Διάφορα

Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των αντλιών θερμότητας.

15/05/2014 01:55 μμ | filia9220 από filia9220


[link=http://www.bioenerga.gr/antlies-thermotitas/][/link]Οι αντλίες θερμότητας είναι μια νέα πρόταση στον χώρο της θέρμανσης τόσο σε οικιακό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο, η οποία έχει καταφέρει να κεντρίσει την προσοχή του καταναλωτικού κοινού. Πρόκειται για μια νέα εναλλακτική μορφή ενέργειας η οποία στηρίζεται στον αέρα ή στην γη και έχει αποδειχτεί ότι είναι η πιο οικονομική λύση της αγοράς. Οι αντλίες θερμότητας δεν είναι ένα νέο μέσο θέρμανσης, καθώς χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες σε χώρες του εξωτερικού για την θέρμανση και την ψύξη όχι μόνο των σπιτιών, αλλά και μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, επιχειρήσεων κτλ.

 

Η λειτουργία τους είναι απλή: αντλούν θερμότητα από τη φύση και με τη συμβολή της ηλεκτρικής ενέργειας παράγουν ζέστη ή κρύο. Πιο συγκεκριμένα με 1kW ηλεκτρική ενέργεια και 3 kW ενέργεια από το φυσικό περιβάλλον παράγεται θερμική απόδοση 4 kW. Είναι φανερό πως η θερμότητα ή η ψύξη που διαχέεται στο χώρο προέρχεται κατά βάση από τη φύση και όχι από την ηλεκτρική ενέργεια. Συγκρινόμενες οι αντλίες θερμότητας με το πετρέλαιο έχουν οικονομία που φτάνει τουλάχιστον το 60-70% ανάλογα με το κλίμα της περιοχής ενώ σε σχέση με το φυσικό αέριο φτάνει το 40%. Μάλιστα η οικονομία είναι ακόμα μεγαλύτερη όταν παράλληλα με τις αντλίες θερμότητας χρησιμοποιείται νυχτερινό ρεύμα ή η οικία εντάσσεται στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ.

 

Στη σημερινή εποχή ειδικότερα παρατηρείται μια στροφή προς τις αντλίες θερμότητας σε παγκόσμια κλίμακα, καθώς γίνεται μια προσπάθεια περιορισμού των ορυκτών καυσίμων σε συνδυασμό με τη μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων. Συνοψίζοντας τα πλεονεκτήματα των αντλιών θερμότητας θα λέγαμε ότι είναι: αρχικά ο πολύ αυξημένος βαθμός απόδοσης σε σχέση με τα υπόλοιπα συστήματα θέρμανσης, η εξοικονόμηση χρημάτων, η απλή εγκατάσταση και η αθόρυβη λειτουργία. Επιπλέον το γεγονός ότι δεν απαιτείται λεβητοστάσιο για την εγκατάστασή τους μιας και μπορούν να τοποθετηθούν εξωτερικά, μειώνει σημαντικά τα έξοδα σε σχέση για παράδειγμα με τον λέβητα. Η συντήρηση τους δεν κοστίζει ακριβά και λειτουργούν υπό κάθε είδους καιρικές συνθήκες. Τέλος, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι είναι οικολογικά, δεν εκπέμπουν καθόλου ρύπους και συνεπώς δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον, εξάλλου για τον λόγο αυτό δεν χρειάζεται το σπίτι να διαθέτει καμινάδα.

 

Στα μειονεκτήματα συγκαταλέγεται η μειωμένη απόδοση σε περιοχές με ακραίες καιρικές θερμοκρασίες και το υψηλό κόστος της εγκατάστασης, το οποίο σε σχέση με τα άλλα συστήματα θέρμανσης υπερβαίνει το 50%. Ωστόσο αν σκεφτεί κανείς ότι η διαφορά αυτή στο κόστος εγκατάστασης καλύπτεται σιγά-σιγά από τις μειωμένες δαπάνες στα έξοδα για τη θέρμανση και την ψύξη, τότε από αυτή την άποψη οι αντλίες θερμότητας αποτελούν μια πολύ καλή και συμφέρουσα επιλογή. Βέβαια ο κάθε ένας πρέπει να σταθμίσει τα υπέρ και τα κατά και ανάλογα με την τοποθεσία της οικίας του και με τις ιδιαίτερες απαιτήσεις του να αποφασίσει εάν οι αντλίες θερμότητας είναι η ορθότερη και οικονομικότερη λύση για τον ίδιο.