Προς το περιεχόμενο

LG 29UM68-P - Εμπειρίες 21:9 Ultrawide


Heatspreader

Προτεινόμενες αναρτήσεις

post-115429-0-55716000-1491813924_thumb.jpg

 

Η LG 29UM68-P ήταν από τις πιο αψυχολόγητες και γρήγορες αγορές μου. Το να πάω σε Ultrawide Monitor ωστόσο ήταν κάτι που με απασχολούσε τα τελευταία 3 χρόνια.

Πριν περίπου 3 χρόνια όταν αναγκάστηκα να αγοράσω οθόνη αφού η Samsung 245B χάλασε, είχα σκεφτεί την αγορά μιας Ultrawide. Με έκαναν να πάω στην Dell P2414H λόγω υψηλού κόστους των πρώτων και συμβατότητας με παιχνίδια.

 

Θέλοντας λοιπόν μια μεγαλύτερη οθόνη με όσο το δυνατόν χαμηλότερο κόστος, έτυχε να πέσω στην προσφορά του eshop με την LG 29UM68-P στα 241€. Πήρα την απόφαση λοιπόν, έκανα την παραγγελία και πήγα στα κεντρικά να την πάρω.

Οι λόγοι που δεν φοβήθηκα αυτή τη φορά την αναλογία 21:9 είναι πως έχει ωριμάσει αρκετά και πως τα καλύτερα Gaming Monitors (3440 x 1440) έχουν αυτή την αναλογία κάτι που οι Developers δεν το αγνοούν.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα κλασικό 23άρι Monitor στο ύψος το οποίο είναι μεγαλύτερο στο πλάτος.

Αυτό πιστεύω πως είναι το μέλλον στις μεγάλες οθόνες, αφού μεγαλώνοντας τη διαγώνιο σε αναλογία 16:9 το ύψος είναι μεγάλο και ο χρήστης πρέπει να κουνάει το κεφάλι του πάνω κάτω, κίνηση η οποία είναι δυσκολότερη από το δεξιά αριστερά στις 21:9.

 

Δεν είμαι φίλος των Κορεάτικων οθονών, δεν συμπαθώ καθόλου LG και Sasmsung, ιδιαίτερα όμως την πρώτη. Δεν έχω ωστόσο άδικο και θα εξηγήσω παρακάτω τους λόγους.

 

Μπορεί να έκρινα αυστηρά την Dell P2414H, αλλά ερχόμουν από 27άρι iMac το οποίο δεν είχε Antiglare και ταυτόχρονα διέθετε μεγαλύτερη ανάλυση. Όπως και να το κάνουμε τα iMac έχουν εντυπωσιακές οθόνες.

Καταρχάς δεν έβρισκα Review για το LG 29UM68-P. Λογικό. Πώς να υπάρχει Review όταν έχουν τόσα πολλά μοντέλα που αλλάζει ένα γράμμα στο τέλος; Πρόκειται για μπάχαλο.

Είπα να μην το ψειρίσω πολύ, να την αγοράσω και στην τελική πόσο χάλια να ήταν;

 

 

Η οθόνη έρχεται με μια όμορφη κομψή βάση, αυτή που πλέον η Samsung συνηθίζει να βάζει και στις τηλεοράσεις της. Δεν υπάρχει δυνατότητα ρύθμισης ύψους. Η μόνη κίνηση που κάνει είναι μπροστά και πίσω.
Η ποιότητα κατασκευής της βάσης και ο τρόπος στήριξης είναι σε κακό επίπεδο. Η οθόνη δεν είναι καθόλου σταθερή στη βάση και ένα κούνημα την κάνει να παλαντζάρεται.

 

Έρχεται με δύο HDMI (1.4) και ένα Display Port (1.2). Στο Site του κατασκευαστή αναφέρει σωστά τις συνδέσεις, αλλά οι φωτογραφίες δείχνουν και DVI. Ότι να 'ναι...

 

Τα στερεοφωνικά ηχεία που διαθέτει είναι άνω του μετρίου και μπορώ να πω πως με εξέπληξαν. Παρόλα αυτά θα προτιμούσα να μην είχε καθόλου. Είμαι από αυτούς που ένα προϊόν θέλω να έχει όσο το δυνατόν λίγα και καλά πράγματα και όχι πολλά και μέτρια.

 

Βγάζοντας την οθόνη από το κουτί τα χρώματα κατά τη γνώμη μου δεν είναι καλά. Είναι πολύ φωτεινή και έντονη. Κλασική Κορεάτικη νοοτροπία το λέω εγώ αυτό που θέλει να εντυπωσιάσει το απαίδευτο μάτι. Ευτυχώς είχα δίπλα την Dell P2414H και σιγά σιγά πειράζοντας το RGB τον φωτισμό και την αντίθεση, κατάφερα να τη φέρω σε σχεδόν ίδιο επίπεδο απεικόνισης, το οποίο είναι εξαιρετικό.

Οι ρυθμίσεις που χρησιμοποιώ είναι οι παρακάτω:
 

Brightness: 40

Contrast: 75

 

Red: 38

Green: 44

Blue: 48

 

 

Η LG κοροιδεύει τον κόσμο σχετικά με τα μικρά Bezels. Όταν είναι σβηστή πράγματι φαίνεται σαν να μην έχει καθόλου περιθώρια. Όταν όμως μπει σε λειτουργία το φιάσκο έρχεται στο φως.

post-115429-0-63625100-1491813926_thumb.jpg

 

Από παιχνίδια δοκίμασα τα FIFA17, Witcher 3, Battlefield 1, League of Legends και Dirt Rally.

 

Αυτά που έχουν 100% συμβατότητα είναι τα Battlefield 1, League of Legends και Dirt Rally. Για εμένα 100% συμβατό παιχνίδι δεν είναι μόνο όταν πιάνει όλη την οθόνη χωρίς να παραμορφώνει, αλλά και όταν το HUD είναι τοποθετημένο σωστά, κάτι που δεν ισχύει με το FIFA και το Witcher όπως μπορείτε να δείτε. Βλέπουμε ότι το HUD θα μπορούσε να βρίσκεται τα πλάγια της οθόνης όπως στο Battlefield και στο Dirt και όχι μέσα στη μέση.

Battlefield 1

post-115429-0-47473500-1491813929_thumb.jpg

 

League of Legends
post-115429-0-52950900-1491813931_thumb.jpg

 

Dirt Rally

post-115429-0-92168800-1491814486_thumb.jpg

 

Witcher 3

post-115429-0-23693000-1491813922_thumb.jpg

 

FIFA 17

post-115429-0-15752100-1491813913_thumb.png

 

Συνοψίζοντας να πω πως για μέχρι 29" και αναλογία 21:9, οριακά δεν είναι απαραίτητο το Curved. Για μεγαλύτερη διάσταση ούτε να το σκέφτεστε. Σε σκοτεινές σκηνές λόγω γωνία θέασης στις γωνίες θα έχετε έντονο IPS Glow. Η συγκεκριμένη οθόνη δεν έχει καθόλου Bleeding. Το IPS Glow δεν το γλιτώνεις ωστόσο. Δεν είναι ενοχλητικό όμως.

 

Πιστεύω πως από 21:9, δεν μπορείς εύκολα να γυρίσεις σε 16:9. Ακόμα και η τηλεόραση πλέον μου φαίνεται τετράγωνη.

 

Το Freesync δεν το έχω δοκιμάσει ακόμα. Θα προσπαθήσω να το δοκιμάσω με το PC ενός φίλου ο οποίος έχεις AMD κάρτα γραφικών. Περιττό να πω ότι οι οθόνες θα έπρεπε να υποστηρίζουν και τα δύο πρότυπα Sync. Το να σε δεσμεύει η οθόνη για το τι κάρτα γραφικών θα έχεις είναι το λιγότερο γελοίο.

 

Επειδή σε γενικές γραμμές είμαι γκρινιάρης με αυτά που ζητάνε οι οθόνες σε χρήματα σε σχέση με αυτά που δίνουν, θα πω πως ένα 34άρι 4K θα έπρεπε να είχε ένα 400άρι - 450άρι € το πολύ και ένα 2560x1080 όπως το συγκεκριμένο LG στα 200-250€. Η τιμή της προσφοράς δηλαδή είναι κανονική.
Εξαιρετική ποιότητα απεικόνισης, αξιόλογο μέγεθος και εμπειρία χρήσης σε παιχνίδια και ταινίες που δεν μπορεί να σου δώσει η κλασσική 16:9 αναλογία.

Από την βάση δεν περίμενα εξαρχής πολλά πράγματα. Δεν έχει το κύρος της Dell γενικότερα. Για Κορέα πρόκειται. :)

 

Υ.Γ.: Το Topic το ανοίγω για γενικότερη κουβέντα για την αναλογία 21:9 και όχι μόνο για τη συγκεκριμένη οθόνη.

  • Like 13
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 390
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Πρωην κατοχος του μικροτερου χωρις FreeSync μοντελου Um58. Θα πω και εγω το εξης.

 

Ειναι γεγονος οτι οπου λειτουργει του ultrawide σωστα(κυριως σε moba,mmo και strategy)ειναι μαγεια.

Την παραπανω ορατοτητα που εχεις μπροστα σου χωρις να κουνησεις το ποντικι ειναι εν μερη ενα μικρο cheat στην ουσια.

 

 

Το προβλημα που ειχα εγω δυστηχως ειναι σε ολα τα αλλα που δεν υποστηριζεται το ultrawide σωστα. Ειδικα οι Ιαπωνες(dark souls 3,final fantasy remastered),αρκετα Indie παιχνιδια, hearthstone αλλα και σε youtube(ή ακομα και για οσους βλεπουν anime πχ)ειναι μεγαλη ξενερα. Αλλα παιχνιδια οπως αναφερθηκε σωστα παραπανω ναι μεν πιανουν ολη την οθονη αλλα δεν υποστηριζουν πληρως την αναλυση αυτη οπως το προσφατο Overwatch.

Φυσικα ξενερα ειναι και για οποιον θελει να συνδεσει κονσολα στα monitor αυτα λογω των μαυρων μπαρων.

 

Σιγουρα σε αυτα τα χρηματα https://www.skroutz.gr/s/8287603/LG-29UM58-P.html καποιος εν μερη δεν εχει πολλες απαιτησεις και η αληθεια ειναι οτι ειναι αριστη στα χρηματα της συνολικα, αλλα επειδη εγω προσωπικα σκεφτομουν για τις μεγαλυτερες 34αρες η αληθεια ειναι οτι εκανα πισω ακριβως για αυτο τον λογο,οτι δηλαδη αλλο τα 230 ευρω και αλλο να εχει δωσει καποιος 750-1200ευρω για να εχει μαυρες μπαρες. Και πιστεψτε με ειναι απιστευτα εκνευριστικο να εχεις 29αρα οθονη αγορασει για να λειτουργει ως 23αρα. Νιωθεις οτι εχεις ενα προιον που υπο λειτουργει. Και σε wallpapers φυσικα πρεπει να εχεις το αναλογο αλλιως θα βλεπεις μαυρες μπαρες σε σχεση με ενα 16:9 full hd.

 

Επισης δηλωνω τρομερα απογοητευμενος απο την χαμηλη μη ρυθμιζομενη βαση της LG.Ειναι πολυ κοντη η εν λογω βαση με αποτελεσμα αρκετο κοσμο να μην τον βολευει τοσο πολυ.

Και για να προλαβω οποιον κανει παρατηρηση τυπου''στα χρηματα αυτα δεν ειναι να εχεις πολλες απαιτησεις'' θα πω μονο οτι οι dell γιατι εχουν μια χαρα ρυθμιζομενες βασεις?

 

Θετικο στις εν λογω οθονες ειναι και τα 75hz με ενα πολυ προχειρο overclock(δεν αναγνωριζονται τα 75hz μεσω hdmi τουλαχιστον που δοκιμασα στην πληρη αναλυση 2560x1080 παρα μονο σε χαμηλοτερη αναλυση κατι που δεν πολυ εβγαζε νοημα).

Θετικο επισης οτι για τον μεσο χρηστη που δεν διαθετει πολλα χρηματα για οθονη ειναι σχετικα οικονομικη για αυτα που προσφερει.

Φυσικα οι ταινιες που υποστηριζονται σωστα ειναι επισης απο τα selling points αυτων των οθονων περαν της επαγγελματικης χρησης.

Παρα πολυ καλα βρηκα και τα χρωματα της οθονης.Σου δινουν την αισθηση οτι εχεις ποιοτητα οθονης ακριβοτερου Monitor.

 

 

Οι μαυρες μπαρες/pixel στις ακρες που αναφερθηκαν δεν με πολυ πειραξαν η αληθεια ειναι,βεβαια οταν βλεπεις οθονες οπως της dell με τοσο μικρα περιθωρια στα ιδια χρηματα δεν λες οτι ειναι και οτι το καλυτερο.

Σε αυτο που διαφωνω καθετα ειναι στην παραπανω λαθος αποψη για την τιμολογηση των ακριβοτερων μοντελων. Οταν τα 27αρια 1440p monitor ειναι στα 450-550ευρω στην αγορα,δεν γινεται το 34αρι ultrawide να κοστιζει τα ιδια και φθηνοτερα.

 

Σε γενικες γραμμες η αληθεια ειναι στην μεση. Εχει αρκετα καλα η οθονη για μεση χρηση αλλα εχει και καποιες μικρες λεπτομερειες που μπορουν να ξενερωσουν ασχημα,αναλογα το ατομο και την χρηση.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πρωην κατοχος του μικροτερου χωρις FreeSync μοντελου Um58. Θα πω και εγω το εξης.

Είναι ίδιο Panel;

 

Ειναι γεγονος οτι οπου λειτουργει του ultrawide σωστα(κυριως σε moba,mmo και strategy)ειναι μαγεια.

Την παραπανω ορατοτητα που εχεις μπροστα σου χωρις να κουνησεις το ποντικι ειναι εν μερη ενα μικρο cheat στην ουσια.

Το πρώτο πράγμα που είπα είναι πως πρόκειται για Cheat.
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ειναι το ιδιο ακριβως μονο που δεν εχει Freesync.

Οπότε τα μόνα που αλλάζουν είναι το Freesync και η βάση. Καλή τιμή τότε πράγματι.
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το εν λογω monitor δεν ειχε εισαχθει ουτως ή αλλως επισημα στην χωρα μας γιαυτο και οπως βλεπεις δεν υπαρχει πλεον στην αγορα,σε αντιθεση με το um58.

Επισης στο εξωτερικο το Um68 κοστιζε κατω απο 300δολλαρια,οταν στην Ελλαδα τα μονα μαγαζια που το ειχαν(πριν την προσφορα του eshop)το ειχαν πανω απο 330ευρω.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Moderators

Στα φτηνά μοντέλα η βάσεις όντως είναι για τα ανάθεμα ακόμα και στα παλιότερα μοντέλα 34 ίντσες η βάσεις είχαν μόνο μόνο μια μικρή ρύθμιση μπρος πίσω η καινούργια σειρά 34 (um/uc88-98) η βάσεις έχουν όλες της ρυθμίσεις βέβαια λόγο του μεγαλύτερου οριζόντιου μεγέθους δίνουν την αίσθηση ότι κουνιούνται αρκετά, ακόμα και η βάση της Dell σε 34 άρα δεν είναι κρατάει σταθερή την οθονη (με ένα κούνημα στο γραφείο ταλαντευεται και η οθόνη

 

Οπως έχω ξανά γράψει το uw δεν είναι για όλους πρέπει να κρίνεις ανάλογα τι βλέπεις από ταινίες σειρές, και τα παιχνίδια που παίζεις

 

Στην 29 άρα όντως το curved το θεωρώ αρχηστο, στην 34 άρα όμως βοηθάει αρκετά στο να μειωθεί το κούνημα του κεφαλιού δεξιά αριστερά

Βέβαια αν κάποιος έχει δώσει 500 ευρώ για curved 29,1000 φορές να αγοράσει ένα entry level αρι με ανάλυση 3440*1440

Όσο για τ bezel είναι θέμα συνήθειας αλλά όντως είναι σπαστικό αν δεν το ξέρεις από την αρχή

 

Οι διάφορες στα γράμματα στο τέλος από ότι είπαν στην lg είναι για ποιες χώρες προορίζεται συνήθως και σε κάποιες περιπτώσεις ψιλό διάφορες στα παρελκόμενα τους

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Βέβαια αν κάποιος έχει δώσει 500 ευρώ για curved 29,1000 φορές να αγοράσει ένα entry level αρι με ανάλυση 3440*1440

Η φθηνοτερη 34αρα 1440p ultrawide ομως απο Ελλαδα δεν ξεκιναει απο τα 500ευρω δυστηχως αλλα απο τα 630,και αυτα απο σκρουτζομαγαζο παντα

https://www.skroutz.gr/c/43/othones-tft.html?keyphrase=34+monitor&price_min=600&price_max=

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Moderators

Η φθηνοτερη 34αρα 1440p ultrawide ομως απο Ελλαδα δεν ξεκιναει απο τα 500ευρω δυστηχως αλλα απο τα 630,και αυτα απο σκρουτζομαγαζο παντα

https://www.skroutz.gr/c/43/othones-tft.html?keyphrase=34+monitor&price_min=600&price_max=

Ναι δικό μου λάθος είδα λάθος, όπως και να έχει καλύτερα να μαζέψει κάτι παραπάνω για να πάει σε 34

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καλησπερα αυτες τις μερες σκευτομε να αγορασω και εγω την οθονη του τιτλου  http://www.e-shop.gr/othoni-lg-29um58-p29-ultra-wide-ips-led-full-hd-black-p-PER.170772 (ειναι η ιδια απλα χωρις ηχεια απο οτι εχω καταλαβει) . Ειμαι με την οθονη τις υπογραφης μου(αρκετα παλια) και σιγουρα χρειαζεται αναβαθμιση. Δεν εχω καμια εμπειρια απο ultrawide και αυτο με τρομαζει περισσοτερο. Κυριως θα την χρησιμοποιησω σε gaming,ταινιες και προγραμματισμο. Να επιχειρησω να κανω αυτη την αλλαγει ή θα το μετανιωσω ? Αλλιως θα παω σε μια συνηθισμενη 24-26ρα 1080p .

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Moderators

Καλησπερα αυτες τις μερες σκευτομε να αγορασω και εγω την οθονη του τιτλου http://www.e-shop.gr/othoni-lg-29um58-p29-ultra-wide-ips-led-full-hd-black-p-PER.170772 . Ειμαι με την οθονη τις υπογραφης μου(αρκετα παλια) και σιγουρα χρειαζεται αναβαθμιση. Δεν εχω καμια εμπειρια απο ultrawide και αυτο με τρομαζει περισσοτερο. Κυριως θα την χρησιμοποιησω σε gaming,ταινιες και προγραμματισμο. Να επιχειρησω να κανω αυτη την αλλαγει ή θα το μετανιωσω ? Αλλιως θα παω σε μια συνηθισμενη 24-26ρα 1080p .

Όταν λες ταινίες? Μόνο ταινίες η περισσότερο σειρές και λιγότερο ταινίες?

 

Οι σειρές βγαίνουν σε 16:9 οπότε πρέπει να διαλέξεις είτε σε παραμόρφωση είτε σε μαύρες μπάρες δεξιά αριστερά

Πολλές ταινίες παίζουν κανονικά σε όλη την οθόνη και είναι καταπληκτική εμπειρία

 

Στα παιχνίδια πρέπει να δεις αν αυτά που παίζεις έχουν υποστήριξη σε 21:9, διαβάζοντας στο ίντερνετ

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Κυριως ταινιες , τωρα αν δω καμια σειρα δεν νομιζω να με ενοχλει πολυ οι μαυρες μπαρες... Θα ειναι σαν να εχω 23ρα. Τωρα με τα παιχνιδια δεν ξερω... Παιζω bf1 και σκευτομε να ξεκινησω for honor και titanfall 2 . Αλλα το θεμα μου δεν ειναι για αυτα τα παιχνιδια αλλα γενικα για το μελλον... Θα εχουν τα καινουργια παιχνιδια υποστηριξη ? 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Σε γενικες γραμμες υποστηριξη για την Ultrawide υπαρχει,απλα αυτο δεν σημαινει οτι καλυπτει ολα τα παιχνιδια απλα τα περισσοτερα και συνηθως πιο γνωστα. Βεβαια υπαρχουν στο internet εργαλεια απο τους κατοχους ultrawide να τις φερουν στα μετρα τους.

 

Οσο για τις οθονες θα σου προτεινω τι ακριβως να κανεις.

 

Θα πας σε ενα καταστημα Πλαισιο ή Κωτσοβολος ή τελος παντων σε γνωστες αλυσιδες να την δεις απο κοντα την εν λογω οθονη.

 

Στο mall στην Αθηνα πχ στο Πλαισιο την ειχε διπλα διπλα με τις αλλες οθονες να δεις γενικα αν σε βολευει.

 

Επισης οσον αφορα την αγορα της εν λογω οθονης αν οντως αποφασισεις να αγορασεις πριν αγορασεις θα παρεις τηλεφωνο να ρωτησεις την LG αν την καλυπτει κανονικα την παραπανω οθονη του eshop γιατι γενικα το eshop φερνει και παρα πολλες παρα εισαγωγης.

Στο αλλο θεμα πιο παλια που ειχε βαλει προσφορα γνωστη 23αρα lg οθονη, οσες ηταν αγορασμενες απο το eshop δεν καλυπτε με 0 καμμενο Pixel λογω παρα εισαγωγης.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εχεις δικιο θα παω σιγουρα να την δω απο κοντα και μετα θα κρινω. Οσο αφορα τα παιχνιδια που δεν υποστηριζουν 21:9 παιζω κανονικα απλα θα εχω μαυρο δεξια και αριστερα και θα ειναι σαν 23ρα ? 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εχεις δικιο θα παω σιγουρα να την δω απο κοντα και μετα θα κρινω. Οσο αφορα τα παιχνιδια που δεν υποστηριζουν 21:9 παιζω κανονικα απλα θα εχω μαυρο δεξια και αριστερα και θα ειναι σαν 23ρα ? 

Ναι. Υπάρχει κι ένα πρόγραμμα που λέγεται flawless widescreen και κάνει ορισμένα παιχνίδια  που κανονικά δεν το υποστηρίζουν, να το υποστηρίζουν.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...