεί τον πήχη σε υψηλά επίπεδα ως προς το κόστος. Παρά τα παραπάνω βέβαια, δεν λείπουν οι πιο προσιτές προτάσεις για εκείνους που είναι διατεθειμένοι να κάνουν ορισμένες παραχωρήσεις προκειμένου να βρουν gaming laptop εντός του budget τους.
Σε αυτή την υποκατηγορία έκανε ντεμπούτο η σειρά V της ASUS. Η τελευταία πάντως αναγνώρισε γρήγορα τη «δίψα» του κοινού για ανώτερα τεχνικά χαρακτηριστικά οπότε κάπως έτσι προχώρησε στο λανσάρισμα του V16 V3607VM-RP030WS που έφτασε στα χέρια μας. Με τιμή που προσεγγίζει τα €2000 (και άρα εκτός budget για όσους αναζητούν κάτι οικονομικό) αλλά και πραγματικά σπουδαίες προδιαγραφές όπως Core 7 240H, RTX 5060 οθόνη 16 ιντσών στα 144 Hz και 32 GB DDR5, είναι σε θέση να χαρίσει εξαιρετικές εμπειρίες gameplay ανεξαρτήτως genre – από single-player τίτλους μέχρι online shooters και MOBA games.
Τι το ιδιαίτερο έχει όμως να προσφέρει το V16; Ας το αναλύσουμε.
Σχεδιασμός
Με το V16 να κάνει τα πρώτα του βήματα ως budget gaming laptop, είναι ξεκάθαρο πως η ASUS προσπάθησε να κόψει απ’ όπου γινόταν προκειμένου να διατηρήσει το κόστος όσο πιο χαμηλά γινόταν. Το design του συστήματος άλλωστε δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αμφισβήτησης. Το σώμα του V16 είναι πλαστικό – αντίθετα με άλλες προτάσεις στα ίδια επίπεδα τιμής που υιοθετούν μεταλλικό σασί – και μάλιστα σχετικά εύκαμπτο σε περίπτωση εφαρμογής πίεσης στη βάση (η οποία είναι ελαφρώς υπερυψωμένη συμβάλλοντας έτσι στην αποτελεσματικότερη ψύξη) ή το καπάκι. Τα παραπάνω όμως δεν θα πρέπει να σας αποθαρρύνουν αφού το laptop διαθέτει πιστοποίηση MIL-STD 810H που εγγυάται την ανθεκτικότητα και τη λειτουργία του υπό αντίξοες συνθήκες βάσει των προδιαγραφών του Αμερικανικού Στρατού.
Η μαύρου χρώματος επιφάνεια έχει ματ υφή και δυστυχώς για όσους δίνουν έμφαση στην εμφάνιση του συστήματός τους, δεν τα πάει καλά με τις δαχτυλιές. Στο καπάκι υπάρχει απλώς το λογότυπο της ASUS – ούτε πολύχρωμοι φωτισμοί, ούτε εφετζίδικες οθόνες dot matrix, ούτε τίποτα. Το λιτό look πάντως δεν είναι κακό – κάθε άλλο, αφού του επιτρέπει να περνά απαρατήρητο. Διαστάσεις (35,7 x 25,1 x 2,2 εκατ.) και βάρος (1,95 κιλά) δεν ξεφεύγουν από τον μέσο όρο.
Ανοίγοντας το laptop, ερχόμαστε πρόσωπο με πρόσωπο με την οθόνη των 16 ιντσών, το πληκτρολόγιο και το touchpad – μην ανησυχείτε, θα αναφερθούμε σε όλα τα παραπάνω επισταμένα παρακάτω. Η μόνη παρατήρηση που έχουμε να κάνουμε, αφορά τα αυτοκόλλητα στην περιοχή δεξιά και αριστερά του touchpad – εννοείται πως αφαιρούνται αλλά για κάποιο λόγο η ASUS θεώρησε σωστό σε αυτά των Intel και NVIDIA να προσθέσει και ένα τρίτο, σημαντικά μεγαλύτερου μεγέθους.
Σε ό,τι έχει να κάνει με τις θύρες επικοινωνίας, το V16 θα μπορούσε να τα πάει πολύ καλύτερα αφού ναι μεν έρχεται με δύο USB Type-A 3.2, όμως διαθέτει μία USB Type-C 3.2 όλη κι όλη – αντί για περισσότερες και 4.0. Προσφέρονται ακόμα HDMI 2.1 και θύρα 3,5 χιλ. ενώ για τη φόρτιση υπάρχει ειδική υποδοχή. Με εξαίρεση τη μία USB Type-A που είναι στα δεξιά, οι υπόλοιπες θύρες βρίσκονται στην αριστερή πλευρά του laptop. Δυστυχώς ο χρήσιμος σε πληθώρα περιπτώσεων αναγνώστης καρτών μνήμης SD απουσιάζει όπως και ο σαρωτής δακτυλικού αποτυπώματος στο πλήκτρο ενεργοποίησης για ταχύτερη είσοδο με χρήση βιομετρικών στοιχείων. Στα της ασύρματης συνδεσιμότητας, στη διάθεσή σας βρίσκονται Wi-Fi 6 (αλλά όχι 6E ή 7) και Bluetooth 5.3.
Χαρακτηριστικά – Επιδόσεις
Όπως εξηγήσαμε στην αρχή της παρουσίασης, η έκδοση του V16 που είχαμε στη διάθεσή μας απείχε από τις αρχικές budget εκδοχές της σειράς – για την ακρίβεια ήταν η ισχυρότερη για το συγκεκριμένο μοντέλο. Ως εκ τούτου λοιπόν, στο εσωτερικό του συστήματος υπάρχει ένας Intel Core 7 240H με 10 πυρήνες (έξι παραγωγικότητας ή P-cores και τέσσερις αποτελεσματικότητας ή E-cores) μέγιστης συχνότητας 5,2 GHz, 16 νήματα και 24 MB Intel Smart Cache. Πλαισιώνεται δε από 32 GB μνήμης DDR5, δίσκο NVMe PCIe 4.0 M.2 SSD χωρητικότητας 1 ΤΒ και κάρτα γραφικών NVIDIA GeForce RTX 5060 Laptop με 8 GB αποκλειστικής μνήμης GDDR7. Να έχετε απλά υπ’ όψιν ότι πρακτικά το σύστημα δεν προσφέρει καμία δυνατότητα αναβάθμισης αφού έρχεται ήδη με τη μέγιστη ποσότητα μνήμης του ενώ δεν υπάρχει δεύτερη υποδοχή για SSD. Επίσης δεν μας άρεσε το γεγονός ότι δεν υπάρχει υποστήριξη Windows Hello, χωρίς να είναι δυνατή η ασφαλής πρόσβαση στα Windows με βιομετρικά χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά στην οθόνη, πρόκειται για μία LED 16 ιντσών. Αυτό που μας έκανε κατ’ αρχάς θετική εντύπωση ήταν το λεπτό της πλαίσιο που δεν ξεπερνά τα πέντε χιλιοστά στα πλάγια – με την οθόνη έτσι να καλύπτει το 89% της συνολικής επιφάνειας πρόσοψης. Με ανάλυση WUXGA που μεταφράζεται σε 1920 x 1200 pixels, λόγο διαστάσεων 16:10, ρυθμό ανανέωσης 144 Hz, φωτεινότητα 300 nits και κάλυψη χρωματικού χώρου NTSC σε ποσοστό 45%, αποτελεί μία ικανοποιητική επιλογή – έστω οριακά. Σε καμία περίπτωση τέλεια αλλά αν μη τι άλλο μία που θα σας επιτρέψει να απολαύσετε τα παιχνίδια της αρεσκείας σας αξιοπρεπώς, με τον υψηλό ρυθμό ανανέωσης να δίνει ένα έξτρα πλεονέκτημα (ή τέλος πάντων να μη βάζει φραγμούς) στο online gaming. Εννοείται πως δεν θα πρέπει να περιμένετε κάτι το φοβερό σε ό,τι αφορά χρώματα, αντίθεση και φωτεινότητα.
Κατά τα λοιπά, η μπαταρία του συστήματος είναι ιόντων λιθίου στις 63 Whr η οποία προσφέρει αυτονομία γύρω στις οκτώ με εννιά ώρες – σε καταστάσεις τυπικής καθημερινής χρήσης με την RTX 5060 απενεργοποιημένη. Αν και θεωρητικά μπορείτε να παίξετε όταν το σύστημα δεν είναι στην πρίζα, το throttling είναι τέτοιο που δεν θα σας το προτείναμε ενώ και η αντοχή της μπαταρίας του πέφτει στο δίωρο. Ως προς τον ήχο, η ASUS έχει συνεργαστεί με τη Dirac για λεπτομερέστερη αναπαραγωγή ενώ έχει αναπτύξει και την τεχνολογία Audio Booster που αυξάνει την ένταση έως και κατά μιάμιση φορά. Οι επιδόσεις των στερεοφωνικών ηχείων δεν είναι κακές, όμως αν θέλετε να ζήσετε πραγματικά τη μαγεία ενός τίτλου, θα σας προτείναμε να χρησιμοποιήσετε gaming ακουστικά.
Εμπειρία χρήσης
Το laptop έρχεται με Windows 11 στα οποία συναντάμε προεγκατεστημένες τις συνήθεις εφαρμογές διαχείρισης της ASUS – GlideX, ScreenXpert, MyASUS – και για κάποιον αδιευκρίνιστό λόγο το CapCut. Σημειώστε ότι δεν υπάρχει το Armoury Crate, κάτι λογικό μιας που το σύστημα δεν ανήκει στην οικογένεια ROG. Εν πάση περιπτώσει, μέσω των συγκεκριμένων εφαρμογών θα έχετε τη δυνατότητα να ρυθμίσετε διάφορες παραμέτρους του συστήματος, θα αποκτήσετε πρόσβαση σε διαγνωστικά εργαλεία, και θα διαχειριστείτε πολλαπλές οθόνες.
Ο Core 7 240H είναι ένας αρκετά ισχυρός επεξεργαστής με επιδόσεις εφάμιλλες εκείνων του Core i7-13620H – τουλάχιστον βάσει single-core (2594) και multi-core σκορ (13369) στο Geekbench 6 – οπότε όπως αντιλαμβάνεστε έχουμε να κάνουμε με ένα σύστημα ικανό να τρέξει απαιτητικές εφαρμογές και παιχνίδια χωρίς θέμα. Τα 32 GB RAM εγγυώνται άνετο multitasking ενώ η δε κάρτα γραφικών ενσωματώνει τεχνολογίες όπως DLSS 4 και Multi-Frame Generation που την καθιστούν ικανή να ανταποκριθεί άνετα στις απαιτήσεις AAA blockbusters στα 1920 x 1200 pixels – την ανάλυση δηλαδή της οθόνης του συστήματος.
Στο Black Myth:Wukong μετρήσαμε σταθερά στα 80 fps όπως και στο Frostpunk 2 ενώ στο Cyberpunk 2077 βρισκόμασταν μεταξύ 60-70 fps – με τα settings σε όλους τους παραπάνω τίτλους στο max ή το highest. Σε άλλα παιχνίδια που δοκιμάσαμε, είχαμε 72 fps στο Forza Horizon 5 και 121 fps στο Shadow of the Tomb Raider.
Η οθόνη δεν υποστηρίζει G-SYNC αλλά αυτό λίγο θα σας νοιάξει. Στη συντριπτική πλειοψηφία των τίτλων που δοκιμάσαμε, το frame rate της κάρτας ξεπερνούσε τη συχνότητα της οθόνης με αποτέλεσμα η εικόνα είναι ομαλή. Ελάχιστες φορές παρατηρήσαμε stuttering ή tearing κι αυτές σε πολύ συγκεκριμένους τίτλους (π.χ. Frostpunk 2, God of War, Sekiro). Όχι ότι περιμέναμε κάτι λιγότερο από ένα gaming σύστημα που στοιχίζει γύρω στα δύο χιλιάρικα αλλά το V16 θα ικανοποιήσει και τους πλέον απαιτητικούς.
Τα παραπάνω τα παίξαμε χρησιμοποιώντας το πληκτρολόγιο του συστήματος το οποίο επί της ουσίας είναι εκείνο των Vivobook 16. Αν και δεν είναι αμιγώς gaming λύση, εντούτοις τα καταφέρνει μια χαρά με τα πλήκτρα να διαθέτουν ικανοποιητική απόσταση διαδρομής αλλά και απόσταση μεταξύ τους. Προσφέρεται οπίσθιος φωτισμός σε μπλε (προς το έντονο γαλάζιο) χρώμα με τα WASD και τα πλήκτρα κατεύθυνσης να διαθέτουν διαφορετικό σχέδιο (ο φωτισμός καλύπτει ολόκληρη την επιφάνειά τους) ώστε να τα εντοπίζετε πιο εύκολα στο σκοτάδι. Εννοείται φυσικά πως αν δεν είστε φαν του φωτισμού ή απλά θέλετε να εξοικονομήσετε μπαταρία, μπορείτε να τον απενεργοποιήσετε εντελώς. Το δε touchpad είναι γιγαντιαίο (οι διαστάσεις των 15 x 10 εκατ. ξεπερνούν εκείνες των περισσότερων προτάσεων) και διαθέτει δύο επιστρώσεις – μία υδροφοβική και μία κατά των δαχτυλιών. Υποστηρίζει έξυπνες χειρονομίες για προσαρμογή έντασης ήχου και φωτεινότητας π.χ. όμως όσον αφορά στο gaming, εννοείται πως θα χρειαστείτε ποντίκι.
Στα της ψύξης, η ASUS έχει ενσωματώσει το σύστημα ψύξης της, IceCool. Αυτό αποτελείται από δύο ανεμιστήρες υγροκρυσταλλικών πολυμερών με 79 πτερύγια IceBlades (ένας για τον επεξεργαστή και ένας για την κάρτα γραφικών στα δεξιά και τα αριστερά του laptop και προς τα πίσω) και ισάριθμους αγωγούς θερμότητας. Ο ζεστός αέρας απομακρύνεται από το εσωτερικό του συστήματος μέσω δύο αεραγωγών που βρίσκονται στο πίσω τμήμα του και ενός ακόμα στη δεξιά του πλευρά. Η λειτουργία των ανεμιστήρων μπορεί να προσαρμοστεί μέσα από το MyASUS, αν και θα σας προτείναμε να αφήσετε τη διαχείρισή τους στο σύστημα. Η απόδοσή τους πάντως είναι άκρως ικανοποιητική αφού οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στην επιφάνεια του V16 δεν ξεφεύγουν, με την περιοχή που ακουμπούν οι καρποί να παραμένει σχετικά δροσερή ακόμα και σε υψηλό φόρτο εργασίας. Η FHD κάμερα που βρίσκεται στο κέντρο της επάνω πλευράς του πλαισίου της οθόνης θα σας καλύψει στις βιντεοκλήσεις (μην περιμένετε προφανώς συγκλονιστικά αποτελέσματα) με εικόνα 1080p, σχετικά περιορισμένο θόρυβο (απόρροια της τεχνολογίας 3DNR της ASUS) και φυσικό κάλυμμα για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο. Δυστυχώς δεν υποστηρίζεται Windows Hello. Το μικρόφωνο αιχμαλωτίζει τη φωνή σας αρκετά καθαρά με την αμφίδρομη εξουδετέρωση θορύβου μέσω AI (αυτό το τελευταίο μην το λάβετε υπ’ όψιν σας τοις μετρητοίς αφού δεν υπάρχει NPU στο σύστημα – όχι ότι θα λείψει αυτή από έναν gamer) να διασφαλίζει πως η φωνή σας θα φτάνει καθαρή και φιλτραρισμένη από κάθε ανεπιθύμητο θόρυβο περιβάλλοντος στους συνομιλητές σας και το αντίστροφο.
Συμπέρασμα
Όπως εξηγήσαμε και στην αρχή της παρουσίασης, η κατηγορία των gaming laptops είναι ιδιαίτερη αφού οι απαιτήσεις είναι μεγάλες και η διάθεση για παραχωρήσεις μικρή. Εκτός αυτών, στην εξίσωση θα πρέπει να αρχίσουμε να προσθέτουμε σιγά-σιγά και τα handheld PC, μία κατηγορία που με τον καιρό αποκτά ολοένα και περισσότερες λύσεις (με την ASUS μάλιστα να είναι ένας εκ των κατασκευαστών που δραστηριοποιούνται ενεργά σε αυτή) σε σχετικά προσιτές τιμές μάλιστα δελεάζοντας το κοινό. Με αυτά κατά νου λοιπόν, τι γνώμη σχηματίζουμε για το ASUS V16;
Πρόκειται για ένα σύστημα ικανό να προσφέρει σπουδαίες εμπειρίες gameplay στον gamer που έχει το budget για να το αποκτήσει. Οι προδιαγραφές του είναι τέτοιες που του επιτρέπουν να παίξει κάθε video game, από indie μέχρι blockbuster κι από solo μέχρι online με άνεση, προσφέροντας κορυφαία ποιότητα εικόνας με σπουδαία γραφικά και υψηλό frame rate – και στην περίπτωση που διαθέτετε μία εξωτερική OLED, με ακόμα εντυπωσιακότερα χρώματα στα 1080p ή ακόμα και τα 1440p. Η ποιότητα κατασκευής του είναι καλή αλλά όχι συγκλονιστική, το σύστημα ψύξης κάνει τη δουλειά που πρέπει ενώ και το πληκτρολόγιο στέκεται στο ύψος του.
Σύμφωνοι, υπάρχουν αρνητικά στοιχεία που δεν γίνεται να παραβλέψουμε (οι θύρες εισόδου/εξόδου είναι λίγες, δεν υποστηρίζεται Wi-Fi 6E/7, η πλαστική κατασκευή δείχνει φτηνή κ.α.) όμως οι επιδόσεις είναι ικανοποιητικές και εν τέλει αυτό είναι που μετράει πάνω απ’ όλα. Αν αναζητάτε ένα gaming laptop από έναν κατασκευαστή εγνωσμένης αξίας και δεν μένετε στο εντυπωσιακό design, τον φωτισμό RGB και άλλα τέτοια εφετζίδικα, τότε το ASUS V16 που ισορροπεί ανάμεσα στα ROG και τα TUF έχει τον τρόπο του να σας πείσει.