Προς το περιεχόμενο

Προσχέδιο ανοικτής επιστολής προς τον πρωθυπουργό


linuxovios

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Παραθέτω το προσχέδιο της ανοικτής επιστολής προς τον πρωθυπουργό, η οποία τίθεται σε δημόσια διαβούλευση για σκέψεις και υποδείξεις πριν την τελική της μορφή.

 

Προς:

  • Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας
    Βουλή των Ελλήνων
    Γραφείο Πρωθυπουργού
    Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών
    Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
    Βουλευτές και υποψήφιους βουλευτές όλων των κομμάτων
    Κεντρικά και περιφερειακά όργανα όλων των πολιτικών κομμάτων
    Ένωση Πληροφορικών Ελλάδος
    Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος

 

Κοιν:

  • κκ. Γενικούς Γραμματείς των Περιφερειών
    κκ. Νομάρχες
    κκ. ∆ημάρχους
    Τμήματα Πληροφορικής ΑΕΙ
    Τμήματα Πληροφορικής ΤΕΙ
    Διευθύνσεις και γραφεία Α/βάθμιας εκπαίδευσης
    Διευθύνσεις και γραφεία Β/βάθμιας εκπαίδευσης
    Διευθυντές σχολικών μονάδων

 

Με την ευκαιρία της παρουσίασης της νέας έκδοσης του ανοικτού λειτουργικού συστήματος Ubuntu 10.04 (μακράς υποστήριξης) εντός λίγων ημερών, η ελληνική κοινότητα του Ubuntu (http://www.ubuntu-gr.org) ζητά από την Ελληνική Κυβέρνηση και κάθε φορέα ή υπηρεσία που υποστηρίζεται από τον κρατικό προϋπολογισμό την άμεση υιοθέτηση τουλάχιστον ενός ανοικτού λειτουργικού συστήματος και εφαρμογών γραφείου που βασίζονται στο ανοικτό λογισμικό.

 

Αφορμή για την παρούσα επιστολή στάθηκε η επιστολή προς την ελληνική κυβέρνηση του κ. Ιωακείμ Τελλίδη, πρόεδρου της Ένωσης Ελλήνων Χρηστών & Φίλων Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (GREEKLUG).[1] Παραθέτουμε μέρος αυτής :

Η πρώην Ευρωπαία Επίτροπος Ανταγωνισμού, Neelie Kroes, δήλωσε στις 10 Ιουνίου του 2008[2] ότι

 

"Ως αγοραστές, θα πρέπει να είμαστε έξυπνοι, όταν αγοράζουμε τεχνολογία. Πρέπει να γνωρίζουμε το μακροπρόθεσμο κόστος του

κλειδώματος: Είστε συχνά δεσμευμένοι σε επόμενες γενιές της εν λόγω τεχνολογίας. Μπορεί επίσης να υπάρξουν δευτερογενείς συνέπειες, όπου

μπορείτε να εγκλωβιστείτε σε άλλα προϊόντα και υπηρεσίες που παρέχονται από τον ίδιο προμηθευτή. Αυτό είναι απλώς κακή αγορά."

 

Προσέθεσε

 

"Αλλά υπάρχει κάτι περισσότερο σε αυτό από την εξασφάλιση οτι οι εμπορικές μας αποφάσεις λαμβάνονται με πλήρη επίγνωση των

μακροπρόθεσμων επιπτώσεων τους. Υπάρχει ένα δημοκρατικό ζήτημα επίσης.

 

Όταν ανοικτές, εναλλακτικές λύσεις είναι διαθέσιμες, κανένας πολίτης ή εταιρεία μπορεί να αναγκαστεί ή να ενθαρρυνθεί να χρησιμοποιεί την

τεχνολογία μιας συγκεκριμένης εταιρείας για να έχει πρόσβαση σε κυβερνητικές πληροφορίες. Κανένας πολίτης ή επιχείρηση δε πρέπει να

αναγκαστεί ή να ενθαρρυνθεί να επιλέξει μια κλειστή τεχνολογία αντί μιας ανοικτής και μάλιστα διαμέσου της κυβέρνησης η οποία έχει κάνει

την επιλογή αυτή πρώτη.

 

Αυτές οι δημοκρατικές αρχές είναι σημαντικές. Ένα επιχείρημα είναι ιδιαίτερα επιτακτικό όταν υποστηρίζεται τόσο από δημοκρατικές αρχές

όσο και από υγιή οικονομικά.

 

Ξέρω μια έξυπνη επιχειρηματική απόφαση, όταν βλέπω μια – η επιλογή ανοικτών προτύπων είναι πράγματι μια πολύ έξυπνη επιχειρηματική

απόφαση."

 

Λαμβάνοντας, λοιπόν, υπόψη τα παρακάτω αδιαμφισβήτητα δεδομένα :


  • 1.Τη στιγμή που το κράτος που μειώνει τους μισθούς, τις συντάξεις και την αγοραστική δύναμη όλων των Ελλήνων για να επιβιώσει μερικούς μήνες παραπάνω στην προσπάθεια να μειώσει το τεράστιο έλλειμμά του, χρυσοπληρώνει με κόστος εκ. ή και δισ. ευρώ άδειες χρήσης MS windows και ΜS office. Αυτό δεν είναι αναγκαίο όταν ανοικτό λογισμικό όπως το Ubuntu και το Open Office παρέχουν αντίστοιχη, αν όχι ανώτερη λειτουργικότητα για μηδενικό κόστος.
     
    2.Τη στιγμή που η πιο σύγχρονη εκδοχή του Ubuntu και του Open Office ή αντίστοιχων ανοικτών εφαρμογών τρέχουν ταχύτατα σε υπολογιστές οκταετίας, το κράτος χρυσοπληρώνει χιλιάδες ή και εκατομμύρια ευρώ για προμήθειες νέων H/Y για να τρέχουν λογισμικό της Microsoft το οποίο όπως φαίνεται στο σημείο 1 δε χρειάζεται στις περισσότερες των περιπτώσεων!
     
    3.Τη στιγμή που το Ubuntu ή αντίστοιχη διανομή βασισμένη στο Linux παρέχουν πρακτικά ανοσία από κακόβουλο λογισμικό, το κράτος χρυσοπληρώνει support για αντιμετώπιση του κακόβουλου λογισμικού και ζημιώνεται από τη μείωση της παραγωγικότητας που προκύπτει από τα χιλιάδες αν όχι εκατομμύρια μολυσμένα συστήματα του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
     
    4.Την ίδια στιγμή που κυβέρνηση έχει κάνει σημαία την “πράσινη ανάπτυξη”, χιλιάδες υπολογιστές αποσύρονται προς τις χωματερές ή σκοτεινά υπόγεια Δημόσιων υπηρεσιών, επειδή κρίνονται ανεπαρκείς λόγω του ότι δεν τρέχουν ικανοποιητικά το κακογραμμένο και απαιτητικό σε πόρους λογισμικό της Microsoft. Καμία “πράσινη ανάπτυξη”, λοιπόν, δεν μπορεί να βασιστεί σε εκατομμύρια τόνους σκουπιδιών από hardware που μπορεί να αξιοποιηθεί.
     
    5.Την ίδια στιγμή που θέλουμε να αναβαθμίσουμε την Παιδεία μας με σημαία “Πρώτα ο μαθητής” και να ανοίγουμε δρόμους για ελεύθερα και κριτικά σκεπτόμενους ανθρώπους, παράγουμε στρατιές από υπόδουλους στη Microsoft και αιώνιους πελάτες της. Οι απόφοιτοι των τμημάτων H/Υ γνωρίζουν να δουλεύουν λογισμικό της MS, οι οποίοι με τη σειρά τους θα διδάξουν όλους τους Έλληνες μαθητές πώς να χρησιμοποιούν λογισμικό της MS για να μεγαλώσουν και να μεταφέρουν στα δικά τους παιδιά τη γνώση του λογισμικού της... ΜS. Μα έτσι κύριοι δεν παράγουμε ελεύθερους ανθρώπους, αλλά εκπαιδευμένους δούλους. Έτσι γίνεται πιο πλούσια η MS και πιο φτωχοί οι Έλληνες (οικονομικά και πνευματικά).
     
    6.Την ίδια στιγμή που ο Ελληνικός δημόσιος τομέας βασίζεται σχεδόν εξ' ολοκλήρου σε λογισμικό της Microsoft, άλλα κράτη της Ε.Ε. έχουν ξυπνήσει προ πολλού (όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Δανία, η Νορβηγία ) και έχουν κάνει τα Ανοιχτά Πρότυπα υποχρεωτικά για το δημόσιο τομέα τους. Σε άλλα κράτη (όπως η Γερμανία και η Γαλλία, στων οποίων το έλεος βρισκόμαστε την τρέχουσα περίοδο) πολλές δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμοί έχουν περάσει σε ανοικτό λογισμικό, εξοικονομώντας εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.
     
    7. Γνωρίζουμε ότι αυτή την επιστολή, αν ποτέ φτάσει σε γραφεία αρμοδίων, θα τη διαβάσουν άνθρωποι που γνωρίζουν από καθόλου έως ελάχιστα τι είναι το ανοικτό λογισμικό. Φανταζόμαστε από τώρα την άγνοιά τους όταν αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν το “τσάμπα” να είναι καλύτερο από το “επί πληρωμή”. Γνωρίζουμε επίσης ότι οι άνθρωποι που είναι σε θέση να πάρουν αποφάσεις ή οι τεχνικοί τους σύμβουλοι στη συντριπτική πλειοψηφία τους δε γνωρίζουν τι είναι το ανοικτό λογισμικό ή έχουν ελάχιστη γνώση για αυτό. Γνωρίζουμε, ότι το ελεύθερο/ανοιχτού κώδικα λογισμικό από τη φύση του δεν προσφέρεται για ρεμούλες και λαμογιές[3] ή αν το θέλετε πιο κομψά για “ανταποδοτικά οφέλη”. Γνωρίζουμε, τέλος, ότι οι “ειδήμονες” θα φέρουν αντιρρήσεις με επιχείρημα το “κόστος μετάβασης” του δημόσιου τομέα στο ανοικτό λογισμικό και θα καταφέρουν να πείσουν τους μη γνωρίζοντες.

 

Ζητούμε με βάση όλα τα παραπάνω


  • 1.Την άμεση υιοθέτηση του Ubuntu ή άλλου ανοικτού κώδικα λειτουργικού συστήματος τουλάχιστον στα σχολικά εργαστήρια και προοδευτικά σε ολόκληρο το δημόσιο τομέα.
     
    2.Την πρόσληψη σε θέσεις κλειδιά ανθρώπων που έχουν γνώσεις πέρα από τη χρήση του λογισμικού της Microsoft, ώστε οι όποιες αποφάσεις λαμβάνονται να γίνονται με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον .
     
    3.Τη βαθιά κατανόηση των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει την τρέχουσα περίοδο ο ελληνικός λαός. Αυτή δεν μπορεί να υπάρξει όταν πετάτε στα σκουπίδια τις θυσίες των Ελλήνων κάνοντας άσκοπες και αλόγιστες σπατάλες που καταλήγουν στις τσέπες της Microsoft.
     
    4. Να απαλλαγεί η ελληνική οικονομία και ο Έλληνας φορολογούμενος από το φόρο υποτέλειας στη Microsoft εδώ και τώρα.

 

Εν κατακλείδι, θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε, ότι η ελληνική κοινότητα του Ubuntu που αριθμεί αυτή τη στιγμή πέντε χιλιάδες μέλη θα αγωνιστεί με κάθε νόμιμο μέσο ώστε και ο τελευταίος Έλληνας να ενημερωθεί για τα οφέλη από τη χρήση του ανοικτού λογισμικού. Αν το κράτος είναι δυσκίνητο, άκαμπτο και αργόστροφο, τουλάχιστον οφείλουμε να ενημερώσουμε τους πολίτες, ώστε σε ιδιωτικό και προσωπικό επίπεδο να απαλλαγούν από το φόρο υποτέλειας στη Microsoft. Το Ubuntu δείχνει το δρόμο προς αυτή την κατεύθυνση.

 

Μετά τιμής,

 

Η ελληνική κοινότητα του Ubuntu[4]

 

[1] http://forum.greeklug.gr/viewtopic.php?f=2&t=479

[2] http://repository.openforumeurope.org/media-centre/press-releases/ofe/speech-08-317_en.pdf

[3] http://www.opengov.gr/ypoian/?option=comment_view&comment_id=2175

[4]Το κείμενο συντάχθηκε από το χρήστη linuxovios της ελληνικής κοινότητας του Ubuntu

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 192
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συγχαρητήρια linuxovios.Συνοπτικό και πλήρες νοήματος και ουσίας το μήνυμά σου.

Μπράβο σου τέτοιες πρωτοβουλίες χρειαζόμαστε εδώ που φτάσαμε τώρα!!!!!!!!!!!!!!!

Και πάλι συγχαρητήρια,δεν έχει σημασία αν η φωνή σου γίνει ακουστή ή όχι (και μακάρι να γίνει για όλους μας....)αλλά σημασία έχει η πρωτοβουλία και ή ανάληψη δραστηριότητας προς την σωστή κατέυθυνση.

Να συμπληρώσω μόνο ότι βαθιά μέσα μου πιστεύω ότι αυτά που γράφεις στην επιστολή σου θα είναι κάποτε αυταπόδεικτα και γενικά παραδεκτά απ' όλους!!!!!!!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

συγχαρητήρια κι από μένα linuxovios.

 

το παρακάνεις νομίζω λίγο με τους δούλους και την κυριαρχία της MS, αλλά δεν μπορώ να πω ότι έχεις κι άδικο.

 

μακάρι να εισακουστεί αν και ξέρουμε πώς κινούνται τα πράγματα(μέχρι σήμερα τουλάχιστον).

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

 

6.Την ίδια στιγμή που το Ελληνικός δημόσιος τομέας βασίζεται σχεδόν εξ' ολοκλήρου σε λογισμικό της Microsoft, άλλα κράτη της Ε.Ε. έχουν ξυπνήσει προ πολλού (όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Δανία, η Νορβηγία ) και έχουν κάνει τα Ανοιχτά Πρότυπα υποχρεωτικά για το δημόσιο τομέα τους. Σε άλλα κράτη (όπως η Γερμανία και η Γαλλία, στων οποίων το έλεος βρισκόμαστε την τρέχουσα περίοδο) πολλές δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμοί έχουν περάσει σε ανοικτό λογισμικό, εξοικονομώντας εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

 

 

 

[1] http://forum.greeklug.gr/viewtopic.php?f=2&t=479

[2] http://repository.openforumeurope.org/media-centre/press-releases/ofe/speech-08-317_en.pdf

[3] http://www.opengov.gr/ypoian/?option=comment_view&comment_id=2175

[4]Το κείμενο συντάχθηκε από το χρήστη linuxovios της ελληνικής κοινότητας του Ubuntu

 

Διόρθωσε και το μικρό αυτό λαθάκι.

Πολύ καλή κίνηση , άν και δεν ξέρω άν θα διαβαστεί κάν. Άν πήγαινε σε κανάλια μπορεί κάτι να γινόταν.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ευχαριστώ για τα σχόλια. Το κείμενο είναι προσχέδιο και όχι το τελικό. Όταν φτάσουμε στην τελική μορφή, θα έχει τις υπογραφές και τα ονοματεπώνυμα αυτών που το στέλνουν.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Η αληθεια ειναι οτι συμφωνω με οσα γραφεις, αλλα και με το σχολιο του Twiner.

 

Μια μικρη επισημαση μονο, καθως το Ubuntu (βαλε οποιαδηποτε διανομη θες) μπορει να μην εχει μεν καθολου κοστος αποκτησης, εχει ομως καποιο κοστος για να εκπαιδευτει το προσωπικο.

 

Κατα τα αλλα εχεις απολυτο δικιο.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το κόστος εκπαίδευσης είναι τεράστιο θέμα και παρεξηγημένο. Αν μιλάμε για σχολεία, το κόστος είναι 0. αν μιλάμε για δημόσιες υπηρεσίες, εκεί κυρίως οι χρήστες δεν είναι χρήστες του λειτουργικού, αλλά των εφαρμογών π.χ. office. Ε δεν αλλάζει και τίποτα σημαντικό. Με ένα ολιγοσέλιδο manual και οι πλέον χαζοί θα καταλάβουν. Δε χρειάζεται καμία εκπαίδευση. Αν δε ο δημόσιος τομέας οδεύσει προς cloud μεριά όπως φημολογείται, εκεί όλα γίνονται ανεξάρτητα από OS.

 

Σε κάθε περίπτωση το κόστος του lock-down σε proprietary λογισμικό είναι πολλαπλάσιο του όποιου κόστους εκπαίδευσης χρειαστεί κατά περιπτώσεις.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Θα δακρύσει σίγουρα.

 

Εγώ πιστεύω ότι θα δακρύσουν αργά ή γρήγορα όλοι αυτοί οι βολεμένοι που έμαθαν 5-10 μπούρδες πάνω σε λογισμικό MS, και το παίζουν ειδήμονες είτε ως admin, είτε ως σύμβουλοι , είτε ως IT γενικότερα. Το μεγάλο φαγοπότι έχει γίνει βέβαια και το χρήμα δεν επιστρέφεται, αλλά όσο πιο γρήγορα όλοι αυτοί πάνε στο πυρ το εξώτερον, τόσο το καλύτερο. Όσο ζω ελπίζω.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εντάξει παιδιά καλά τα λέτε αλλα δεν λειτουργεί έτσι το πράγμα.

Εδώ ειναι Ελλαδισταν.

Αυτός( και οι γύρω απο αυτον ) που αποφασίζει τι λειτουργικό συστημα θα μπεί θα πάρει κάποια χμμμ...χρηματακια..για τον κόπο του.

Πχ η ΜS θα πάρει μια δουλεια για ας πούμε 500 εκ ευρώ εκ των οποίων η αγοραία τιμή των προιόντων της θα είναι 300 εκ. Τα υπολοιπα θα τα μοιραστούνε διαφοροι και ειναι όλοι ευτυχισμένοι.

Happy end.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Συγχαρητήρια για την κίνηση! Μακάρι να προχωρήσουμε μπροστά όχι πίσω ως συνήθως..

Πάντως λυπάμαι γι'αυτήν την χώρα την έχουνε φάει τα λαμόγια και οι υποκριτές.

Το ubuntu btw φυσάει, θα το περάσω σίγουρα!!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

πιστευω πως θα παρει τηλεφωνο τον bill και θα χεστουν στο γελιο

 

καλη προσπαθεια παντως

 

και μετά θα σκάσει μύτη και ο steve jobs και θα πάνε όλοι για μαζί για σουβλάκια...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.


  • Δημιουργία νέου...