Mac OS

Πώς να διορθώσετε τις αργές ταχύτητες εκκίνησης/κλεισίματος

18/02/2013 10:54 πμ | iMarilina από iMarilina


Mήπως ξαφνικά το mac σας κάνει πολύ περισσότερη ώρα από το κανονικό για να κάνει εκκίνηση ή κλείσιμο? Είναι λογικό για το mac σας να κάνει λίγο περισσότερη ώρα για εκκίνηση καθώς τον γεμίζετε με έγγραφα και εφαρμογές. Αλλά αν μια μέρα, ξαφνικά δείτε δραστική αλλαγή στο χρόνο εκκίνησης, μπορεί να σημαίνει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Εδώ θα βρείτε 5 πιθανές λύσεις με σειρά πιθανότητας.

 

Μήπως ο σκληρός σας δίσκος είναι σχεδόν γεμάτος?

 

Είναι καλό να έχετε περίπου 10-15% ελεύθερο χώρο σε ένα σκληρό δίσκο, σε οποιοδήποτε υπολογιστή. Αν έχετε γεμίσει σχεδόν τελείως τον mac σας, θα ανταποκρίνεται πιο αργά γιατί έχει να κάνει με πολύ περισσότερα αρχεία. Επίσης θα γράφει πολύ πιο αργά επειδή θα παίρνει περισσότερη ώρα να βρει άδειο χώρο στο σκληρό. Αν τα πράγματα είναι έτσι, προσπαθήστε να ελευθερώσετε κάποιο χώρο. Οι μαγνητικοί σκληροί δίσκοι επηρρεάζονται σε μεγαλύτερο βαθμό από τους solid state drives λόγω της φύσης τους (συμπεριφορά ως δίσκοι). Τα πρώτα GB γράφονται στην έξω άκρη του δίσκου ο οποίος γυρίζει, και τα τελευταία GB είναι πιο κοντά στο κέντρο. Η ταχύτητα περιστροφής παραμένει σταθερή, οπότε η ταχύτητα εγγραφής/ανάγνωσης είναι πιο αργή για επιπλέον αρχεία.

 

Διαγράψτε αρχεία τα οποία δε χρειάζεστε, και μεταφέρετε αρχεία τα οποία χρησιμοποιείτε πιο σπάνια σε εξωτερικό δίσκο. Ο φάκελος Downloads μπορεί επίσης να περιέχει αρχεία τα οποία δεν χρειάζεστε πλέον. Επίσης ρίξτε μια ματιά στο άρθρο μου σχετικά με το jDiskReportτο οποίο θα σας δείξει τί ακριβώς καταλαμβάνει χώρο στο δίσκο σας.

 

Disk Permissions

 

Tα Mac και άλλα συστήματα λογισμικού τα οποία μοιράζονται ρίζες Unix χρησιμοποιούν ένα έξυπνο σύστημα file permissions για την ασφάλεια των αρχείων. Αυτό καθορίζει ποιος και τί μπορεί να διαβάσει/γράψει/εκτελέσει ποιά αρχεία. Μερικές φορές τα file permissions μπορεί να έχουν κάποιο λάθος, είτε από ενέργεια του χρήστη ή από software bugs, και οι λάθος permissions μπορούν να κάνουν το σύστημά σας πιο αργό.

 

Για να τσεκάρετε και να διορθώσετε τα disk permissions ανοίγετε το Disk Utility. Επιλέγετε τον δίσκο συστήματος από το μενού στα αριστερά και πατάτε Repair Disk Permissions. Δεν παθαίνετε απολύτως τίποτα κάνοντας αυτό ακόμη και αν τα permissions δεν είναι η πηγή του προβλήματος.

 

disk_utility_varify_disk_permissions.jpg

 

 

Επαλήθευση Δίσκου (Disk Verification)

 

Στην ίδια οθόνη με το verification των Disk Permissions, έχετε την επιλογή να επαληθεύσετε την φυσική κατάσταση του δίσκου σας. Αν ο δίσκος σας δείχνει σημάδια φθοράς και είναι έτοιμος να κάνει fail, αυτό το εργαλείο θα σας το πει.

Επιλέξτε τον δίσκο συστήματος, πατήστε στο κουμπί Verify Disk. Σημείωση: αυτό μπορεί να πάρει κάποιο χρόνο και ο υπολογιστής σας να μην αντιδράει κατά τη διάρκεια του τέστ αυτού. Αν βρεθούν προβλήματα μπορείτε να προσπαθήσετε να επιδιορθώσετε το δίσκο με το κουμπί Repair Disk. Αν ο δίσκος σας δεν μπορεί να επιδιορθωθεί, μπορεί να χρειαστεί να αλλάξετε εσωτερικό σκληρό δίσκο.

 

Το OS X Partition σας είναι επιλεγμένο ως το default startup partition?

 

Αν έχετε παραπάνω από ένα disk partition στον υπολογιστή σας (για παράδειγμα αν έχετε εγκαταστήσει τα Windows μέσω BootCamp), ή αν είχατε παλιότερα παραπάνω από ένα partition, είναι πιθανό ότι ο mac σας δεν είναι σεταρισμένος να κάνει εκκίνηση από το OS X partition ως προεπιλογή. Αυτό θα τον αναγκάσει να ψάχνει για άλλο boot partition το οποίο δεν είναι παρόν κατά την εκκίνηση, πριν επιτέλους αποφασίσει να κάνει εκκίνηση από το mac partition. Αυτό μπορεί να προσθέσει κάποιο χρόνο στην εκκίνησή σας.

 

 

select_startup_disk.jpg

 

Για να σιγουρευτείτε, ανοίξτε τα Settings και μετά πηγαίνετε στο Startup Disk. Σιγουρευτείτε ότι είναι επιλεγμένο το Mac OS X partition (θα είναι επιλεγμένο και φωτισμένο με μπλε), και αν δεν είναι, επιλέξτε το.

 

Reset PRAM

 

To PRAM σε ένα mac είναι μια προσωρινή μονάδα αποθήκευσης η οποία συγκρατεί διάφορες ρυθμίσεις συστήματος και παραμέτρους. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μερικές από αυτές τις ρυθμίσεις μπορεί να γίνουν corrupt, και ένα reset του PRAM μπορεί να βοηθήσει.

 

Για να κάνετε reset PRAM, κλείστε τον mac. Μετά κρατήστε πατημένα τα Command, Option, P και R αμέσως μετά αφότου πατήσετε το Power Button για να τον ξανανάψετε.

 

Δε θα χάσετε τίποτα από έγγραφα ή άλλα αρχεία τα οποία είναι αποθηκευμένα στον δίσκο σας, αλλά θα κάνει reset πραγμάτων όπως volume level και alarm clock settings. Για να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες για το PRAM επισκευθείτε το documentation της Apple.

 

User Directory ownership

 

Τέλος, αν όλα τα παραπάνω δε λύσουν το πρόβλημά σας, μπορεί να είναι ένα περίεργο πρόβλημα με το ownership του root directory. Σε αυτή την περίπτωση το root directory δεν ανήκει πλέον στον root account. Αυτό κάνει το σύστημα να μπερδευτεί, και προσθέτει πάρα πολύ χρόνο στην εκκίνηση και το κλείσιμο. Είναι πάρα πολύ σπάνιο, και δεν καταλαβαίνω πλήρως την αιτία αυτού του bug, και δεν μπόρεσα να βρω και επεξήγηση στο διαδίκτυο. Μου συνέβη στο OS X 10.6.4 και η παρακάτω λύση μου πήγε το χρόνο κλεισίματος από 10+ δευτερόλεπτα πίσω στα 2 δευτερόλεπτα.

 

Εδώ είναι η λύση που βρήκα στα MacRumors forums:

 

Βάζετε αυτές τις τρεις εντολές στο Terminal με την παρακάτω σειρά:

 

sudo chown root:admin /

 

sudo kextcache -system-prelinked-kernel

 

sudo kextcache -system-caches

 

Σημείωση: Θα σας ζητηθεί ο κωδικός σας μετά από την πρώτη εντολή. Οι συγκεκριμένες εντολές που αναφέρθηκαν παραπάνω δε θα χαλάσουν το σύστημά σας, ακόμη κι αν δεν έχει επηρρεαστεί από αυτό το bug. Αλλά πάντα να είστε πάρα πολύ προσεκτικοί με το τί βάζετε στο terminal με το sudo. Υπάρχει η πιθανότητα να χαλάσει το σύστημά σας αν βάλετε λάθος εντολές.

 

ΠΗΓΗ: mactip.net