Διάφορα

TESTDISK Επαναφορά διαμερισμάτων με το

29/08/2012 01:55 μμ | TheELF από TheELF


TestDisk Επαναφορά «χαμένων» διαμερισμάτων.

 

 

Το testdisk είναι ένα πρόγραμμα που κυριολεκτικά μπορεί να σας σώσει την (ψηφιακή) σας ζωή.

 

Όλοι γνωρίζουμε, ή είναι καλό να μάθουμε, ότι κανένα αποθηκευτικό μέσο δεν είναι αξιόπιστο σε βάθος χρόνου,πόσο μάλλον όταν μιλάμε για εξωτερικές συσκευές, USB (και τα λεγόμενα «φλασάκια» αλλά και οι δίσκοι),αλλά και οι εξωτερικές e-sata συσκευές, αφού στα προβλήματα που μπορεί να εμφανίσουν ούτως ή άλλος, προστίθενται και προβλήματα του επιπλέον controller και της λιγότερο σταθερής τροφοδοσίας που υπάρχει από της θύρες USB,εάν είναι 2,5" δίσκος.

 

Πέρα από την αποτυχία υλικού όμως,ένας δίσκος μπορεί να χάσει τα διαμερίσματά του λόγου κάποιου προβληματικού προγράμματος,κολλήματος του λειτουργικού ή λόγου ανθρωπίνου σφάλματος, πατάς δηλαδή το format σε έναν δίσκο και αμέσως αντιλαμβάνεσαι ότι όλα τα αντικαταστατά αρχεία σου βρίσκονται σε αυτόν και εννοείται ότι δεν τα έχεις και πουθενά αλλού σε BackUp, πανικόβλητος πατάς το power και μετά την εκκίνηση του Η/Υ ο δίσκος έχει «εξαφανιστεί» ή εμφανίζεται πλέον σαν raw και σας ζητάει διαμόρφωση.

 

Για να δούμε λοιπόν τι μπορούμε να κάνουμε σε αυτές της περιπτώσεις.

 

Πρώτον να πω το εμφανές:Αν είναι εξωτερικό μέσο καλό είναι να παρακάμψουμε εντελώς την εξωτερική θήκη και να συνδέσουμε τον δίσκο εσωτερικά.

 

Αφού κατεβάσετε το TestDisk και το αποσυμπιέσετε σε κάποιον άλλο δίσκο,μπείτε στον φάκελο του TestDisk και τρέξτε το εκτελέσιμο αρχείο testdisk_win.exe.

 

IconToRun.png

 

Για να δούμε τώρα πως μπορούμε να ψάξουμε για χαμένα διαμερίσματα.

 

Με το που θα τρέξετε το testdisk_win.exe θα εμφανιστεί η επιλογή για να κρατήσετε αρχείο αναφοράς, εδώ μπορούμε να επιλέξουμε το No Log εκτός και αν έχουμε κάποιον λόγο για να το κρατήσουμε, στης περισσότερες περιπτώσεις αυτό είναι περιττό.

 

TestDiskLog.png

 

Αν έχουμε περισσότερους από έναν δίσκο θα μας βγάλει μια λίστα για να επιλέξουμε πάνω σε ποιών θέλουμε να ψάξει το πρόγραμμα.

Όπως βλέπετε από την εικόνα μπορείτε να ξεχωρίσετε τους δίσκους από το μέγεθός τους αλλά και από τον κωδικό προϊόντος τους.

Μην φοβηθείτε εδώ να πατήσετε και τον «λάθος» δίσκο που δεν έχει πρόβλημα, δεν γράφει τίποτα στον δίσκο μόνο με την ανάλυση.

 

TestDiskSelectDisk.png

 

Εδώ μας βγάζει να επιλέξουμε τι τύπο δίσκου έχουμε,βλέπουμε ότι το πρόγραμμα δεν περιορίζεται σε δίσκους από windows ή γενικά Η/Υ αλλά υποστηρίζει μια αρκετά μεγάλη γκάμα τύπων.

Αν έχουμε Η/Υ με windows διαλέγουμε την πρώτη επιλογή Intel/PC partition άσχετα εάν έχουμε Intel AMD ή οτιδήποτε άλλο.

 

disktype.png

 

Στην συνέχεια θα σας εμφανιστεί το κεντρικό μενού του TestDisk, εδώ πατάμε την επιλογή Analyse (ανάλυση) έτσι ώστε το πρόγραμμα να ψάξει για στοιχεία,διαμερισμάτων που μπορούν να ανακτηθούν.

 

TestDiskAnalyse.png

 

Το αποτέλεσμα θα είναι μια λίστα από διαμερίσματα που αντανακλά την τρέχουσα κατάσταση του δίσκου, στην περίπτωση της φωτογραφίας άρχισα την διαδικασία ενός Low Level Format σε έναν εικονικό δίσκο μεγέθους 40GB ο οποίος είχε τέσσερα διαμερίσματα:

  • Windows Boot NTFS 5Gb
  • Unix Home Ext2 5Gb
  • Unix Swap Ext2 1,5Gb
  • Windows Storage ο υπόλοιπος χώρος 28,5GB

Το Low level format είχε σαν αποτέλεσμα να μην φαίνονται πλέων τα διαμερίσματα.

 

faultypartition.png

 

Πατάμε λοιπών το Quick Search και το πρόγραμμα αρχίζει και ψάχνει ολόκληρο τον δίσκο για σημάδια ύπαρξης διαμερισμάτων.

Αν κάποια στιγμή βγάλει μια λίστα με διαμερίσματα μπορούμε να πατήσουμε το STOP ακόμα και αν δεν έφτασε στο 100%.

 

searching.png

 

Εδώ τελείωσε η πρώτη αναζήτηση,αλλά όπως είπα και πριν εγώ είχα τέσσερα διαμερίσματα πάνω στον δίσκο, λείπει δηλαδή ακόμα το πρώτο και ποιο σημαντικό διαμέρισμα αυτό που (θα)είχε εγκατεστημένα τα windows και που ήταν σε NTFS, θα δοκιμάσουμε να το βρούμε πατώντας το Deeper Search.

Αν σε εσάς τα έβγαλε όλα τα διαμερίσματα, μπορείτε να προχωρήσετε στην αποθήκευση του αποτελέσματος πατώντας το WRITE.

 

StillOneMissing.png

 

Η αναζήτηση που κάνει στο Deeper Search αργεί αρκετά περισσότερο,αλλά αν πάνε όλα καλά τότε στο τέλος θα σας έχει την λίστα με όλα πλέων τα διαμερίσματα όπως έγινε και στην δική μου περίπτωση.

Αυτό που μένει να κάνετε είναι, με τα βελάκια δεξιά αριστερά πάνω σε κάθε διαμέρισμα, να βρείτε ποιος είναι ο σωστός τύπος για το κάθε ένα, αν είχε λειτουργικό τότε το πρώτο διαμέρισμα είναι σχεδόν πάντα Primary bootable.

 

Όταν βρείτε τον σωστό τύπο τότε το κόκκινο Structure : Bad θα γίνει Structure: ok , όταν βρείτε τον σωστό τύπο για όλα τα διαμερίσματα πατάτε Enter για να συνεχίσετε.

 

structurebad.png

 

Εδώ δίνουμε βάση να συμπίπτουν τα GB που μας λέει ότι είναι τα διαμερίσματα, με τα πραγματικά τους μεγέθη, αφού το Testdisk μπορεί να βρει παλιά διαμερίσματα που εμείς δεν θέλουμε να ανακτήσουμε.

 

restorebootsector.png

 

Σε αυτό το βήμα το πρόγραμμα ελέγχει αν υπάρχει σωστό τμήμα εκκίνησης (Boot Sector), εάν δεν υπάρχει ή είναι κατεστραμμένο το δηλώνει και σας προτρέπει να γράψετε ένα εφεδρικό[backup BS], θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε την εγγραφή, πατήστε Y και είσαστε έτοιμοι.

 

Κλείστε το πρόγραμμα και κάνετε επανεκκίνηση για να ενημερωθεί το λειτουργικό για της αλλαγές που έχουν γίνει.