front.jpg

Cooler Master
Ευχαριστούμε θερμά την εταιρεία Cooler Master για την παραχώρηση του προϊόντος της δοκιμής

 

Η Cooler Master βρίσκεται στο χώρο της τεχνολογίας σχεδόν 25 χρόνια και έχει εδραιωθεί ανάμεσα σε κορυφαία ονόματα. Με έδρα την Ταϊβάν και παραρτήματα σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο, τα τελευταία χρόνια η εταιρία, ψάχνει να βρει «το κοκαλάκι της νυχτερίδας», που θα την αναδείξει ως μια από τις κυρίαρχες εταιρίες στον όλο και πιο απαιτητικό κόσμο του gaming. Αυτό βέβαια είναι κάτι αρκετά δύσκολο, μιας και ο ανταγωνισμός είναι ιδιαίτερα έντονος.

 

Έχοντας συμπεριλάβει κατά καιρούς δυνατά ονόματα καθώς και πρωτότυπες ιδέες στο σχεδιαστικό της επιτελείο, η Cooler Master, προσπαθεί να μπει στο μυαλό και το πνεύμα κάθε χρήστη υπολογιστή και να δημιουργήσει υλικό (hardware) το οποίο θα επιτρέπει εκτεταμένες τροποποιήσεις (modding). Σε αυτό παραπέμπει επίσης και το κεντρικό Logo της εταιρίας «Make it Yours».

 

Σήμερα έχουμε στα χέρια μας τον οικονομικό συνδυασμό Masterkeys Lite L RGB που αποτελείται από ένα πληκτρολόγιο και ποντίκι, με τιμή που φαίνεται να είναι σχεδιασμένη θα λέγαμε, για τα ελληνικά (πλέον) δεδομένα, στο ποσό των 60€.

 

Χαρακτηριστικά
Τα χαρακτηριστικά του πληκτρολογίου παρατίθενται στον παρακάτω πίνακα.

 

table_keyboard.png

 

Γενικά

 

Για εγκυκλοπαιδικούς λόγους, να δηλώσουμε ότι το συγκεκριμένο combo, Lite, είναι μέρος της σειράς MasterKeys. Μπορεί κανείς να επιλέξει ανάμεσα σε 3 διαφορετικούς τύπους, Pro L ,Pro M , Pro S. Οι σειρές Pro L, Μ και S είναι για high-end χρήστες με Cherry MX μηχανικούς διακόπτες και εννοείται τιμές άνω των 100€, αφήνοντας την πιο «ελαφριά», Lite, επιλογή να καλύπτει τους entry-level χρήστες και όσους ψάχνουν μια οικονομικότερη λύση.

 


keyboard_break_apart_pic.png


Το πληκτρολόγιο MasterKeys Lite L RGB μας έκανε τρομερή εντύπωση με το που βγήκε από το κουτί. Με σχεδιασμό και βάρος που παραπέμπει στα αρχικά πληκτρολόγια που πρωτοκυκλοφόρησαν για το αγοραστικό κοινό, μας κάνει να απορούμε το πως μία εταιρία που επενδύει τόσους πόρους στην πρωτοπορία, επέλεξε ένα τόσο απλοϊκό σχεδιασμό.

 

Σε μαύρο χρώμα, με τα απολύτως απαραίτητα πλήκτρα και με διαστάσεις 439 x 129 x 41mm, είναι ιδανικό για τοποθέτηση σε κάθε χώρο. Στο αρκετά μεγάλο βάρος του, συμβάλει και μία μεταλλική πλακέτα στο κάτω μέρος του πληκτρολογίου καθιστώντας το έτσι, ανάμεσα στη λίστα με τα πιο βαριά που έχουμε συναντήσει, στα 967 gr. Έχει ενσωματωμένο ένα λεπτό, εύκαμπτο καλώδιο σε μαύρο χρώμα που καταλήγει σε USB θύρα, με μήκος 1.8m.

 

Το συγκεκριμένο πληκτρολόγιο μπορεί εύκολα να κάνει κάποιον υποψήφιο αγοραστή να απορήσει. Η τοποθέτηση του όρου Mem-chanical switch στο εξωτερικό της συσκευασίας, μπορεί να «αποπροσανατολίσει» κάποιον. Τα πλήκτρα παρέχουν κάπως, την αίσθηση του μηχανικού πληκτρολογίου, μέχρι και τον ήχο έως ένα σημείο, ενώ το κάτω μέρος του πλήκτρου, είναι συμβατό με όλους τους διακόπτες της Cherry MX. Μη γελιέστε όμως, το MasterKeys Lite L δεν είναι μηχανικό πληκτρολόγιο, είναι υβριδικό.

 

Anti-ghosting τεχνολογία - 26 Key Rollover

 

Με την anti-ghosting τεχνολογία με την οποία εξοπλίζεται το συγκεκριμένο πληκτρολόγιο, μπορείτε να πατήσετε ταυτόχρονα 26 διαφορετικά πλήκτρα (καλή τύχη σε αυτό) και να μπορεί να αναγνωρίζεται το κάθε ένα πλήκτρο ξεχωριστά από το πληκτρολόγιό σας. Μέσα από κάποια τεστ που πραγματοποιήσαμε παρακάτω, μπορείτε να παρατηρήσετε και οι ίδιοι τα αποτελέσματα, τα οποία δεν είναι και τόσο καλά όμως.

 

Όπως έχουμε τονίσει από την αρχή, μιλάμε για έναν οικονομικό συνδυασμό, οπότε τα macro πλήκτρα από το MasterKeys Lite L, εννοείται ότι απουσιάζουν.

 

Ποντίκι

 


mouse_break_apart_pic.png
Η δομή του ποντικιού


Το συγκεκριμένο ποντίκι, σε αντίθεση με το ανωτέρω πληκτρολόγιο, είναι από τα πιο ελαφριά ποντίκια που έχουμε χειριστεί, στα 91 γραμμάρια ενώ δεν υπάρχει δυνατότητα προσθήκης βάρους. Με διαστάσεις 114 x 64 x 39mm είναι ένα πολύ μαζεμένο και απλό ποντίκι. Ο σχεδιασμός του αρκείται στα βασικά κουμπιά και εφαρμόζει σε όλους τους τύπους χεριών. Δεν ταιριάζει τόσο σε αριστερόχειρες όμως, αφού τα δύο πλήκτρα που εναλλάσσουν τις σελίδες (Backward και Forward buttons) βρίσκονται στο αριστερό μέρος του ποντικιού, χωρίς να δίνεται η δυνατότητα τοποθέτησης τους στην δεξιά πλευρά του ποντικιού. Αυτό βέβαια δε θα πρέπει να αποτρέψει την αγορά του από αριστερόχειρες μιας που τα προϊόντα για τους αριστερόχειρες είναι ούτως ή αλλιώς περιορισμένα.

 

Συσκευασία
IMG_6903_small.jpg

 

Η συσκευασία, είναι αρκετά σκληρή, ώστε να προστατεύει ασφαλώς το πληκτρολόγιο, ενώ παρέχονται όλα τα χαρακτηριστικά που ενδιαφέρουν έναν αγοραστή περιμετρικά της συσκευασίας.

 

IMG_6907_small.jpg IMG_6908_small.jpg IMG_6909_small.jpg IMG_6910_small.jpg

 

Στο έμπροσθεν τμήμα υπάρχει μία μεγάλη φωτογραφία του φωτισμένου MasterKeys Lite L με τα με εφέ φωτισμού Rainbow. Στο κάτω μέρος της μπροστινής όψης βλέπουμε σε σύντμηση, αρκετά κατανοητά όμως, τα στοιχεία που κυριαρχούν σε αυτό το πληκτρολόγιο.

 

Στο πλαϊνό πίσω μέρος έχει τοποθετηθεί η ονομασία του προϊόντος και η παράθεση της επίσημης ιστοσελίδας της εταιρίας σε 22 διαφορετικές γλώσσες ενώ παραθέτονται και οι διευθύνσεις των 4 γραφείων της εταιρίας ανά τον κόσμο.

 

IMG_6911_small.jpg

 

Στο πίσω μέρος της συσκευασίας έχει τοποθετηθεί μία μικρή εικόνα στο δεξί κάτω μέρος που απεικονίζει τις στρώσεις που αποτελούν το πληκτρολόγιο. Διακρίνουμε ένα από τα Mem-chanical πλήκτρα το οποίο προεξέχει από τα υπόλοιπα και παραθέτονται αναλυτικές πληροφορίες για αυτό. Τον υπολειπόμενο χώρο της συσκευασίας, καλύπτει η περιγραφή των χαρακτηριστικών του πληκτρολογίου και του ποντικιού, σε οχτώ διαφορετικές γλώσσες.

 

Περιεχόμενα Συσκευασίας

 


IMG_6918.jpg
Τα περιεχόμενα της συσκευασίας MasterKeys Lite L


• Πληκτρολόγιο MasterKeys Lite L Mem-chanical Gaming Keyboard SGB-3040-KKMF1-US
εντός μιας σκληρής πλαστικής μεμβράνης
• Ποντίκι εντός μίας σκληρής πλαστικής μεμβράνης και μέσα σε μία μαλακή θήκη
• Οδηγός εκκίνησης (μονοσέλιδο) ο οποίος περιέχει και πληροφορίες σχετικές με την εγγύηση του προϊόντος, σε εννέα διαφορετικές γλώσσες.

 

IMG_6954_small.jpg

 

Δυστυχώς, το πλέον αναγκαίο εξάρτημα για εμάς που είναι η βάση στήριξης καρπού δεν συμπεριλαμβάνεται στη συσκευασία.

 

Κάτω από το φακό

 

IMG_6927_small.jpg IMG_6928_small.jpg IMG_6929_small.jpg IMG_6930_small.jpg

 

Το ύψος του πληκτρολογίου είναι αρκετό και χωρίς τη βάση στήριξης του καρπού, προβλέπουμε από την αρχή, ότι μάλλον θα υπάρχει πρόβλημα στην πολύωρη χρήση του, ιδιαιτέρως για εμάς που πληκτρολογούμε μεγάλο όγκο δεδομένων. Η απόσταση που πρέπει να διανύσει το δάχτυλό μας για να πατηθεί το πλήκτρο είναι επίσης αρκετή, αλλά ευτυχώς δεν απαιτείται πολύ δύναμη για να πατηθεί το πλήκτρο ώστε να μεταφερθεί η εντολή.

 


IMG_6934.jpg
Εμφανής η πλαστική μεμβράνη που καλύπτει το πληκτρολόγιο

 

Όταν κοιτάξει κανείς το πληκτρολόγιο από το πλάι, μπορεί να διακρίνει την πλαστική μεμβράνη που διατρέχει σε όλο το μήκος του πληκτρολογίου η οποία και παράγει ένα ματ εφέ φωτισμού το οποίο εμείς προσωπικά προτιμούμε!

 

Το λογότυπο της Cooler Master, λόγω του μαζεμένου όγκου του πληκτρολογίου, τοποθετήθηκε επάνω στα δύο πλήκτρα που χρησιμοποιούνται ως Win πλήκτρα, ενώ έχει αποτυπωθεί διακριτική εγχάραξη στο πίσω μέρος του πληκτρολογίου και φαίνεται μόνο όταν το γυρίσετε ανάποδα.

 

Το φινίρισμα του είναι ματ, ενώ δε φαίνεται να αποτρέπει τα δακτυλικά αποτυπώματα καθώς και τα λίπη που βγαίνουν από τα δάχτυλά μας. Παρόλα αυτά, με τον συνδυασμό πλήκτρων Fn+F11 μπορείτε να καθαρίσετε τα πλήκτρα με υγρό μαντηλάκι ή ακόμη και κάποιο υγρό καθαριστικό αφού το συγκεκριμένο πληκτρολόγιο είναι αδιάβροχο!

 


IMG_6939.jpg
Το πίσω μέρος του πληκτρολογίου και η διαμπερής εγχάραξη των γραμμάτων στα πλήκτρα


Τα πλήκτρα μοιάζουν να είναι διαμπερή και τα δάχτυλα φαίνεται να γλιστράνε, αλλά όχι σε σημείο να έχουμε προβλήματα κατά την πληκτρολόγηση. Λόγω του ότι υπάρχει εγχάραξη των γραμμάτων, λογικά, όσα χρόνια και αν περάσουν δε θα αλλοιωθεί η υφή τους. Επειδή όμως υπάρχει μόνο εγχάραξη των γραμμάτων, όταν οι συνθήκες φωτισμού είναι χαμηλές, ή αν επιλέξετε την απενεργοποίηση του φωτισμού, θα είναι δύσκολο να εντοπίσετε τα γράμματα στην περίπτωση που δεν κατέχετε το «τυφλό» σύστημα πληκτρολόγησης.

 

Το πλήκτρο space bar, συγκριτικά με το υπόλοιπο πληκτρολόγιο έχει αναλογο μέγεθος, ενώ σε σχέση με πιο συνηθισμένα μοντέλα πληκτρολογίων που κυκλοφορούν, είναι σχετικά μικρότερο.

 

Όπως έχουμε ήδη προαναφέρει, οι διαστάσεις του πληκτρολογίου είναι φυσιολογικές, έως μαζεμένες και έτσι δεν υπάρχουν έξτρα πλήκτρα. Παρόλα αυτά, με την χρήση του πλήκτρου Fn, η Cooler Master προσφέρει τη δυνατότητα διπλής χρήσης ορισμένων πλήκτρων. Ένεκα αυτού, έχουμε 18 διαφορετικούς συνδυασμούς πλήκτρων οι οποίοι αποτυπώνονται στο μονοσέλιδο φυλλάδιο Γρήγορης Εκκίνησης με εικόνες.

 

Πάντα σε συνδυασμό με το Fn, στο επάνω μέρος του πληκτρολογίου, ξεκινώντας με το Esc, όλα τα πλήκτρα, εξαιρώντας για ένα περίεργο λόγο το F8, (από ότι παρατηρήσαμε, πατώντας το Fn+F8 γίνεται επιλογή μερικού κειμένου ή και ολόκληρου εγγράφου) μέχρι και το F12, έχουν διπλό ρόλο. Πατώντας για παράδειγμα το πλήκτρο Fn+Esc για 10 δεύτερα, επιστρέφουμε όλες τις ρυθμίσεις στις αρχικές. Ο συνδυασμός με το Fn +F1 μας δίνει μια γρήγορη χρωματική επιλογή ανάμεσα σε δέκα διαφορετικά χρώματα. Μέχρι και το F7 βρίσκουμε διάφορες ρυθμίσεις που αφορούν τα εφέ φωτισμού, όπως εναλλαγή ανάμεσα σε 5 συνδυασμούς (όπως Rainbow Wave, Breathing κ.λ.π), έντασης βαθμίδας χρωμάτων, ζωνών φωτισμού και ταχύτητας φωτισμού.

 


Keyboard_scheme.png
Τα πλήκτρα που έχουν διπλό ρόλο με τον συνδυασμό πλήκτρου Fn


Βλέπουμε ότι ανάμεσα στα πλήκτρα F9 και το F10 γίνεται εναλλαγή ταχύτητας χρήσης του πληκτρολογίου από normal σε turbo (x8)! Η διαφορά ήταν όντως εμφανή σε κάθε εναλλαγή. Με το F11 κλειδώνουμε όλα τα πλήκτρα (Full Key Lock) ενώ με το F12, κλειδώνουμε το πλήκτρο Win, το οποίο στο συγκεκριμένου πληκτρολόγιο υπάρχει και στα αριστερά καθώς και στα δεξιά και αντί για το λογότυπο των Windows, έχει τοποθετηθεί αντιστοίχως το λογότυπο της Cooler Master.

 

Τα έξι πλήκτρα, Insert έως Page Down που βρίσκονται ανάμεσα στα κυρίως πλήκτρα και στο αριθμολόγιο, μετατρέπονται σε πλήκτρα αναπαραγωγής πολυμέσων (Play/Pause, Stop, Skip Forward, Skip Backward, Volume Up και Volume Down) με τα οποία μπορείτε να ελέγξετε όλες τις εφαρμογές αναπαραγωγής οπτικοακουστικού υλικού. Για να λειτουργήσουν τα συγκεκριμένα πλήκτρα ως πλήκτρα αναπαραγωγής πολυμέσων πρέπει πάλι να κάνουμε χρήση του Fn πλήκτρου.

 

IMG_6932.jpg
Τα τέσσερα LED φωτιζόμενα πλήκτρα στο επάνω δεξί μέρος


Στο δεξί επάνω μέρος του πληκτρολογίου, βλέπουμε τέσσερα LED φωτιζόμενα γράμματα (N για Num Lock, C για Caps Lock, S για Scroll Lock και G για Win Lock). Το φωτιζόμενο γράμμα G, φωτίζεται με μπλε ή κόκκινο χρώμα (αναλόγως την περίσταση) ενώ οι υπόλοιποι συμβολισμοί, με απαλό λευκό. Όταν απενεργοποιηθεί ο Led φωτισμός φωτίζεται με άλλο χρώμα, ενώ όταν είναι κλειδωμένο το Win με άλλο χρώμα. Λεπτομέρειες που για κάποιους μετράνε, ειδικά σε ένα πληκτρολόγιο των 60€!

 

Το πληκτρολόγιο είναι αδιάβροχο. Όταν υπάρχει έφηβος ή απλά ατζαμής στο χώρο που υπάρχει το πληκτρολόγιο, πολλές φορές αυτή η πρόβλεψη των εταιριών αποδεικνύεται σωτήρια, αφού σας γλυτώνει από ένα αρκετά μεγάλο κόστος αγοράς νέου εξοπλισμού ή και χάσιμο χρόνου από την δουλειά σας, ή το παιχνίδι.

 

IMG_7803.jpg

 

Η αίσθηση των περισσοτέρων πλήκτρων είναι αρκετά καλή και υπάρχει γρήγορη ανταπόκριση. Το γεγονός ότι το MasterKeys Lite L χρησιμοποιεί σε αποκλειστικότητα τους Mem-chanical διακόπτες και είναι υβριδικό δε μας πείραξε σχεδόν καθόλου, αφού λειτουργούσε με άνεση και προσέφερε κατά έναν μεγάλο βαθμό παραπλήσια εντύπωση με αυτή των μηχανικών. Για όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να διαθέσουν ένα σημαντικό ποσό για την αγορά ενός μηχανικού πληκτρολογίου, μια αναβαθμισμένη λύση που εγγυάται δώδεκα εκατομμύρια κλικ.

 

Τα πλήκτρα είναι συμβατά με αυτά των Cherry όπως προείπαμε, οπότε και μπορείτε να βρείτε εύκολα πλήκτρα σε περίπτωση που θέλετε να τα αλλάξετε. Δυστυχώς τα μακρουλά πλήκτρα χρησιμοποιούν σταθεροποιητές τύπου costar αντί τύπου Cherry. Αυτό πέραν της όχι τόσο καλής αίσθησης στο πάτημα κάνει την αφαίρεση των συγκεκριμένων πλήκτρων αρκετά δυσκολότερη.

 

Υπάρχει δυνατότητα αποθήκευσης κάποιων ρυθμίσεων στο πληκτρολόγιο, αλλά λόγω του ότι υπάρχει ένα προφίλ, ναι μεν οι χρωματικές ρυθμίσεις αποθηκεύονται, αλλά είναι περιορισμένες οι δυνατότητες. Κάποιες προτιμήσεις όπως για παράδειγμα τη μόνιμη απενεργοποίηση του Win key, θα πρέπει να τις εφαρμόζετε κάθε φορά.

 


IMG_6946.jpg
Το πίσω μέρος του πληκτρολογίου


Στο πίσω και επάνω μέρος του πληκτρολογίου, βλέπουμε τα δύο στηρίγματα-ποδαράκια, τα οποία όταν τα έχετε κλειστά, λόγω της λαστιχένιας επικάλυψης, λειτουργούν σαν αντιολισθητικές βάσεις. Στο κάτω μέρος του πληκτρολογίου βλέπουμε δύο ακόμη λαστιχένιες βάσεις καθώς και την ετικέτα με τα στοιχεία κατασκευής ενώ στο κέντρο έχει τοποθετηθεί η εγχάραξη του λογότυπου της εταιρίας .

 

IMG_6950_small.jpg IMG_6951_small.jpg

 

Κοντινή Ματιά Στο Ποντίκι

 


IMG_6956.jpg


Όταν εγκαταστήσουμε το πληκτρολόγιο και το ποντίκι στον υπολογιστή μας, βλέπουμε ότι και τα δύο φωτίζονται και επικοινωνούν με εφέ φωτισμού. Το ποντίκι έχει δύο RGB ζώνες φωτισμού από λυχνίες LED. Βρίσκονται στη ροδέλα του ποντικιού αριστερά και δεξιά καθώς και σε μία λωρίδα τοποθετημένη στο πίσω μέρος του ποντικιού η οποία και υπερκαλύπτεται από την παλάμη σας. Επιλέγετε ανάμεσα σε στατικό ή αυτόματο χρωματικό κύκλο. Έχει ενσωματωμένο καλώδιο μήκους 1,8m (όχι braided).

 


IMG_6961.jpg


Βρίσκουμε συνολικά έξι πλήκτρα με τα κύρια πλήκτρα, αριστερό - δεξί κλικ να είναι κατασκευασμένα από Omron διακόπτες και η αντοχή τους να οριοθετείται στα δέκα εκατομμύρια κλικ. Εμπεριέχει τον οπτικό αισθητήρα AVAGO 3050 και η μέγιστη ανάλυση στην οποία μπορεί να λειτουργήσει ο αισθητήρας ποντικιού ανέρχεται στα 3500 DPI δίνοντάς σας έτσι, αρκετή ταχύτητα, ακρίβεια και ευελιξία κινήσεων σε γρήγορα παιχνίδια.

 

Ο οπτικός αισθητήρας AVAGO 3050 αποδίδει πολύ καλά σε σκληρό ύφασμα και διαφόρων ειδών επιφάνειες. Για κάποιο περίεργο λόγο, τοποθετήσαμε το ποντίκι επάνω σε μάλλινη ζακέτα, έτσι για να δούμε αν θα δουλέψει. Το ποντίκι δούλευε σαν να μη συμβαίνει τίποτα!

 


IMG_6957.jpg


Υπάρχουν επίσης τα πολύ χρήσιμα πλήκτρα στο αριστερό μέρος του ποντικιού για την επιστροφή και μετάβαση έμπροσθεν (Backward και Forward buttons) στις σελίδες.

 

Το λογότυπο της εταιρίας Cooler Master, έχει τοποθετηθεί υπερβολικά ευδιάκριτα στο πίσω μέρος του ποντικιού και όταν τοποθετείτε την παλάμη σας επάνω στο ποντίκι εξαφανίζεται.

 


IMG_6966.jpg


Στο κάτω μέρος του ποντικιού μπορούμε να διακρίνουμε τα τρία σημεία ολίσθησης, την εγχάραξη του λογότυπου της Cooler Master, τον αισθητήρα καθώς και τις διάφορες πιστοποιήσεις-πληροφορίες.

 

Το συγκεκριμένο ποντίκι επιτρέπει την εναλλαγή μεταξύ τεσσάρων προεγκατεστημένων επιλογών DPI, οι οποίες όταν εναλλάσσονται αναβοσβήνει το αντίστοιχο χρώμα ώστε να γνωρίζεται ποια επιλογή έχετε πραγματοποιήσει. Οι χρωματικές αποχρώσεις και τα αντίστοιχα DPI είναι 500 κόκκινο (red), 1000 μπλε (blue), 2000 μωβ (purple) και 3500 λευκό (white) DPI . Η αλλαγή πραγματοποιείται από ένα πλήκτρο επιλογής το οποίο βρίσκεται στο επάνω μέρος του ποντικιού και πίσω από τη ροδέλα, η οποία φωτίζεται στα πλαϊνά και έχει λαστιχένια επικάλυψη με ραβδωτή υφή.

 


IMG_6962.jpg
Η ροδέλα, το αριστερό και δεξί κλικ και το πλήκτρο εναλλαγής DPI


Το πλήκτρο εναλλαγής DPI έχει μία ακόμη ιδιότητα αφού λειτουργεί και αυτό σαν το πλήκτρο Fn. Έχοντας πατημένο το πλήκτρο εναλλαγής DPI (Number 1) και πατώντας το δεξί μπροστινό πλήκτρο (Νumber 3), τη ροδέλα (Νumber 2) ή το πίσω πλήκτρο εναλλαγής σελίδας (forward Νumber 5 - backward button Νumber 6) μπορείτε να παραμετροποιήσετε διάφορα εφέ φωτισμού. Οι ανωτέρω επιλογές εμφανίζονται πολύ ευανάγνωστα και κατανοητά και στο μονοσέλιδο φυλλάδιο οδηγιών.

 

Mouse-shortcuts.png
Πίνακας συνδυασμών πλήκτρων για παραμετροποιήσεις εφέ φωτισμού


Μπορούμε να σας πούμε με σιγουριά ότι παίζαμε αρκετή ώρα με τις διάφορες παραμετροποιήσεις! Επίσης, είναι εύκολο να ξεχάσουμε την τιμή του συγκεκριμένου ποντικιού, ενώ το χρησιμοποιούμε, αφού κάνει ακριβώς ότι εντολή του δώσουμε με αρκετά μεγάλη ακρίβεια και ταχύτητα.

 

Εφέ Φωτισμού

Breathing_Effect.gif

scan.gif

Wave.gif

mouse-color-cycle.gif

Μετρήσεις Πληκτρολογίου

 

Προτού ξεκινήσουμε αυτή την ενότητα ας εξηγήσουμε πρώτα μερικούς από τους όρους που θα συναντήσετε πιο κάτω.

 

Ghosting: Αναφέρεται σε πιθανό πρόβλημα που μπορεί να εμφανιστεί όταν επιλέξετε ορισμένους συνδυασμούς πλήκτρων, τριών ή περισσοτέρων, το οποίο μπορεί να προκαλέσει την ενεργοποίηση ενός επιπλέον που δεν έχετε εσείς επιλέξει/πατήσει (αυτό είναι το πλήκτρο φάντασμα/ghost).

 

Key Rollover: Αναφέρεται στον αριθμό πλήκτρων των οποίων το ταυτόχρονα πάτημα μπορεί να αναγνωριστεί από το πληκτρολόγιο. Μερικά πληκτρολόγια υποστηρίζουν NKRO (n-key rollover), δηλαδή απεριόριστα ταυτόχρονα πατήματα πλήκτρων, ενώ άλλα MKRO (multi-key rollover) όπου ένας αριθμός μόνο, ταυτόχρονα πατημένων πλήκτρων, υποστηρίζεται.

 

Ghosting / Key roll-over test #1

 

Για την πρώτη μας δοκιμή επισκεφτήκαμε την παρακάτω σελίδα, όπου υπάρχει ένα πρόγραμμα το οποίο και μπορεί να δοκιμάσει την roll-over δυνατότητα του κάθε πληκτρολογίου.

 

Microsoft_NKRO_test.jpg

 

H Cooler Master κάνει αναφορά για 26 keys rollover, αλλά δεν καταφέραμε να φτάσουμε ούτε καν κοντά σε αυτόν τον αριθμό. Στο αριθμητικό κομμάτι του πληκτρολογίου (num pad) μέχρι και τρεις αριθμοί μόνο αναγνωρίζονται αυτόματα και στην περίπτωση που πατήσετε κάποιο σύμβολο ή το enter μέχρι πέντε πλήκτρα θα αναγνωριστούν.

 

Τα F1-F4 πλήκτρα αν πατηθούν ταυτόχρονα, τότε το F5 δεν αναγνωρίζεται, με τα υπόλοιπα να αναγνωρίζονται κανονικά. Στην καλύτερη περίπτωση μέχρι έξι F πλήκτρα αναγνωρίζονται ταυτόχρονα. Για τα υπόλοιπα πλήκτρα, στην καλύτερη περίπτωση μέχρι 10-11 αναγνωρίζονται οπότε το πληκτρολόγιο δεν υποστηρίζει/αναγνωρίζει σε καμιά περίπτωση το ταυτόχρονα πάτημα 26 πλήκτρων. Ο ελεγκτής του MasterKeys Light δεν είναι αρκετά δυνατός για να προσφέρει περισσότερα σε αυτόν τον τομέα.

 

Ghosting / Key roll-over test #2
Το Aqua's KeyTest γράφτηκε από έναν Κορεάτη και ο πρωτεύον σκοπός του είναι να ελέγχει αν όλα τα πλήκτρα λειτουργούν σωστά. Εκτός από αυτό όμως μπορεί να ελέγξει για ghosting, καθώς και για την υποστήριξη n/m-key rollover.

 

AquaKeyTest.jpg

 

Τα αποτελέσματα ήταν ίδια με αυτά του πιο πάνω προγράμματος.

 

Output Noise
Όλες οι μετρήσεις ήχου πραγματοποιήθηκαν με ένα CEM DT-8852 Sound Level Meter Datalogger, το οποίο είχε προηγουμένως ρυθμιστεί (calibrated) με έναν επαγγελματικών προδιαγραφών Bruel & kjaer Type 4231 calibrator. Ο περιβάλλον θόρυβος (ambient) στο εργαστήριο μας κατά τη διάρκεια των δοκιμών μας ήταν κάτω από 20 dBA και όλες οι μετρήσεις θορύβου έγιναν με το sound meter να βρίσκεται σε απόσταση ενός μέτρου, από την πηγή θορύβου.

 

noise.png

 

Αν δεν έκανε τόσο θόρυβο το space bar, το οποίο λες και είναι ξεχαρβαλωμένο, τότε ο θόρυβος του συγκεκριμένου πληκτρολογίου θα ήταν αρκετά χαμηλότερος, γύρω στα 54 dB(A). Χρειάζονται καλύτερης ποιότητας σταθεροποιητές ίσως στο space bar, για να μην παράγει τόσο θόρυβο αλλά και για να βελτιωθεί η αίσθηση του.

 

Ηχογράφηση

 

Για να σας δώσουμε μια ιδέα περί του θορύβου που παράγουν οι διακόπτες του Rapidfire RGB, ηχογραφήσαμε ένα typing session με τη βοήθεια ενός Sony PCM-10.

 

CM-MasterKeys-Light.png

 

Για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης ηχογραφήσαμε κάτω από τις ίδιες ακριβώς συνθήκες και μερικά άλλα πληκτρολόγια.

 

TESORO-GRAM-SPECTRUM-RGB.jpg

 

corsair-k70-speed-sound.jpg

 

Corsair-Strafe-RGB-Brown.jpg

 

Corsair_STRAFE_RGB_MX_Silent.jpg

 

cougar_450K.jpg

 

Corsair_STRAFE_RGB_MX_Silent.jpg

 

CM_QuickFire_XTi_Brown.jpg

 

Corsair_Strafe_Brown_keys.jpg

 

Corsair_Strafe_Red_keys.jpg

 

Corsair_K95_RGB_recording.jpg

 

Das_Keyboard_Pro.jpg

 

Ποντίκι - Απόδοση Jitter - Lift Off Distance –(LOD)- Enotus

 

500_small.jpg 1000_small.jpg 2000_small.jpg 3500_small.jpg

 

Τα επίπεδα jitter (αστάθειας) του σένσορα του AVAGO 3050 είναι πολύ μικρά και στην ουσία οι ατέλειες στα παραπάνω σχεδιαγράμματα ευθύνονται περισσότερο στην αστάθεια του δικού μας χεριού παρά στην αστάθεια του υλικού.

 

Lift Off Distance- LOD

 

Με μια σύντομη δοκιμή διαπιστώσαμε ότι ο οπτικός αισθητήρας του ποντικιού λειτουργεί μέχρι το ύψος των πέντε CD/DVD, δηλαδή το LoD του είναι μεγαλύτερο από 6 mm. Μια τόσο μεγάλη τιμή LOD δεν αποτελεί πλεονέκτημα φυσικά, για ένα gaming ποντίκι, ειδικά στα "γρήγορα" παιχνίδια.

 

Enotus

 

enotus.jpg

 

Το συγκεριμένο ποντίκι στο Enotus δείχνει την ανάλυση που προσφέρει ο αισθητήρας του. Όσον αφορά την ανάλυση, την ακρίβεια και την ομαλότητα του αισθητήρα είναι καλό, ενώ στην ακρίβεια σύμφωνα με το Enotus είναι από καλό ως άριστο.

 

Χρήση - Καθημερινές εργασίες & Gaming καταστάσεις
everyday_work.jpg

 

Το πληκτρολόγιο σε διάφορες καταστάσεις gaming συγκριτικά και με την τιμή του, ήταν αρκετά καλό. Τα RGB εφέ φωτισμού, τα έξτρα πλήκτρα που βρίσκουμε με τον συνδυασμό του πλήκτρου Fn και η αίσθηση του μηχανικού πληκτρολογίου δε θα αφήσουν κανέναν παραπονεμένο. Το μόνο που βρήκαμε κουραστικό ήταν το υψηλό προφίλ του και η έλλειψη βάσης στήριξης καρπού. Λόγω της πληκτρολόγησης όγκου δεδομένων, νιώσαμε μία ενόχληση στον καρπό.

 

typeracer_proper.jpg

 

Το πληκτρολόγιο το βολευτήκαμε εύκολα και γρήγορα. Με μόλις 2-3 αγώνες καταφέραμε και αυξήσαμε σημαντικά τις επιδόσεις μας στο TypeRacer. Βολεύει αρκετά για γρήγορη και "τυφλή" πληκτρολόγηση το Masterkeys Light.

 

game.jpg

 

Το μικρό βάρος του ποντικιού, δε μας προκάλεσε καμία δυσφορία, αφού σε διάφορα παιχνίδια που παίξαμε δεν αντιμετωπίσαμε κάποιο πρόβλημα. Αντιθέτως θα λέγαμε ότι υπήρχε μεγάλη ευκολία με πολύ καλό αποτέλεσμα, ιδιαίτερα σε παιχνίδια με εναλλαγές. Η ματ επίστρωση παρέχει στο ποντίκι αρκετά καλό κράτημα και σίγουρα θα σας ικανοποιήσει. Βρήκαμε ότι ακόμη και σε καθημερινή χρήση είναι άνετο, εύχρηστο και παρέχει μεγάλη ακρίβεια. Τα πλήκτρα είναι υψηλής ποιότητας και παρέχουν ικανοποιητική απτική ανάδραση.

 

Συνοψίζοντας

 

IMG_6925.jpg

 

Παρόλο το ελάχιστο κόστος των 60€ που πρέπει κανείς να καταβάλει για να αποκτήσει τα δύο προϊόντα, θεωρούμε ότι ένας πιο μοντέρνος σχεδιασμός θα ήταν επιβεβεβλημένος ούτως ώστε η αγορά του συγκεκριμένου combo, να ήταν σίγουρα μία επένδυση για όλους τους τύπους χρηστών.

 

Η ποιότητα και των δύο προϊόντων σίγουρα είναι ευδιάκριτη από την πρώτη στιγμή. Η υφή και η ανταπόκριση των πλήκτρων είναι ταχύτατη ενώ η αίσθηση, είναι όντως εφάμιλλη με αυτή των μηχανικών πληκτρολογίων, χωρίς όμως την ύπαρξη του έντονου και ενοχλητικού για μερικούς ήχου τους.

 

Μεγάλο συν, θεωρούμε όταν μία εταιρία προβλέπει και τοποθετεί water resistant μεβράνη σε ένα πληκτρολόγιο. Σίγουρα θα θέλαμε να υπάρχει η βάση στήριξης καρπού, διότι με τόσο υψηλό προφίλ, η πληκτρολόγηση μεγάλου όγκου δεδομένων ήταν κάπως κουραστική.

 

Το ποντίκι, από την άλλη, χωρίς να γεμίζει το μάτι κανενός κάνει την μεγάλη έκπληξη. Με σχεδόν καμία απολύτως ρύθμιση, κατάφερε από την πρώτη στιγμή να κερδίσει το χέρι μας! Με προθυμία και χωρίς καμία αμφιβολία το συγκεκριμένο ποντίκι, έγινε ένα με το χέρι μας και στην τιμή αυτή και με την καρδιά μας, ενώ η υπόσχεση της Cooler Master ότι το ποντίκι θα πηγαίνει ακριβώς εκεί που θέλουμε και όσο γρήγορα θέλουμε, ξεπέρασε τις προσδοκίες μας ευχάριστα.

 

Το Masterkeys Lite L Combo στοιχίζει 60€ στην επίσημη ιστοσελίδα της Cooler Master, ενώ στην Ελλάδα κυκλοφορεί από 48€ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 23%) και τα πλεονεκτήματα / μειονεκτήματα του είναι τα παρακάτω:

 

Μας άρεσαν

  • Τιμή
  • Απόκριση του πληκτρολογίου και ποντικιού
  • Αρκετά καλή ποιότητα κατασκευής
  • RGB φωτισμός
  • Αδιάβροχο πληκτρολόγιο
  • Λιτός και κατανοητός τρόπος λειτουργίας πληκτρολογίου και ποντικιού

Δε μας άρεσαν

  • Ο πολύ απλός σχεδιασμός
  • Έλλειψη βάσης στήριξης καρπού
  • 26 key roll over που στην ουσία δε δουλεύει όπως θα έπρεπε
  • Θόρυβος και αίσθηση space bar


80.png

 

Σύνταξη: Erasmia394
Επιμέλεια κειμένου: crmaris, Γιάννης Καραγιάννης