Στην εποχή του κορωνοιού, έφτασε στα χέρια μας το Devolo Access Point One, το οποίο μπορέσαμε να δοκιμάσουμε και να σας πούμε τις εντυπώσεις μας όσο #ΜΕΝΟΥΜΕΣΠΙΤΙ.

To Devolo Access Point One όπως αναφέρει και το όνομα του είναι ένα Access Point. Τι είναι ακριβώς το Access Point και σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Με απλά λόγια για όποιον δεν γνωρίζει, Access Point είναι μια δικτυακή συσκευή, η οποία λαμβάνει το Internet από το Adsl/Vdsl Modem Router που συνήθως έχουμε στο σπίτι μας και το μεταδίδει ασύρματα στις συσκευές που έχουν WiFi. Βέβαια δεν έχουν όλα τα Access Points την δυνατότητα να μεταδώσουν Internet και ενσύρματα. Τo συγκεκριμένο όχι μόνο μπορεί να το κάνει αλλά έχει και 4 x Fast Ethernet. Πολλοί θα αναρωτηθούν για πιο λόγο χρειάζεται, εφόσον το Adsl/Vdsl Modem Router του παρόχου έχει ήδη WiFi.

Οι απαντήσεις είναι πολλές και τις συναντάμε κάθε μέρα στο forum του Insomnia. Για παράδειγμα οι πάροχοι παρότι δίνουν στους χρήστες συνδέσεις Vdsl 50/100/200Mbit , πολλές φορές τα Modem Router που δίνουν δεν είναι Dual Band με αποτέλεσμα οι ταχύτητες που μπορεί να πετύχει μια συσκευή να είναι πολύ χαμηλότερες από τις πραγματικές, λόγω του Bottleneck των 2,4Ghz. Άλλο παράδειγμα είναι ότι ο χρήστης μπορεί να έχει κάποιο μεγάλο χώρο και το WiFi του Modem Router να μην μπορεί να τον καλύψει. Και ακόμα μια περίπτωση είναι ο αριθμός των συσκευών που μπορούν να συνδεθούν.  Τα περισσότερα Modem Router που διαθέτει ο πάροχος δωρεάν, δεν είναι ότι πιο δυνατό σε Hardware με αποτέλεσμα διάφορα προβλήματα όταν συνδέονται πολλές διαδικτυακές συσκευές. Πλέον ο καθένας μας στο σπίτι του μέρα με την μέρα έχει παραπάνω συσκευές που χρειάζεται να συνδεθούν στο Internet.

unboxing.jpg.03ea4d026a09fc0b72a.jpg

Και μην ξεχνάμε οτι οι ανάγκες για Internet μέρα με την μέρα μεγαλώνουν, όπως και οι ταχύτητες των πακέτων σύνδεσης που δίνουν οι παρόχοι. Οπότε πρέπει να υπάρχει και το ανάλογο Hardware για απρόσκοπτη λειτουργία. Για τον χρήστη που έχει ήδη δομημένη καλωδίωση η προσθήκη ενός Devolo Access Point One έχει πολύ παραπάνω πλεονεκτήματα από την λύση των Powerlines ή των Repeaters, διότι τα τελευταία λόγω της φύσης της τεχνολογίας τους είναι πιο δύσκολο να μας προσφέρουν μεγαλύτερες ταχύτητες και σταθερότητα από το Gigabit Ethernet. Ειδικότερα στα νεότερα κτίρια υπάρχει δομημένη καλωδιώση και πρίζες δικτύου RJ45 σε κάθε δωμάτιο. Οπότε το μόνο που χρειάζεται για να έχουμε ασύρματο Internet όπως και παραπάνω Ethernet Ports, είναι ένα Devolo Access Point One. Αν παρόλα αυτά ο χρήστης δεν έχει δομημένη καλωδίωση και δεν μπορεί να περάσει Utp καλώδιο δεν χρειάζεται να ανησυχεί. Σαν φυσικό μέσο μπορεί να χρησιμοποιήσει Powerlines όπως πχ τα Devolo Magic ή να παραμετροποιήσει το Devolo Access Point One να λειτουργει ως Bridge με την χρήση του Devolo GigaGate.

Η Devolo για ακόμα μια φορά έρχεται να δώσει λύση στα προβλήματα μας με το Devolo Access Point One. Επίσης και το timing του Review ήταν σωστό αφού υποχρεωτικά #MENOYMEΣΠΙΤΙ οπότε και η χρήση του Internet είναι πολύ μεγάλη και από πολλές συσκευές ταυτόχρονα.

Το Access Point One της Devolo ήρθε για να κλείσει τα κενά στο Wi-Fi  και να καλύψει τους χώρους που επιθυμούμε. Οι χρήσεις του απλά αμέτρητες. Πέρα από κάλυψη του χώρου που θέλουμε να καλύψουμε με ασύρματο Internet μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και για άλλες χρήσεις:

 • Online Gaming. Είτε ενσύρματα, είτε ασύρματα στα 5Ghz μπορούμε να έχουμε αξιόπιστο Gaming.
 • Streaming υψηλής ποιότητας από κάθε συσκευή του δικτύου μας.
 • Μεταφορά αρχείων μεταξύ των υπολογιστών μας ή σε ένα Nas.
 • Χάρη στα 4 Fast Ethernet Ports μπορούμε να συνδέσουμε συσκευές που δεν έχουν την δυνατότητα για ασύρματη διασύνδεση όπως ένας αποκωδικοποιητής, χωρίς να σημαίνει ότι δεν μπορούμε να σύνδεσουμε και συσκευές που έχουν WiFi όπως μία Smart Tv, ένα Xbox ή ένα Playstation.

Η Devolo είναι μία γερμανική εταιρεία που ιδρύθηκε το 2002 και σήμερα απασχολεί περίπου 300 άτομα. Έχει μια μεγάλη γκάμα προϊόντων εκτός από Plc όπως WiFi USB sticks, WiFi Repeaters, Smart Metering Plugs, Radiator Thermostats, Smoke Detectors, Access Points και γενικότερα αρκετές επιλογές για ένα έξυπνο σπίτι.

Unboxing

Ας δούμε τι κρύβεται μέσα στο κουτάκι της Devolo. Το Devolo Access Point One έρχεται σε μία συσκευασία με τα χρώματα που μας έχει συνηθίσει η Devolo, δηλαδή το λευκό και το μπλε.Τα περιεχόμενα προστατεύονται από ένα κουτί που είναι φτιαγμένο από σκληρό χαρτόνι ώστε να μην γίνει ζημιά στην μεταφορά.

Στην μπροστινή πλευρά υπάρχει το Devolo Access Point One και σε πράσινο χρώμα (Eco friendly) αναγράφεται η μέγιστη ταχύτητα του WiFi που είναι τα 2000Mbit, ότι έχει 4 Lan Ports, ότι είναι ιδανικό για Home Entertainment , ότι είναι Plug and Play και το πολύ βασικό ότι υποστηρίζεται από 3 ΧΡΟΝΙΑ ΕΓΓΥΗΣΗ που μας δείχνει την ποιότητα της κατασκευής τους. Στην πάνω και κάτω πλευρά αναγράφεται το μοντέλο όπως και το Site της εταιρείας www.devolo.de, η οποία έχει έδρα στη Γερμανία. Στην πίσω πλευρά αναφέρονται διάφορες πληροφορίες αναφορικά με τα χαρακτηριστικά της συσκευής όπως υπάρχει και η παρακάτω εικόνα με ένα πιθανό σενάριο εγκατάστασης σε ένα μεγάλο σπίτι με χρήση πολλαπλών Access Point.

3-data.jpg

Ανοίγωντας την συσκευασία θα βρούμε:

 • Devolo Access Point One.
 • Καλώδιο Gigabit Ethernet.
 • Τροφοδοτικό.
 • Εγχειρίδιο εγκατάστασης.
 • Ce Declaration.
 • Φυλλάδιο Safety and Service.

Αυτό που με χαροποίησε ιδιαιτέρως είναι ότι το Devolo Access Point One αντίθετα με τα Devolo Magic και άλλες συσκευές της Devolo, είναι σε μαύρο γυαλιστερό χρώμα. Πιστεύω ότι οι περισσότεροι θα χαρείτε όπως και εγώ με την επιλογή αυτού του χρώματος, που του δίνει μια ξεχωριστή πινελιά. Επίσης η σχεδίαση του είναι πάρα πολύ ωραία αφού η μπροστινή πλευρά του είναι μεγαλύτερη σε ύψος. Επιπρόσθετα ο σχεδιασμός του, του επιτρέπει να τοποθετηθεί τόσο κάθετα όσο και οριζόντια, αναλόγως τον χώρο που διαθέτει ο χρήστης εκεί που θα τοποθετηθεί. Για να τοποθετηθεί κάθετα υπάρχουν δύο "ποδαράκια" στο κάτω μέρος τα οποία ανοίγουν στο πλάι για μεγαλύτερη σταθερότητα. Στο πάνω μέρος βρίσκονται μικρές οπές για τον εξαερισμό της συσκευής ενώ στο μπροστινό μέρος είναι τα Led σε λευκό XENON like. Στο site της Devolo δεν καταφέραμε να βρούμε αναλυτικό Manual της συσκευής ή γενικά παραπάνω πληροφορίες. Λογικά σύντομα θα ανέβει και αυτό.

2-data.jpg

Specs

Πέρα από το όμορφο εξωτερικό ας ρίξουμε μια ματιά και στο Hardware του.

 • Wi-Fi 1733 (Mbps, 4x4 MIMO/ 5 GHz, 802.11b,g,n),
 • Wi-Fi 300 (Mbps, 2x2 MIMO/ 2,4 GHz, 802.11a,n,ac),
 • 4 x Fast Ethernet 10/100 (Mbit),
 • 1 x Gigabit Ethernet Wan 10/100/1000 (Mbit),
 • Led για τις λειτουργίες της συσκευής όπως και για το Troubleshooting,
 • Θερμοκρασία λειτουργίας: 0 έως 40 βαθμούς Celsius,
 • Θερμοκρασία αποθήκευσης: -25 έως 70 βαθμούς Celsius,
 • Μέγιστη κατανάλωση 16.2 Watt/Τυπική κατανάλωση 9.1 Watt/ Stand-By 6.5 Watt,
 • Διαστάσεις: 150mm x 140mm x 30mm,
 • Βάρος: 542 grams.
 • Συνθήκες περιβάλλοντος. 10 - 90 % υγρασία (non condensing).
 • Reboot/Restore Defaults button.
 • Wps/WiFi Clone button.

Επιπλέον χαρακτηριστικά:

 • Plug & Play: Το μόνο που χρειάζεσαι για να χρησιμοποιήσουμε το Access Point είναι μια υπάρχουσα σύνδεση δικτύου Ethernet. Εφόσον πραγματοποιήσουμε την σύνδεση με το πραγματικά απλό Plug & Play, επωφελούμαστε από τις κορυφαίες τεχνολογίες:  Switch 4 x Fast Ethernet και έξι εσωτερικές WiFi Antennas (4x 5-GHz, 2x 2,4 GHz). Συνολικά δηλαδή έχει 400Mbit στο ενσύρματο και 2000Mbit στο ασύρματο. (1733Mbit/s στα 5Ghz + 300Mbit/s στα 2,4Ghz).
 • WiFi time control,
 • WiFi Filters,
 • Υποστήριξη Wps,
 • Υποστήριξη Wpa/Wpa2,
 • Wi-Fi Clone,
 • Το Bandwidth μπορεί να διαμοιραστεί ανάμεσα στις Fast Ethernet και το Dual Band WiFi.

devolo.jpg.8488b46b3fcbe677fe37c.jpg

Εγκατάσταση

 Η εγκατάσταση είναι πανεύκολη ακόμα και για τον χρήστη που δεν έχει πολλές γνώσεις. H Devolo μας έχει συνηθίσει σε μια ιδιαίτερα απλή διαδικασία εγκατάστασης στα προϊόντα της και το Devolo Access Point One, φυσικά, δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Το εγχειρίδιο εγκατάστασης είναι απλό και κατανοητό και με εικόνες καθοδηγεί τον χρήστη που πρέπει να συνδέσει τι. Στην κυριολεξία το setup πραγματοποιήθηκε σε ελάχιστα λεπτά και με πολυ μεγάλη ευκολία. Συνδέουμε στην πρίζα ρεύματος το Devolo Access Point One και με το Ethernet καλώδιο που υπάρχει στην συσκευασία συνδέουμε το μπλε Wan Port του Devolo με ένα Lan Port του Modem/ Router. Ακόμα και χωρίς να κάνουμε επιπλέον ρυθμίσεις είναι έτοιμο για χρήση.

Οι παραπάνω ρυθμίσεις που ο χρήστης μπορεί να θέλει να κάνει αφορούν την αλλαγή του SSID και του κωδικού σε περίπτωση που δεν θέλουμε τα εργοστασιακά. Το εργοστασιακό SSID και Passkey αναγράφονται σε αυτοκόλλητο στην βάση του Devolo Access Point One. Οι παραπάνω ρυθμίσεις μπορούν να γίνουν με διάφορους τρόπους πχ από το Web Interface ή με την χρήση των Buttons πάνω στην συσκευή. Να προσθέσουμε ότι ο χρήστης μπορεί να συνδέσει όσα Devolo Access Point One επιθυμεί. Μπορεί να τα συνδέσει με Ethernet με το Adsl/Vdsl Modem Router ή να τα συνδέσει Cascade δηλαδή το ένα Devolo Access Point One πάνω στο άλλο. Όλα εχουν να κανουν με το πως είναι ο χώρος που θέλουμε να καλύψουμε.  Στο πάνω μέρος της συσκευής υπάρχουν διαγνωστικά LED, όπου στο εγχειρίδιο χρήσης μας αναφέρει τι σημαίνει το κάθε χρώμα και η κάθε κατάσταση που μπορεί να πάρει, ώστε να μπορέσουμε να επιλύσουμε τυχόν προβλήματα. Το ίδιο ισχύει και για τα Buttons.

Web Interface

Για τους χρήστες σαν εμάς που όλα μεταφράζονται σε IP και είμαστε πιο Advanced Users, υπάρχει το Web Interface. Το Devolo Access Point One πήρε IP από τον Dhcp του Vdsl Modem/Router που είχαμε και συνδεθήκαμε. Το Web Interface είναι αρκετά ίδιο με των Devolo Magic οπότε αν κάποιος έχει ήδη Devolo Magic, θα του φανεί γνώριμο. Αλλά και για όποιον δεν το έχει ξαναδεί δεν πειράζει, διότι είναι πολύ εύκολο. Επίσης είναι Optimized και για χρήση από SmartPhone. Υπάρχει η αρχική εικόνα με τα μεγάλα εικονίδια και την επεξήγηση τους. Κάνοντας κλικ σε ένα από τα παρακάτω εικονίδια θα μας πάει στο υπομενού με τις υπόλοιπες διαθέσιμες λειτουργίες.

Το τονίζουμε ότι δεν υπάρχει κάτι δύσκολο στην πλοήγηση. Μέσα από το Web Interface μας δίνεται η δυνατότητα να ρυθμίσουμε το WiFi στα 2.4Ghz και στα 5Ghz, να απενεργοποιούμε και να ενεργοποιούμε το WiFi τις ώρες που επιθυμούμε με το WiFi Time Control, να προσθέσουμε σε λίστα ποιες Mac Addresses θέλουμε να μπορούν να συνδεθούν στο Access Point με το WiFi Filters, να συνδέσουμε μια ασύρματη συσκευή με το Wps ή να αντιγράψουμε τις ασύρματες ρυθμίσεις του Adsl/Vdsl Modem Router με το WiFi Clone. Επιπλέον μπορούμε να δούμε ποιες συσκευές έχουν συνδεθεί στο ενσύρματο/ασύρματο δίκτυο και σε ταχύτητα,  να δώσουμε Manual IP, Subnet, Gateway και DNS (χρήσιμο το Manual Dns για να αποφύγουμε τα block κάποιων Torrent Sites), restore/backup configuration ώστε να μην χρειάζεται να ξαναπεράσουμε τις ρυθμίσεις μετά από Hard Reset και άλλα. Σε περίπτωση που το Devolo Access Point One το έχουμε στο δωμάτιο που κοιμόμαστε και μας "ενοχλούν" τα Led το βραδυ, τότε μπορούμε να τα απενεργοποιήσουμε. Το ίδιο μπορεί να γίνει και με τα Buttons ώστε να μην πατηθεί κάποιο κατά λάθος.

Το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε ήταν τα παρακάτω: Έχει επιλογή για να ψάξει αυτόματα για Firmware Update αλλά όταν το πατάμε μας εμφανίζει: An error has occurred during the firmware update. Please try again at a later time. Πιθανότατα να μην υπάρχει καινούριο Firmware Update διότι και στο Site της Devolo που ψάξαμε δεν βρήκαμε κατι. Το θετικό για τον χρήστη είναι βέβαια ότι αν και μπορεί να περάσει το Firmware χειροκίνητα αν το επιθυμεί, στην πράξη δεν χρειάζεται να το κάνει αφού το Automatic Update είναι ενεργοποιημενο. Οπότε η διαδικασία της εύρεσης και την εγκατάστασης του Firmware γίνεται αυτοματοποιημένα ώστε να μην γίνει κάποιο λάθος.

web_interface.jpg

Devolo Cockpit

Η πρόσβαση στο Web Interface μπορεί να γίνει με την διεύθυνση IP που έχει πάρει το κάθε Devolo Access Point One ή μέσα από το Devolo Cockpit πατώντας το εικονίδιο με το γρανάζι και το βελάκι ενώ με το διπλό γρανάζι μπορούμε να δούμε παραπάνω πληροφορίες. To Devolo Cockpit είναι για τα PLC της Devolo πιο πολύ αλλά η συγκεκριμένη λειτουργία λειτουργεί κανονικά και στο Devolo Access Point One.

devolo cockpit.jpg

Με το που συνδεθούμε στο Devolo Cockpit  μπορούμε να δούμε πόσα Devolo Magic είναι συνδεδεμένα . Κάθε Devolo Access Point One που έχουμε συνδέσει έχει διαφορετική IP για να συνδεθούμε στο Web Interface. Δυστυχώς, η συσκευή δεν αναγνωρίζεται από το Devolo Home app (η εφαρμογή αναγνωρίζει συγκεκριμένα μόνο dLAN Adaptors, συμπεριλαμβανομένων των Devolo Magic, καθώς και κάποια της προηγούμενης γενιάς).

Δοκιμές

Μετά το απαραίτητο Setup ήρθε η ώρα για δοκιμές. Πραγματοποιήσαμε διάφορες δοκιμές που θα αναλύσουμε παρακάτω. Πέρα από τις διάφορες λειτουργίες που δοκιμάσαμε επιτυχώς, όπως το WiFi Time Control , θελήσαμε να δούμε και πως τα καταφέρνει στο θέμα κάλυψης WiFi και ταχύτητας Download και Upload.

Συγκεκριμένα  έγιναν οι παρακάτω δοκιμές:

WiFi Clone: To Devolo Access Point One προσφέρει προαιρετική δυνατότητα WiFi Clone του ασύρματου δικτύου που είναι πιθανό να υπάρχει ήδη στον χώρο , συνήθως μέσω του Adsl/Vdsl Modem Router που έχουμε από τον πάροχο Internet. Με αυτό τον τρόπο, το όνομα του δικτύου(SSID) και ο κωδικός πρόσβασης(Passkey) στο νέο Wi-Fi δίκτυο του Devolo Access Point One θα είναι τα ίδια με το όνομα του δικτύου και τον κωδικό πρόσβασης που έχει το Modem Router. Για την κλωνοποίηση του δικτύου, θα πρέπει αρχικά να τοποθετηθεί το Devolo Access Point One στον ίδιο χώρο με το Modem Router , σε απόσταση το πολύ δέκα μέτρων μεταξύ τους. (Στην πράξη η απόσταση είναι ενδεικτική αφού εξαρτάτε από τα εμπόδια που υπάρχουν μεταξύ των συσκευών που θα γίνουν WiFi Clone.

Σε ανοιχτό χώρο η απόσταση μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη). Αφού συνδέσουμε το Devolo Access Point One ενσύρματα με το δίκτυο, πάτησαμε το πλήκτρο Wps και εντός δύο λεπτών περίπου πατήσαμε το πλήκτρο Wps του Modem Router.( Θα πρέπει να μην έχει απενενεργοποιηθεί το Button Wps). Το Wi-Fi δίκτυο του Devolo Access Point One πήρε το ίδιο SSID και το ίδιο Passkey με το Wi-Fi του Modem Router. Αν και η διαδικασία είνα πολυ συγκεκριμένη και αυτοματοποιημένη, σε δύο δοκιμές που πραγματοποιήσαμε να κάνουμε WiFi Clone έγινε Clone μόνο το SSID των 2.4 Ghz και όχι των 5Ghz. Οι δοκιμές έγιναν με ένα ZTE288 και ένα FRITZ5491 αλλά και στις δύο περιπτώσεις είχαμε το ίδιο αποτέλεσμα. Τυπικά έγινε και Hard Reset αλλά πάλι το ίδιο. Πιθανότατα κάποιο Bug ή ασυμβατότητα και με τα 2 Modem Router;;;;;;

Στην επόμενη δοκιμή πραγματοποιήσαμε μία σειρά από τεστ ταχυτήτων: Τα πρώτα τεστ έγιναν με σκοπό να δούμε στην πράξη αν μπορούμε να φτάσουμε την VDSL 100Mbit/10 Mbit στα όρια της. Πάρα πολλοί από εμάς έχουμε VDSL 100Mbit/10Mbit σύνδεση οπότε και ήταν μια αντιπροσωπευτική δοκιμή. Kαταφέραμε να τερματίσουμε την VDSL γραμμή 100Mbit/10Mbit με την χρήση του Speedtest της Ookla, τόσο με Smartphone Samsung Galaxy S10+ όσο και με Tablet SAMSUNG GALAXY TAB S6 συνδεδεμένα στα 5Ghz. Στα 2.4 Ghz είμασταν λίγο οριακά κοντά στα 100Mbit. Παρότι το Devolo Access Point One υποστηρίζει 300Mbit στο 802.11n, πολλές συσκευές όπως και οι δύο που δοκιμάσαμε λειτουργούν με μέγιστο τα 144Mbit . Σε πιο παλιές συσκευές όπως πχ το Xiaomi Redmi 7 το μέγιστο είναι στα 72Mbit.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα στα 2.4 Ghz να μην μπορούμε να πετύχουμε τις μέγιστες ταχύτητες άλλο τόσο αν ο χρήστης έχει 200Mbit Vdsl. Εδώ είναι που έρχονται τα 5Ghz να κάνουν την διαφορά. Όπως αναφέραμε οι πάροχοι ακόμα και σε 100Mbit Vdsl σύνδεση υπάρχει περίπτωση να μας δώσουν δυστυχώς Single Band Modem Router με αποτέλεσμα μειωμένες ταχύτητες και όχι μόνο. Μπορεί να αναρωτηθείτε γιατί να μην αλλάξω το VDSL Modem Router και να πάρω ένα άλλο αντί να προσθέσω το Devolo Access Point One. Η πιο απλή απάντηση, χωρίς να είναι η μοναδική, είναι ότι οι περισσότεροι πάροχοι δίνουν πλέον VoIP που μας αποτρέπει να αλλάξουμε το Modem Router του παρόχου. Οπότε εκεί χρειαζόμαστε ένα Access Point. Όπως και η περίπτωση να μην μπορούμε να καλύψουμε όλο το χώρο με το Adsl/Vdsl Modem Router του παρόχου. Επιπρόσθετα έγινε δοκιμή και με Laptop και καταφέραμε και σε αυτήν την περίπτωση οριακά βέβαια να πετύχουμε τα 100Mbit της Vdsl αφού τα Ports είναι Fast Ethernet και όχι Gigabit Ethernet. Αυτό σημαίνει οτι για σύνδεση μεγαύτερη των 100Mbit, ο μόνος τρόπος για να πετύχουμε τα μέγιστα είναι με το WiFi στα 5Ghz.

Σειρά είχε να δούμε τα μέγιστα του WiFi με τις δύο παραπάνω συσκευές: Τόσο το Samsung Galaxy S10+ όσο και το SAMSUNG GALAXY TAB S6 έχουν δυνατότητα να συνδεθούν στα 5Ghz με μέγιστη ταχύτητα 866Mbps και στα 2.4Ghz με 144Mbps .Οι μέγιστες ταχύτητες που πετύχαμε όπως φαίνεται στις παρακάτω εικόνες είναι 96Mbit στα 2.4Ghz και 577Mbit στα 5Ghz. Τα 577Mbit είναι πολύ παραπάνω από τα 200Mbit Vdsl, που είναι ότι πιο γρήγορο υπάρχει αυτήν την στιγμή.

speedtest.jpg

Στο θέμα κάλυψης του WiFi στα 2,4 Ghz και 5Ghz μείναμε ευχαριστημένοι και το αναφέρουμε διότι παρότι το Compact μέγεθος του δεν υστερεί σε τίποτα με άλλες συσκευές που ενδεχομένως να έχουν εξωτερικές κεραίες.

Συμπεράσματα

Αυτό είναι το Devolo Access Point One . Με τις δυνατότητες του θα καλύψει έναν ή περισσότερους χώρους με Dual Band WiFi, όπως και να συνδέσει συσκευές με Fast Ethernet. Το μέγεθος του είναι Compact και η εξωτερική του εμφάνιση αξιοζήλευτη .Το Web Interface του είναι απλό και κατανοητό με εικoνίδια που βοηθούν στη χρήση του.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ένα μεγάλο σπίτι που θέλουμε να καλύψουμε όλους τους χώρους , όπως και σε μια μικρή εταιρεία για πρόσβαση των υπαλλήλων με WiFi στο Internet ή ακόμα και των επισκεπτών. Σε πολλές εφαρμογές όπως το Gaming, η λύση του Devolo Access Point One είναι εξαιρετική και πολύ καλύτερη από την χρήση Repeater που μπορεί να μας δημιουργήσει Lag και Ping Spikes. Επιπρόσθετα μπορεί να αντικαταστήσει το ασύρματο δίκτυο μας, που μπορεί να είναι Single Band 2.4Ghz, ώστε να κερδίσουμε τα μέγιστα της σύνδεσης μας. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να κάνουμε Streaming τις αγαπημένες μας ταινίες στην Smart Tv που διαθέτουμε. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την μεταφορά αρχείων στο Nas, από οποιοδήποτε σημείο στο χώρο και να βρισκόμαστε, είτε είμαστε συνδεδεμένοι ενσύρματα είτε ασύρματα.

Πολλοί θα αναρωτηθούν γιατί να αγοράσουμε ένα Access Point και όχι ένα Repeater και ποια η διαφορά. Ας δουμε τις διαφορές :

Access Point. Λαμβάνει ΣΤΑΘΕΡΑ Internet σε ταχύτητες μέχρι 1000Mbit και το μοιράζει στις Fast Ethernet και στο WiFi. To WiFi χρησιμοποιείται μόνο για τις συνδεδεμένες συσκευές και όχι για το Backhaul. Δεν υπάρχει καμία απώλεια στο Backhaul μέχρι και τα 100m που είναι το μέγιστο του Ethernet. Επίσης το καλώδιο Ethernet δεν μπορεί να επηρεαστεί από κάτι, όπως γίνεται με το WiFi.

Repeater. Λαμβάνει Internet ασύρματα άρα η πραγματική ταχύτητα εξαρτάτε από την απόσταση, από τις παρεμβολές από άλλα δίκτυα και τις δυνατότητες της συσκευής που θα αναμεταδώσει. Αν δεν ειναι Triple Band τότε το Band των 5Ghz αναλαμβάνει και το Backhaul αλλά και τις συνδεδεμένες συσκευές, με αποτέλεσμα μεγαλύτερο φόρτο. Αν τα τοποθετήσουμε 100m μακρυά το ένα από το άλλο, το πιο πιθανό είναι να μην καταφέρουμε καν να αναμεταδώσουμε το δίκτυο. Όπως καταλαβαίνουμε το Access Point υπερτερεί συγκριτικά με ένα Repeater.

Στην πράξη αυτό που θέλουν οι περισσότεροι  χρήστες δεν είναι μόνο  οι μέγιστες ταχύτητες αλλά να μπορούμε να καλύψουμε όλους τους χώρους με WiFi και με Ethernet, ώστε να έχουμε Internet, να μπορούμε να κάνουμε Streaming κτλ. Αν οι ανάγκες μας δεν περιλαμβάνουν μεταφορά πολλών Gb στο δίκτυο μας, τότε το Devolo Access Point One θα μας καλύψει και θα πραγματοποιήσει τους σκοπούς για τους οποίους τα αγοράσαμε. Σε ποιους απευθύνεται; Πρακτικά στο μεγαλύτερο ποσοστό των χρηστών. Οι μόνοι που μπορεί να μην του καλύψει απόλυτα ειναι όσοι θέλουν να μεταφέρουν πολύ μεγάλο όγκο δεδομένων ανάμεσα στις συσκευές του δικτύου τους ενσύρματα (LAN) ή όποιος θελήσει να πετύχει μεγαλύτερη ταχύτητα Internet από 200Mbit πάλι ενσύρματα. Αυτό διότι οι Fast Ethernet μπορούν να δώσουν το μέγιστο 100Mbit.

Γιατί Devolo και όχι κάποια άλλη εταιρεία;  Είναι από τα πάρα πολύ καλά μοντέλα της αγοράς, από μια κορυφαία στο χώρο εταιρεία και θα μας δώσει σχεδόν τα μέγιστα που μπορούμε να πάρουμε από ένα Access Point. Οπότε αν οι απαιτήσεις σας καταλήγουν στην αγορά ενός Dual Band Access Point, τότε το συγκεκριμένο θα σας καλύψει με αυτά που δίνει. Η τιμή του σύμφωνα με το www.skroutz.gr ξεκινάει από τα 105 ευρώ.

editorschoice.png

Μας άρεσε: 

 • Dual Band και δυνατότητα Bridge.
 • Εύκολο, εύχρηστο και επεξηγηματικό Web Interface.
 • Plug & Play.
 • Τρία χρόνια εγγύηση.
 • Μικρό μέγεθος.

Δεν μας άρεσε:

 • Fast Ethernet αντί για Gigabit Ethernet.
 • Να ήταν POE (Power over Ethernet).
 • Θα θέλαμε στο επόμενο Firmware να υπάρχει υποστήριξη για WPA3, Guest Network και πιο Advanced λειτουργίες.