Άρθρα

Ανασκόπηση ειδήσεων 2011 από το insomnia.gr

28/12/2011 03:32 μμ | dimitris2006 από dimitris2006


  • Άλλη μια χρονιά φτάνει αισίως στο τέλος της, μια χρονιά που σημάδεψε όχι μόνο την καθημερινότητά μας λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και τον κόσμο του Internet. Το Insomnia.gr βρίσκεται εδώ για να σας παρουσιάσει την ανασκόπηση των ειδήσεων του 2011, συγκεντρώνοντας όλα τα νέα που άφησαν το αποτύπωμα τους τη χρονιά που μας πέρασε, τις ειδήσεις που σχολιάστηκαν και ψηφίστηκαν περισσότερο από όλους εσάς.
     
    Μπορεί φέτος οι περισσότεροι από εμάς να μη διαθέσαμε τα ίδια χρηματικά ποσά για την αγορά τεχνολογικών προϊόντων, αυτό όμως δεν πτόησε τις εταιρείας να μας κατακλύσουν για ακόμη μία χρονιά από εκατοντάδες νέες προτάσεις για όλα τα γούστα. Την τιμητική της έχει η αγορά των tablet, για την οποία δεν μπορούμε να πούμε ότι το 2011 ήταν η χρονιά τους, καθώς είμαστε σίγουροι ότι θα διαψευσθούμε βλέποντας τα στατιστικά του επόμενου χρόνου ακόμη πιο ανεβασμένα. Βασιλιάς της κατηγορίας παραμένει το iPad 2 της Apple έχοντας σχεδόν το μισό μερίδιο της αγοράς των tablet. Σημαντική αναβάθμιση το 2011 είχε και η πλατφόρμα του Android, με την κυκλοφορία της έκδοσης Honeycomb το Φεβρουάριο αποκλειστικά για tablets. Μάλιστα το Android δεν παρέμεινε εκεί, καθώς πριν από λίγες εβδομάδες ανακοινώθηκε η πιο πρόσφατη έκδοση Android 4.0 Ice Cream Sandwich.
     
    Στην ίδια συχνότητα κινείται και η αγορά των smartphones όπου ήδη έχουν ανακοινωθεί οι πρώτες συσκευές που θα το υποστηρίζουν, όπως το Samsung Galaxy Nexus. Επίσης πολλές από τις κατασκευάστριες εταιρείες έχουν δημοσιεύσει το δικό τους χρονοδιάγραμμα αναβάθμισης των συσκευών τους σε Android 4.0 όπως η Sony Ericsson, η LG και η Sasmung. Στο στρατόπεδο της Apple είχαμε την κυκλοφορία του του iOS 5 μαζί με την ανακοίνωση του iPhone 4S, το οποίο δίχασε τους καταναλωτές έχοντας κρατήσει τον ίδιο σχεδιασμό με τον προκάτοχό του αλλά βελτιώνοντας κατά πολύ τις επιδόσεις του. Με τις πλατφόρμες του Android και του iOS να εξελίσσονται, δε θα μπορούσε να παραμείνει στάσιμη η πλατφόρμα των Windows Phone με τη διάθεση της ενημέρωσης Mango η οποία εμπλουτίζει σε μεγάλο βαθμό τις δυνατότητές της. Επιπλέον αξίζει να σημειωθεί ότι το 2011 κυκλοφόρησαν οι πρώτες συσκευές Windows Phone με την επωνυμία της Nokia, το Lumia 800 και το οικονομικό WP Lumia 710.
     
    Όσον αφορά τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης τα εγκαίνια του Google+ αποτελούν σημείο κατατεθέν του 2011, με τη Google να προσπαθεί να πολεμήσει τους γίγαντες της κατηγορίας, Facebook και Twitter με αμφιλεγόμενη μέχρι τώρα αποτελεσματικότητα. Όσο για τους δύο τελευταίους, το Facebook εισήγαγε σποραδικά αρκετές αλλαγές στις λειτουργίες του, με την πιο χαρακτηριστική να είναι το Timeline μεταμορφώνοντας τα profile των χρηστών σε σχεδιασμό που θυμίζει προσωπικό ημερολόγιο. Ανασχεδίαση του γραφικού περιβάλλοντος είχε και το micro blogging κοινωνικό δίκτυο Twitter, το οποίο σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά όχι μόνο καταφέρνει να αποσπά καινούργιους ενεργούς χρήστες κάθε μήνα, αλλά καταφέρνει να απασχολεί τα media περισσότερο από κάθε άλλο site του είδους του.
     
    Στα δυσάρεστα του 2011 συγκαταλέγονται δύο μεγάλες απώλειες στον κόσμο της πληροφορικής και της τεχνολογίας και δεν είναι άλλες από το θάνατο του Steve Jobs, ιδρυτή της Apple και το θάνατο του Dennis Ritchie, δημιουργού της C γλώσσας και του UNIX για τους Η/Υ. Τελευταία ολοένα και περισσότερο θίγεται το θέμα της πειρατείας στο Internet, με την προσπάθεια ψήφισης στην Αμερική του SOPA, ενός νομοσχεδίου που αν τελικά περάσει μπορεί να αλλάξει την έννοια του Διαδικτύου όπως το γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Ευτυχώς τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται έντονη συσπείρωση από τους χρήστες εναντίον του και πολύ πιθανόν αυτό να βάλει φρένο στην τελική ψήφο του.
     
    Παρακάτω θα βρείτε όλες τις ειδήσεις της ανασκόπησης μαζί με τους συνδέσμους που οδηγούν στο πλήρες κείμενο κάθε μίας από αυτές. Στο τέλος του άρθρου υπάρχει ολόκληρη η ανασκόπηση σε μορφή PDF.
     
    Καλή Χρονιά, χαρούμενο 2012, με υγεία και με πάρα πολύ Insomnia!
     

    Ιανουάριος 2011



  • Η NVIDIA εισέρχεται στην αγορά επεξεργαστών
    Η NVIDIA ειρέρχεται στην αγορά των επεξεργαστών καθώς ανακοίνωσε ότι θα κατασκευάσει επεξεργαστές τεχνολογίας ARM ειδικά σχεδιασμένους για οικιακούς υπολογιστές, servers αλλά και για supercomputers. Η νέα αυτή γενιά επεξεργαστών συνδυάζει την CPU αλλά και την GPU στο ίδιο chip.
  • Η Samsung παρουσιάζει την τεχνολογία DDR4 για της μνήμες RAM
    Η Samsung Electronics ανακοίνωσε την ολοκλήρωση ανάπτυξης της πρώτης DDR4 DRAM με τη χρήση της τεχνολογίας chip 30nm και προσφέρει 1.2V 2GB DDR4 UDIMM.
  • Σημαντικές οργανωτικές αλλαγές στη Google: ο Larry Page αντικαθιστά τον Schmidt
    Σημαντικές αλλαγές στην οργανωτική δομή της προανήγγειλε η Google, με τον Eric Schmidt να παραχωρεί τη θέση του CEO στον Larry Page.
  • Motorola XOOM : Το πρώτο Tablet με Android 3.0
    Η Motorola ανακοινώνει το δικό της tablet, το XOOM το οποίο είναι το πρώτο στην κατηγορία του με Android 3.0.
  • $16 εκατομμύρια από δωρεές κρατάνε τη Wikipedia «καθαρή» από διαφημίσεις
    Η Wikipedia συγκεντρώνει περισσότερα από 16 εκατομμύρια δολάρια από δωρεές με στόχο να παραμείνει «καθαρή» από διαφημίσεις. Περίπου μισό εκατομμύριο δωρητές κατέθεσαν κατά μέσο όρο $22 με σκοπό να στηρίξουν τη Wikipedia και το έργο της.
  • Κυκλοφόρησε η τελική έκδοση του LibreOffice 3.3
    Το LibreOffice, η σουίτα γραφείου που αποτελεί fork του OpenOffice, κυκλοφόρησε την τελική του έκδοση.
     

    Φεβρουάριος 2011


  • Η Google παρουσίασε το Android 3.0 Honeycomb και website για το Android Market
    Εφαρμογές για κινητά που θα παίζουν και σε tablets, ενσωματωμένη δυνατότητα βίντεο-κλήσεων και απόλυτος συγχρονισμός σε πραγματικό χρόνο μεταξύ της συσκευής και του νέου ιστοχώρου για το Android Market, είναι μερικά από τα νέα χαρακτηριστικά που παρουσίασε η Google στα πλαίσια της εκδλήλωσης για το Android 3.0 Honeycomb.
  • Νίκη καταναλωτή που ζητούσε αντικατάσταση υπολογιστή
    Χρειάστηκε να χυθεί αρκετό μελάνι, χρειάστηκε να εμπλακεί ο Συνήγορος του Καταναλωτή, χρειάστηκε να ξεσηκωθεί ένα ολόκληρο κίνημα πολιτών και να ξεσπάσουν ουκ ολίγες μάχες στα κοινωνικά δίκτυα, αλλά επιτέλους ο... υπολογιστής αντικαταστάθηκε!
  • Google: «το Bing αντιγράφει τη μηχανή αναζήτησής μας» ενώ η Microsoft διαψεύδει
    Σε δημοσίευμά της, η Google αναφέρει ότι κατέχει αποδείξεις σχετικά με το ότι η μηχανή αναζήτησης του Bing αντιγράφει τα αποτελέσματά της. Για να το υποστηρίξει αυτό, οργάνωσε το εγχείρημα «Bing Sting» πάνω στο οποίο εργάστηκαν 20 μηχανικοί της εταιρείας την περίοδο 17-31 Δεκεμβρίου 2010.
  • To wikileaks υποψήφιο για Νόμπελ Ειρήνης
    Νορβηγός πολιτικός ανακοίνωσε στο Associated Press ότι έθεσε υποψηφιότητα στον ιστότοπο WikiLeaks για το Νόμπελ Ειρήνης 2011. Αναφέρει πως το WikiLeaks παλεύει για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και την ελευθερία λόγου όπως o περσινός νικητής του βραβείου Liu Xiaobo.
  • Προβλέψεις για αύξηση 200% των πωλήσεων tablet PC μέσα στο 2011
    Σύμφωνα με έρευνα η κεκτημένη ταχύτητα που έχουν αποκτήσει τα tablet PC αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, με την προβολή της ετήσιας αύξησης να φτάνει το 200% που μεταφράζεται σε πωλήσεις 55.7 εκατομυρίων μονάδων μέσα στο 2011. Μέχρι το 2014, στη συνολική αγορά των φορητών PC οι ταμπλέτες θα επιτύχουν μερίδιο 35% ή 172.4 εκατομύρια μονάδες.
  • Κυκλοφόρησε το Debian 6 Squeeze
    Ύστερα από δύο χρόνια συνεχούς ανάπτυξης και με πάνω από 10.000 νέα πακέτα, κυκλοφόρησε το Debian 6, με την κωδική ονομασία Squeeze. Η έκδοση αυτή καλύπτει σχεδόν κάθε πιθανή πλατφόρμα, καθώς μπορεί να εγκατασταθεί σε μια ευρεία γκάμα συστημάτων του FreeBSD kernel.
  • Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα ήρθαν στο φως χάρη στο Google Earth
    Σχεδόν δύο χιλιάδες χώρους πιθανού αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στη Σαουδική Αραβία ανακάλυψε καθηγητής από την Αυστραλία, χωρίς καν να χρειαστεί να σηκωθεί από την καρέκλα του γραφείου του, στο Περθ.
  • Το Icann ανακοίνωσε ότι εξαντλήθηκαν πλήρως οι ελεύθερες διαδικτυακές διευθύνσεις IPV4
    Μετά από χρόνια ταχείας ανάπτυξης του Internet, οι διαθέσιμες διευθύνσεις του πρωτοκόλλου IPv4, του αρχικού IP πρωτοκόλλου (Internet Protocol), εξαντλήθηκαν.
  • Η Hewlett Packard παρουσιάζει το πολυαναμενόμενο TouchPad
    Η HP παρουσιάζει το πρώτο της tablet μετά από την εξαγορά της Palm, χωρίς όμως όπως αποδείχθηκε με ιδιαίτερη απήχηση στο καταναλωτικό κοινό.
  • Η Nokia επιλέγει Windows Phone 7 για τα νέα smartphone της
    Η Nokia και η Microsoft ανακοίνωσαν στρατηγική συνεργασία με την οποία τα Windows Phone 7 θα γίνουν η πρωταρχική πλατφόρμα για τα νέα smartphone της Nokia. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η συνεργασία των 2 εταιρειών είναι πολυεπίπεδη με στόχους όπως «να συνδεθεί στο Intenet το επόμενο δισεκατομμύριο κόσμου από αναπτυσσόμενες αγορές», «τη δημιουργία ενός νέου παγκόσμιου οικοσυστήματος».
  • Χακτιβιστές κατέλαβαν την εταιρεία ψηφιακής προστασίας των Η.Π.Α.
    Στον κυβερνοχώρο αποκαλείται «getting pwned». Αυτό συνέβη στην αμερικανική εταιρεία τεχνολογικής ασφάλειας HBGary Federal, η οποία προστατεύει την κυβέρνηση των Η.Π.Α. από επιθέσεις χάκερ, όταν προσπάθησε να διεισδύσει στο δίκτυο των διαβόητων χακτιβιστών Anonymous.
  • Ο Watson της IBM νίκησε στο Jeopardy
    Το Jeopardy! είναι ένα τηλεπαιχνίδι γνώσεων που προβάλλεται στην αμερικάνικη τηλεόραση. Είναι σχετικά απλό, ο host λέει μία φράση και ο διαγωνιζόμενος πρέπει να απαντήσει με την ερώτηση που αντιστοιχεί στην φράση. Το νέο όμως δεν είναι το τηλεπαιχνίδι αυτό καθεαυτό, αλλά το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην ιστορία, ένας υπολογιστής, ο Watson της IBM νίκησε δύο από τους προηγούμενους πρωταθλητές.
  • LG Optimus Pad - Το πρώτο 3D Tablet και με Android 3.0
    Προσπαθώντας να διαφοροποιηθεί από όλους τους υπόλοιπους κατασκευαστές και τις ανακοινώσεις νέων tablet, η LG στοιχηματίζει στο 3D και παρουσιάζει το πρώτο Tablet το οποίο διαθέτει δυνατότητα εγγραφής 3D video ή full hd 1080p με hdmi output και τις ευλογίες του διπύρηνου νέου επεξεργαστή Nvidia Tegra 3D στο 1.2 Ghz.
  • iPad 2 : Ταχύτερο, λεπτότερο και από τις 25 Μαρτίου στην Ελλάδα
    Η Apple δια στόματος Steve Jobs παρουσίασε το iPad 2, το tablet που έχει σημειώσει τεράστια επιτυχία, με μερίδιο στην αγορά σχεδόν όσο όλοι οι ανταγωνιστές του μαζί.
  • Διαθέσιμο για όλους το Service Pack 1 των Windows 7
    Το πρώτο Service Pack των Windows 7 αλλά και των Windows Server 2008 R2 είναι πλέον διαθέσιμο για όλους. Σε ό,τι αφορά τα Windows 7, το SP1 δεν περιλαμβάνει κάποιο αξιοσημείωτο νέο χαρακτηριστικό, αφού πρόκειται περισσότερο για ένα συγκεντρωτικό πακέτο από διορθώσεις ασφαλείας και γενικότερα bugfixes. Στα Windows Server 2008 R2 προστίθενται οι λειτουργίες RemoteFX και το Dynamic Memory.
  • Η Ιntel παρουσίασε την νέα τεχνολογία σύνδεσης Thunderbolt
    Η Intel παρουσιάζει μια νέα τεχνολογία σύνδεσης στους Η/Υ η οποία υπόσχεται ταχύτητες έως 10Gbps.
  • Νέα MacBook Pro με τετραπύρηνους επεξεργαστές, AMD κάρτες γραφικών και θύρα Thunderbolt
    Η νέα σειρά MacBook Pro έρχεται με νέους επεξεργαστές της σειράς Sandy Bridge από την Intel, νέα ενσωματωμένη κάρτα γραφικών στα μοντέλα 15' και 17' ιντσών από την AMD ενώ όλα τα μοντέλα διαθέτουν θύρα Thunderbolt, μια νέα τεχνολογία 12 φορές πιο γρήγορη από το FireWire 800 και 20 φορές πιο γρήγορη από το USB 2.0.
  • Σημαντική αλλαγή στον αλγόριθμό της ανακοίνωσε η Google
    Σημαντική βελτίωση στον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιείται η αξιολόγηση των ιστοσελίδων ανακοίνωσε η Google. Η αλλαγή επηρεάζει το 11,8% των queries και αποσκοπεί στο να μειώσει τις επιδόσεις των ιστοχώρων χαμηλής ποιότητας - αυτών δηλαδή που δεν παράγουν πρωτογενές περιεχόμενο αλλά αναπαράγουν αυτούσιο υλικό τρίτων.
     

    Μάρτιος 2011


  • Ντεμπούτο για τον Firefox 4
    Σημαντική αναβάθμιση για τον Firefox ο οποίος διαθέτει νέο περιβάλλον εργασίας, καλύτερη διαχείριση των tabs, νέο add-on manager, υποστήριξη για τα HTML5 video standards, multitouch στα Windows 7 και μια σειρά βελτιώσεων σε θέματα ταχύτητας και ασφάλειας.
  • Δικαίωμα αναπαραγωγής ελεύθερης μουσικής για τα καταστήματα στην Ελλάδα
    Την υποχρέωση να εκδίδουν Άδεια Μουσικής σε όλους τους συνδρομητές της εταιρείας διάθεσης ανοικτής μουσικής Jamendo αναλαμβάνουν πλέον οι δήμοι της Ελλάδας, κάτι που σημαίνει πως δεν είναι πλέον υποχρεωτική η έκδοση άδειας από εταιρείες πνευματικής ιδιοκτησίας όπως η ΑΕΠΙ.
  • Ευρωπαϊκό ντεμπούτο για το Asus Eee Pad Transformer
    Ένα από τα tablet που μας εντυπωσίασαν περισσότερο στη CeBIT 2011, κάνει την πρώτη του εμφάνιση στην Ευρωπαϊκή αγορά.
  • Το Kinect μετράει 10 εκ. πωλήσεις και μπαίνει στα Guinness Records!
    Σπάζοντας το φράγμα των 10 εκατομμύρια πωλήσεων, σύμφωνα με τα "Guinness World Records - Gamer's Edition", το Kinect για το Xbox 360 ανακυρήσσεται η ηλεκτρονική συσκευή με τις ταχύτερες πωλήσεις. Το γεγονός αυτό εκμεταλλεύεται η Microsoft και ανακοινώνει εργαλείο ανάπτυξης εφαρμογών για το Kinect και για Windows.
  • Η Western Digital εξαγοράζει μονάδα της Hitachi
    Η Western Digital ανακοίνωσε τη συμφωνία εξαγοράς μονάδας αποθήκευσης της Hitachi GST έναντι $4.3 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μετρητά και μετοχές.
  • The Tunnel: Η πρώτη ταινία που θα διανεμηθεί ταυτόχρονα μέσω BitTorrent και DVD
    Ένα νέο μοντέλο διανομής επιχειρεί να δοκιμάσει η αυστραλέζικη ταινία The Tunnel της Paramount, που κυκλοφόρησε ταυτόχρονα μέσω BitTorrent και DVD.
  • Υπηρεσία online αποθήκευσης αρχείων με 5GB δωρεάν εγκαινιάζει η Amazon
    Το Amazon Cloud Drive είναι μια νέα μια υπηρεσία online αποθήκευσης που επιτρέπει στους χρήστες να έχουν πρόσβαση στη μουσική τους και σε άλλα αρχεία από τον υπολογιστή ή το τηλέφωνό τους.
  • Στη διάθεση του κοινού ο νέος IE 9.0
    Η νέα έκδοση του δημοφιλούς browser μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τα γραφικά, είναι πιο ασφαλής και προσφέρει ανωνυμία αντίστοιχη με αυτή των ανταγωνιστικών προγραμμάτων.
     

    Απρίλιος 2011


  • 50 χρόνια από τον πρώτο άνθρωπο στο Διάστημα
    Συμπλήρωση 50χρόνων από την ημέρα που ο Ρώσος κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που ταξίδεψε στο διάστημα και μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη.
  • Ρομπότ-χειρουργός πραγματοποιεί κατασκευές σε μικροσκοπικό χαρτί
    Μπορεί το νέο επίτευγμα του ρομπότ da Vinci να μην είναι τόσο εντυπωσιακό όσο η εγχείρηση προστάτη που πραγματοποίησε πριν μερικούς μήνες, ωστόσο δεν παύει να είναι εξίσου ενδιαφέρον ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεται ένα μικροσκοπικό κομμάτι χαρτί μετασχηματίζοντας το σε ένα «αεροπλανάκι».
  • Η HTC ξεπερνά τη Nokia σε χρηματιστηριακή αξία
    Ημέρα ορόσημο για την HTC, τη γνωστή εταιρεία κατασκευής «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων και όχι μόνο, αφού ξεπέρασε την Nokia σε κεφαλαιοποίηση αγοράς.
  • Κυκλοφόρησε το GNOME 3
    Κυκλοφορία της τελικής έκδοσης GNOME 3 για Linux διανομές με πλήρες ανανεωμένο γραφικό περιβάλλον.
  • Η Sony επιβεβαιώνει την κατάρρευση του PlayStation Network από επίθεση τρίτων
    Η Sony επιβεβαίωσε ότι το δίκτυό της έπεσε θύμα επίθεσης από τρίτους, έχοντας ως επακόλουθο αρκετό χρονικό διάστημα εκτός λειτουργίας τις υπηρεσίες του PSN.
  • Διπλασιασμό της ακρίβειας του GPS υπόσχονται οι νέας γενιάς δορυφόροι
    Η νέα γενιά του GPS θεωρείται η βασική προϋπόθεση για τη λειτουργία της επαυξημένης πραγματικότητας σε εσωτερικούς χώρους. "Φανταστείτε για παράδειγμα έναν εικονικό καθηγητή, ή έναν συνοδό που θα σας καθοδηγήσει την πρώτη σας μέρα στο πανεπιστήμιο".
  • Κυκλοφόρησε το Ubuntu 11.04 “Natty Narwhal”
    Βασικό χαρακτηριστικό της νέας αυτής έκδοσης αποτελεί η καθιέρωση του Unity ως προεπιλεγμένου γραφικού περιβάλλοντος, που αντικαθιστά στο ρόλο αυτό το Gnome.
     

    Μάιος 2011


  • Η Intel θα προχωρήσει σε μαζική παραγωγή 3D τρανζίστορ στα 22nm
    Η μετάβαση στα 3-D Tri-Gate τρανζίστορ διατηρεί τον ρυθμό της τεχνολογικής προόδου και συνεχίζει να επαληθεύει το νόμο του Moore.
  • Νέο ρεκόρ ταχύτητας στη μεταφορά δεδομένων
    Δύο ανεξάρτητες ερευνητικές ομάδες ανακοίνωσαν ότι έσπασαν το παγκόσμιο ρεκόρ μεταδίδοντας 100 Terabit δεδομένων ανά δευτερόλεπτο μέσω μίας οπτικής ίνας. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαζόταν μόνο ένα δευτερόλεπτο για να κατέβει ένα βίντεο HD συνολικής διάρκειας τριών μηνών.
  • Raspberry Pi: ο υπολογιστής των $25 δολαρίων
    Το σύστημα αποτελείται από ένα μικρού μεγέθους ηλεκτρονικό κυκλώμα το οποίο στο ένα άκρο του αποτελείται από μία USB θύρα και στο άλλο άκρο του από μία HDMI θύρα για σύνδεση με οθόνη ή τηλεόραση.
  • Netflix εναντίον πειρατείας: 1-0
    Η συμβολή της υπηρεσίας Netflix στη συνολική κίνηση του βορειοαμερικανικού Internet ξεπέρασε αυτήν των δικτύων Peer-To-Peer.
  • Η Microsoft εξαγοράζει το Skype με το ποσό των 8.5 δισ δολαρίων
    Στη μεγαλύτερη εξαγορά της ιστορίας της προχωράει η Microsoft η οποία εξαγοράζει το Skype, τη γνωστή VOIP εφαρμογή/υπηρεσία. Το τελικό ποσό εξαγοράς φτάνει τα 8.5 δισ. δολάρια.
  • Nvidia Kal-El : Το πρώτο gameplay demo
    Η NVIDIA δίνει στην δημοσιότητα το πρώτο demo των δυνατοτήτων του επεξεργαστή του οποίου οι είναι πραγματικά αξιοθαύμαστες.
  • Πιθανώς καρκινογόνα τα κινητά τηλέφωνα σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας
    Οι επιπτώσεις των κινητών τηλεφώνων στην υγεία των ανθρώπων έχει αποτελέσει πολυσυζητημένο θέμα τα τελευταία χρόνια. Δημοσίευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας χαρακτηρίζει τα κινητά τηλεφώνα ως “ενδεχωμένως καρκινογόνα”.
  • Άρειος Πάγος: Δεν ισχύει στο διαδίκτυο το απόρρητο των επικοινωνιών
    Το απόρρητο των επικοινωνιών δεν ισχύει στο διαδίκτυο, επαναλαμβάνει ο Άρειος Πάγος με τρίτη γνωμοδότησή του.
     

    Ιούνιος 2011


  • Αφγανοί κατασκεύασαν κόμβους σύνδεσης στο Internet χρησιμοποιώντας σκουπίδια
    Το FabFi έχει δημιουργηθεί εξ΄ολοκλήρου από open source hardware. Αποτελείται αποκλειστικά από οικοδομικά υλικά και από ηλεκτρονικά κυκλώματα ικανά να μεταδώσουν δεδομένα με ασύρματο τρόπο.
  • Windows 8 : Αποκαλυπτήρια του νέου γραφικού περιβάλλοντος (video)
    Πρώτες πληροφορίες για την επόμενη γενιά των Windows καθώς και τα αποκαλυπτήρια για το νέο γραφικό περιβάλλον τους. Λίγο αργότερα, γίνεται γνωστό ότι τα Windows 8 θα έχουν τις ίδιες ή μικρότερες απαιτήσεις με τα Windows 7.
  • Ψηφιοποίηση ολόκληρης της συλλογής της ξεκινά η Εθνική Βιβλιοθήκη
    Στόχος είναι το «να μπορεί κάθε μαθητής και κάθε νέος να έχει την Εθνική Βιβλιοθήκη σε ένα "φλασάκι”».
  • Συνέλαβαν 18χρονο Έλληνα hacker απ' το Μπραχάμι
    Η πρώτη επίθεση του 16χρονου τότε δράστη έγινε το 2008 εναντίον του δικτύου της Interpol που φυσικά τον επικήρυξε. Ουσιαστικά ο πιτσιρικάς απ' το Μπραχάμι είχε γίνει ο φόβος και ο τρόμος των υπηρεσιών σε ολόκληρο τον κόσμο.
  • Nokia N9 : Το πρώτο MeeGO smartphone
    Περιστοιχισμένο από φήμες εδώ και αρκετό καιρό, η Nokia παρουσίασε σήμερα το N9, το πρώτο smartphone που στηρίζεται στην πλατφόρμα MeeGO με πολύ καλή ποιότητα κατασκευής και δυνατές επιδόσεις.
     

    Ιούλιος 2011


  • Internet και υπολογιστές επηρεάζουν τη μνήμη σύμφωνα με νέα μελέτη
    Επιστήμονες αναρωτήθηκαν αν οι άνθρωποι είναι σε θέση να θυμούνται πληροφορίες που μπορούν να ανακτηθούν εύκολα από ένα υπολογιστή, με τον ίδιο τρόπο που οι μαθητές μπορούν να θυμηθούν τις ερωταπαντήσεις οι οποίες πιστεύουν ότι θα υπάρχουν σε διαγώνισμα.
  • Ο Eυρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος κατασκεύασε κάμερα ενός δις pixel
    To GAIA πρόκειται να φωτογραφήσει χιλιάδες εκατομμύρια αστέρια και εκατοντάδες χιλιάδες άλλα ουράνια σώματα. Ο ΕΟΔ αναφέρει ότι ο φακός είναι τόσο ακριβής, καθώς αν τραβούσε μία λήψη από τη Γη θα μπορούσε κανείς να μετρήσει τη μικρογραφία ενός ανθρώπου στη σελήνη.
  • Πρώτο βραβείο για την ελληνική ομάδα στους Παγκόσμιους Τελικούς του Imagine Cup 2011
    Νικήτρια στους Τελικούς του Παγκόσμιου Φοιτητικού Διαγωνισμού της Microsoft, Imagine Cup 2011, αναδείχθηκε η ελληνική ομάδα «Alaniarides», η οποία, παρουσιάζοντας την εφαρμογή Touring Machine, απέσπασε το πρώτο βραβείο στην ειδική κατηγορία του διαγωνισμού «Interoperability Challenge».
  • Κυκλοφόρησε το OS X Lion 10.7
    Η Apple διέθεσε τη νέα έκδοση του Mac OS X, όχι όμως στα καταστήματα αλλά μόνο μέσω του App Store προς κατέβασμα στην τιμή των $29.99.
  • Facebook και Twitter δημιουργούν μια γενιά με εμμονή στον εαυτό της
    Σύμφωνα με διακεκριμένη επιστήμων, οι υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook και το Twitter έχουν μετατρέψει μια ολόκληρη γενιά χρηστών σε ανθρώπους που έχουν μόνιμη εμμονή με τον εαυτό τους, εμφανίζοντας την “παιδιάστικη” επιθυμία να αναζητούν κάποιου είδους επιβράβευσης σε ότι και να κάνουν.
     

    Αύγουστος 2011


  • Ηλεκτρονικό τατουάζ τοποθετείται στο δέρμα για ιατρική παρακολούθηση
    Πρόκειται για μια επαναστατική τεχνολογία όπου ο καθένας μπορεί να αναλογιστεί την εξέλιξή της μέσα στα επόμενα 20 χρόνια. Με ένα τέτοιο ηλεκτρονικό κύκλωμα στο δέρμα μας, υπάρχουν αρκετές εφαρμογές που θα μπορούσαν να το εκμεταλλευτούν όπως η χρήση για τη βιομετρική, αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας αλλά και επιπρόσθετες “λειτουργίες” όπως αυτή της επαυξημένης πραγματικότητας.
  • To World Wide Web έγινε 20 χρονών
    Ο Βρετανός μηχανικός Tim Berners-Lee αποκάλυψε μία μελέτη περί οργάνωσης πληροφοριών στις 6 Αυγούστου 1991. Το αποκάλεσε "World Wide Web", σημαδεύοντας έτσι το ντεμπούτο του Web ως μία υπηρεσία ευρέως χρησιμοποιούμενη στο Ίντερνετ.
  • "Σκληρό δίσκο" 120 petabytes κατασκεύασαν επιστήμονες της IBM
    Για να γίνει αντιληπτός ο διαθέσιμος όγκος δεδομένων των 120 petabytes, αρκεί να αναφερθεί ότι αποτελείται από 200.000 κοινούς σκληρούς δίσκους οι οποίοι συνεργάζονται μεταξύ τους.
  • Ο Steve Jobs παραιτήθηκε από Διευθύνων Σύμβουλος της Apple
    Μέσω μιας επιστολής που κοινοποίησε στους διευθυντές και στην κοινότητα της Apple, ο Steve Jobs γνωστοποίησε την απόφασή του να αποσυρθεί από τα καθήκοντά του ως Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας.
  • H Google εξαγοράζει τη Motorola με το ποσό των 12.5 δις δολαρίων
    Σε μία από τις μεγαλύτερες εξαγορές της χρονιάς με αρκετό νόημα για το μέλλον, προχώρησε η Google η οποία ανακοίνωσε πριν λίγο την εξαγορά του τμήματος Mobility της Motorola.
     

    Σεπτέμβριος 2011


  • Ο πρώτος κβαντικός επεξεργαστής με κβαντική μνήμη είναι γεγονός
    Υλοποίηση του πρώτου κβαντικού επεξεργαστή ο οποίος έχει πρόσβαση σε κβαντική μνήμη. Η εφεύρεση αυτή αποτελεί σημαντικό ορόσημο ύστερα από την κυκλοφορία των πρώτων συμβατικών υπολογιστών τη δεκαετία του 1940.
  • Η Meg Whitman νέα Διευθύνων Σύμβουλος της Hewlett Packard
    Η νέα Διευθύνων Σύμβουλος καλείται να πάρει καθοριστικού ρόλου αποφάσεις για την HP, όπως αυτή σχετικά με τη συνέχιση κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών.
  • Build 2011: Πρώτη επαφή με τα Windows 8 (video)
    Τα επίσημα αποκαλυπτήρια των Windows 8 και η κυκλοφορία της developer έκδοσης για όλους.
  • 100.000 ευρώ το χρόνο θα πληρώνει το facebook τον Ελληνα - διάνοια!
    Οπου και εάν έστειλε βιογραφικά είτε δεν του απαντούσαν είτε τον απέρριπταν! Το ότι η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της ισχύει απολύτως στην περίπτωση του 23χρονου ο οποίος κατάφερε να κερδίσει με τις γνώσεις του και την αξία του μια θέση που πολλοί σε ολόκληρη την υφήλιο ζηλεύουν.
  • Το Google+ ανοίγει τις πύλες του για όλους
    Το νέο κοινωνικό δίκτυο είναι από τη Google και είναι γεγονός. Ύστερα από 90 ημέρες δοκιμών το Google+ ανοίγει τις πύλες του για όλους τους χρήστες του Internet.
     

    Οκτώβριος 2011


  • Ανακοινώθηκε το iPhone 4S, στην Ελλάδα μέχρι τέλος του χρόνου
    Η νέα γενιά iPhone αποκαλύφθηκε από την Apple, μαζί με τη νέα έκδοση του iOS 5
  • Απεβίωσε ο Steve Jobs
  • Εκκίνηση της αγοράς των Ultrabooks με το Acer Aspire S3
    Η νέα κατηγορία των Ultrabooks, των πολύ λεπτών φορητών υπολογιστών, ξεκινά από την παρουσία της στην αγορά με τη διάθεση του Aspire S3 της Acer.
  • Ο πρώτος σκληρός δίσκος SSD 1TB από την OCZ
    Αυτή η σειρά SSD δίσκων από την OCZ θα διαθέτει χωρητικότητες 128GB, 256GB, 512GB, και 1TB υποστηρίζοντας μέχρι και 512MB DRAM cache.
  • Η Sony εξαγοράζει ολόκληρο το μερίδιο της Ericsson
    Το ποσό της εξαγοράς έφτασε το €1.05 δις (περίπου το 50% της επωνυμίας) με τη Sony να επιθυμεί μια στενότερη σύνδεση των υπηρεσιών της μαζί με τον διαφόρων συσκευών που κατασκευάζει όπως smartphones, tablets, κονσόλες παιχνιδιών κά.
  • Τα αποκαλυπτήρια του Android 4.0 Ice Cream Sandwich
    Παράλληλα με την ανακοίνωση του Samsung Galaxy Nexus, η Google προχώρησε στα αποκαλυπτήρια της επόμενης έκδοσης της πιο δημοφιλούς mobile πλατφόρμας, του Android.
  • Έφυγε ο δημιουργός της C και του Unix, Dennis Ritchie
  • Nokia Lumia 800 : «Το πρώτο αληθινό Windows Phone»
    Τα αποκαλυπτήρια των πρώτων Windows Phone συσκευών της Nokia, με το Lumia 800 και το οικονομικό Lumia 710.
  • Αύριο η εκτόξευση 2 δορυφόρων του προγράμματος Galileo
    Έναρξη των πρώτων ολοκληρωμένων δοκιμών του Galileo, του πρώτου εγχειρήματος για κατασκευή συστήματος πλοήγησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • Google - ΟΑΣΑ: Τώρα και με πληροφορίες Transit για την Αθήνα
    Με δελτίο τύπου τελικά και όχι επίσημη παρουσίαση, η Google ανακοινώνει σήμερα τα «εγκαίνια» της ελληνικής πλατφόρμας των Χαρτών Google με πληροφορίες Transit, για την εύκολη μετακίνηση στην πόλη με αστικές συγκοινωνίες.
     

    Νοέμβριος 2011


  • K Computer: ο ταχύτερος υπερυπολογιστής στον κόσμο γίνεται ακόμη πιο γρήγορος
    Οι επιδόσεις του οφέιλονται στους 88.128 επεξεργαστές που διαθέτει οι οποίοι συνεργάζονται μεταξύ τους και μπορούν να εκτελέσουν ταυτόχρονα 10.5 τετράκις εκατομμύρια υπολογισμούς το δευτερόλεπτο.
  • Μυστικό λογισμικό καταγράφει τα πάντα σε εκατομμύρια smartphones!
    Το Carrier IQ καταγράφει τα πάντα που έχουν σχέση με την διασύνδεση του χρήστη με την συσκευή όπως SMS, encrypted searches κλπ. Είναι εγκατεστημένο στις περισσοτερες σύγχρονες συσκευές Android, BlackBerry και Nokia.
  • ΕΕ: οι δαπάνες για τα πνευματικά δικαιώματα δεν έχουν μειώσει την πειρατεία
    Επίτροπος της Ευρωπαϊκής ψηφιακής ατζέντας σε δήλωσή του τόνισε ότι τα εκατομμύρια ευρώ που ξοδεύονται συνεχώς για την ενίσχυση και προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων φέρνουν αντίθετα αποτελέσματα στους πολίτες.
  • Δωρεάν για όλους το Microsoft Office 2010 Starter Edition
    Περιλαμβάνει τη σουίτα του Word και του Excel, όπου μπορείτε να κάνετε βασική επεξεργασία κειμένου και λογιστικών φύλλων ενώ εμφανίζονται και διαφημίσεις.
     

    Δεκέμβριος 2011


  • Έναρξη παροχής υπηρεσιών VDSL2 έως και 50Mbps από τη Cyta
    Η Cyta ξεκινά τη παροχή υπηρεσιών VDSL πρώτη στην Ελλάδα, οι οποίες προσφέρουν ταχύτητες μέχρι και 50Mbps!
  • HP: Το webOS περνάει στην κοινότητα ανοιχτού λογισμικού
    Η Διευθύνων Σύμβουλος της Hewlett Packard Meg Whitman, ανακοίνωσε σήμερα στους προγραμματιστές της εταιρείας τη μετατροπή της πλατφόρμας του WebOS λειτουργικού συστήματος σε λογισμικό ανοιχτού κώδικα.
  • Ο Chrome ξεπερνά για πρώτη φορά τον Firefox σε μερίδιο χρήσης
    Για πρώτη φορά στα τρία χρόνια της κυκλοφορίας του ο Google Chrome browser ξεπέρασε τον Firefox σε μερίδιο χρήσης, σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα έκθεσης του StatCounter, ενώ για το Net Applications ο Firefox βρίσκεται για 4 ποσοστιαίες μονάδες μπροστά.
  • Ψηφιακά αναλφάβητοι οι μισοί Έλληνες
    Μπορεί για πολλούς από εμάς το Internet να αποτελεί καθημερινή συνήθεια ή και αναπόσπαστο εργαλείο στην εργασία, όμως σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στην Ελλάδα περίπου το μισό του πληθυσμού της χώρας δεν έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο.
  • Η AMD κυκλοφορεί την "πιο γρήγορη μονοπύρηνη GPU"
    Η AMD με την κυκλοφορία της κάρτας γραφικών Radeon HD 7970 ελπίζει να ικανοποιήσει ακόμη και τους πιο απαιτητικούς PC gamers, καθώς όπως υποστηρίζει πρόκειται για την πιο γρήγορη μονοπύρηνη GPU που μπορεί κανείς να βρει στην αγορά,

 

File.png Download: http://insomniagr.blob.core.windows.net/various/anaskopisi2011.pdf'>Κατεβάστε την ανασκόπηση σε μορφή PDF

Link.png Site: http://www.insomnia.gr/page/wiki/_/reviews/ανασκόπηση-ειδήσεων-2010-από-το-insomniagr-r164'>Ανασκόπηση ειδήσεων Insomnia 2010 , 2009