plaisio.png

Ευχαριστούμε πολύ τη Plaisio Computers για τη διάθεση της κάρτας γραφικών για τους σκοπούς της δοκιμής. Μπορείτε να δείτε όλες τις επιλογές σε RTX30 GPUs μέχρι στιγμής.

Η σειρά καρτών GeForce RTX 30x0 μονοπωλεί εδώ και λίγες εβδομάδες το ενδιαφέρον των PC gamers, με την RTX 3080 να κερδίζει τις εντυπώσεις μέχρι στιγμής. Αναμένουμε όμως και τις RTX 3070 και RTX 3060 που θα κοστίζουν λιγότερο και θα προσφέρουν υψηλότερους λόγους απόδοσης/τιμής. Για την RTX 3090 τι να πει κανείς, ότι είναι πανάκριβη και πραγματικά δυσεύρετη; 

Όπως διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι, το να βρεις μια οποιαδήποτε κάρτα RTX 3080 είναι όσο δύσκολο έχετε ακούσει αλλά και διαβάσει σε διάφορα άρθρα μας. Όμως με τη βοήθεια της Plaisio Computers, μπορέσαμε να έχουμε πρόσβαση σε μία από τις υλοποιήσεις της Gigabyte και να δούμε αν τελικά όλα αυτά που η Nvidia υπόσχεται σε επίπεδο επιδόσεων, έχουν σχέση με την πραγματικότητα (spoiler: έχουν!)

Εμφάνιση – Κατασκευή

Η Gigabyte GeForce RTX 3080 Gaming OC 10G λοιπόν είναι μία κάρτα που κάνει εξ αρχής αισθητή την παρουσία της. Με διαστάσεις 320 x 128 x 56 χιλ. είναι μία από τις πλέον ογκώδεις κάρτες που μπορεί να βρει κανείς στην αγορά, οπότε αν σκέφτεστε σοβαρά την αγορά της, σε πρώτη φάση βεβαιωθείτε ότι υπάρχει αρκετός χώρος στο κουτί σας.

GeForce_Nvidia_RTX3080_2.jpg

Διαθέτει τρεις ανεμιστήρες με τεχνολογία 3D Active Fan με τον κοντινότερο στο I/O να έχει διάμετρο 80 χιλ. και τους άλλους δύο 90 χιλ. O μεσαίος έχει αντίθετη φορά περιστροφής από τους άλλους δύο, σε μία κίνηση που κατά τη Gigabyte μειώνει τις αναταράξεις και αυξάνει την πίεση του αέρα. 

GeForce_Nvidia_RTX3080_3.jpg

Το σύστημα ψύξης Windforce 3X ολοκληρώνουν επτά χάλκινα heat pipe των 6 χιλ. έκαστο και μία επίσης χάλκινη πλάκα με την οποία έχουν άμεση επαφή τόσο η GPU, όσο και τα module της μνήμης. Το πίσω τμήμα της κάρτας στην κάτω της πλευρά είναι διάτρητο, συμβάλλοντας στην καλύτερη ροή του αέρα και την απαγωγή της θερμότητας.

GeForce_Nvidia_RTX3080_4.jpg

Εμφανισιακά, η Gigabyte GeForce RTX 3080 Gaming OC 10G είναι σχετικά ουδέτερη, με τη Gigabyte να εξασφαλίζει έτσι ότι θα ταιριάξει σε κάθε κουτί -από αισθητικής άποψης τουλάχιστον. 

GeForce Nvidia RTX3080_2.jpg GeForce Nvidia RTX3080_3.jpg GeForce Nvidia RTX3080_1.jpg 

Στο πίσω μέρος της κάρτας και από την πλευρά των ανεμιστήρων, υπάρχει ένα διαφανές πλαστικό τμήμα με διακριτικό RGB φωτισμό τον οποίο μπορείτε να προσαρμόσετε μέσω του λογισμικού RGB Fusion 2.0.

Στο I/O της, η Gigabyte GeForce RTX 3080 Gaming OC 10G διαθέτει συνολικά πέντε θύρες: τρεις DisplayPort 1.4a και δύο HDMI 2.1. Για την τροφοδοσία της δε, απαιτούνται δύο καλώδια 8-pin. Η συγκεκριμένη δεν διαθέτει τον νέο 12-pin connector της Nvidia κάτι σίγουρα που δεν μας άρεσε αλλά και δεν είναι απόλυτη ευθύνη της Gigabyte αφού η Nvidia για την ώρα το ενσωματώνει μόνο στις Founders Edition. 

GeForce_Nvidia_RTX3080_5.jpg

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Τι παίρνει όμως κανείς επενδύοντας στη Gigabyte GeForce RTX 3080 Gaming OC 10G; Η υλοποίηση της Gigabyte λοιπόν στηρίζεται στη GPU GA102 της NVIDIA και έχει κατασκευαστεί με την τεχνολογία 8 nm της Samsung. Έρχεται με 8704 CUDA cores, 272 Tensor cores και 68 RT cores. Διαθέτει 10 GB μνήμης GDDR6X στα 19 Gbps, κάτι που σε συνδυασμό με το 320-bit memory bus μας δίνει bandwidth 760 GB/s.

Η σύνδεσή της στη μητρική γίνεται μέσω PCIe 4.0 x16 ενώ για τη λειτουργία της, η ίδια η Gigabyte συνιστά τροφοδοτικό 750 W τουλάχιστον. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η εν λόγω υλοποίηση έχει μεγαλύτερες ανάγκες σε σχέση με μία τυπική RTX 3080 με 340 W έναντι 320 W της τελευταίας (βέβαια όλες οι RTX 3080  φαίνεται να τερματίζουν στα 350 W σύμφωνα με τις μετρήσεις των φίλων μας στην Cybenetics/Powenetics). Η Nvidia επίτηδες περιόρισε το power limit (και τις επιδόσεις κυρίως με overclocking) μέχρι να μπορέσει ο καινούριος 12-pin connector να αποδώσει την πλήρη ισχύ του, κάτι που θα γίνει όταν υπάρξουν πλήρως συμβατά τροφοδοτικά (PSUs).

benchs.jpg

Επιδόσεις

Το σύστημα στο οποίο τεστάραμε την κάρτα ήταν ένας Ryzen 3900XT με μητρική ASRock B550 Taichi, 16GB RAM (2x 8GB HyperX Predator DDR4-3200) και Samsung NVMe M.2 SSD 970 EVO Plus 500GB.Το πρώτο πράγμα που παρατηρήσαμε δοκιμάζοντας την Gigabyte GeForce RTX 3080 Gaming OC 10G ήταν η αθόρυβη λειτουργία της. Οι ανεμιστήρες ξεκινούν να δουλεύουν στους 60ο C οπότε αν δεν τη ζορίσετε ιδιαίτερα, η κάρτα δεν πρόκειται να σας απασχολήσει. Η μέγιστη θερμοκρασία που μετρήσαμε πάντως έφτασε τους 65ο C, επίδοση που τοποθετείται εντός του αποδεκτού πλαισίου. Τα επίπεδα θορύβου πάντως είναι πλήρως αποδεκτά αφού δεν ξεπερνούν τα 41 dBA όταν οι ανεμιστήρες γυρνούν με τη μέγιστη ταχύτητα (1680 στροφές/λεπτό).

Όπως ήταν αναμενόμενο, η Gigabyte GeForce RTX 3080 Gaming OC 10G έδειξε την αξία της στα παιχνίδια που υποστηρίζουν τεχνολογία Ray Tracing. Δοκιμάζοντας τίτλους όπως τα Metro, Shadow of the Tomb Raider και Chernobylite μείναμε εντυπωσιασμένοι από τον ρεαλιστικό φωτισμό και τις φωτοσκιάσεις. Στη σύγκριση μάλιστα με μία RTX 2070 Super, η κάρτα νέας γενιάς της NVIDIA “λάμπει” ακόμα περισσότερο. Οι Tensor core είναι αυτοί που κάνουν τη διαφορά, με την RTX 3080 να βγάζει περί τα 238 TFLOP/s σε AI/DLSS, όταν η RTX 2080 σταματά στα 89 TFLOP/s (βελτίωση 167%).

Στα δε παιχνίδια που δοκιμάσαμε, το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό: σταθερό frame rate που στη συντριπτική πλειοψηφία ήταν πάνω από τα 60 fps ακόμα και σε 4K ανάλυση. 

Για να αξιολογήσουμε την απόδοση του συστήματος χρησιμοποιήσαμε τo γνωστό benchmark 3DMark (στις ρουτίνες Time Spy, Time Spy Extreme και Port Royal) και το Unigine Superposition καθώς και τα παιχνίδια Chernobylite, F1 2018, Gears 5, Shadow of the Tomb Raider, Tomb Raider και Metro (RTX). Στα παιχνίδια χρησιμοποιήσαμε τις αναλύσεις 1920 x 1080 pixels και 3840 x 2160 pixels χρησιμοποιώντας τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις Low, High ή Very High (Ultra ή Ultimate) στα ενσωματωμένα benchmark τους.  

Συνθετικά benchmarks

image10.png

image11.png

image12.png

image13.png

image14.png

 

Παιχνίδια

image15.png

 

image16.png

 

image17.png

image18.png

image19.png

image20.png

Κατανάλωση

image21.png

Συνοδευτικό λογισμικό

Ως προς το συνοδευτικό λογισμικό, η Gigabyte GeForce RTX 3080 Gaming OC 10G πλαισιώνεται από δύο εφαρμογές. Η πρώτη είναι το RGB Fusion 2.0 που θα σας επιτρέψει να προσαρμόσετε τον φωτισμό στην κάρτα και να τον συγχρονίσετε με εκείνον άλλων συμβατών συσκευών -εφ’ όσον διαθέτετε. Προσφέρεται δυνατότητα επιλογής μεταξύ 16,7 εκατ. χρωματικών επιλογών και οκτώ εφέ φωτισμού.

Η δεύτερη είναι το AORUS Graphics Engine που θα σας δώσει τη δυνατότητα να προσαρμόσετε τη λειτουργία της κάρτας γραφικών. Διαθέτει ένα αρκετά εύχρηστο περιβάλλον χρήστη, μέσα από το οποίο θα “παίξετε” με τον φωτισμό, θα επιλέξετε λειτουργία (OC, gaming, silent, custom) και θα αυξομειώσετε clock speed, power target, τάση, ταχύτητα ανεμιστήρων κ.α. Με δεδομένο ότι ξέρετε τι κάνετε, μπορείτε να ρυθμίζετε την κάρτα ανάλογα με το παιχνίδι που πρόκειται να παίξετε.

Συμπέρασμα

Η Gigabyte GeForce RTX 3080 Gaming OC 10G είναι η τέλεια κάρτα για τον “power gamer” που δεν έχει πρόβλημα να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Βάσει τιμής/απόδοσης είναι ό,τι καλύτερο κυκλοφορεί, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, στη high-end κατηγορία, εξασφαλίζοντας αξεπέραστες επιδόσεις στα 1440p και υπέροχες εμπειρίες gameplay σε 4K ανάλυση. Η εν λόγω υλοποίηση της Gigabyte κρίνεται άκρως επιτυχημένη.

 spacer.png 

Μας άρεσαν

 • Κορυφαίες επιδόσεις με τεράστια διαφορά έναντι της προηγούμενης γενιάς
 • Επιτρέπει αξιοπρεπές gaming σε 4Κ ανάλυση
 • Εξαιρετικός λόγος απόδοσης/τιμής (αν την αγοράσετε στην κανονική της τιμή)
 • Υψηλός λόγος απόδοσης/κατανάλωσης
 • Βελτιωμένο raytracing και DLSS
 • Χαμηλές θερμοκρασίες και επίπεδα θορύβου, ακόμα κι όταν τη ζορίσαμε
 • Υπεραρκετές θύρες DisplayPort (1.4 a) και HDMI (2.1)
 • PCI-Express 4.0
 • 8 νανόμετρα λιθογραφία για το GPU

Δε μας άρεσαν

 • Σχετικά περιορισμένες επιλογές OC λόγω του power limit
 • «Χτυπάει» το όριο του power limit συνεχώς
 • Δεν διαθέτει τον 12-pin connector της Nvidia
 • Περιορισμένη διαθεσιμότητα