Προς το περιεχόμενο

Ο σκληρός δίσκος αργεί πολύ


pavlos77

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Μ' άλλα λόγια, έγινε (περίπου) αυτό που είχε "προφητέψει" ο Ελφ (κι έλεγα απ' τη μια να τονίσω κι εγώ, αλλά τελικά απέφυγα, για να "μη φέρω την καταστροφή"), ή μάλλον, η χείριστη εκδοχή του : ο δίσκος ΕΙΧΕ πρόβλημα σε κάποιο (ή κάποια) σημεία του, και κατά τις διαδικασίες low-level formatting και εγκατάστασης λειτουργικού, τα βρήκε μπαστούνια.

 

Για την ιστορία, κι ενώ από νωρίς θα έγραφα δίκην πλάκας "κοίτα να βρεις από πού θα φύγεις Ελφ αν δεν του ολοκληρωθεί η διαδικασία", αλλά το απέφυγα κι αυτό, δεν φταίει κανείς και τίποτα : με τη χρήση του low-level formatting, απλά επισημοποιήθηκε το ήδη υπάρχον πρόλημα. Δεν "χειροτέρεψε" δηλαδή κάτι. Ήδη κόλλαγε (οι weak sectors, ή και μάλλον όχι μόνο) και ήταν θέμα χρόνου να καταστεί άχρηστος ο δίσκος.

 

 

 

 

...ή σχεδόν άχρηστος : Τρέχοντας το surface test του HD Sentinel, θα δεις σε γραφικό περιβάλλον πού κολλάει ο σκληρός, σε ποιό σημείο της επιφανείας του δηλαδή (κόκκινα τετραγωνάκια). Έτσι μπορείς να υπολογίσεις, σε σχέση με τη συνολική του χωρητικότητα, κι όταν θα πας για εγκατάσταση Windows, ΔΕΝ θα την ξεκινήσεις άμεσα, "εγκαταστήστε τα Windows στον αδέσμευτο χώρο των 250GB", αλλά θα επιλέξεις πρώτα τη δημιουργία διαμερίσματος, μεγέθους όσο θα σου βγάλουν οι υπολογισμοί σου ότι είναι "υγιές", με βάση τα κόκκινα τετραγωνάκια που είπαμε. Δηλαδή, ο δίσκος είναι 250GB, κι αν τα κόκκινα τετραγωνάκια ξεκινάνε πχ στα 150GB, τότε θα ορίσεις το μέγεθος του διαμερίσματος να είναι πχ στα 149. Ή και λιγότερο (πχ 145) αν δε σε χαλάει. Αυτό, θα επιτρέψει στα Windows να εγκατασταθούν στο υγιές κομμάτι (κι όταν με το καλό ολοκληρωθεί η εγκατάσταση και ξεκινήσουν τα Win, από την Διαχείριση Δίσκων διαμορφώνεις και τον υπόλοιπο χώρο που είχες αφήσει αδιαμόρφωτο : έχοντας υπολογίσει πόσο χώρο καταλαμβάνουν τα κόκκινα τετράγωνα, πχ 1GB, 5, 10, 50 ξερωγώ, θα δοκιμάσεις να φορμάρεις εκείνη την περιοχή, με QUICK format. Aν καταφέρει να ολοκληρωθεί το φορμάρισμά της, θα διαμορφώσεις και τον εναπομείναντα αδέσμευτο χώρο, και τέλος ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΨΕΙΣ το ενδιάμεσο διαμέρισμα, που "περιέχει" τα κόκκινα).

 

Τα προηγούμενα βέβαια γίνονται, αν τα κόκκινα τετράγωνα δεν είναι τόσα πολλά ή έστω είναι σχετικά συγκεντρωμένα σε μια περιοχή -έστω κι αν αυτή εκτείνεται σε πολύ χώρο. Αν είναι πολύ διάσπαρτα, σε όλη την επιφάνεια, και δεν αφήνουν εύλογο χώρο (της τάξεως πχ κάποιων δεκάδων GB) μεταξύ τους, για να τον διαχειριστείς και να εγκαταστήσεις εκεί Win, ε τότε δεν παίζει αυτή η "λύση" που δίνω.

 

...Η οποία σε κάθε περίπτωση δεν σημαίνει εξασφάλιση : είναι απλά μια πρακτική που έχει βγει να μου δουλεύει, προκειμένου να μη σταματήσω να χρησιμοποιώ έναν δίσκο. Συνήθως δε, οι bad sectors βγαίνουν σχετικά λίγοι, και σε ένα σχετικά συγκεντρωμένο "νέφος", και μάλιστα προς το κέντρο της επιφάνειας του δίσκου, πράγμα που βολεύει απίστευτα στο να κάνω 3 διαμερίσματα, και τελικώς να διαγράψω το "κακό" (ακόμα κι αν καταφέρει να φτιαχτεί διαμέρισμα που να περιέχει τη "συγκέντρωση" bad sectors, μη σε ξεγελάει, είναι τελείως τζούφιο και παντελώς αναξιόπιστο για να το εκμεταλλευτείς - γι' αυτό αφού το φτιάξεις, ΑΝ είναι στο κέντρο του δίσκου, ώστε να μπορέσεις να φτιάξεις και το επόμενο απ' τον εναπομείναντα αδέσμευτο χώρο, να το διαγράψεις, αφήνοντας τον χώρο του και πάλι αδέσμευτο, διότι όταν υπάρχει διαμορφωμένο διαμέρισμα σ' έναν δίσκο, τα Windows όλο και ασχολούνται με την πάρτη του. Κι αν είναι φουλ στους bad sectors, παίζει να κολλάνε κατά την προσπάθεια ενασχόλησης...)

 

Τέλος, αυτή τη διαδικασία, μη σου πω ότι μπορείς να την κάνεις σχεδόν με χειρουργική ακρίβεια, "χάνοντας" έτσι το δυνατόν λιγότερο χώρο : στο κάτω μέρος του surface test του HDS, αναφέρονται επακριβώς οι "συντεταγμένες" των bad sectors, ως "LBA-τάδε" (LBA θα δεις να γράφει ο δίσκος στο αυτοκόλλητό του, μαζί με ένα νούμερο, πχ 40 εκατομμύρια, υποδηλώνοντας το πραγματικό του μέγεθος x2. Ένας 20άρης δίσκος πχ, αναφέρει τα 40 -και κάτι ψιλά- μύρια που είπαμε) (και στα δεξιά χρήσιμες γενικές πληροφορίες σχετικές με τα μεγέθη, για να μπορέσεις να κάνεις τους υπολογισμούς σου επακριβέστερα, κι όχι διαιρώντας με το μάτι). Από 'κει και πέρα, αποφασίζεις εσύ ποιά κομμάτια θα "κόψεις" (τί μέγεθος θα έχουν δηλαδή τα διαμερίσματα, και πόσα θα είναι - αν πχ υπάρχουν 2-3 bad sectors, άλλοι 2-3 υγιείς δίπλα τους, και ξανά-μανά άλλοι bad καπάκι, ε δε λέει να διαμορφώσεις την ενδιάμεση περιοχή, θα την θεωρήσεις φύρα, χλωρά που που θα τα πάρει ο διάλος με τα ξερά. Ακριβώς όπως κόβεις επιλεγμένα, χαλασμένα κομμάτια από κάποιο λαχανικό ας πούμε, αντί να το πετάξεις όλο, και τα κόβεις και λίγο μεγαλύτερα και χονδρικότερα από το χαλασμένο τμήμα....).

 

 

 

 

Αυτά σε περίπτωση που είναι παλούκι η αγορά νέου δίσκου. Διότι, ακόμα και να κόψεις κομμάτια που είπα, μπορεί ο δίσκος να κρασάρει σύντομα ούτως ή άλλως, ή έστω να επεκτείνεται αργά αλλά σταθερά η..."τερηδόνα" που τον τρώει, και τζάμπα να παιδεύεσαι με αυτόν.

 

 

 

 

Τέλος, αν συνεχίζει να είναι ζόρι η αγορά νέου, πες να σε βολέψουμε με κανέναν "μικρούλη", να κάνεις τη δουλειά σου μέχρι να πάρεις άλλον, αν θες.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εγώ δεν κατάλαβα πως έγινε αυτό...Έτσι ξαφνικά?Επιπλέον,δεν μπορώ να μπω στα windows και να δω απο το sentinel αυτό που λες washcloud...Μήπως κάνει και το Ultimate boot cd αυτή την δουλεία ή κάποιο άλλο πρόγραμμα(bootable) ή μέσα απο live cd ubuntu?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Γιατί Windows; Aπό CD δεν μπούταρες; Σ' έχασα.

 

 

 

 

...όσο για το "ξαφνικά"......ε, έτσι είναι οι δίσκοι φίλε μου. Απ' "έξω" φαίνονται μια χαρά, αλλά από μέσα... (57:39 έως 57:46) ->

 

http://video.google....797454150335332)

 

 

 

 

 

 

(...τίποτα δεν εξασφαλίζει ότι ακόμα κι ένας δίσκος που όχι μόνο "φαίνεται", αλλά και ΕΙΝΑΙ "οκ", δε θα ζαβλακωθεί απ' τη μια στιγμή στην άλλη, με μια μάλιστα ΠΟΙΚΙΛΙΑ τρόπων. Για την δε ακρίβεια, στις "καλές" περιπτώσεις ήταν η δική σου, όπου δεν υπήρχε άμεση κατάρρευση)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Τελοσπάντων,εγώ τώρα δεν έχω τίποτα πάνω στον σκληρό,εγκατάσταση δεν μπορώ να κάνω του έχω βάλει ένα live cd ubuntu για να μπάινω στο net αλλά τον σκληρό δεν τον αναγνωρίζει...Τι να κάνω?Έχω ένα 40gb ide απο το παλιό μου pc , να κάνω πάνω εκεί εγκατάσταση και να σώσω μόνο τον άλλο για να βάζω αρχεία?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Κάπως έτσι.

 

Πάντως, αν πεις να συνεχίσεις να γράφεις αρχεία στον 250άρη, υπ' όψιν ότι αφ' ενός θα πρέπει να κάνεις την πουστιά που περιέγραψα, ώστε να καταφέρεις να του φτιάξεις σύστημα αρχείων και partition(s) - αφ' ετέρου να ξέρεις ότι καλά θα κάνεις τα αρχεία τα οποία θα γράφεις πλέον σε αυτόν (δοθέντος ότι η πουστιά ΘΑ πιάσει), να μην είναι κι αναντικατάστατα.

 

Στην καλύτερη περίπτωση θα πρέπει να τον θεωρείς ως έναν 40χρονο παγκίτη με αρθριτικά που μπήκε να βοηθήσει γιατί έμεινες από παίχτες.

 

 

 

 

*..κι επειδή ΤΩΡΑ πρόσεξα που ρώταγες "αν κάποιο πρόγραμμα κάνει" αυτό που περιέγραψα, θα πω ότι δεν ξέρω/δεν ε΄χω πετύχει κανένα/και δε νομίζω να υπάρχει κι όλας (αν και σε κάποια φάση είχα δει κάποιον να γράφει ότι κάτι παρόμοιο κάνει το HDD Regenerator, χωρίς να το έχω ψάξει, και χωρίς να θυμάμαι -διότι το ξέρω το πρόγραμμα- να έχει τέτοια δυνατότητα) κι ότι απλά περιέγραψα μια δική μου πρακτική που ανέπτυξα με τον καιρό, στην προσπάθεια να σώζω οτιδήποτε μπορώ από την αποθηκευτική ιδιότητα προβληματικών δίσκων...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...