Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα παιδιά! Σημερα μολις εμαθα τυχαια κατι σοκαριστικο και δεν ξερω αν συμβαινει σε ολους ή φταίει ο δικος μου παροχος ιντερνετ ή φταιει το λαπτοπ ή το software μου εχει καποιο κενο ασφαλειας και θελω τα φωτα σας!

Ας τα παρουμε απο την αρχη. Μπηκα στην σελιδα whatsmyip.org για να δω την IP μου και πηγα στο more info about you για να δω τι αλλο θα μου βγαλει. Ενημερωτηκα οτι την σελιδα την εχω επισκευτει και στο παρελθον και θυμαμαι οτι σου βγαζει στο gooogle maps την τοποθεσια σου κατα προσεγγιση συμφωνα με την ΙΠ σου. Αλλα οταν λεω κατα προσεγγιση εννοω την πολη στην οποια εισαι και οχι πιο συγκεκριμενα. Για παραδειγμα εμενα μου εβγαζε στο κεντρο της Θεσσαλονικης (ενω δεν μενω κεντρο) με ακτινα να πιανει ολη την πολη. Λογικο μεχρι εδω.

Σημερα που ξανα μπηκα μου ζητησε αδεια (χρησιμοποιω firefox) για να εντοπισει την τοποθεσια μου, κατι που στο παρελθον δεν εκανε. Πατησα αποδοχη και περιμενα να δω κατα προσεγγιση ολη την Θεσσαλονικη οπως και παλια, αλλα προς εκπληξη μου εμφανιστηκε η ακριβης τοποθεσια μου δηλαδη η γειτονια μου!

Μπηκα και σε μια αλλη παρομοια σελιδα Link για δω αν και εκει γινεται το ιδιο και οντως με εντοπισε και μαλιστα αυτη η δευτερη σελιδα με βρηκε με ακριβια gps!! Ακριβως πανω στο σπιτι μου (αντε με αποκληση 10 μετρα).

Αφου επαθα σοκ μην μπορώντας να καταλαβω πως ειναι δυνατον κατι τετοιο εψαξα στο δευτερο σαιτ που εδωσα πληροφοριες και ειδα οτι ονομαζεται W3C Browser Geolocation info.

Απο τα λιγα που καταλαβα λεει οτι ο εντοπισμος γινεται με χρηση:

1) wifi (!!??) :blink: (θα μου πειτε τωρα πως ειναι δυνατον να σε βρουν απο το wi-fi ουτε εγω δεν καταλαβα).

2) gps (γινεται να εχει το λαπτοπ gps και να μην το ξερω? τοσο ηλιθιος ειμαι? :wacko: :confused:

και 3ον βαση Cell Tower Triangulation!

Αλλα αυτα αφορουν την κινητη τηλεφωνια. Τι σχεση εχουν με το λαπτοπ τον browser και την συνδεση στο ιντερνετ?

Α και φυσικα γινεται εντοπισμος τοποθεσιας λεει και με βαση την ΙΠ κατι το οποιο γνωριζω αλλα οπως σας ειπα και στην αρχη σου δειχνει μονο την πολη που μενεις και οχι το σπιτι σου λες και ειναι gps!

Για διαφωτιστε μου σας παρακαλω γιατι εχω ξεχασει και αυτα που ξερω. Πως ακριβως βρηκαν την τοποθεσια μου? με ποιον τροπο? Μονο με την ΙΠ? Μηπως ο provider μου εχει κενα ασφαλειας (ΟΤΕ εχω φοιτητικη συνδεση)? Και πως μπορω να το αποτρεψω αυτο? Επισης αν θελετε δοκιμαστε το και εσεις να μου πειτε αν συνεβει και σε σας ή ειναι δικο μου προβλημα.

Σας ευχαριστω για τον χρονο σας :)

Επεξ/σία από Panagiotis32
Δημοσ.

Wild guess.

Firefox gathers information about nearby wireless access points and your computer’s IP address. Then Firefox sends this information to the default geolocation service provider, Google Location Services, to get an estimate of your location.

link

Ίσως είσαι κοντά σε κάποιο δημόσιο/γνωστό hot-spot και σ εντόπισε έτσι. Δοκίμασε έχοντας κλειστό το wifi (συνδέσου μέσω ethernet) ή με κάποιον σταθερό που δεν έχει wifi. Δεν ξέρω όμως αν επειδή «είδε» πού βρίσκεται αυτή η IP, θυμάται ακόμα κι έτσι τη θέση σου.

Δημοσ.

Οι IPS που κατά καιρούς εχεις, προηγούμενα μπορεί να την είχε κάποιος γείτονας σου, ο οποίος να την είχε γνωστοποιήσει στο whatsmyip.

Δημοσ.

Μάλιστα. Τώρα το δοκίμασα κι εγώ με chrome και όντως με εντόπισε με μια απόκλιση 10 - 15 μέτρων από το σπίτι μου.

Αυτό όταν συνδέθηκα με το WiFi.

Μπήκα και από τον σταθερό με ethernet και δείχνει άλλο σημείο. Μάλλον των ISP's.

Οπότε επιβεβαιώνεται ο antonl.

Δημοσ.

Βασικά είναι μια τεχνολογία που ενσωματώνεται στους περιηγητές μέσω της html5 . Υπάρχει επιλογή στις προτιμήσεις να βγάλεις τον εντοπισμό τοποθεσίας

Δημοσ.

Οντως ετσι οπως τα ειπε ο Antonl ειναι. Μονο που δεν ειναι απαραιτητο να υπαρχει δημοσιο hot-spot (και απ'οσο ξερω δεν νομιζω να υπαρχει κανενα στη γειτονια μου). Παιρνει πληροφοριες απο τα γειτονικα wi-fi και με καποιο τροπο που δεν καταλαβα υπολογιζει την πραγματικη σου τοποθεσια με μεγαλη ακριβια!

Οποιος θελει να απενεργοποιησει την λειτουργια αυτη στο firefox:

γραφει στη διευθυνση about:config

κανει αναζητηση το geo.enabled και το απενεργοποιει.

Τα λεει και στη σελιδα του μοζιλα που εδωσε ο Antonl. Ευχαριστω Antonl! :)

Παντως και να μην το απενεργοποιησετε, οταν μια σελιδα εχει αυτη τη λειτουργια σου ζηταει αδεια. Αν δεν αποδεχτεις δεν σε εντοπιζει.

Δημοσ.

Απ το PC δεν έχω δοκιμάσει αλλά από το κινητό μέσω της εφαρμογής Google Maps μου βρίσκει την ακριβή θέση (εννοείται με κλειστό το GPS).

• 3 μήνες μετά...
Δημοσ.

Οντως ετσι οπως τα ειπε ο Antonl ειναι. Μονο που δεν ειναι απαραιτητο να υπαρχει δημοσιο hot-spot (και απ'οσο ξερω δεν νομιζω να υπαρχει κανενα στη γειτονια μου). Παιρνει πληροφοριες απο τα γειτονικα wi-fi και με καποιο τροπο που δεν καταλαβα υπολογιζει την πραγματικη σου τοποθεσια με μεγαλη ακριβια!

Οποιος θελει να απενεργοποιησει την λειτουργια αυτη στο firefox:

γραφει στη διευθυνση about:config

κανει αναζητηση το geo.enabled και το απενεργοποιει.

Τα λεει και στη σελιδα του μοζιλα που εδωσε ο Antonl. Ευχαριστω Antonl! smile.gif

Παντως και να μην το απενεργοποιησετε, οταν μια σελιδα εχει αυτη τη λειτουργια σου ζηταει αδεια. Αν δεν αποδεχτεις δεν σε εντοπιζει.

Στο chrome? Που το χρησιμοποιώ πιο πολύ. :fear:

Δημοσ.

Ο Μεγάλος Αδελφός μας παρακολουθεί και ξέρει και που είμαστε ανα πάσα στιγμή!

Δεν ξέρω αν το είχε προβλέψει ο Orwell αυτό. Καλά πάμε. :fear:

Δημοσ.

Ο Orwell τα είχε προβλέψει όλα. :)

Παιδιά όπως και να έχει δεν είναι κάτι το ανησυχητικό. Σου ζητάει πάντα άδεια. Τώρα αν στο μέλλον αλλάξει είναι άλλη υπόθεση.

Δημοσ.

Αν εχεις smartphone android με ενεργοποιημένο το gps και ταυτόχρονα εισαι συνδεμένος στο wifi του σπιτιού σου, τοτε η google σίγουρα γνωρίζει την ακριβή τοποθεσία της ip σου, απο εκει και πέρα τι μπορεί να κάνει με αυτο δεν το ξερω.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...