
Μας άρεσε
- Τρομερά λεπτή κατασκευή με άριστη ποιότητα και κορυφαία στιβαρότητα
- Εξαιρετικές οθόνες
- Σπουδαία αυτονομία
- Άψογη απόδοση και υπέροχη εμπειρία χρήσης
- Πλήρες προφίλ συνδεσιμότητας που περιλαμβάνει μέχρι Wi-Fi 7 και Display Port
Δεν μας άρεσε
- Οι κάμερες δεν εντυπωσιάζουν με την υπερευρυγώνια να κρίνεται ανεπαρκής
- Δεν υπάρχει προστασία από σκόνη
- Το λογισμικό μαστίζεται από bloatware
- Η αγορά του είναι σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες
Πότε ήταν η τελευταία φορά που ένα smartphone πραγματικά άλλαξε τα δεδομένα; Αν κοιτάξουμε τα αναδιπλούμενα τηλέφωνα (foldables), παρότι βρίσκονται ήδη αρκετά χρόνια στην αγορά, δεν έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν κάποιο σημαντικό ρεύμα που να αλλάζει την κατηγορία συνολικά. Ιδιαίτερα τα μεγάλα foldables, αυτά που μετατρέπονται από smartphone σε μίνι tablet, παραμένουν μια εξειδικευμένη κατηγορία χωρίς την επαναστατική επίδραση που υπόσχονταν αρχικά. Παρά τους ισχυρισμούς των εταιρειών κάθε χρόνο, δεν έχουν επιβάλει κάποια νέα κατεύθυνση που να ακολουθεί ολόκληρη η βιομηχανία, όπως είχαν κάνει παλαιότερα άλλες καινοτομίες στον χώρο.
Το Oppo Find N5 κάνει μια σημαντική προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Κατά την παρουσίασή του στην Κίνα, η Oppo είχε εξηγήσει τον στόχο της που δεν ήταν άλλος από τη δημιουργία του λεπτότερου foldable στον κόσμο. Μόνο που όσο εντυπωσιακά κι αν φαίνονται τα χαρακτηριστικά του Find N5 στα χαρτιά, δεν ήμασταν σε καμία περίπτωση έτοιμοι για την αίσθηση που αφήνει στο χέρι. Εδώ να αναφέρουμε ότι το Find N5 μας το εξασφάλισε το ελληνικό γραφείο της εταιρείας στη χώρα μας με πολύ κόπο και συνεχείς πιέσεις έπειτα από το MWC της Βαρκελώνης, όπου και το είδαμε στο booth της Qualcomm. Το αρνητικό γεγονός που γνωρίζουμε εδώ και καιρό είναι ότι η συσκευή δεν θα κυκλοφορήσει στην Ευρώπη.
Εμφάνιση – Σχεδιασμός
Το Oppo Find N5 είναι ένα foldable smartphone με διαστάσεις 160,87 x 74,42 x 8,93 χιλ. όταν είναι κλειστό και 160,87 x 146,58 x 4,21 χιλ. όταν είναι ανοιχτό. Let that sink in… Παρατηρείτε κάτι περίεργο; Να σας βοηθήσουμε παραθέτοντάς σας μερικά στοιχεία προς σύγκριση. Το Galaxy S25 Ultra έχει προφίλ 8,2 χιλ. Το realme 14 Pro+ 8 χιλ. Το δε Xiaomi 15 Ultra 9,4 χιλ. Να πάμε και στα foldables; Το Galaxy Z Fold6 είναι στα 5,6 και 12,1 χιλ. Το ούτως ή άλλως καταπληκτικό Honor Magic V3 βρίσκεται στα 4,4 και 9,3 χιλ. Και το Find N3, η αμέσως προηγούμενη πρόταση της Oppo δηλαδή είχε φτάσει ως τα 5,8 και 11,7 χιλ. Αντίστοιχα, το Mate X6 της Huawei έχει άοχος 9,85 χιλιοστά κλειστό και 4,6 όταν η οθόνη είναι πλήρως ανοιχτή.
Όπως αντιλαμβάνεστε, τα 4,21 και 8,93 χιλ. του Find N5 αποτελούν εξωφρενικό κατόρθωμα από πλευράς Oppo. Η συσκευή είναι τόσο λεπτή που κλειστή είναι σαν να κρατά κανείς ένα τυπικό (candy bar δηλαδή) μοντέλο με το βάρος των 229 γραμμαρίων να «καμουφλάρει» εξίσου καλά τον foldable σχεδιασμό του. Ανοίγοντάς το δε, το θέαμα είναι ακόμα πιο συγκλονιστικό αφού με μία πιο προσεκτική ματιά, διαπιστώνει κάποιος πως οριακά χώρεσε η θύρα USB Type-C! Και βέβαια να επισημάνουμε για το τυπικό της υπόθεσης πως ναι, το Oppo Find N5 είναι το λεπτότερο foldable σε στυλ βιβλίου που υπάρχει στην αγορά (μας).
Τα παραπάνω βέβαια δεν θα έλεγαν απολύτως τίποτα αν το Find N5 δεν ήταν αρκούντως ανθεκτικό. Η Oppo μας ενημερώνει ότι έχει υποβάλλει τη συσκευή σε πλήθος δοκιμών θέλοντας να αποδείξει τη στιβαρότητά της και κυρίως την αντοχή του μηχανισμού άρθρωσής της και η αλήθεια είναι πως οι εντυπώσεις που μας άφησε κατά στο διάστημά που το είχαμε στην κατοχή μας ήταν οι καλύτερες. Η ποιότητα κατασκευής του Find N5 είναι εξαιρετική: το smartphone είναι όσο «βαρύ» χρειάζεται για να εμπνέει εμπιστοσύνη. Διαθέτει δε προστασία από το νερό βάσει πιστοποιήσεων IPX6, IPX8 και IPX9 (όχι όμως και από σκόνη).
Σημειώνουμε εδώ πως το Oppo Find N5 διαθέτει γυάλινες επιφάνειες και κράμα αλουμινίου που είναι κατά 30% πιο ανθεκτικό σε σχέση με εκείνο του προκατόχου του, Find N3. Τα πλήκτρα του βρίσκονται στη δεξιά πλευρά και είναι τα συνήθη – αυξομείωσης ήχου, ενεργοποίησης με ενσωματωμένο σαρωτή δακτυλικού αποτυπώματος, ειδοποιήσεων. Το μόνο μας παράπονο εδώ είναι πως τα δύο πρώτα θα μπορούσαν να βρίσκονται λίγο πιο κάτω χάριν ευκολίας. Η συσκευή, τέλος, έρχεται σε δύο χρώματα – μαύρο και λευκό – με τη συσκευασία να περιλαμβάνει φορτιστή SuperVOOC 80 W (αφού δεν πωλείται εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης) και καλώδιο.
Οθόνες
Οι διαστάσεις του Oppo Find N5 σημαίνουν ότι όταν η συσκευή είναι κλειστή, το design της παραπέμπει πολύ περισσότερο σε αυτό ενός μη foldable smartphone σε σχέση π.χ. με το πολύ πιο μακρόστενο Galaxy Z Fold6. Η εξωτερική του οθόνη είναι της τάξης των 6,62 ιντσών καλύπτοντας το 92,2% της επιφάνειας πρόσοψης και διαθέτοντας ανάλυση 1140 x 2616 και λόγο διαστάσεων 20,7:9, προσφέροντας έτσι μία εμπειρία χρήσης που βρίσκεται πάρα πολύ κοντά σε εκείνη μίας τυπικής ναυαρχίδας. Στο εσωτερικό του, η μεγάλη οθόνη είναι σχεδόν τετράγωνη έχοντας ανάλυση 2248 x 2480 και διαγώνιο 8,12 ιντσών. Αμφότερες είναι OLED LTPO με δυναμικό ρυθμό ανανέωσης 1-120 Hz και υποστήριξη HDR10+ και HDR Vivid. Η εσωτερική είναι ένα κλικ πιο φωτεινή από την εξωτερική – όχι κι ό,τι καλύτερο.
Ανοίγοντας το Find N5 πάντως, η προσοχή μας πήγε μεμιάς στο τσάκισμα στο κέντρο. Αν και γίνεται αντιληπτό (ίσα που) ψηλαφίζοντας την οθόνη, για να το δει κάποιος, θα πρέπει να κρατήσει το κινητό υπό γωνία ώστε το φως να πέσει πολύ συγκεκριμένα επάνω του. Σε κανονικές συνθήκες χρήσης πάντως η παρουσία του τσακίσματος είναι αδύνατον να παρατηρηθεί. Η Oppo έχει «βαφτίσει» τον μηχανισμό ως Titanium Flexion Hinge αναφέροντας πως είναι 26% μικρότερος σε μέγεθος και 36% πιο ανθεκτικός συγκριτικά με εκείνον του Find N3, ενώ θα αντέξει έως και για 10 χρόνια χρήσης.
Ρεαλιστικά πάντως, η όλη εμπειρία χρήσης της ήταν πάρα πολύ καλή (σε αυτό συνέβαλλε και το λογισμικό στο οποίο θα αναφερθούμε παρακάτω) αν και όχι εξαιρετική και αυτό για δύο λόγους. Αρχικά, στις περιπτώσεις που η τοποθετήσαμε το Find N5 σε μία επιφάνεια ανοίγοντας την οθόνη του σε γωνία άνω των 120-130ο (για να παρακολουθήσουμε π.χ. ένα βίντεο στο επάνω μισό της) εκείνη έτεινε να οριζοντιώνεται – με τη βαρύτητα μοιραία να παίζει τον ρόλο της. Από εκεί και πέρα, η προστατευτική μεμβράνη στο εσωτερικό αποτελεί μαγνήτη για τις δαχτυλιές, παίζοντας μάλιστα και ρόλο στην ποιότητα λήψεων της εσωτερικής κάμερας.
Κάμερες
Περνώντας στα των καμερών, το Oppo Find N5 διαθέτει πέντε φακούς: τρεις στην πλάτη του, έναν στην πρόσοψη και έναν στην εσωτερική οθόνη. Το βασικό σύστημα απαρτίζεται από ευρυγώνιο φακό 50 MP (f/1,8, 1/1,56 ιντσών, 7P, EIS, OIS δύο αξόνων, PDAF), περισκοπικό τηλεφακό 50 MP (f/2,7, 1/2,75 ιντσών, 4P, 3x οπτικό zoom, PDAF, OIS δύο αξόνων) και υπερευρυγώνιο 8 MP (f/2,2, 1/4 ιντσών, 5P, 116ο, OIS δύο αξόνων AF). Οι δύο κάμερες σε πρόσοψη και εσωτερική οθόνη είναι παρεμφερείς στα 8 MP (f/2,4, 1/4 ιντσών, 91ο, 4P). Σε ό,τι αφορά τις θέσεις, η κάμερα στην πρόσοψη βρίσκεται ψηλά στο κέντρο ενώ εκείνη στην εσωτερική οθόνη στην επάνω δεξιά γωνία.
Αν τα παραπάνω δεν σας φαίνονται ιδιαίτερα εντυπωσιακά, είναι διότι… δεν είναι. Οι ναυαρχίδες των τελευταίων ετών μας έχουν συνηθίσει σε εκπληκτικού επιπέδου κάμερες με τη διαφορά βέβαια ότι αυτές απαντώνται στα candy bar μοντέλα και όχι στα foldables. Ειδικά στην περίπτωση του Find N5, οι κάμερές του συνιστούν τον τομέα όπου η Oppo αναγκάστηκε να κάνει τις απαραίτητες παραχωρήσεις προκειμένου να μπορέσει να πετύχει τα εκπληκτικά αποτελέσματα που προαναφέραμε ως προς το design – και πάλι, θυμηθείτε ότι οι διαστάσεις της συσκευής δεν συμπεριλαμβάνουν την κυκλική επιφάνεια που τις φιλοξενεί και εξέχει από την υπόλοιπη πλάτη.
Μην παρεξηγηθούμε όμως: αυτά δεν σημαίνουν πως το Find N5 δεν είναι σε θέση να τραβήξει σπουδαίες φωτογραφίες και βίντεο. Ειδικά αν συγκριθεί με άλλα foldables – που είναι και το σωστό – είναι μία άριστη πρόταση. Η κύρια κάμερα προσφέρει ζωηρές λήψεις με ισορροπημένα χρώματα, με την ποιότητα μάλιστα να μην πέφτει ιδιαίτερα ακόμα κι αν ζουμάρετε μία φορά. Βέβαια για αυτή την περίπτωση υπάρχει ο περισκοπικός τηλεφακός που με το 3x οπτικό zoom του είναι και ο πλέον κατάλληλος για να έρθετε πιο κοντά στο θέμα σας. Χρησιμοποιώντας τη συσκευή τη μέρα, οι λήψεις μας και με τους δύο ήταν πεντακάθαρες, χωρίς καθόλου θόρυβο ή θόλωμα – είτε επρόκειτο για πορτρέτα, είτε για τοπία, είτε για άλλου τύπου φωτογραφίες.
Σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού ενεργοποιείται αυτόματα το Night Mode το οποίο αναλαμβάνει να κάνει τις σχετικές ρυθμίσεις ώστε οι λήψεις να είναι όσο το δυνατόν καλύτερες. Τα αποτελέσματά του ήταν πάρα πολύ καλά και στην κύρια κάμερα και στον τηλεφακό με τις φωτοσκιάσεις να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, έστω κι αν θέλαμε ένα κλικ χαμηλότερα την έκθεση. Εννοείται φυσικά πως αν θέλετε να προσαρμόσετε οι ίδιοι τις ρυθμίσεις της κάθε σας λήψης, είστε ελεύθεροι να το κάνετε. Η συνεργασία της Oppo με τη Hasselblad άλλωστε σημαίνει πως το Pro Mode θα βρίσκεται στη διάθεσή σας 24/7 επιτρέποντάς σας να πάρετε τον έλεγχο των φωτογραφιών σας στα χέρια σας.
Ενδεχομένως να προσέξατε πως στις δύο προηγούμενες παραγράφους απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά στην τρίτη κάμερα του συστήματος του Find N5, την υπερευρυγώνια και ο λόγος είναι απλός: η ποιότητά της είναι σημαντικά κατώτερη από αυτή των δύο άλλων και σίγουρα όχι αντάξια μίας συσκευής – έστω foldable – με κόστος που πλησιάζει τα €2000 (αστερίσκος εδώ). Τα χρώματα είναι μέτρια, οι λεπτομέρειες όχι ιδιαίτερα ευδιάκριτες και γενικώς οι λήψεις ωχριούν μπροστά σε εκείνες των δύο άλλων φακών. Η εφαρμογή της κάμερας πάντως είναι απόλυτα εύχρηστη με ένα πολύ φιλικό περιβάλλον χρήστη.
Και βέβαια μην ξεχνάτε πως η foldable φύση της συσκευής θα σας επιτρέψει να τη χρησιμοποιήσετε πιο δημιουργικά. Μία ιδέα είναι να την τοποθετήσετε οριζόντια ή κάθετα σε μία επιφάνεια, αφήνοντάς τη να τραβά παραμένοντας σταθερή (εξαιρετική λύση για timelapses). Εναλλακτικά μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τους δύο – από τους τρεις – βασικούς φακούς για selfies, χρησιμοποιώντας την εξωτερική οθόνη ως viewfinder. Οι δύο κάμερες στις οθόνες είναι καλές μεν, αλλά υστερούν συγκριτικά με τις δύο άλλες. Επιπρόσθετα αν και πανομοιότυπες, τα χρώματα στις λήψεις της εσωτερικής μοιάζουν λίγο πιο «ξεπλυμένα», κάτι που υποπτευόμαστε ότι οφείλεται στην προστατευτική μεμβράνη της οθόνης. Εμείς πάντως καταλήξαμε να τις χρησιμοποιούμε ως επί το πλείστον για επικοινωνία (βλ. βιντεοκλήσεις και τηλεδιασκέψεις).
Χαρακτηριστικά – Επιδόσεις
Το Find N5 έρχεται με τον Snapdragon 8 Elite σε μία εκδοχή όμως με επτά πυρήνες αντί για οκτώ (απουσιάζει ένας Oryon V2 Phoenix M). Επηρεάζει αυτό κάπου στην καθημερινότητα; Σε καμία περίπτωση, έστω κι αν στα benchmarks η εν λόγω έκδοση του SoC βρίσκεται οριακά παρακάτω από την «πλήρη». Εν πάση περιπτώσει, η Oppo δεν προσφέρει επιλογές μνήμης και χωρητικότητας: το Find N5 διαθέτει 16 GB LPDDR5X RAM και 512 GB τύπου UFS 4.0 χωρίς δυνατότητα προσθήκης κάρτας μνήμης. Τα χαρακτηριστικά αυτά προσφέρουν κορυφαίες επιδόσεις ακόμα και στις πλέον απαιτητικές καταστάσεις multitasking – και όπως θα δείτε, το Find N5 είναι ο «βασιλιάς» του multitasking.
Εδώ λοιπόν υπεισέρχεται το λογισμικό. Το Find N5 τρέχει Android 15 το οποίο πλαισιώνει το ColorOS 15 με την Oppo να εγγυάται τέσσερα χρόνια αναβαθμίσεων λογισμικού και έξι ενημερώσεων ασφαλείας. Με το ColorOS λοιπόν συμβαίνει το εξής παράδοξο: είναι ένα περιβάλλον τρομερά βολικό με σπουδαίες δυνατότητες εξατομίκευσης (ρίξτε μια ματιά στο review του Reno13 Pro) αλλά και αδιανόητα μεγάλο όγκο bloatware – που, κακά τα ψέματα, σε μία premium συσκευή όπως το Find N5 είναι δύο φορές απαράδεκτο. Αφήνοντας αυτό στην άκρη, η μετάβαση από τη μία οθόνη στην άλλη γίνεται απόλυτα φυσικά (κυρίως από την εξωτερική στην εσωτερική).
Όταν το smartphone είναι ανοιχτό, θυμίζει και χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό ως tablet. Μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τη λειτουργία split-screen «σπάζοντας» την οθόνη στα δύο, να έχετε εφαρμογές να «επιπλέουν» στα άκρα, ακόμα και να εναλλάσσεστε μεταξύ δύο οθονών, η καθεμία εκ των οποίων να έχει πολλαπλές εφαρμογές ανοιχτές. Αν σε αυτά προσθέσετε το Wi-Fι 7 και την υποστήριξη γραφίδας (το Oppo Pen πωλείται ξεχωριστά), τότε το Find N5 γίνεται μία συσκευή που μπορεί πράγματι να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο παραγωγικότητας. Και ναι, εννοείται πως το «παρών» δίνουν όλες οι γνωστές ως τώρα εφαρμογές και λειτουργίες AI, τόσο από την Oppo, όσο και από τη Google. Ειδική μνεία θα κάνουμε και στο O+ Connect το οποίο θα σας επιτρέψει να μεταφέρετε αρχεία από και προς και να χρησιμοποιήσετε μέσω remote desktop το Windows PC και το MacBook σας!
Σε ό,τι έχει να κάνει με το gaming, το Find N5 μας άφησε απόλυτα ικανοποιημένους. Από το Call of Duty: Mobile και το Genshin Impact, μέχρι το Minecraft και το Asphalt 9: Legends, το Find N5 δεν είχε κανένα θέμα να μας χαρίσει σταθερά frame rates γύρω στα 60 fps και μάλιστα χωρίς να ζοριστεί ιδιαίτερα από άποψη θερμοκρασιών. Αυτό σε ότι έχει σχέση με παιχνίδια αφού η μεγάλη αναδιπλούμενη οθόνη που μπορούμε να έχουμε στην τσέπη μας, δίνει μια κορυφαία εμπειρία χρήσης και στις εφαρμογές, κυρίως στο browsing αλλά και στους χάρτες.
Γενικά από πλευράς απόδοσης, η συσκευή ανταποκρίθηκε ταχύτατα ό,τι κι αν κάναμε, όπως κι αν την τεστάραμε. Αν μάλιστα θέλετε να παίξετε σε μεγαλύτερη οθόνη, μπορείτε να εκμεταλλευτείτε την υποστήριξη Display Port μέσω της USB. Η εμπειρία της μεγάλης αναδιπλούμενης οθόνης είναι πάντα
Όσο για την αυτονομία της, βρίσκεται σε πολύ καλά επίπεδα για τα δεδομένα των foldables, ξεπερνώντας τις 13 ώρες συνεχούς χρήσης της εσωτερικής οθόνης. Αυτό μεταφράζεται σε περίπου μιάμιση ημέρα τυπικής χρήσης με λίγη προσοχή (σίγουρα πάντως μίας γεμάτης ημέρας). Η Oppo χρησιμοποίησε νέου τύπου (Si/C) μπαταρία 5600 mAh και τα αποτελέσματα είναι εμφανή όχι μόνο στις αντοχές αλλά και στη φόρτιση του Find N5. Με τον φορτιστή που περιλαμβάνεται, το 0-100% χρειάζεται 45 λεπτά ενώ υποστηρίζεται και ασύρματη φόρτιση 50 W μέσω προτύπου AirVOOC.
Συμπέρασμα
Το Oppo Find N5 δείχνει τον δρόμο που θα πρέπει να ακολουθήσει ολόκληρη η κατηγορία των foldables. Με τρομερά λεπτή κατασκευή που όμως δεν κάνει καμία έκπτωση στην ποιότητα και τη στιβαρότητα, εντυπωσιακά τεχνικά χαρακτηριστικά και μία σπουδαία εμπειρία χρήσης, είναι η συσκευή που αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο ως τώρα την αποστολή των foldables ξεχωρίζοντας χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια από τον ανταγωνισμό. Δεν είναι ακριβώς τέλεια όμως αν μη τι άλλο, οι θυσίες που αναγκάστηκαν να γίνουν είναι και δικαιολογημένες και αποδεκτές.
Μήπως θυμάστε έναν αστερίσκο που βάλαμε όταν αναφέραμε την τιμή του; Ε, αυτός ήταν διότι το Find N5 δεν κυκλοφορεί ούτε στην Ελλάδα, ούτε καν στην Ευρώπη, οπότε αν θέλετε όντως να το κάνετε δικό σας, θα πρέπει να σκεφτείτε – τουλάχιστον – δημιουργικά. Βέβαια για να το ξεκαθαρίσουμε, και μόνο η απουσία εγγύησης σε συνδυασμό με το πολύ υψηλό κόστος (άνω των 1600€) είναι οι λόγοι που δεν σας προτείνουμε να το αγοράσετε ακόμα και αν το πετύχετε κάπου, όμως θέλουμε να πιστεύουμε ότι το αυξημένο ενδιαφέρον και οι αντιδράσεις που υπήρξαν μετά την απόφαση της Oppο/OnePlus να μη το διαθέσουν εκτός Ασίας, θα κάνουν την εταιρεία να αναθεωρήσει την άποψή της του χρόνου.