Internet και Δίκτυα

Οδηγός: Χρησιμοποιώντας το PuTTY για σύνδεση SSH χωρίς κωδικό (Windows)

23/05/2013 11:01 πμ | SPANK από SPANK


Το SSH συνήθως χρησιμοποιείται σήμερα αντί του telnet για εξ αποστάσεως πρόσβαση σε Linux servers (και άλλες συσκευές), αφού το telnet είναι ένα μη ασφαλές πρωτόκολλο απλού κειμένου (και οι κωδικοί μπορεί πολύ εύκολα να βρεθούν χρησιμοποιώντας εργαλεία όπως το Link.png Site: http://monkey.org/~dugsong/dsniff/[/url'>']dsniff ).

 

Ο περισσότερος κόσμος συνήθως χρησιμοποιεί το SSH με ένα όνομα χρήστη και ένα κωδικό πρόσβασης, αλλά όταν πρόκειται για πρόσβαση μέσω κρυπτογράφησης χωρίς κωδικό χρησιμοποιώντας κλειδιά, μας φαίνεται πιο περίπλοκο.

 

Εδώ λοιπόν θα εξηγήσουμε με απλά βήματα πως μπορούμε να το κάνουμε αυτό χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα Link.png Site: http://www.chiark.greenend.org.uk/~sgtatham/putty/']PuTTY ένα πολύ διαδεδομένο SSH client...

 

Κατεβάζουμε 4 αρχεία, το Link.png Site: http://the.earth.li/~sgtatham/putty/latest/x86/putty.exe[/url'>']Putty.exe , Link.png Site: http://the.earth.li/~sgtatham/putty/latest/x86/pscp.exe']pscp.exe , Link.png Site: http://the.earth.li/~sgtatham/putty/latest/x86/pageant.exe[/url'>']pageant.exe , και το Link.png Site: http://the.earth.li/~sgtatham/putty/latest/x86/puttygen.exe']puttygen.exe ή κατεβάζουμε τον Link.png Site: http://the.earth.li/~sgtatham/putty/latest/x86/putty-0.62-installer.exe[/url]']Installer που τα περιέχει όλα, (στην περίπτωση που κατεβάσουμε τα αρχεία μόνα τους πρέπει να μπουν σε ένα φάκελο μαζί).

 

Δημιουργώντας το SSH κλειδί μας

 

Τρέχουμε το puttygen.exe, και αφού τελειώσουμε με τις ρυθμίσεις παρακάτω για να φτιάξουμε το κλειδί μας καλό είναι να το σώσουμε σε ένα φάκελο που θέλουμε και έχουμε πρόσβαση μόνο εμείς για λόγους ασφαλείας.

 

ccs-40279-0-48763900-1369295701_thumb.jpg

  • Στο πεδίο Type of Key to generate, επιλέγουμε SSH2-DSA, 2048 bits και πατάμε Generate, στην συνέχεια κουνάμε λίγο το ποντίκι μας για να μας φτιάξει το κλειδί
  • Όταν τελειώσει η δημιουργία του κλειδιού, βάζουμε ένα όνομα που θέλουμε στο πεδίο Key comment
  • Χρησιμοποιούμε έναν ισχυρό (δύσκολο) κωδικό για το κλειδί μας και το βάζουμε στο πεδίο Key Passphrase( βάζουμε πάλι τον ίδιο κωδικό για επαλήθευση στο Confirm passphrase)
  • Πατάμε Save Public Key, και το αποθηκεύουμε σε έναν φάκελο της επιλογής μας (τον φάκελο που αναφέραμε παραπάνω που θα έχουμε πρόσβαση μόνο εμείς)
  • Πατάμε Save Private Key, και αποθηκεύουμε και αυτό σε έναν φάκελο της επιλογή μας (θα έχει την κατάληξη .ppk το κλειδί μας)

Είμαστε έτοιμοι λοιπόν, αν όλα έχουν γίνει σωστά πρέπει να έχουμε 2 κλειδιά στο φάκελο μας (τον φάκελο που επιλέξατε) το Public Key και το Private key (τα κλειδιά μας).

 

Χρησιμοποιώντας τα SSH κλειδιά μας

 

Έχουμε λοιπόν 2 κλειδιά όπως είπαμε το Public Key και το Private key.

 

Το Public Key το δίνουμε στον διαχειριστή του server που θέλουμε να έχουμε πρόσβαση ώστε να το περάσει στον server.

Το Private key μας είναι αυτό που πλέον θα χρησιμοποιούμε για να έχουμε πρόσβαση στον εκάστοτε server ή στο vps μας χωρίς να βάζουμε κωδικό.

 

O Πρώτος τρόπος είναι τρέχοντας το PuTTY συμπληρώνοντας τα εξής πεδία :

  • Hostname/ip (Συμπληρώνουμε την ipv4/ipv6 ή το hostname μας)
  • Connection -> Data, Auto-login username (Συμπληρώνουμε το username μας)
  • Connection -> SSH -> Auth -> Private key file for authentication (Συμπληρώνουμε το Private key μας)

Ο δεύτερος και ποιο απλός τρόπος είναι τρέχοντας το αρχείο pageant.exe και στην συνέχεια πατώντας Add βρίσκουμε που έχουμε το Private key μας και το φορτώνουμε.