Η Sony εμπλουτίζει διαρκώς τη γκάμα των φορητών συσκευών της με νέα μοντέλα, σε μία προσπάθεια να καλύψει περισσότερες ανάγκες και απαιτήσεις, και βεβαίως διαφορετικά επίπεδα τιμής. Το Xperia T2 Ultra είναι μία συσκευή, που από άποψη διαστάσεων βρίσκεται ανάμεσα στα Xperia Z2 και βεβαίως στο Xperia Z Ultra, τις ναυαρχίδες της Ιαπωνικής εταιρείας, που έχουν οθόνες 5.2” και 6.44” αντίστοιχα.
Η εισαγωγή της εταιρείας στην αγορά των phablets, έγινε με το Xperia Z Ultra και με ένα δυνατό “κρότο” από άποψη σχεδίασης, αισθητικής και επιδόσεων. Αν και το Xperia Z Ultra είναι μία πραγματικά εκπληκτική συσκευή –μόνο να δείτε το πάχος της, αρκεί- η επιτυχία του οριοθετήθηκε από τρεις παράγοντες σε πρώτη φάση, από το υψηλό κόστος, από τις πολύ μεγάλες διαστάσεις (παραήταν μεγάλο) και από την κάμερα, η οποία διέθετε ανάλυση 8.0 Megapixels και δεν συνοδευόταν από flash.
Το Xperia T2 Ultra τα καταφέρνει καλά σε αυτούς τους τομείς, ωστόσο από άποψη επιδόσεων, ανήκει στη μεσαία κατηγορία (σε αντίθεση με το Z Ultra που παραμένει ναυαρχίδα), δεν διαθέτει τόσο υψηλή ποιότητα κατασκευής και δεν είναι αδιάβροχο. Όπως κάθε συσκευή της Sony όμως, έχει... χαρακτήρα και η αισθητική του βασίζεται στο Sony Xperia Z, το πρώτο smartphone που έβαλε την Ιαπωνική εταιρεία σε τροχιά πρωταθλητισμού.
Αισθητική – Ποιότητα κατασκευής
Οι διαστάσεις της συσκευής είναι 165.2 x 83.8 x 7.7 χιλιοστά και το βάρος της ανέρχεται στα 172 γραμμάρια. Είναι λιγότερο κομψό λοιπόν από το Xperia Z Ultra, τουλάχιστον όσο αφορά στο πάχος ενώ είναι και βαρύτερο. Σε σχέση με τον ανταγωνισμό –π.χ Samsung Galaxy Mega 6.3/ 5.8, Nokia Lumia 1320- είναι λεπτότερο και ελαφρύτερο ενώ είναι μόλις 2.6 χιλιοστά ψηλότερο από το Galaxy Mega 5.8. Επομένως είναι ένα από τα κομψότερα phablets της αγοράς με την οθόνη να καταλαμβάνει το 73.7% της επιφάνειας της πρόσοψης. Αυτό ωστοσο δεν σημαίνει ότι ευνοείται και ο χειρισμός με το ένα χέρι, και έτσι στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε και τα δύο χέρια για να το χειριστείτε.
Η Sony έχει κάνει πάντως προσπάθεια να βελτιώσει κάπως τα πράγματα όσο αφορά στο χειρισμό. Με διπλό πάτημα στο πλήκτρο “home”, “κατεβαίνει” το κέντρο ειδοποιήσεων μαζί με τις γρήγορες ρυθμίσεις, που βρίσκονται στο χαμηλότερο δυνατό σημείο για να διευκολύνεται η πρόσβαση, χρησιμοποιώντας μόνο τον αντίχειρα. Είναι ένα ιδιαίτερα βολικό, και αρκετά έξυπνο χαρακτηριστικό, που βελτιώνει τον χειρισμό σε βασικές λειτουργίες του κινητού με το ένα χέρι.
Το ίδιο μπορούμε να πούμε και για το πληκτρολόγιο εύκολης εναλλαγής –για να ταιριάζει στο αριστερό ή στο δεξί χέρι με τα πλήκτρα να βρίσκονται προς τη μία ή την άλλη πλευρά- αλλά και για το κεντρικό πληκτρολόγιο κλήσεων που επίσης αποτελούν ωραίες προσθήκες. Για όλα τα υπόλοιπα θα χρειαστείτε και τα δύο χέρια σας.
Όπως αναφέραμε, ως επί το πλείστον τα υλικά κατασκευής και η φιλοσοφία πίσω από τη σχεδίαση και την αισθητική δείχνουν ότι προέρχονται από το Sony Xperia Z. Έτσι, και στη συγκεκριμένη περίπτωση συναντούμε τον εξωσκελετό από υαλονήματα πολυαμιδίου πάνω στον οποίο προσαρμόζονται οι υπόλοιπες επιφάνειες, γυάλινες ή πλαστικές. Στην περίμετρο παρατηρούμε πλαστικό με φινίρισμα “μαύρης λάκας” και είναι ακριβώς ίδιο με το υλικό που υπάρχει στο πίσω μέρος. Αυτό το είδος του πλαστικού με το γυαλιστερό φινίρισμα είναι μαγνήτης για τις δαχτυλιές και στο μαύρο χρώμα τα πράγματα χειροτερεύουν κατά πολύ. Λογικά, πρέπει να είναι ευαίσθητο στις γρατσουνιές οπότε καλό θα ήταν όσοι αποκτήσετε το T2 Ultra να τοποθετήσετε μία προστατευτική διάφανη μεμβράνη στο πίσω μέρος.
Γενικά χαρακτηριστικά
Το πρώτο πράγμα που παρατηρήσαμε στη περίμετρο του κινητού είναι η ακάλυπτη υποδοχή microUSB 2.0 κάτι που υποδήλωνε ότι σε σχέση με άλλες high-end κατασκευές της Sony, δεν έχουμε να κάνουμε με ένα αδιάβροχο smartphone, παρά την ύπαρξη flaps (πτερυγίων, καλυμμάτων) για τις υποδοχές microSIM και microSD (συμβατή με κάρτες μνήμης μεγέθους έως και 32GB) που βρίσκονται μοιρασμένες στις δύο πλευρές του Xperia T2 Ultra. Στη δεξιά πλευρά και στο πάνω μέρος έχουμε την υποδοχή 3.5 χιλιοστών για ακουστικά hands/free.
Λίγο πιο κάτω, έχουμε το μεταλλικό, στρογγυλό πλήκτρο ενεργοποίησης/ απενεργοποίησης που βρίσκεται σε όλες τις συσκευές της Sony, δίπλα του βρίσκεται ο volume rocker (χρησιμεύει και για το zoom της κάμερας) και πιο κάτω το πλήκτρο για το κλείστρο της κάμερας.
Στο πίσω μέρος της συσκευής δεσπόζει ένα μεγάλου μεγέθους μεταλλικό δαχτυλίδι να περιβάλλει τον φακό της κάμερας, και το οποίο επειδή εξέχει ενδεχομένως να λειτουργεί και προστατευτικά για το πίσω μέρος, όταν το κινητό ακουμπάει σε επιφάνειες με τη πλάτη αφού το πίσω μέρος είναι μάλλον ευαίσθητο στις αμυχές. Η μεγάλη γυάλινη επιφάνειας της πρόσοψης πάντως έχει τη πολυτέλεια να προστατεύεται από τον εξωσκελετό που περιγράψαμε πιο πάνω στο άρθρο.
Δίπλα από το φακό της κάμερας, η οποία διαθέτει αισθητήρα Exmor RS ανάλυσης 13 Megapixels υπάρχει το LED flash ενώ δεξιά, όπως κοιτάμε το κινητό από το πίσω μέρος, παρατηρείται ένας όχι και τόσο διακριτικός πόρος μικρόφωνου.
Στο πίσω μέρος παρατηρούμε επίσης τρία λογότυπα, ένα για τη τεχνολογία NFC, στο κέντρο το λογότυπο της Sony και πιο κάτω αυτό του Xperia brand. Πιο κάτω υπάρχει μία λεπτή σίτα που υποδηλώνει την ύπαρξη ηχείου. Κατά το μεγαλύτερο μέρος είναι κυριολεκτικά διακοσμητική αφού το ηχείο είναι αρκετά μικρότερο –και όχι και τόσο δυνατό ή ποιοτικό - και βρίσκεται στα αριστερά.
Στην πρόσοψη, παρατηρούμε συμμετρία που βοηθάει ιδιαίτερα στο αισθητικό αποτέλεσμα, με τις οπές για το ακουστικό και το βασικό μικρόφωνο να είναι όμοιου σχήματος. Στο πάνω μέρος της πρόσοψης υπάρχει μία κάμερα με αισθητήρα VGA (1.1 Megapixels, 720p) για βιντεοκλήσεις. Η οθόνη του T2 Ultra όπως αναφέραμε έχει διαγώνιο 6 ιντσών, είναι τεχνολογίας TFT LCD και υποστηρίζει ανάλυση 720 x 1280 pixels. Επομένως ο αριθμός των pixels ανά ίντσα ανέρχεται στα 240ppi και αυτό σημαίνει ότι αν πλησιάσετε πολύ κοντά στην οθόνη - σε άβολο βεβαίως σημείο - θα μπορέσετε να διακρίνετε τα εικονοστοιχεία σχετικά εύκολα.
Η ανάλυση της οθόνης είναι κάτι που συνηθίζεται πάντως, και η πλειονότητα των χρηστών δεν θα παραπονεθεί για το μέγεθος των pixels. Όσο αφορά στην απόδοση της, σε επίπεδο χρωμάτων, φωτεινότητας και γωνιών θέασης είναι πολύ καλή.
Η οθόνη υποστηρίζεται άλλωστε και από τις τεχνολογίες Triluminos και Mobile BRAVIA Engine 2 και έτσι μπορείτε να περιμένετε έντονα, ζωντανά χρώματα κατά την αναπαραγωγή video ή κατά τη πλοήγηση στη συλλογή με τις φωτογραφίες. Δυστυχώς δεν μπορείτε να επέμβετε στην ισορροπία λευκού όπως συμβαίνει με άλλες συσκευές της εταιρείας, αλλά αυτό το χαρακτηριστικό ενδεχομένως να έρθει με κάποια μελλοντική έκδοση του λογισμικού της Sony. Θα θέλαμε καλύτερο μαύρο χρώμα Η οθόνη του Xperia T2 Ultra είναι μία κινηματογραφική οθόνη και είναι πραγματικά απόλαυση να βλέπετε βίντεο και κινηματογραφικές ταινίες σε αυτή.
Hardware και επιδόσεις
Όσο αφορά στο hardware, το Sony Xperia T2 Ultra εξοπλίζεται με το Qualcomm Snapdragon 400 system-on-chip (Qualcomm MSM8928) με τέσσερις πυρήνες Cortex-A7 χρονισμένους στο 1.4GHz και με γραφικά τύπου Adreno 305. Διαθέτει μνήμη 1GB και αποθηκευτικό χώρο 8GB, που επεκτείνεται έως και κατά 32GB μέσω κάρτας μνήμης microSD. Κατά τα άλλα, έχουμε να κάνουμε με ένα 4G LTE smartphone, διαθέτει WiFi 802.11 a/b/g/n, έχει NFC, MHL και Bluetooth 4.0, DLNA, WiFi direct και WiFi hotspot, είναι εξοπλισμένο με GPS ενώ δεν του λείπει το ραδιόφωνο. Η μπαταρία του έχει χωρητικότητα 3000mAh. Η απόδοση του smartphone στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι αρκετά καλή.
Το user interface διακρίνεται για την σχεδόν lag-free εμπειρία που προσφέρει στον χρήστη. Μην περιμένετε πάντως η lag-free αυτή εμπειρία –σχεδόν- να παραμείνει ως έχει αν χρησιμοποιείτε αρκετά widgets ή ξεχνάτε πολλές ανοιχτές εφαρμογές στο background κατά την περιήγηση σας στο λειτουργικό. Στο Internet δεν θα αντιμετωπίσετε το παραμικρό πρόβλημα, και όλα κυλούν ομαλά με την απόκριση να είναι σχεδόν άριστη.
Το ίδιο ισχύει και για την αναπαραγωγή video υψηλής ανάλυσης, όπως 1080p. Στα πιο απαιτητικά τρισδιάστατα παιχνίδια, όπως στο Asphalt 8, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε χαμηλότερη ποιότητα γραφικών, για να παίξετε με επαρκή framerate. Μπορείτε να παίξετε τα τελευταίας γενιάς παιχνίδια, όμως όπως συμβαίνει με κάθε κινητό που ενσωματώνει την Adreno 305 GPU -όπως για παράδειγμα το Moto G της Motorola- θα πρέπει να μειώσετε λίγο τις απαιτήσεις σας στα γραφικά για να τα απολαύσετε.
Η αυτονομία της συσκευής ήταν παρά το μέγεθος της οθόνης επαρκέστατη, και εφόσον ενεργοποιήσετε τη λειτουργία Stamina, να είστε σίγουροι ότι έχετε στη διάθεση σας τουλάχιστον μιάμιση μέρα, αν όχι δυο μέρες (καθημερινή χρήση, email, internet, ειδοποιήσεις από social media, YouTube video, συνεχές WiFi, κλήσεις κ.α).
Λογισμικό
Το UI της Sony βασίζεται στο Android 4.3 Jelly Bean, ωστόσο το Xperia T2 Ultra θα αναβαθμιστεί σε λίγο καιρό στην πλέον σύγχρονη έκδοση του Android, 4.4.2 KitKat. Εμφανισιακά, το περιβάλλον εργασίας δεν διαφέρει σε κανένα σημείο σε σχέση με αυτό που είχαμε συναντήσει στο Sony Xperia Z1, Z1 Compact ή Z Ultra.
Βεβαίως σε σχέση με τα πρώτα δύο που αναφέρουμε, υπάρχει η δυνατότητα χρήσης του κινητού και σε landscape mode, όπως συμβαίνει με το Xperia Z Ultra. Και εδώ δίνουν το παρόν διάφορες χρήσιμες εφαρμογές της Sony, όπως το Wisepilot for Xperia ή το Movie Studio (για να επεξεργάζεστε video) και βεβαίως τα Office Suite, Pixlr Express κ.ά. Υπάρχει η δυνατότητα παραμετροποίησης της εμφάνισης χρησιμοποιώντας κάποιο από τα θέματα που υπάρχουν προεγκατεστημένα ενώ μπορείτε να κατεβάσετε αρκετά ακόμη θέματα από το Google Play.
Το παρόν δίνουν επίσης και τα Small Apps της Sony, τα οποία αυξάνουν τις δυνατότητες multitasking του κινητού –μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αρκετά από αυτά παράλληλα, όσα χωράει η οθόνη και σας είναι εύκολο να χρησιμοποιήσετε. Υπάρχει η δυνατότητα σύνδεσης του κινητού με το Dualshock 3 χειριστήριο ενώ δεν απουσιάζουν οι λειτουργίες Throw και κατοπτρισμού της οθόνης. Όσο αφορά στην οθόνη, δεν υπάρχει δυνατότητα παραμετροποίησης της ισορροπίας λευκού, όπως συμβαίνει με τις ναυαρχίδες της εταιρείας, ωστόσο αυτό ενδεχομένως το χαρακτηριστικό να προσφερθεί με κάποια νέα έκδοση του λογισμικού.
Βελτιώσεις έχουν γίνει και στις εφαρμογές Άλμπουμ, Ταινίες και Sony Select ενώ προσφέρεται και μία εφαρμογή για να σκιτσάρετε χρησιμοποιώντας σχεδόν οτιδήποτε έχετε στο χέρι σας εκείνη τη στιγμή (στυλό, μολύβι κ.λπ.
Κάμερα
Όσο αφορά στη κάμερα, έχουμε το γνώριμο περιβάλλον χρήσης αλλά και λειτουργιών –σε παρένθεση ευκολιών- της Sony. Έτσι, όσοι δεν θέλετε μπλεξίματα με τις ρυθμίσεις ή δεν ξέρετε πώς να τις εκμεταλλευτείτε σωστά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία SuperiorAuto, η οποία θα σας βοηθήσει να επιτύχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, επιλέγοντας τις καταλληλότερες ρυθμίσεις αντί για εσάς, υπολογίζοντας τις συνθήκες φωτισμού, επιλέγοντας σκηνή κ.λπ.
Το μοναδικό μειονέκτημα είναι ότι χρησιμοποιώντας την λειτουργία SuperiorAuto οι λήψεις σας θα περιοριστούν στα 9.0 Megapixels. Επομένως δεν μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τη πλήρη ανάλυση του αισθητήρα που είναι 12.8 Megapixels (4128 x 3096 pixels) με τις αυτόματες ρυθμίσεις. Το μενού είναι γνωστό, και εφόσον επιλέξετε τη χειροκίνητη λειτουργία μπορείτε να επιλέξετε από διάφορες σκηνές, συνολικά 36–δυνατότητα που δεν υπήρχε με την επιλογή της λειτουργίας SuperiorAuto- μπορείτε να επέμβετε στην ισορροπία λευκού, στην έκθεση, στη λειτουργία του flash ενώ έχετε και ένα σωρό άλλες ρυθμίσεις.
Εφόσον επιλέξετε την χειροκίνητη ρύθμιση, έχετε δυνατότητα χρήσης του HDR τόσο κατά τη λήψη φωτογραφιών όσο και video, ενώ στη διάθεση σας έχετε και σταθεροποιητή εικόνας, ο οποίος στην περίπτωση που επιλέξετε να τραβήξετε βίντεο ονομάζεται SteadyShot. Όσο αφορά στη λειτουργία λήψης video, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όπως είπαμε σταθεροποιητή εικόνας, αλλά και HDR για να τραβήξετε video ανάλυσης έως και 1080p με 30 καρέ το δευτερόλεπτο.
Πέρα από αυτές τις ρυθμίσεις, ο χρήστης έχει στη διάθεση του διάφορες ωραίες λειτουργίες που συναντούμε σε κορυφαία smartphones της Sony, όπως για παράδειγμα διάφορα εφέ επαυξημένης πραγματικότητας, την λειτουργία Timeshift Burst με τη βοήθεια της οποίας μπορείτε να τραβήξετε αστραπιαία 30 καρέ (60 στη περίπτωση του Xperia Z1) με ένα πάτημα του πλήκτρου, 15 πριν και 15 αφότου πατήσετε το κλείστρο ώστε να είστε σίγουροι ότι θα έχετε τη λήψη που θέλατε, αν το θέμα σας είναι κινούμενο ή παρουσιάζει δυσκολία.
Επίσης έχετε στη διάθεση σας διάφορα εφέ σε πραγματικό χρόνο, όπως τα εφέ φωτογραφίας ή το ρετουσάρισμα πορτραίτου (προσθέτει μακιγιάζ κ.ά), την λειτουργία αποεστίασης φόντου (κάτι σαν “refocus”), τη δυνατότητα λήψης πανοράματος ή τη λειτουργία Social Live που σας επιτρέπει να μεταδώσετε σε πραγματικό χρόνο και ζωντανά video στο προφίλ σας στο Facebook.
Τα αποτελέσματα των λήψεων μοιάζουν πολύ με αυτά του Sony Xperia Z. Παρατηρήσαμε ότι οι φωτογραφίες, ειδικά σε συνθήκες με μέτριο φωτισμό στο περιβάλλον ή με τεχνητό φωτισμό ότι ήταν over-sharped και over-processed ενώ και τα χρώματα, δεν είναι τόσο έντονα και χτυπητά όσο στην πραγματικότητα. Σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, παρατηρείται έντονα το στοιχείο του θορύβου. Αντίθετα, σε συνθήκες με καλό φωτισμό στο περιβάλλον –στο φως μίας ηλιόλουστης μέρας- οι φωτογραφίες στην πλειονότητα τους είναι ζωντανές, με επαρκή λεπτομέρεια και αρκετά φωτεινές. Όσο αφορά στην απόδοση κατά τη σύλληψη video στις ίδιες συνθήκες θα μείνετε αρκετά ευχαριστημένοι.
Συμπεράσματα
Το Sony Xperia T2 Ultra εισέρχεται σε μία κατηγορία συσκευών που ολοένα αυξάνει σε δημοτικότητα. Πρόκειται για μία συσκευή ιδανική για κατανάλωση περιεχομένου multimedia, με μεγάλη, ωραία και άνετη οθόνη, επαρκές σε απόδοση, σχεδόν πλήρες hardware που προσφέρει μεταξύ άλλων και δυνατότητες 4G ενώ συνοδεύεται από μία σχετικά καλή κάμερα.
Όσοι χρήστες ήθελαν ένα smartphone με μεγάλη οθόνη από τη Sony, αλλά βρήκαν το Xperia Z Ultra λίγο πιο μεγάλο από όσο θα ήθελαν ή με κόστος μεγαλύτερο από όσο μπορούσε να αντέξει η τσέπη τους, τότε πιθανόν το T2 Ultra να ικανοποιήσει τις ανάγκες και το γούστο τους. Είναι μία πολύ καλή συσκευή, που θα κυκλοφορήσει τον Μάϊο με κόστος €399 και που σίγουρα αξίζει της προσοχής σας.
Μας άρεσε
- Η κομψή αισθητική
- Η μεγάλη οθόνη
- Οι δυνατότητες χειρισμού με το ένα χέρι
- Η αυτονομία
Δεν μας άρεσε
- Το αδύναμο ηχείο
- Που μαζεύει δαχτυλιές
- Τα 8GB αποθηκευτικού χώρου
Σύνταξη: Γιώργος Ιωσηφίδης