Προς το περιεχόμενο

Πρόταση για αγορά ηχείων σε Pioneer VSX 924


nzeppos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Μετά τη μετακόμιση σε μεγαλύτερο σπίτι, έφτασε η ώρα να αντικαταστήσω τη soundbar LG NB4530A που αγόρασα πέρσι (αφού πλέον χωράνε και ηχεία-δορυφόροι). Όντας ψιλοάσχετος με το άθλημα του home theater, άρχισα να διαβάζω τις διάφορες συζητήσεις σε σχετικά φόρουμ ώστε να πάρω μια γενική ιδέα. Μέχρι στιγμής έχω καταλήξει στα παρακάτω:

- Έτοιμες προτάσεις HTIB καλό είναι να αποφεύγονται. Άλλωστε ό,τι έχω δει μέχρι τώρα δεν με εντυπωσίασε ιδιαίτερα, ειδικά στα μοντέλα της εγχώριας αγοράς. Επιπλέον ενδιαφέρομαι αποκλειστικά για αναπαραγωγή ταινιών μέσω DLNA (και γενικά για streaming οποιουδήποτε είδους, πχ. μουσική, χωρίς όμως να τη θεωρώ ως προτεραιότητα), οπότε απορρίπτω την αγορά Blu-ray player. Και άρα οποιασδήποτε έτοιμης λύσης.

- Ούτως ειπείν είναι προτιμότερο να στήσω από την αρχή ένα ολοκληρωμένο σύστημα ήχου, αγοράζοντας ξεχωριστά το κάθε περιφερειακό. Αυτή τη στιγμή έχω κολλήσει κυρίως στο δίλημμα επιλογής των ηχείων και χρειάζομαι την πολύτιμη συμβουλή σας.

- Παρένθεση. Κάτι που δεν έχω κατανοήσει απόλυτα είναι ο τρόπος αναπαραγωγής του πολυκάναλου ήχου μέσα DLNA. Η λογική μου είναι ότι οι ταινίες είναι αποθηκευμένες στο PC, σερβίρονται προς πάσα ενδιαφερόμενο μέσω DLNA server (πχ. Plex, UMS κλπ), επιλέγονται μέσω της smart TV (η οποία έχει προφανώς ενσωματωμένο DLNA client) και η απορία μου επικεντρώνεται μόνο στο θέμα αναπαραγωγής του ήχου. Αν συνδέσω την τηλεόραση απευθείας μέσω οπτικής εξόδου (ή HDMI ARC) με τον A/V receiver (όπως άλλωστε κάνω ήδη με τη soundbar), θα έχω ήχο 5.1; Ή μήπως θα ήταν προτιμότερο να χρησιμοποιήσω τον receiver ως DLNA client και να στείλω το HDMI Out του σαν είσοδο στην τηλεόραση; Πρόσθετες λύσεις όπως ξεχωριστά media players, HTPCs κλπ απορρίπτονται προς το παρόν.

Επανέρχομαι. Στο θέμα του receiver νομίζω πως κατέληξα στον Pioneer VSX 924. Δεν ξέρω αν υπάρχουν και καλύτερες προτάσεις σε αυτό το εύρος τιμών, αλλά δεν θέλω να το ψάξω και περισσότερο (από κάπου πρέπει να ξεκινήσω). Αν έχω καταλάβει καλά, το μόνο που χρειάζομαι πλέον είναι ένα κοπάδι ηχεία (φαντάζομαι διπολικά), που θα αποτελούνται από 4 surround δορυφόρους, ένα κεντρικό monitor και ένα subwoofer. Η συνολική ισχύς δεν με ενδιαφέρει ιδιαίτερα, αφού λόγω μέτριας μόνωσης δεν έχω τη δυνατότητα να ανεβάζω την ένταση πέραν του συνηθισμένου. Θα ήθελα όμως να πάρω κάτι σχετικά αξιοπρεπές που θα μου "μείνει". Για παράδειγμα θα προτιμούσα ένα 10άρι από ένα 8άρι subwoofer.

Επίσης να σημειώσω πως ενδιαφέρομαι αποκλειστικά για tallboy surround speakers (λόγω διαρρύθμισης του χώρου), ενώ θα επιθυμούσα τα πίσω ηχεία να είναι και ασύρματα (χωρίς να είναι και απολύτως απαραίτητο, θα προτιμήσω όμως ένα τέτοιο σετ που να κοστίζει πχ. 100 ευρώ περισσότερο από τα αντίστοιχα ενσύρματα). Η δε τιμή όλων των ηχείων δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 700-800 ευρώ.

Μέχρι στιγμής έχω κοιτάξει κάποια έτοιμα set, όπως τα BPT5-10BLA της Crystal Audio ή τα Roister HT-3300. Αλλά δεν θα με πείραζε να αγοράσω και ξεχωριστά κομμάτια, πχ. είδα πως subwoofer σαν τα Koda GW-212 και Crystal Audio THX-10SUBT θεωρούνται αρκετά τίμια για τα λεφτά τους. Μετά από κάποιο σημείο όμως άρχισα να πελαγώνω, οπότε αν έχετε να προτείνετε κάτι που να πληροί τις απαιτήσεις μου θα ήμουν πραγματικά ευγνώμων.

 

ps: το ίδιο θέμα συζήτησης έχει δημοσιευθεί και στο avclub.gr, μπας και μαζέψω περισσότερες απόψεις

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Τελικά έγινε η παραγγελία και την παραθέτω εδώ για μελλοντική αναφορά:

- Pioneer VSX 924 receiver
- JBL Loft 5.1 pack (2x Loft 50 κολώνες για μπροστά, 2x Loft 30 surround για πίσω, 1x Loft 20 center και 1x Loft SP150 subwoofer 10")
- 25m καλώδιο Procab LS25 (2x 2.5mm)
- 1.5m Fisual coaxial για το subwoofer
- 24x μπανάνες 24Κ, κάτι σχετικά αξιοπρεπείς που πουλάει το Amazon

Κάποια στιγμή θα χρειαστώ βάσεις για τα surround, ενώ μελλοντικά ίσως πάρω tallboy speakers για τα πίσω και βάλω τα Loft 30 αλλού (στα πλάγια ή στο PC). Προφανώς εγκατέλειψα την ιδέα των ασύρματων περιφερειακών ηχείων.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 3 μήνες μετά...

Μετά από διάφορες αλλαγές για διάφορους λόγους (περισσότερα εδώ), η τελική σύνθεση ήταν αυτή:

 

- Receiver: Pioneer VSX 924

- Front/Rear speakers: 4x Whaferdale Vardus VR-400
- Center speaker: Whaferdale Diamond 220c
- Subwoofer: Yamaha NS-SW300

- Subwoofer cable: 1.5m Fisual coaxial

- Speaker cables: 25m QED QEC‐79

- Banana plugs: 24x 24k Gold Connectors, Open Screw Type
 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μέχρι στιγμής εξαιρετικές, δεν έχω κάποιο παράπονο. Aλλά για να είμαι ειλικρινής δεν έχω κάποιο σοβαρό μέτρο σύγκρισης, αφού πρώτη φορά στήνω τέτοιο σετ. Ίσως λίγο περισσότερο ογκώδη από ότι θα ήθελα για home cinema. Επίσης τα έχω χρησιμοποιήσει ελάχιστα για απλή μουσική (νομίζω αν έχουν κάποια μειονεκτήματα, θα φανούν περισσότερο εκεί). Σε κάθε περίπτωση μου φαίνεται ότι αποτελούν τίμια πρόταση για τα λεφτά τους (~180 ευρώ έκαστο).

 

Το μεγαλύτερο θέμα από όλο το build το έχω κατά πρώτο με το κεντρικό ηχείο, το οποίο είναι μεν εξαιρετικό αλλά οι διαστάσεις του δεν μου έχουν επιτρέψει να βρω ακόμα έπιπλο για την TV όπως το θέλω (βλ. περίπου 1,20 μέτρα πλάτος, μισό μέτρο βάθος, μισό μέτρο ύψος και να χωράει τόσο το ηχείο όσο και το receiver συν Xbox One, κλπ). Στο τέλος θα κοιτάξω να βρω κανα ξυλουργό να του πω να μου το φτιάξει στα μέτρα μου.

 

Επίσης δεν έχω βρει ακόμα τις ιδανικές ρυθμίσεις για το αυτόματο standby του subwoofer το οποίο σβήνει από μόνο του αρκετά εύκολα, αν και το έχω στην υψηλή ευαισθησία και έχω σετάρει το SW channel του receiver στα +7dB.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

με συγχωρεις φιλε μονο καποιες παρατηρησεις αν μου επιτρεπεις!

1. οι ενισχυτες και τα ηχεια συστηματων 5.1 κατα κανονα ΔΕΝ κανουν για μουσικη! αν  και τα δικα σου ειναι αρκετα καλα!

2.το μπροστινο κενρικο ηχειο πρεπει να βρισκεται λιγο μπροστα και σε γωνια που σου στελνει τον ηχο περιπου 

εκει που καθεσαι να παρακολουθησεις ταινιες και οχι μεσα στο επιπλο που εχεις το ηχοσυστημα!

Υπαρχει πολυ μεγαλη πιθανοτητα για παραμορφωσεις! αν ψαχτεις υπαρχουν αρκετοι οδηγοι πως θα το στησεις το

συστημα σου καλυτερα! αλλα βεβαια ολα εξαρτωνται απο τον χωρο και το αυτι σου!

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ευχαριστώ πολύ για τις παρατηρήσεις, σου επιτρέπω να μου κάνεις όσες... περισσότερες μπορείς καθώς, όπως έχω ήδη πει, είμαι αρκετά άσχετος πάνω στο θέμα (παρά το πολυήμερο διάβασμα που έριξα όταν αποφάσισα να στήσω το setup). Ευελπιστώ λοιπόν στην πορεία να μάθω πέντε πράγματα.

 

Για το 1, νομίζω πως τα Vardus δεν απευθύνονται αποκλειστικά σε ακρόαση 5.1. Στην πλειοψηφία των reviews που κοίταξα, οι δοκιμές γίνονται πάνω σε συστήματα μουσικής και όχι home cinema. Μάλιστα όπως με συμβούλεψαν στα σχετικά φόρουμ avsite κλπ, τέτοια ηχεία αποτελούν μάλλον υπερβολή για surround (πλάγια αλλά κυρίως για πίσω). Και νομίζω πως θα συμφωνήσω, θα είχα κάνει τη δουλειά μου και με μικρότερα/φθηνότερα. Παρ' όλ' αυτά δεν μετάνιωσα για την αγορά τους αφού προτίμησα να δώσω τα ίδια λεφτά για μεγάλα ηχεία και όχι για μικρότερα συν τις βάσεις τους. Επιπλέον ήθελα να έχουν περιθώρια στην απόδοσή τους, αφού αραιά και που θα μπορώ να τα χρησιμοποιήσω και για απλή μουσική.

 

Σχετικά με τον ενισχυτή, προφανώς έχεις δίκιο. Στα ίδια λεφτά (περίπου 400-450) ένας ενισχυτής εξειδικευμένος για μουσική θα είχε καλύτερα αποτελέσματα από έναν αντίστοιχο για home cinema, αφού μεγάλο μέρος της λειτουργικότητας του τελευταίου καταναλώνεται σε features άσχετα με τον ήχο. Με έχει βολέψει όμως να τον χρησιμοποιώ πχ. για Internet radio με χειρισμό μέσω smartphone. Επίσης εξ' αρχής είχα σκοπό να τον λειτουργώ κατά 90% για home cinema και μάλλον αυτό θα συνεχίσω να κάνω.

 

Για το 2, έχω κάνει ακριβώς αυτό που λες. Εφόσον δεν έχω ακόμα το έπιπλο που θέλω, έχω στηρίξει προσωρινά το κεντρικό ηχείο σε... προέκταση του ήδη υπάρχοντος επίπλου (βλ. σκαμνί της κακιάς ώρας μπροστά από την TV) και με γωνία που στοχεύει τον ακροατή. Η οποία γωνία φυσικά είναι διαφορετική από αυτή της τηλεόρασης καθώς ο παράγοντας Γυναίκα μου απαγορεύει να τοποθετήσω το σύστημα όπως ακριβώς θέλω. Ελπίζω κάποια στιγμή να καταφέρω να τα φέρω όπως πρέπει. Στην παρούσα φάση τα πάντα είναι τόσο ασύμμετρα, που παρά τις ρυθμίσεις μέσω του Advanced MCACC του ενισχυτή πάλι έχω αναγκαστεί να κάνω custom αλλαγές.

 

ps: για το αυτί μου, μετά από τόσα χρόνια κιθάρας, πιάνου αλλά και επαγγελματικής ενασχόλησης με την τηλεόραση και τις τεχνολογίες της, έχω πλέον πειστεί ότι δεν υπάρχει ελπίδα. Χάλια ήταν, χάλια θα παραμείνει... :P

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...