karabouzouk... Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2009 Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2009 Όλα είναι θέμα συνήθειας.. Δηλαδή να εξοικιωθεί ο εγκέφαλος με μια κίνηση είτε είναι ο σχηματισμός του "α" είτε οτιδήποτε άλλο.. Θα σου δώσω παραδείγματα.. Εγώ στην 3η λυκείου καθώς ήμουν στην τεχνολογική κατεύθυνση όλα τα μαθήματα που δεν είχαν σχέση με αυτή πχ ιστορία, αρχαία αρχισα λόγο απίστευτης βαρεμάρας να τα γράφω με το αριστερό(είμαι δεξιόχειρας).. Και κοντά στο τέλος της χρονιάς μπορούσα να γράφω ευανάγνωστα τουλάχιστον και με το αριστερό αλλά με διαφορετικό γραφικό χαρακτήρα.. λόγο συνήθειας βέβαια επικράτησε το δεξί και τώρα πλέον δεν μπορώ να γράψς σχεδόν καθόλου με το αριστερό. Πάρε παράδειγμα έναν δεξιόχειρα που παίζει κιθάρα.. οι κινήσεις του αριστερού χεριού απαιτούν κατά πολύ μεγαλύτερη δεξιοτεχνία από το δεξί και αν πείς σε έναν έμπειρο κιθαρίστα να παίξει με το δεξί μοιάζει με άσχετο και αν του πείς να γράψει με το αριστερό επίσης με νηπιαγωγείο..! Άρα έχουμε και λέμε.. 1. Το μυαλό έχει την τάση να κρατάει "φρέσκες" τις "δεξιοτεχνίες" και γενικότερα ότι κάνουμε με μεγαλύτερη συχνότητα, και να ξεχνάει ότι δεν χρησιμοποιούμε για πολύ καιρό. Άρα αν προσπαθείς με ζήλο να μάθεις να γράφεις με το αριστερό θα μάθεις/συνηθίσεις και μάλιστα πιο γρήγορα απ ότι όταν ησουν μικρός (που σου πήρε περίπου 1 με 2 τάξεις του δημοτικού) γιατί δεν θα το βλέπεις σαν αγκαρία και δεν θα σε νοιάζει μόνο να παίξεις μπάλα.. 2. Με λίγο ψάξιμο θα δεις ότι οι ειδικοί συνιστούν να κάνουμε πράγματα που "ζορίζουν" το μυαλό γιατί έτσι βοηθάμε στην αποτελεσματικότητά του (διαύγεια, αποφασιστικότητα, μνήμη, καταννόηση), ενώ αφήνωντάς το αδρανές (αδράνεια είναι η ρουτίνα για το μυαλό) χωρίς να του δείνουμε ερεθήσματα, για τον οργανισμό είναι "άχρηστο" και έτσι δεν θα είναι αποτελεσματικό όταν το χρειαστούμε. (όπως και αν δεν γυμνάζεσαι με κάποιον τρόπο όταν θελήσεις να σηκώσεις έναν καναπέ δεν θα μπορείς γιατί δεν έχεις "συνηθήσει" τον οργανισμό σου.) Για να γυμνάσεις το μυαλο: -Μαθαίνεις να γράφεις με το αριστερό -να διαβάζεις ανάποδα -να βουρτσίζεις τα δόντια σου με το αριστερό -να τρως με το αριστερό... -να λύνεις σταυρόλεξά, sudoku, και δεν ξέρω τι.. -Και ότι άλλο μπορείς να φανταστείς που δεν είσαι εξοικιωμένος Στην αρχή θα μοιάζει σαν βουνό και ακατόρθωτο αλλά στη συνέχεια θα διαπιστώσεις ότι μετά από λιγο καιρό μπορείς πχ να βουρτσίζεσαι άνετα με το αριστερό και άβολα με το δεξί.. Όλα είναι συνήθεια..!
insomniaK Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2009 Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2009 Δεν είμαι και πολύ σίγουρος για αυτό, φέρνω προσωπικό παράδειγμα χωρίς βέβαια να το γενικευώ. Έχω την εντύπωση πως χρησιμοποιώ και τα δύο χέρια επειδή ο εγκέφαλος μου "αποθηκεύει" αυτά που βλέπει σαν είδωλο του εαυτού μου, για παράδειγμα δένω τα κορδόνια των παπουτσιών μου όπως βλέπει κάποιος δεξιοχειρας να δένει τα παπούτσια του στον καθρέφτη. Ουσιαστικά παρατηρώντας τον πατέρα μου να μου δένει τα κορδόνια, εγώ απλά αντέγραψα την εικόνα του, με αποτέλεσμα να κάνω τις ίδιες κινήσεις αλλά με το αριστερό χέρι, την περιστροφή του κόμπου απ' έξω προς τα μέσα κλπ κλπ.
teo64x Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2009 Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2009 Εγώ μπορώ να κάνω τα πάντα (ναι) και με το αριστερό και με το δεξί, εκτός του να γράφω και να παίζω μουσικά όργανα ανάποδα. Κάποτε που ήμουν ανώριμος προσπάθησα να μάθω να γράφω με το αριστερό και, με ανείπωτη συγκέντρωση, κατάφερνα μετά από λίγη ώρα να κάνω κανονικά γράμματα (ένα skill το οποίο έχανα την επόμενη μέρα). Τώρα που, όπως είναι φυσικό, είμαι ακόμα ακριβώς το ίδιο ανώριμος, μιας και το θυμήθηκα, λέω να αρχίσω και πάλι να προσπαθώ. Σ' ευχαριστώ Lucifer για αυτό το νέο στόχο με τον οποίο εμπλούτισες τη ζωή μου.
klainmaingr Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2009 Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2009 Μία απο τα ίδια. Πέρασα και εγώ απο το "ας γίνω αμφιδέξιος" στάδιο. Δοκίμασα και σε σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερα να γράφω ευανάγνωστα και σε λογική ταχύτητα με το αριστερό. Κάτι το οποίο φυσικά δεν ισχύει σήμερα αλλα θεωρώ πως με λίγη εξάσκηση θα ξαναέρθει. Θεωρώ πως βοήθησε αρκετά η κιθάρα σε αυτό και το ήδη "σπάσιμο" του χεριού και των δακτύλων.. Μετά απο μερικά χρόνια δοκίμασα επίσης να κάνω αριστερό forehand στο τένις (αυτό για αγωνιστικούς λόγους). Το κατάφερα επίσης αλλα ποτέ δεν μπόρεσα να το τελειοποιήσω ώστε να το χρησιμοποιήσω σε αγώνες. Κουσούρι προφανές απο αυτές τις δοκιμές δεν μου έμεινε.. Αντίθετα φαντάζομαι.. Αυτο που ΠΟΤΕ δεν κατάφερα καλά είναι να πιάσω το πηρούνι με το αριστερό.. Μου φαίνεται τρομερά κουλό.
Garnele Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2009 Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2009 Σε σχέση με τα μαχαιροπίρουνα πάντως, επειδή όλοι έχουμε τρίβιαλ γνώσεις, διάβασα πρόσφατα ότι καθιερώθηκε να πιάνουμε το μαχαίρι με το δεξί γιατί στην ουσία αυτό αντικαθιστά τους κυνόδοντες, που έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο στη διαιώνιση του είδους μέχρι να πλαστεί το πρώτο μαχαίρι την 11η μέρα. Δεν ξέρω γιατί ακριβώς ο παραπάνω ανθρωπολόγος θεωρεί πως το μαχαίρι επειδή αντικαθιστά τους κυνόδοντες πρέπει να είναι από τη δεξιά, φαντάζομαι ότι όντας κι αυτός δεξιός το θεώρησε πολύ προφανές. Εν πάσι περιπτώσει, επειδή το δεξί χέρι καθιερώθηκε ως το σωστό (αστεράκι εδώ: έθιμα όπως το "με το δεξί, με το δεξί" "όλα δεξιά να σου πάνε" η θέση των κουμπιών σε ζακέτες/σακάκια/πουκάμισα και άλλα πολλά) φαντάζομαι πως για τον ίδιο λόγο θέλουν τα παιδιά από μικρά να μαθαίνουν το σωστό. Πάντως πριν χρόνια που είχα μια ανάλογη συζήτηση με τα σόγια, μου είπαν ότι με πίεζαν να γράφω με το δεξί γιατί κάποιος τους είχε πει τότε ότι τα παιδιά που γράφουν με το αριστερό γίνονται καθυστερημένα, κι αυτοί ε δεν είχαν ιδερνε να το γκουγκλιάσουν οπότε καλού κακού μου έκοψαν τα πολλά πάρε δώσε με το αριστερό. Από τότε κι εγώ ούτε σούπα, το μόνο που κατάφερα να κάνω είναι να κρατάω δίσκο με 5-6 μπύρες και πατατάκια ='(
slipknot Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2009 Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2009 (επεξεργασμένο) Lucifer σε επηρέασε το topic με το παιδάκι και την ευγνωμοσύνη; Η μόνη ουσιαστική προσφορά μου σε τούτο το topic είναι μια προσωπική μαρτυρία. Ξέρω έναν τύπο ο οποίος είναι αριστερόχειρας αλλά οι δικοί του τον ανάγκασαν να μάθει να γράφει με το δεξί, χαζές προκαταλήψεις. Αυτός που λες -μεγάλος τώρα- δεν έχει κανένα πρόβλημα πέρα από το ότι του έπεσαν τα μαλλιά νωρίς, το οποίο δεν πιστεύω πως σχετίζεται εξ' ολοκλήρου με την καταναγκαστική γραφή με το δεξί χέρι. Απλούστατα πολλές δουλειές τις κάνει με το αριστερό, κρατάει τον καφέ, κρατάει τα κλειδιά, κρατάει τον αναπτήρα. Και βάση λογικής όμως, δε νομίζω πως παρουσιάζεται πρόβλημα στην πορεία. Όλοι οι δεξιόχειρες έχουμε δοκιμάσει να γράψουμε με το αριστερό. Προσωπικά μπορώ να γράψω και με αυτό απλά τα γράμματα θυμίζουν εβραϊκά, που σημαίνει ότι με λίγη εξάσκηση είσαι έτοιμος. Είναι όπως όταν προσπαθείς να τελειοποιήσεις το σύμβολο του απείρου, στην αρχή θα σου βγουν κάτι περίεργα, ένας κύκλος, ένα αδυνατισμένο, πλαγιασμένο οχτώ. Αλλά κάποτε θα το πετύχεις γαμώτη (ή απλά θα σταματήσεις να ζωγραφίζεις και θα γράψεις δύο όμικρον το ένα κολλητά στο άλλο). Οι δικές μου τρίβιαλ γνώσεις λένε πάντως πως οι αριστερόχειρες ζούνε κάποια χρόνια λιγότερα από τους δεξιόχειρες. Επεξ/σία 8 Οκτωβρίου 2009 από slipknot
Gabriel Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2009 Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2009 Και εδώ αριστερόχειρας και αριστεροπόδαρος (όταν έπαιζα ποδόσφαιρο). Κανένα πρόβλημα γενικώς,ίσα ίσα γουστάρω που γράφω με το αριστερό (αν και κάνει εντύπωση σε όποιον με βλέπει 1η φορά να γράφω) και καμία καταπίεση δε συνάντησα προκειμένου να γράψω με το δεξί.Το μόνο που μου σπάει τα νεύρα είναι που δε βγάζει η logitech ένα hi-end ποντίκι για αριστερόχειρες και τρώμε στη μάπα τα φτηνιάρικα.
Hellaslover Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2009 Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2009 και γω αριστερος ειμαι και ξερω (εχω ακουσει δηλαδη) οτι ζουμε λιγοτερο αλλα ειμαστε και πιο εξυπνοι. γραφω, καπνιζω, οδηγαω, ξυριζομαι, πλενω δοντια κτλ με το αριστερο αλλα ανοιγω πορτες, παιζω τεννις, πεταω φρισμπι και γραφω μηνυματα στο κινητο με το δεξι επισης πιο δυνατο μου χερι ειναι το δεξι. Δηλαδη αν ηταν να δωσω γροθια θα την εδεινα με το δεξι, και στο δεξι μου χερι εχω μεγαλυτερο μπρατσο απο το αριστερο ενο χρονια τωρα οταν κανω βαρυ κανω περισσοτερα με το αριστερο για να τα φερω ισα χωρις αποτελεσμα. ειναι νορμαλ αυτο;; υ.γ ΔΕΝ κανει να προσπαθουμε να γραψουμε με το δεξι οσοι ειναι αριστεροχεροι. Μου το χει πει γιατρος...Οσοι εχετε μικρα παιδια μη τα αναγκαζετε να γραφουν με το δεξι, δεν ειναι "αμαρτια"
jason_rethymno Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2009 Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2009 Εγώ είμαι δεξιόχειρας αλλά είμαι αριστεροπόδαρος όταν κλοτσάω.Παραξενο αυτό ε? Συμβαίνει και σε κανέναν άλλον αυτό ή είμαι μοναδική περίπτωση?
slipknot Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2009 Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2009 Jason σε νιώθω, εγώ σουτάρω με το δεξί αλλά αποκρούω με το αριστερό. Εκτός κι αν μου τη στείλουν στα δεξιά.
antreaslam Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2009 Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2009 τη δεξιά μου πλευρά, την εχω ακόμα μόνο κ μόνο για να είμαι αρτιμελής....Κατα τα αλλα....καμία χρησιμότητα... (ααα,πιάνω το mouse με το δεξι)!
liopyr Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2009 Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2009 Εγώ είμαι δεξιόχειρας αλλά είμαι αριστεροπόδαρος όταν κλοτσάω.Παραξενο αυτό ε? Συμβαίνει και σε κανέναν άλλον αυτό ή είμαι μοναδική περίπτωση? Όχι jason δεν είσαι. Κι εγώ δεξιόχειρας-αριστεροπόδαρος είμαι. Αν και μπορώ να σουτάρω και με το δεξί, ή μαλλον δεν μπορώ να σουτάρω ούτε με το αριστερό (σωστότερα)...
wizzy Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2009 Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2009 Άντε να πως κι εγώ την ιστορία μου, γράφω με το δεξί χέρι και κόβω με το αριστερό. Όλα τα υπόλοιπα τα κάνω, νομίζω, και με τα δύο χέρια. Δεξίόχειρας εδώ, αλλά έπεισα τον εαυτό μου (και το μυαλό μου το χέρι μου κατ' επέκταση) να κάνει δουλειές με το αριστερό. Π.χ. έχω το mouse στο αριστερό χέρι (τα κουμπιά τα άφησα στις ρυθμίσεις για δεξιόχειρες, για να με δυσκολέψω περισσότερο), το μαχαίρι στο αριστερό (πάντα), αλλά για όλα τα υπόλοιπα χρησιμοποιώ το δεξί. Επικροτώ την προσπάθεια του Lucifer και προσωπικά θα ήθελα κι εγώ να δοκιμάσω να το κάνω κάποια στιγμή. Α! και κάτι άλλο: Για τους αριστερόχειρες του forum που δεν βρίσκουν π.χ. ψαλίδια που να τους εξυπηρετούν, ρίξτε μια ματιά στο site αυτό: http://www.aristeroxeiras.gr/el/ Έχω αγοράσει χάρακες, τετράδια και ψαλίδια για ξαδερφάκια ηλικίας δημοτικού, αριστερόχειρες, και αυτομάτως έγινα ο αγαπημένος τους ξάδελφος, χεχεχεχε!
Sorath Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2009 Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2009 Εγώ απο πιτσιρίκι ήμουν ελεύθερος να χρησιμοποιήσω όποιο χέρι με βόλευε για γραφή, ευτυχώς δεν είχαν κανένα κόλλημα οι γονείς μου. Βέβαια η όλη φάση είναι κάπως περίεργη. Ενω γράφω με το αριστερό, το δυνατό μου χέρι είναι το δεξί. Το ποντίκι το χρησιμοποιώ με το δεξί, στο μπάσκετ παίζω με το δεξί, όπως και το όπλο στο στρατό όταν ήμουν. Απο την άλλη, το δυνατό μου πόδι είναι το αριστερό. Αυτό χρησιμοποιώ όταν παίζω μπάλα. Και το bonus: Σε πίνακα μπορώ να γράφω με την ίδια άνεση και με τα δύο χέρια. Σε χαρτί, μπορώ να χρησιμοποιήσω και το δεξί μου χέρι, όχι με άνεση βέβαια, αλλά σιγά σιγά βγαίνει άκρη. Πιστεύω οτι αν έκανα εξάσκηση εκεί, θα μπορούσα πιθανόν να γράφω και με το δεξί χέρι σχετικά άνετα.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα