Katalyst Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου 2016 Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου 2016 Πριν λίγες μέρες άλλος ένας άνθρωπος προστέθηκε στο μακρύ κατάλογο των ανέργων. Η Σοφία Πάτα, εργαζόμενη στο κατάστημα του Πλαισίου στη Λάρισα, μητέρα σε μονογονεϊκή οικογένεια με ένα τρίχρονο παιδί, ενημερώθηκε από τη διοίκηση του Πλαισίου ότι απολύεται. Η δικαιολογία; «Δεν χαμογελούσε πολύ»… Η απόλυση αυτή φαίνεται, εκ πρώτης όψεως, «περίεργη» καθώς η Σοφία δούλευε οχτώ χρόνια στην εταιρεία και μάλιστα ήταν «εξαιρετική» υπάλληλος με βάση τα κριτήρια της ίδιας της εταιρείας! Είχε διακριθεί δύο φορές μέσα στο 2015, μπαίνοντας στη Dream Team των υπαλλήλων (τους υπαλλήλους δηλαδή με εξαιρετική απόδοση). Όμως αν γνωρίζει κανείς το εργασιακό κάτεργο που λέγεται Πλαίσιο, δεν θα του προκαλέσει καμία εντύπωση. Στο Πλαίσιο (όπως έχουν καταγγείλει πολλές φορές εργαζόμενοι σ’ αυτό) επικρατούν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα: ατομικές συμβάσεις εργασίας, ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι, ελαστικές σχέσεις εργασίας με 4ωρους εργαζόμενους, με απλήρωτες υπερωρίες, 10ωρα που δεν φαίνονται πουθενά, πρωτοστάτης στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και πολλά άλλα. Όπως καταγγέλλει το Σωματείο των εργαζομένων στο Πλαίσιο, του οποίου η Σοφία είναι μέλος, η απόλυση αυτή πραγματοποιήθηκε «για να εξυπηρετήσει την πολιτική ευέλικτου δυναμικού που έχει υιοθετήσει η εταιρεία τα τελευταία χρόνια, αντικαθιστώντας έμπειρο προσωπικό με νέους υπαλλήλους» . Και συνεχίζει η ανακοίνωση: «άλλωστε το Πλαίσιο είναι από τις ελάχιστες εταιρίες στην Ελλάδα που ζητά υπαλλήλους σταθερά , κάθε μηνά, τα τελευταία 10 χρόνια». Με αυτές τις τακτικές, η εταιρεία έχει καταφέρει να παρουσιάζει σημαντικά κέρδη, εν μέσω κρίσης. Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη της το 2012 έφτασαν τα 10,2 εκατ. ευρώ, το 2013 τα 14,3 εκατ. ευρώ και το 2014 τα 16,1 εκατ. ευρώ. Μια απολύτως «υγιής» και κερδοφόρα επιχείρηση λοιπόν, μεταχειρίζεται τους εργαζόμενους της σαν «αναλώσιμα» υλικά. Στα χρόνια που ζούμε οι νόμοι είναι κομμένοι και ραμμένοι στα μέτρα των αφεντικών. Η «μαύρη» εργασία είναι κανόνας, όπως άλλωστε και οι ελαστικές μορφές απασχόλησης (μερική, εκ περιτροπής κα). Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, ασφαλώς δεν μπορούμε να μένουμε απαθείς. Οι εργαζόμενοι στο χώρο των εταιρειών των νέων τεχνολογιών σε αρκετούς χώρους (Πλαίσιο, Vodafone, CYTA, Nokia, κ.α.) επιχειρούν να οργανωθούν και να απαντήσουν συλλογικά στις επιθέσεις που δέχονται. Οι υπόλοιποι πρέπει να κάνουμε το ίδιο. Και την ίδια στιγμή πρέπει όλοι να στεκόμαστε αλληλέγγυοι ο ένας στον άλλο, αφού η επίθεση ενάντια σε κάθε έναν από εμάς να είναι επίθεση σε όλους. Αυτό τρομάζει τα αφεντικά – ας είμαστε σίγουροι γι’ αυτό. Γι’ αυτό την επόμενη φορά που θα χρειαστείς κινητό, tablet, laptop, υπολογιστή… think, think, think, think… - See more at: http://www.xekinima.org/arthra/view/article/agorazeis-ap-to-plaisio-think-think-think-think/#sthash.LCq1QfSA.dpuf
johnkal Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου 2016 Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου 2016 Προσωπικά έχω σταματήσει να αγοράζω από το Πλαίσιο εδώ και πολλά χρόνια για τους παραπάνω λόγους. Το ίδιο κάνω και με άλλες αλυσίδες που έχω ακούσει αντίστοιχα πράγματα! Θεωρώ πως είναι μεγάλη ξεφτίλα ειδικά σε υγιείς επιχειρήσεις να εκμεταλλευονται του εργαζομενους. Κάτι τέτοιοι το μόνο που θα καταφέρουν είναι να. πάρουν όλα τα λεφτά στον τάφο τους. 1
iordanis77 Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου 2016 Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου 2016 Τι αποζημιωση πηρε? Θεωρώ πως είναι μεγάλη ξεφτίλα ειδικά σε υγιείς επιχειρήσεις να εκμεταλλευονται του εργαζομενους. Κάτι τέτοιοι το μόνο που θα καταφέρουν είναι να. πάρουν όλα τα λεφτά στον τάφο τους. Δυστυχως ετσι ειναι παντου στον ιδιωτικο τιμεα. Οι εργοδοτες προσπαθουν παντα να ελαχιστοποιουν τα εξοδα τους και να αυξανουν τα κερδη τους. Το τελευταιο που τους ενδιαφερει ειναι η καλοπεραση των υπαλληλων.
Ivory Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου 2016 Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου 2016 ... Όπως καταγγέλλει το Σωματείο των εργαζομένων στο Πλαίσιο, του οποίου η Σοφία είναι μέλος, η απόλυση αυτή πραγματοποιήθηκε ... Εγώ πάντως κατάλαβα γιατί απολύθηκε. 1
saxos55 Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου 2016 Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου 2016 http://www.insomnia.gr/topic/479564-πρόσληψη-στο-πλαίσιο/?p=54633853
johnkal Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου 2016 Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου 2016 Τι αποζημιωση πηρε? Δυστυχως ετσι ειναι παντου στον ιδιωτικο τιμεα. Οι εργοδοτες προσπαθουν παντα να ελαχιστοποιουν τα εξοδα τους και να αυξανουν τα κερδη τους. Το τελευταιο που τους ενδιαφερει ειναι η καλοπεραση των υπαλληλων. Διαφωνώ!! Δεν είναι όλοι οι εργοδότες τόσο γύφτοι. Επίσης δεν είναι θεμα καλοπέρασης του εργαζομενου αλλά τίμιας συνεργασίας.
iordanis77 Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου 2016 Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου 2016 Επίσης δεν είναι θεμα καλοπέρασης του εργαζομενου αλλά τίμιας συνεργασίας. "Καλοπεραση" λεμε οπως την εννοουν οι εργοδοτες... Οπωσδηποτε δε προκειται για συνεργασια επι ισοις οροις.
BigBOSS Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου 2016 Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου 2016 Τι αποζημιωση πηρε? Δυστυχως ετσι ειναι παντου στον ιδιωτικο τιμεα. Οι εργοδοτες προσπαθουν παντα να ελαχιστοποιουν τα εξοδα τους και να αυξανουν τα κερδη τους. Το τελευταιο που τους ενδιαφερει ειναι η καλοπεραση των υπαλληλων. ενώ σε άλλες χώρες (ΗΒ, Γερμανια) ισχύει το ανάποδο, οι μισθοι στον ιδιωτικο τομέα ειναι μεγαλύτεροι απ'οτι στο δημοσιο επισης μολις τελειώσει το 8ωρο, άντε γεια δεν κάθεται κανείς, άμα καθήσεις οι υπολοιποι σε στραβοκοιτάζουν. ενω αμα χρειαστει καμια φορά να καθήσεις λιγο παραπάνω εννοειται πως σε πλήρώνουν. Στην Ελλάδα απο την άλλη δημοσιο FTW 1
ParhsG Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου 2016 Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου 2016 Στο στρατό μου έλεγε ο συνταγματάρχης πως το πλαίσιο είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης για πληροφορικάριους, λολ και ότι δεν υπάρχει άλλος τόσο καλός. Θέλω να πω πως πολύς κόσμος δε γνωρίζει τι γίνεται στο πλαίσιο πραγματικά οσο αφορά τα εργασιακά.
xpera_x Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου 2016 Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου 2016 Στο Πλαίσιο (όπως έχουν καταγγείλει πολλές φορές εργαζόμενοι σ’ αυτό) επικρατούν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα: ατομικές συμβάσεις εργασίας, ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι, ελαστικές σχέσεις εργασίας με 4ωρους εργαζόμενους, με απλήρωτες υπερωρίες, 10ωρα που δεν φαίνονται πουθενά, πρωτοστάτης στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και πολλά άλλα. Και το κράτος προσφέρει αυτού του είδους τις εργασιακές σχέσεις και ακόμα τρισχειρότερες μόνο που δεν είδα κάποιον ένα έστω από τους 'ταξικούς συνδικαλιστές' να διαμαρτύρεται, κάθε άλλο.
TheAccountant Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου 2016 Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου 2016 To ΠΛΑΙΣΙΟ δεν το γουστάρω για διάφορους λόγους, αλλα η ανακοινωση ειναι στο επίπεδο λασπολογιας. Με το συμπάθειο κιολας... 1) ενας εργοδότης οπως εχει δικαίωμα να προσλαμβάνει, έχει και δικαίωμα να απολύει κατα πως κρίνει. Μαγκιά του και δικαίωμα του, δεν την έχουμε συνεταιρικα την επιχείρηση και αυτό σε πολλους διαφεύγει. 2) δεν υπάρχει δικαιολογία απόλυσης: δεν χαμογελούσε Αμα θέλουν να προβούν σε σοβαρή καταγγελία ας προσκομίσουν κάνα επίσημο εγγραφο και ας κάνουν επι αυτού οτι κριτική θέλουνε. 3) αναφέρει η ανακοινωση «άλλωστε το Πλαίσιο είναι από τις ελάχιστες εταιρίες στην Ελλάδα που ζητά υπαλλήλους σταθερά , κάθε μηνά, τα τελευταία 10 χρόνια». Ναι ΟΚ, αλλα οι θέσεις των πωλητών, δεν ειναι θέσεις καριερας και στελεχώνονται απο νέα ατομα/φοιτητες/κλπ που αναζητουν περιστασιακη εργασια. Δεν ισχυει μονο στο Πλαισιο, αλλα σε οποιαδήποτε επιχείρηση έχει να κάνει με πωλήσεις. Ειναι αρκετα ψυχοφθορα δουλεια και δεν ειναι για ολους. Δεν ξέρω τι σκοπο εξυπηρετούν τέτοιες ανακοινώσεις, σιγουρα ομως δεν προασπίζονται εργασιακά δικαιώματα... οχι με τον τρόπο που διατυπωνονται και στοιχειοθετούνται. 4
Constant1ne Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου 2016 Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου 2016 Τι αποζημιωση πηρε? Δυστυχως ετσι ειναι παντου στον ιδιωτικο τιμεα. Οι εργοδοτες προσπαθουν παντα να ελαχιστοποιουν τα εξοδα τους και να αυξανουν τα κερδη τους. Το τελευταιο που τους ενδιαφερει ειναι η καλοπεραση των υπαλληλων. Όχι, δεν είναι έτσι παντού. Αυτό συμβαίνει κυρίως σε επαγγέλματα πωλητών σε συγκεκριμένες εταιρίες. Υπάρχουν εταιρίες που η μεγιστοποίηση του κέρδους είναι άμεσα συνδεδεμένη με την καλοπέραση των υπαλλήλων που είναι για διάφορους λόγους πολύτιμοι για την εταιρία. 2
iordanis77 Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου 2016 Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου 2016 Όχι, δεν είναι έτσι παντού. Αυτό συμβαίνει κυρίως σε επαγγέλματα πωλητών. Υπάρχουν εταιρίες που η μεγιστοποίηση του κέρδους είναι άμεσα συνδεδεμένη με την καλοπέραση των υπαλλήλων που είναι για διάφορους λόγους πολύτιμοι για την εταιρία. Μιλας προφανως για τους προϊσταμενους και τα γκολντεν μποϋς, οχι για τους απλους υπαλληλακους με το μισθουλακο, αυτοι ειναι αναλωσιμοι και του κλωτσου και του μπατσου... 3
Constant1ne Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου 2016 Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου 2016 Μιλας προφανως για τους προϊσταμενους και τα γκολντεν μποϋς, οχι για τους απλους υπαλληλακους με το μισθουλακο, αυτοι ειναι αναλωσιμοι και του κλωτσου και του μπατσου... Δεν έχω προϊσταμένους στον κύκλο μου, με υπαλλήλους κάνω παρέα και έχω μερικές καλές εμπειρίες κυρίως με δαιμονοποιημένες πολυεθνικές που έτυχε να έχουν μια καλή νοοτροπία σε αυτά τα θέματα. Δε θέλω να υπερασπιστώ όλες τις εταιρίες, αλλά το να έχεις ευχαριστημένους υπαλληλούς είναι μια πραγματική στρατηγική σε πολλές περιπτώσεις. 1
curiositykilledme Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου 2016 Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου 2016 στο πλαισιο δεν εχω δωσει 2 ευρω στην ζωη μου ουτε στο multirama πως λεγοταν παλιοτερα, νομιζω τα trash προιοντα και οι πανακριβες τιμες ειναι enough πριν μιλησουμε για τους εργαζομενους. Ολα αυτα με κανανε να μαθω τις internet αγορες απο πολυ μικρη ηλικια. Μια φορα πηγε και ο αδερφος μου για συνεντευξη στην Μαγουλα και απλα δεν μπορουσε να κανει την γνωμη μου χειροτερη γιατι ηταν ηδη. Μην αγοραζετε απτο Πλαισιο, μαγαζια απειρα στο internet και μη μην τρελαθουμε τωρα, και μονο που εχω δει τοσα θεματα στο Insomnia για το Πλαισιο και ακομα δεν εχετε καταλαβει τι παιζει νταξει. Καλα για οσους αγοραζουν και αγοραζουν και turbox δεν θα πω κατι.
Προτεινόμενες αναρτήσεις