Σε αυτό το review δοκιμάζουμε τα Moto G4 και Moto G4 Plus της Lenovo. Μαζί με την έκδοση Play, απαρτίζουν την 4η γενιά της σειράς "Moto G", ένα brand γνωστό και αγαπητό σε πολλούς χρήστες Android. Πρόκειται για συσκευές mid-range που μοιράζονται τα ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά και δυνατότητες, με την έκδοση Plus όμως να προσφέρει επιπλέον αναγνώστη δακτυλικών αποτυπωμάτων και βελτιωμένη κάμερα. Διαθέτουν οθόνη IPS LCD 5,5 ιντσών με ανάλυση Full HD, οκταπύρηνο επεξεργαστή Snapdragon 617 της Qualcomm, εμπρόσθια κάμερα 5 Megapixels, κύρια κάμερα 13 Megapixels (16Mp το Plus), μπαταρία με χωρητικότητα 3000mAh, υποδοχή microSD, 2 υποδοχές SIM και υποστήριξη δικτύων 4G/LTE. Οι συσκευές που είχαμε στη διάθεσή μας ήταν το Moto G4 Plus με κωδικό μοντέλου XT1642 και το Moto G4 με κωδικό μοντέλου XT1622, αμφότερα στο βασικό configuration με 2GB RAM και 16GB αποθηκευτικό χώρο. Το Moto G4 κυκλοφορεί και σε configuration 2/32GB, ενώ το Moto G4 Plus διατίθεται και σε εκδόσεις 3/32GB, 4/64GB.
Συσκευασία
Τα Moto G4 και Moto G4 Plus έρχονται σε συσκευασία από μαλακό χαρτόνι, στο πίσω μέρος της οποίας αναφέρονται επιγραμματικά τα χαρακτηριστικά κάθε συσκευής. Υπάρχει μία μικρή διαφοροποίηση μεταξύ των δύο μοντέλων, καθώς στο Plus τονίζονται χαρακτηριστικά που το διαφοροποιούν από την απλή έκδοση, όπως εστίαση της κάμερας με Laser και αναγνώστης δακτυλικών αποτυπωμάτων.
Ανοίγοντας τη συσκευασία, εκτός από τη συσκευή βρίσκουμε εικονογραφημένο οδηγό για την τοποθέτηση των SIM, συνοπτικό εγχειρίδιο χρήσης, καλώδιο φόρτισης/δεδομένων και φορτιστή. Ο φορτιστής του Moto G4 είναι λευκός, ενοποιημένος με το καλώδιο φόρτισης και αποδίδει μόλις 550mA στα 5V. Αντίθετα, ο φορτιστής του Moto G4 Plus είναι αρκετά μεγάλος σε όγκο, χωριστός από το καλώδιο φόρτισης και πολύ ισχυρότερος, καθώς εκτός από το τυπικό βολτάζ των 5V στο οποίο αποδίδει 1,6A, έχει και δύο "Turbo" modes: 9V/1,6A και 12V/1,2A.
Εμφάνιση - Κατασκευή
Το design και η κατασκευή των Moto G4 και Moto G4 Plus έχει κάποιες ομοιότητες με την 3η γενιά Moto G, υπάρχουν όμως και σημεία που τα διαφοροποιούν αρκετά από τον προκάτοχό τους. Έχουμε κι εδώ ένα στρογγυλεμένο ουδέτερο σχέδιο, με το επάνω πλαϊνό μάλιστα να δανείζεται αυτούσιες τις «γραμμές» του Moto G 3rd Gen. Το πλαίσιο είναι κατασκευασμένο από μαλακό πλαστικό και στην πίσω όψη αφήνει την γνώριμη τραχιά αίσθηση στην αφή, ενώ το πλαϊνό δέσιμο είναι γυαλισμένο και δίνει την εντύπωση μεταλλικού υλικού, χωρίς να είναι τέτοιο. Η οθόνη έχει μεγαλώσει σημαντικά από τις 5 στις 5,5 ίντσες διαγωνίου, όμως το βάρος έχει μείνει το ίδιο στα 155 γραμμάρια. Με διαστάσεις 153 x 76,6 x 9,8mm το Moto G4 έχει μεγαλώσει σε πλάτος και ύψος, ενώ το πάχος εμφανίζεται σημαντικά μειωμένο, ιδιαίτερα αν προσέξουμε ότι τα 9,8 χιλιοστά οφείλονται στο «υπερυψωμένο» σημείο που φιλοξενεί την κάμερα και η υπόλοιπη κατασκευή έχει πάχος μόνο 7,9 χιλιοστά. Υποκειμενική η άποψη, όμως τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα η συσκευή να δίνει την αίσθηση πως είναι μικρότερη και ελαφρύτερη απ' ο,τι στην πραγματικότητα, με πολύ ευχάριστη εμπειρία στην αφή και το κράτημα για συσκευή 5,5 ιντσών. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει για την ποιότητα κατασκευής και υλικών, με το μαλακό πλαστικό να δίνει τέτοια αίσθηση σιγουριάς κατά το άφημα σε διάφορες επιφάνειες που θα το κρατούσαμε αναμφίβολα και χωρίς προστατευτική θήκη.
Στο επάνω μέρος της πρόσθιας όψης δεσπόζει το μεγάλο ακουστικό που παίζει και το ρόλο ηχείου. Διακρίνονται επίσης η δευτερεύουσα κάμερα μαζί με τον proximity sensor. Στο κάτω μέρος βρίσκουμε την οπή του μικροφώνου, δεν υπάρχουν capacitive πλήκτρα, και στο Moto G4 Plus εδώ βρίσκουμε τον αναγνώστη δακτυλικών αποτυπωμάτων. Στην πίσω όψη ξεχωρίζει μία μεταλλική στεφάνη οβάλ σχήματος, εντός της οποίας βρίσκονται η κάμερα, το διπλό dual-tone LED flash και στην περίπτωση του Plus, δύο στρόγγυλου σχήματος «αισθητήρες» οι οποίοι υποπτευόμαστε ότι σχετίζονται με το χαρακτηριστικό "Laser autofocus" που διαφημίζει ο κατασκευαστής.
Στην κορυφή της συσκευής υπάρχει μόνο η θύρα mini-jack των 3,5 χιλιοστών, για σύνδεση ακουστικών και hands-free. Αντίστοιχα, στο κάτω μέρος βρίσκεται η θύρα USB 2.0 για φόρτιση και σύνδεση με Η/Υ. Το δεξί πλαϊνό φιλοξενεί τα πλήκτρα Power ON/OFF και Vol-/Vol+, τα οποία δυστυχώς όπως και στο Moto G 3rd Gen βρίσκονται τοποθετημένα προς το κέντρο και ίσως δυσκολέψουν τους χρήστες selfie-sticks.
Ανοίγοντας το πίσω κάλυμμα, έχουμε πρόσβαση στις υποδοχές SIM και microSD. Πολλοί χρήστες θα εκτιμήσουν την απουσία υβριδικού SIM/microSD slot, κάτι που συνηθίζεται τελευταία σε αρκετές dual-SIM συσκευές. Ευτυχώς εδώ υπάρχουν τρεις ξεχωριστές θύρες και μπορούμε να έχουμε ταυτόχρονα δύο κάρτες SIM και μία κάρτα microSD. Αξίζει να σημειωθεί πως οι δύο θύρες SIM είναι μεγέθους Micro-SIM, ενώ ευχάριστη έκπληξη ήταν και η ύπαρξη ισάριθμων μετατροπέων για όσους διαθέτουν κάρτες Nano-SIM. Μην παρασυρθείτε από την εγκοπή που βρίσκεται στα αριστερά της μπαταρίας και προσπαθήσετε να την τραβήξετε έξω: είναι μη αφαιρούμενη.
Οθόνη
Η οθόνη είναι τεχνολογίας IPS LCD, με διαγώνιο 5,5 ιντσών, ανάλυση Full HD 1080 x 1920 pixels και πυκνότητα 401 ppi (pixels/ίντσα). Δεν καταφέραμε να ανακαλύψουμε τον κατασκευαστή του panel, γεγονός είναι όμως πως διαθέτει εξαιρετική απόδοση, με ζωντανά χρώματα, άριστη αντίθεση και φωτεινότητα, ενώ ξεχώρισε για την ευκρίνειά του στο φως του ήλιου. Πρέπει να είναι από τις καλύτερες οθόνες που έχουμε δει τελευταία σε mid-range συσκευή.
Ο κατασκευαστής έχει ευτυχώς φροντίσει και για την προστασία της οθόνης, καθώς καλύπτεται από γυαλί Gorilla Glass 3 της Corning.
Κάμερα
Οι δύο συσκευές μοιράζονται την ίδια εμπρόσθια κάμερα, με φακό διαφράγματος f/2,2 και αισθητήρα CMOS μέγιστης ανάλυσης 5 Megapixels (2592 x 1944 pixels). Σε λήψη video, δίνει αρχεία Full HD 1080 x 1920 στα 30fps.
Στην κύρια κάμερα έχουμε διάφραγμα f/2,0, διπλό dual-tone LED flash και αυτόματο HDR. Υπάρχουν όμως και ορισμένες διαφορές μεταξύ των δύο συσκευών: το Moto G4 έχει αισθητήρα 13 Megapixels (4160 x 3120 pixels), ενώ το Moto G4 Plus αισθητήρα 16 Megapixels (4608 x 3456 pixels) και αναβαθμισμένο σύστημα εστίασης με Laser Auto-Focus και Phase Detect Auto-Focus (PDAF).
Θεωρητικά, το Moto G4 Plus θα έπρεπε να έχει εμφανώς καλύτερη απόδοση από το απλό μοντέλο, τόσο στην ποιότητα των φωτογραφιών όσο και στην ταχύτητα εστίασης. Στην πράξη παρατηρήσαμε όντως μία ελαφρά υπεροχή του στην ταχύτητα εστίασης, όμως στην ποιότητα των δειγμάτων δύσκολα διακρίνονται διαφορές, καθώς το Moto G4 θέτει εξαρχής αρκετά ψηλά τον πήχυ. Παράδοξο, αλλά σε ορισμένες λήψεις μας φάνηκε πως το μικρό αδελφάκι ίσως και να τα πήγε καλύτερα. Σε κάθε περίπτωση, και οι δύο συσκευές βρίσκονται στην κορυφή της κατηγορίας τους, με φωτεινές λήψεις, καλή πιστότητα χρωμάτων και πολύ καλή λεπτομέρεια.
Στα ακόλουθα δείγματα, αριστερά βλέπετε λήψεις με το Moto G4 και στα δεξιά αντίστοιχες λήψεις με το Moto G4 Plus, σε εξωτερικούς χώρους υπό έντονο φως ημέρας:
Σε εσωτερικό χώρο, κατά σειρά: χωρίς φωτισμό, με φωτισμό από λαμπτήρες LED και με χρήση του ενσωματωμένου φλας. Εδώ το Plus φάνηκε να υπερέχει, ειδικά στη λήψη χωρίς φωτισμό:
Σε λήψη video, η μέγιστη ανάλυση είναι Full HD 1920 x 1080 pixels στα 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο, ενώ υπάρχει και λειτουργία λήψης slow-motion video (120fps). Μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η απόδοση του μικροφώνου, το οποίο κατέγραψε ήχο με πολύ καλή λεπτομέρεια και καθαρότητα:
Moto G4 Plus - Video από την κύρια κάμερα
Πολύ καλές εντυπώσεις μας άφησε και η ενσωματωμένη σχετική εφαρμογή: παρέχει πλήρεις δυνατότητες παραμετροποίησης και εφφέ, είναι απλή στην χρήση και οι φίλοι των λήψεων σε manual mode θα λατρέψουν το διαισθητικό interface που εμφανίζει όλες τις manual ρυθμίσεις ταυτόχρονα σε μία μοναδική οθόνη.
Τεχνικά
Ως «καρδιά» των Moto G4 και G4 Plus, η Lenovo επέλεξε τον Snapdragon 617. Πρόκειται για έναν προσιτό επεξεργαστή της Qualcomm που διαθέτει 8 πυρήνες αρχιτεκτονικής ARMv8 και τύπου Cortex-A53: οι 4 πυρήνες έχουν μέγιστο χρονισμό 1,5 GHz και οι άλλοι 4 πυρήνες 1,2 GHz. Το SoC ενσωματώνει επίσης τον επεξεργαστή γραφικών Adreno 405 με χρονισμό 550 MHz. Η κλίμακα ολοκλήρωσης με την οποία κατασκευάζεται το SoC είναι 28 νανόμετρα. Η κεντρική μνήμη RAM ανέρχεται στα 2GB και είναι τύπου LPDDR στα 933 MHz.
Όπως μπορείτε να δείτε και στα screenshots, οι επιδόσεις των συσκευών στα AnTuTu, Geekbench και GFX Manhattan 3.1 εμφανίστηκαν χαμηλές σε σχέση με τον άμεσο ανταγωνισμό. Σε αυτήν την κατηγορία τιμής, Θα προτιμούσαμε να δούμε έναν Snapdragon 650/652 να εξοπλίζει τα Moto G4/G4 Plus.
Το Moto G4 Plus θερμαίνεται ελαφρώς υπό φορτίο, όχι όμως σε σημείο που να προβληματίζει. Έρχεται εξοπλισμένο με μία πλειάδα αισθητήρων, μεταξύ των οποίων και βηματομετρητή, γεγονός που θα χαροποιήσει ιδιαίτερα τους χρήστες των διαφόρων fitness apps.
Το WiFi της συσκευής είναι δυνατό και αποδίδει άριστα, ακόμη και σε σημεία με παρεμβολές από πολλαπλά γειτονικά access points. Ενδεικτικά, στα screenshots φαίνεται η στάθμη σήματος σε dBm από τυπικό οικιακό router πρώτα σε απόσταση 7 περίπου μέτρων και σε υπερδιπλάσια απόσταση με παρεμβολή τσιμεντένιου τοίχου μεγάλου πάχους. Δεν υποστηρίζονται δίκτυα τύπου 802.11ac, όμως έχουμε δυνατότητα dual-band 5GHz. Επίσης, διατίθεται και η λειτουργία WiFi Direct. Ο δέκτης GPS απέδωσε και αυτός άριστα, με πολύ καλή ακρίβεια, ενώ υποστηρίζει και δορυφόρους GLONASS και BeiDou.
Ο αναγνώστης δακτυλικών αποτυπωμάτων του Moto G4 Plus δε μας προβλημάτισε κατά την χρήση, καθώς ήταν γρήγορος και με άριστα ποσοστά επιτυχών αναγνωρίσεων.
Το 4G modem είναι κατηγορίας LTE Cat4 με μέγιστη θεωρητική ταχύτητα 150Mbps και υποστηρίζει τη μπάντα 20 στα 800 MHz, τουλάχιστον στους κωδικούς μοντέλων XT1622/1642 που μάλλον προορίζονται για την ευρωπαϊκή αγορά. Υπάρχει επίσης Bluetooth v4.2 LE, ενώ η υποδοχή microSD υποστηρίζει κάρτες μνήμης έως 128 GB. Η θύρα microUSB είναι τύπου 2.0 και υποστηρίζει λειτουργία OTG. Το παρόν δίνει και ένας δέκτης ραδιοφώνου FM.
Η ένταση και η καθαρότητα κατά τις κλήσεις και την αναπαραγωγή multimedia, χωρίς να είναι κορυφαία, μας άφησε πολύ καλές εντυπώσεις.
Αυτονομία - φόρτιση
Όπως προαναφέραμε, οι δύο συσκευές διαθέτουν μπαταρία ιόντων λιθίου σεβαστής χωρητικότητας 3000mAh, όμως συνοδεύονται από πολύ διαφορετικούς φορτιστές. ο «τροφαντός» φορτιστής του Moto G4 Plus ολοκληρώνει τη φόρτιση της συσκευής σε εντυπωσιακούς χρόνους:
- 0-25% σε 17 λεπτά
- 0-50% σε 33 λεπτά
- 0-75% σε 51 λεπτά
- 0-100% σε 102 λεπτά
Αντιθέτως, ο φορτιστής του Moto G4 δίνει ρεύμα πολύ χαμηλής έντασης στην έξοδό του και αυτό αντικατοπτρίζεται απόλυτα στους χρόνους φόρτισης:
- 0-25% σε 75 λεπτά
- 0-50% σε 147 λεπτά
- 0-75% σε 224 λεπτά
- 0-100% σε 314 λεπτά
Στην πραγματικότητα, και οι δύο συσκευές υποστηρίζουν το χαρακτηριστικό "TurboPower", το οποίο είναι μάλλον η τεχνολογία QuickCharge 3.0 της Qualcomm ενδεδυμένη με μία εναλλακτική ονομασία. Επομένως, το Moto G4 αδικείται καθαρά και μόνο από τον φορτιστή του. Οι υποψήφιοι αγοραστές της συσκευής, αν δε θέλουν να υποστούν τους προαναφερθέντες μεγάλους χρόνους φόρτισης, καλό θα είναι να προμηθευτούν και έναν after-market φορτιστή, αν όχι με υποστήριξη QuickCharge που θα ήταν το ιδανικότερο, τουλάχιστον με έξοδο πάνω από 1A στα 5V.
Όσον αφορά την αυτονομία, οι δύο συσκευές είχαν πρακτικά την ίδια εξαιρετική απόδοση: κορυφαία για την κατηγορία αυτονομία, που θα περιμέναμε μόνο από συσκευές 5,5 ιντσών με μπαταρία τουλάχιστον 3500-4000mAh. Αυτό μεταφράζεται σε λίγο κάτω από φουλ 48ωρο stand-by με μέτρια χρήση, ενώ αν γίνει βαριά χρήση με μεγάλους χρόνους SoT (screen-on-time), δηλαδή πολύ internet browsing και κατανάλωση πολυμέσων, τότε οι συσκευές μπορούν να διαρκέσουν από μία μέχρι μιάμιση ημέρα.
Λογισμικό
Αμφότερες οι συσκευές τρέχουν Android Marshmallow, στην έκδοση 6.0.1. Συνεχίζοντας την παράδοση των προηγούμενων Moto G, η εμπειρία χρήσης είναι αυτή ενός «καθαρού», stock Android: με εξαίρεση τη σουίτα εφαρμογών της Google, δεν πρόκειται να βρείτε ούτε ίχνος προεγκατεστημένου bloatware. Αυτό εξηγεί και το πως οι συσκευές, ενώ διαθέτουν έναν μέτριο επεξεργαστή και 2GB RAM, καταφέρνουν να αποκρίνονται άριστα στην έντονη χρήση, με εναλλαγή μεταξύ διαφόρων apps.
Όπως προαναφέραμε, οι μόνες έξτρα εφαρμογές που θα βρείτε προεγκατεστημένες είναι η σουίτα της Google (Chrome, Maps, Drive, Docs, Hangouts, YouTube κλπ). Για ότι παραπάνω χρειάζεστε, υπάρχει το Play Store.
Τέλος, σε επίσημη ανακοίνωση του κατασκευαστή έχει δοθεί διαβεβαίωση πως τα Moto G4/G4 Plus πρόκειται να λάβουν αναβάθμιση σε Android 7 Nougat μέχρι το τέλος του έτους.
Συμπέρασμα
Η φιλοσοφία της σειράς Moto G παραδοσιακά ήταν «mid-range hardware μεν, βελτιστοποιημένο τα μέγιστα δε» και με αυτήν ακριβώς την φιλοσοφία απέκτησε πολλούς πιστούς φίλους σε όλον τον κόσμο. Η Lenovo, μετά την εξαγορά του τμήματος κινητής τηλεφωνίας της Motorola, φαίνεται να προσπαθεί να συνεχίσει αυτήν τη συνταγή. Ως αποτέλεσμα, χωρίς να εντυπωσιάζουν με τις ωμές επιδόσεις σε επεξεργαστή και γραφικά, τα Moto G4 και Moto G4 Plus παίρνουν πολύ καλή βαθμολογία σε άλλους σημαντικούς τομείς. Ποιότητα κατασκευής, οθόνη, κάμερα και αυτονομία είναι τα δυνατά τους σημεία και εκεί ποντάρουν για να διεμβολίσουν τον ανταγωνισμό. Το συνολικό αποτέλεσμα μας άφησε απόλυτα ικανοποιημένους και θεωρούμε πως και η 4η γενιά Moto G θα κερδίσει την εμπιστοσύνη πολλών χρηστών.
Μας άρεσε
- Ποιότητα κατασκευής
- Οθόνη
- Κάμερα
- Αναγνώστης δακτυλικών αποτυπωμάτων
- Πολύ γρήγορη φόρτιση (Moto G4 Plus)
- Αυτονομία
- Ελαφρύ λογισμικό, σχεδόν pure Android
Δε μας άρεσε
- Αργός φορτιστής (Moto G4)
- Μέτριες επιδόσεις σε gaming