Το φετινό καλοκαίρι θα περάσει στην ιστορία ως το πιο συναρπαστικό για την ελληνική εταιρεία MLS η οποία συνεχίζει την ενασχόληση της με το hardware. Περίπου πριν ένα χρόνο η MLS με έδρα τη Θεσσαλονίκη, έκανε τα πρώτα βήματα σε μια εντελώς νέα αγορά για την ίδια αλλά και γενικότερα για τις ελληνικές εταιρείες πληροφορικής, παρουσιάζοντας το πρώτο ελληνικό smartphone, το IQTalk.

 

Ένα χρόνο μετά τα σχέδια της εταιρείας φαίνονται ακόμα πιο φιλόδοξα με κυκλοφορία επιπλέον δύο android smartphone, το IQTalk Crystal και το IQTalk King που παρουσιάσαμε πρόσφατα. Ως λογική συνέχεια των κινήσεων της εταιρείας, η MLS έχει προχωρήσει τους τελευταίους μήνες στην παρουσίαση της πιο hot κατηγορίας υπολογιστών, των tablets με 3 διαφορετικές προτάσεις.

 

Εμείς δοκιμάζουμε την κορυφαία πρόταση μέχρι σήμερα, το IQTab King το οποίο χωρίς καμία έκπληξη ενσωματώνει μέσω εξειδικευμένων εφαρμογών, το λογισμικό αναγνώρισης ελληνικής ομιλίας που έχει αναπτύξει η MLS

 

Σχεδιασμός

 

Το IQTab King «παίζει» στη δημοφιλή κατηγορία των μικρών tablet με οθόνη 7-8’ ιντσών όπου υπάρχουν ήδη κορυφαίες προτάσεις όπως το Nexus 7, το iPad mini αλλά και το Kindle Fire το οποίο δεν κυκλοφορεί στη χώρα μας. Συγκρίνοντας το με το Nexus 7 με το οποίο άλλωστε μοιράζονται και το ίδιο μέγεθος οθόνης (7’ ιντσών), το IQTab King έχει μικρότερες διαστάσεις και συγκεκριμένα 112,7 x 190 χιλιοστά αλλά και πάχος 7.9 χιλιοστά, ενισχύοντας έτσι την πολύ καλή φορητότητα της συσκευής.

 

Μπορούμε να το κρατήσουμε πολύ άνετα με το ένα χέρι κάτι στο οποίο βοηθάει και το βάρος της συσκευής το οποίο είναι μόλις 265 γραμμάρια. Έτσι η μακροχρόνια χρήση του ακόμα και αν είμαστε όρθιοι η δε στηρίζουμε κάπου τα χέρια μας είναι μια εύκολη διαδικασία κάτι σημαντικό ειδικά για την ανάγνωση ηλεκτρονικών βιβλίων.

 

Εντύπωση προκαλεί η unibody κατασκευή του IQTab King και κυρίως η ποιότητα της η οποία είναι εξ ολοκλήρου από αλουμίνιο και αμέσως δίνει την αίσθηση ενός πολυτελούς tablet στο οποίο έχει δοθεί η απαραίτητη προσοχή. Περιμετρικά της συσκευής βλέπουμε μια δύο ασημένιες «γραμμές» που προσθέτουν περισσότερο στυλ ενώ το πίσω μέρος διαθέτει το λογότυπο της συσκευής και ένα ξεχωριστό σχεδιασμό με αρκετές κάθετες γραμμές.

 

 

 

P1110457.JPG

MLS IQTab King

MLS IQTab King

MLS IQTab King

MLS IQTab King

MLS IQTab King

MLS IQTab King

Κρατάμε μια επιφύλαξη για την αίσθηση που δίνει κατά την επαφή το αλουμίνιο υλικό στο πίσω μέρος αφού διαφέρει σημαντικά από το iPad mini στο οποίο κυριαρχεί επίσης το αλουμίνιο. Συγκεκριμένα η αίσθηση που δίνει στην αφή το πίσω μέρος του IQTab King είναι λίγο σκληρή ενώ στο iPad mini πιο απαλή. Επιπλέον φαίνεται πιο επιρρεπής στις γρατσουνιές και χρειάζεται είτε μία θήκη είτε αρκετή προσοχή για το που θα το τοποθετείτε.

 

Περιμετρικά της συσκευής βλέπουμε τη θύρα για την microSD κάρτα μας ενώ στο πάνω μέρος βρίσκεται η κλασσική micro USB θύρα για σύνδεση με υπολογιστή και φόρτιση καθώς και η θύρα για τα ακουστικά. Ακόμα βλέπουμε μια micro HDMI θύρα για σύνδεση του tablet με την τηλεόραση ή monitor και τέλος μια ξεχωριστή θύρα για φόρτιση της συσκευής με τον φορτιστή που περιλαμβάνεται στο πακέτο.

 

Όλη η συσκευή διαθέτει μαύρο χρώμα όπως επίσης και τα κουμπιά της αυξομείωσης ήχου και της ενεργοποίησης/απενεργοποίησης της συσκευής. Παρατηρήσαμε το φαινόμενο να μπερδευόμαστε στο να κρατήσουμε το tablet με τη σωστή του θέση κάτι που πιθανόν να το συναντήσουν πολλοί χρήστες.

 

Τεχνικά

 

Ρίχνοντας μια αναλυτική ματιά στα τεχνικά χαρακτηριστικά του MLS IQTab King, βλέπουμε αρχικά την οθόνη 7’ ιντσών τεχνολογίας IPS με HD ανάλυση 1280 x 800. Το IQTab King φαίνεται πάντως ότι δεν ακολουθεί το δρόμο άλλων tablet με τη συγκεκριμένη ανάλυση όπως για παράδειγμα με την πρώτη γενιά του Nexus 7 αφού προτιμά ένα διαφορετικό scaling το οποίο δίνει περισσότερο χώρο στην οθόνη για απεικόνιση εικονιδίων, widget, κειμένου κ.α.

 

Δεν είμαστε σίγουροι ότι αυτός είναι ο κατάλληλος τρόπος εμφάνισης μιας HD ανάλυσης σε ένα tablet αφού μαζί με τα κείμενα, μικραίνει και η επιφάνεια των κουμπιών, κάτι που είναι σημαντικό σε ένα tablet. Πάντως στις δοκιμές μας δε μας δημιούργησε κάποιο πρόβλημα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάτι τέτοιο θα ισχύσει για όλους.

 

Μιλώντας πιο συγκεκριμένα για την οθόνη, μας αρέσουν τα χρώματα τα οποία είναι ζωντανά ενώ οι γωνίες θέασης είναι και αυτές καλές. Όμως δεν είναι όλα ρόδινα με την οθόνη μιας και συναντήσαμε το πρώτο από τα δύο σημαντικότερα προβλήματα της συσκευής. Συγκεκριμένα σε περιπτώσεις που το background έχει άσπρο ή κάποιο άλλο ανοιχτό χρώμα, τότε μπορείτε να διακρίνεται πολύ εύκολα το ίχνος από μια κάθετη μπάρα ενώ δίπλα της ακριβώς το χρώμα αλλοιώνεται χωρίς να δείχνει ενιαίο. Το πρόβλημα αυτό εμφανίζεται σημαντικά λιγότερο σε σκούρα χρώματα.

 

P1110474.JPG

Εσωτερικά το IQTab King διαθέτει τετραπύρηνο επεξεργαστή στο 1.2 GHz μάρκας Action την οποία είναι η αλήθεια ότι ακούμε για πρώτη φορά. Η GPU είναι διπύρηνη χωρίς να δίνονται περισσότερες πληροφορίες ενώ βρίσκουμε και 1GB RAM τεχνολογίας DDR3. Ο αποθηκευτικός χώρος είναι μόλις 8GB αλλά μπορούμε να τον επεκτείνουμε χωρίς πρόβλημα με επιπλέον 32 GB μέσω της microSD θύρας.

 

Όσον αφορά τις κάμερες, το IQTab King διαθέτει δύο, μία στο πίσω μέρος των 2mp με δυνατότητα εγγραφής HD βίντεο καθώς και μια δεύτερη για βιντεοκλήσεις με την απλή VGA ανάλυση.

Στα τεχνικά χαρακτηριστικά περιλαμβάνεται ακόμα WiFi, αλλά όχι ράδιο και στερεοφωνικά ηχεία που ενσωματώνει το έτερο tablet της MLS, το IQTab.

 

MLS Software

 

Το IQTab King στηρίζεται φυσικά στην πλατφόρμα του Android και μάλιστα σε μια από τις σχετικά πιο πρόσφατες, την 4.1 Jelly Bean η οποία μετράει ήδη ένα χρόνο στην αγορά. Δεν υπάρχει κάποιο επιπλέον γραφικό περιβάλλον στην επιφάνεια του Android με την MLS να επιλέγει την προσθήκη των δικών της widget για τις δύο εφαρμογές που προσθέτει. Οι εφαρμογές αυτές είναι το Talk & Post καθώς και το Talk & Email οι οποίες στηρίζονται στην κορυφαία τεχνολογία αναγνώρισης φωνής και μετατροπής της σε κείμενο για την οποία φημίζεται η MLS.

 

Πιο συγκεκριμένα, με το Talk & Email μπορούμε να εκφωνήσουμε το email που θέλουμε να στείλουμε αντί να το πληκτρολογήσουμε. Υπάρχουν δύο τρόποι με τους οποίους μπορεί να γίνει αυτό, ο πρώτος κάνοντας χρήση του widget που υπάρχει στην αρχική οθόνη και ο δεύτερος με το ειδικό κουμπί που προστίθεται στο εικονικό πληκτρολόγιο όταν ανοίγουμε την προκαθορισμένη εφαρμογή mail του Android ή την εφαρμογή του Gmail.

 

Με τον πρώτο τρόπο, μόλις ολοκληρώσουμε την εκφώνηση πρέπει να πατήσουμε το κουμπί της αποστολής και το κείμενο θα περάσει στην προκαθορισμένη email εφαρμογή μας. Ο δεύτερος τρόπο ο οποίος εμφανίζει συγκεκριμένο κουμπί είναι πιο γρήγορος αλλά εμφανίζεται μόνο στις δύο mail εφαρμογές του Android, την προκαθορισμένη και το Gmail. Το μειονέκτημα αυτής της διαδικασίας είναι ότι κάνει αδύνατη τη χρήση της λειτουργίας Talk & Email με την εφαρμογή του Outlook ή κάποια άλλη που θα κατεβάσετε από το Play Store.

 

 

 

Screenshot_2013-08-31-00-01-00.jpegScreenshot_2013-08-31-00-54-50.jpeg

Η δεύτερη εφαρμογή που προσθέτει η MLS στο IQTab King είναι το Talk & Post και την είδαμε για πρώτη φορά στο IQTalk King smartphone. Και εδώ μπορούμε να εκφωνήσουμε το κείμενο μας με τη διαφορά ότι αυτό μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για δημοσίευση μηνυμάτων στο Facebook ή την ενημέρωση του status μας. Θεωρητικά μπορούμε και σε αυτή την περίπτωση να χρησιμοποιήσουμε είτε το σχετικό widget είτε το κουμπί που εμφανίζεται στο εικονικό πληκτρολόγιο μέσα από την εφαρμογή του Android. Στην πράξη δούλεψε άψογα ο τρόπος με το κουμπί στο εικονικό πληκτρολόγιο ενώ συναντήσαμε προβλήματα με το widget.

 

Λόγω έλλειψης GPS, στις εφαρμογές δεν περιλαμβάνεται το Talk & Drive που μετατρέπει το tablet σε συσκευή πλοήγησης.

 

Χρήση

 

Και φτάνουμε ίσως στο σημαντικότερο σημείο μιας παρουσίασης, την εμπειρία χρήσης η οποία στο IQTab King δυστυχώς δεν είναι θετική.

 

Από την πρώτη στιγμή που θα ξεκλειδώσετε τη συσκευή, θα κάνουν την εμφάνιση τους σημαντικά προβλήματα με την απόκριση της συσκευής. Σε πολλές από τις λειτουργίες που θα δοκιμάσετε θα δείτε χαρακτηριστική καθυστέρηση στην εκτέλεση των ενεργειών είτε μιλάμε για το άνοιγμα μιας εφαρμογής είτε στο scrolling μιας ιστοσελίδας ή τη λήψη μιας φωτογραφίας. Τα προβλήματα επεκτείνονται κατά καιρούς στην πληκτρολόγηση καθώς και στο multitasking.

 

Ο λόγος όπως φαίνεται είναι τα τεχνικά χαρακτηριστικά και κυρίως ο επεξεργαστής ο οποίος αν και τετραπύρηνος στα χαρτιά, φαίνεται να μη μπορεί να αντεπεξέλθει σε βασικές λειτουργίες που έχουμε συνηθίσει να δουλεύουν απροβλημάτιστα σε πολλά tablets της αγοράς. Υποψιαζόμαστε πάντως ότι και η ανάλυση παίζει σημαντικό ρόλο για αυτά τα αποτελέσματα.

 

Τρέχοντας μια σειρά από δημοφιλή προγράμματα μέτρησης επιδόσεων βλέπουμε το Quadrand να τοποθετεί τις επιδόσεις λίγο παραπάνω από το μονοπύρηνο Nexus S και το Desire HD ενώ το 3D Mark δίνει σκορ 2077, το χαμηλότερο που έχουμε δει πρόσφατα από tablet.

 

 

 

Screenshot_2013-08-20-00-59-31.jpegScreenshot_2013-08-20-01-12-24.jpeg

Η αναπαραγωγή ταινιών divx γίνεται χωρίς προβλήματα όπως επίσης και HD ταινιών φτάνει να χρησιμοποιήσουμε τον προεγκατεστημένο Owl Player.

 

Για το browsing τα πράγματα είναι καλύτερα αν χρησιμοποιήσουμε τον προκαθορισμένο browser του Android ο οποίος διαθέτει tabs αλλά δεν εντυπωσιάζει με τις δυνατότητες του. Και πάλι παρατηρούμε προβλήματα με την απόκριση αν και η εμπειρία είναι αρκετά καλύτερη από το Chrome όπου τα προβλήματα στο scrolling και τα gestures μας φτάνει στα όρια μας.

 

Η αυτονομία της συσκευής κυμαίνεται σε κανονικά επίπεδα με βάση και την μπαταρία των 3.000 mAh. Η πλήρης φόρτιση χρησιμοποιώντας τον φορτιστή τοίχου της συσκευασίας ολοκληρώθηκε σε δύο ώρες περίπου ενώ μέσω microUSB καλωδίου και σύνδεσης σε υπολογιστή είναι πολύ πιο αργή.

 

Κάμερα

 

Με τις δύο κάμερες που διαθέτει το νέο tablet της MLS, μπορούμε να κάνουμε λήψη φωτογραφιών με μόλις 2mp ανάλυση αλλά και την εγγραφή βίντεο ανάλυσης HD. Η ποιότητα των φωτογραφιών και του βίντεο κυμαίνονται κάτω του μετρίου όπως μπορείτε να δείτε και εσείς από τα δείγματα ενώ μας δυσκόλεψε λίγο η θέση της κάμερας η οποία συναντάτε αρκετές φορές με τα δάχτυλα μας όταν κρατάμε το tablet σε οριζόντια θέση.

 

 

 

IMG_20130902_182002.jpg

MLS IQTab King - Δείγμα Φωτογραφικής κάμερας

MLS IQTab King - Δείγμα Φωτογραφικής κάμερας

MLS IQTab King - Δείγμα Φωτογραφικής κάμερας

Τα μενού ελέγχου είναι τα παραδοσιακά που διαθέτει η έκδοση 4.1 Jelly Bean όπως η ρύθμιση για ισορροπία λευκού, λειτουργία σκηνής αλλά και η δυνατότητα για πανοραμικές φωτογραφίες.

 

Συμπεράσματα

 

Το MLS IQTalk King αποτελεί το τελευταίο tablet της MLS και με βάση τις δοκιμές δε μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε «Βασιλιά». Όπως αναφέραμε, το πρόβλημα με την οθόνη και κυρίως οι επιδόσεις της συσκευής μας αποτρέπουν να το προτείνουμε για αγορά. Στα πλεονεκτήματα της συσκευής μπορούμε να βάλουμε το λογισμικό που αναπτύσσει η MLS όμως δε μπορούμε να παραβλέψουμε τα συγκεκριμένα προβλήματα στο hardware που χαλάνε τη συνολική εμπειρία χρήσης.

 

 

 

end.jpg

Είναι κρίμα μιας και η προσπάθεια της MLS μένει στον εξωτερικό τομέα με τον πολύ καλό σχεδιασμό και την ποιότητα κατασκευής αλλά όπως ξέρουμε πολύ καλά, ο αρμονικός συνδυασμός hardware και software είναι αυτός που φέρνει και τα χαμόγελα στους χρήστες.

 

Χτίζοντας μια ολοένα μεγαλύτερη γκάμα προϊόντων, περιμένουμε το επόμενο tablet της εταιρείας να διορθώσει τα κακώς κείμενα του IQTab King και να κρατήσει τα θετικά όπως φυσικά το λογισμικό. Το IQTab King κυκλοφορεί ήδη στην αγορά με τιμή €200, χωρίς να περιλαμβάνει τα αξεσουάρ που είδαμε στο IQTab και συγκεκριμένα το φορτιστή και τη βάση στήριξης αυτοκινήτου.