Διάφορα

[Android TV Box] MeCool M8S Pro + (plus) Review και "σκάλισμα"

21/10/2018 01:41 μμ | isay από isay


(Τελευταία ενημέρωση 18/11/2018 )

Έφτασε στα χέρια μου ένα Mecool M8s pro + (plus) με soc s905X, μνήμη 2GB DDR3 και αποθηκευτικό 16GB. Ευκαιρία λοιπον για review και feedback απο το σκάλισμα που του έκανα.

201707401456401w342oef.jpg

 

  1. ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ-ΠΑΡΑΔΟΣΗ
  2. ΠΡΩΤΕΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ
  3. ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ
  4. ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ
  5. ΑΛΛΑΓΗ ROM, LAUNCHER
  6. ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΊΟ
  7. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
  8. ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
  9. ΑΝΑΝΕΩΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΥ


1.ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ-ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Οι ανάγκες του τελικου παραλήπτη ήταν ενα φθηνό box για να (ξανα)κάνει smart την παλιά του (3ετίας) τηλεόραση. Η χρήση θα είναι 70% netflix, 20% youtube και 10% τα υπολοιπα (λιγο kodi, λιγο vlc, λιγο browsing), οποτε συνειδητά έγινε επιλογή του m8s pro plus και οχι του m8s pro W (δεν μου αρεσουν οι κοφτες του W και η διαφορα τιμής ήταν αστεία).  Αντίθετα δεδομένου του budget δεν μπορούσα να προτείνω το m8s pro με soc s912 και 3GB DDR4 μνήμη.

Η παραγγελία εγινε απο το ιταλικο warehouse του geekbyuing ( https://www.geekbuying.com/item/MECOOL-M8S-PRO-Plus-Youtube-Netflix-4K-Streaming-TV-Box-386510.html ) με μέθοδο αποστολής DHL courier και εφτασε στα χέρια μου σε 5 ημέρες. Μέχρι να παραλάβω, ειχα στην πισω πλευρά του μυαλού μου, οτι αν ο ο geekb δεν εχει στοκ στην Ιταλία, μια χαρά μπορει να το στειλει απο Κίνα, αλλά εκεινο το διάστημα δεν ειχα διαβάσει καμια τετοια ατασθαλία του geekb, αντιθετα διαβαζα τακτικά για επιτυχημένες αποστολές και ειπα να πάρω το ρισκο. Όλα πήγαν ρολόι και το πακετάκι εφτασε σώο και χωρίς παρατράγουδα. Να προσθέσω εδώ οτι το geekbuing εχει χείριστη φήμη οσον αφορά το after sales customer support. Είναι σχετικά αξιοπιστο στις αποστολές του, αλλά αμα στραβώσει κάτι μετα την αγορά-παραδοση ... ειναι χειροτερο του gearbest (ναι γίνεται).


2.ΠΡΩΤΕΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

Δεν θα ασχοληθώ με το unboxing, τι είχε μέσα το κουτί, κλπ γιατί το ιντερνετ ειναι γεμάτο απο τέτοια video. Για τον ίδιο λόγο δε θα ασχοληθώ να σας γράψω/δειξω πως ειναι το κουτί, τι θύρες εχει, κλπ. Το μόνο που θα τονίσω (για να μη μπερδευεστε) ειναι οτι τα τέσσερα παρακάτω ειναι διαφορετικά κουτάκια (επεξεργαστές, μνήμη, κλπ) και τα γράφω απο το καλύτερο/ακριβότερο προς το χειρότερο/φθηνότερο:

  •     M8s pro
  •     M8s pro L
  •     M8s pro plus (+)
  •     M8s pro W

Εννοείται εκανα unboxing video απο το πρώτο σφάξιμο της συσκευασίας, μέχρι και που το συνδεσα στην τηλεόραση και το άναψα για να δω οτι ολα καλα. Φύλαγε τα ρουχα σου που λένε.

Οπως ήρθε απο τη μάνα του, είχε τα παρακάτω χαρακτηριστικά :

  •     Android 7.1.1
  •     Kernel 3.14.29
  •     Build  M8S PRO + userdebug 7.1.1 NHG47L 20171124.183803.V0928
  •     Rooted αλλά χωρίς κανενα προγραμμα ελέγχου του root, οπως π.χ. SU, magisk, κλπ. Αυτό ειναι καλό (το root) αλλά και κακο γιατί σημαίνει οτι οποιαδήποτε εφαρμογη εχει προσβαση στο root (κάκιστο απο θέμα ασφάλειας)
  •     Ο  launcher ειναι ο κλασσικός της mecool, που σε αυτό που αντιμετώπισα εγώ ήταν ενα μείγμα TV Version KAI OXI TV version. Σαν να λέμε κανονικό android αλλά με πετσοκομμένες ρυθμίσεις και χωρίς notification/status bars. Ηξερα οτι θα φάει ξήλωμα, οποτε δεν ασχολήθηκα ιδιαίτερα μαζί της.
  •     Στο DRM info ειχαμε κανονικά Sec Level L1 οποτε μια χαρά παιζει NETFLIX/YOUTUBE σε HD (και οχι σκέτο SD όπως αν είχε DRM L3). UPDATE : 14/10/2018 : Εδώ και μια εβδομάδα εχει προκύψει προβλημα με το netflix και αγνοώ αν θα επιλυθει ή θα μονιμοποιηθεί. Αλλωστε αυτό ήταν βασικό κριτιριο επιλογής (οι αναγκες του χρήστη) και η mecool πουλά άπειρα m8s pro μηχανάκια επειδή εχουν L1 και παιζουν netflix σε υψηλή αναλυση
  •     Ο ελευθερος αποθηκευτικός χώρος ήταν περιπου στα 11,2GB

Απο εφαρμογές, πέρα απο τις κλασσικές, ειχε τα παρακάτω

    TV Center 17.4 που ειναι ένα σκαλισμένο fork του kodi 17.4.
    Stb Emu (pro)
    DRM Info
    Miracast 1.3.201401271346
    Mx Player
    AirPin (pro)
    Netflix tv version (η οποία παιζει κανονικά 1080 HD υλικό, οχι απλό SD)
    Youtube 12.14.56 (οπως το youtube που εχουν τα tablets)
    Youtube 2.00.17 (ειναι η tv version που εχουν οι smart TVs)
    ΟΛΟ το πακέτο απο το Bcenter (γράφω παρακάτω λεπτομέρειες) <-- ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΗΛΩΘΕΙ, βλ παρακάτω πως

Να προσθέσω ακόμα οτι το boxακι δεν εχει reset button (βλ αργότερα), ουτε bluetooth (για όσους τους διαφύγει στα τεχνικά χαρακτηριστικά)

Σε standby κατασταση και με απλή χρήση, έπιανε θερμοκρασίες 40-50 C. Δεν δοκίμασα κάτι βαρυ (youtube, netflix, kodi) για να δω που φτάνει. Δεν παρατήρησα τιποτα ιδιαίτερα κολλήματα-προβλήματα εκτός απο το θέμα της γλώσσας, που περιγράφω παρακάτω τη λύση.

 

3.ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

(ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΚΑΤΩ, ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΚΑΝΕΤΕ ΣΤΟ BOX ΣΑΣ ΕΧΕΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΦΕΡΟΥΝ)

Σε αυτή την ενότητα θα γράψω τι προτείνω κατ'ελάχιστο να γίνει και είναι για αυτους που δεν θέλουν/μπορουν/γνωρίζουν να κάνουν ακομα πιο ριζικές επεμβάσεις στο software ή στο hardware. Αν δηλαδή κάποιος δεν θελει να ασχοληθεί με αλλαγές rom, launchers, software ή να βάλει χέρι στο hardware, πρεπει τουλάχιστον να κάνει όλα οσα λεγονται στην παρουσα ενότητα για πιο "ομαλή" χρήση και προσπάθεια αυξησης της μακροζωίας του.

Πρώτο και κύριο πρεπει στο box να μπουν τέσσερα ποδαράκια ύψους τουλαχιστον ενος εκατοστου.  Εναλλακτικά βαλτε ενα στυλό μπρος και πίσω για να σηκωθεί σε υψος. Μπορει το boxακι να εχει πολλες τρύπες αερισμου, αλλά σχεδιαστικά ειναι ανεπαρκής ο αερισμος του, οποτε ανεβάζει ευκολα θερμοκρασίες, πράγμα κακό για τη μακροζωία των κυκλωμάτων του.

Την πρώτη φορά που θα το ανοιξετε και αν έχετε κορεάτικo μονιτορ/τηλεόραση ειναι πολύ πιθανό να εχετε κορεάτικο interface. Αυτό διορθώνεται πατώντας ρυθμίσεις (εικονίδιο με γρανάζι), επιλεγοντας το εικονίδιο γλώσσας (βλ Εικόνα 3Α) και αλλαγή γλώσσας σε αυτή που θελετε.

10-allagiglossas1.jpg

Εικονα 3Α : Αλλαγή γλώσσας

Αμέσως μετά πηγαίντε στην επιλογή HDMI CEC (βλ Εικόνα 3B) και απενεργοποιήστε τις δυο κάτω επιλογές (βλ Εικόνα 3Γ).

15-hcec1.jpg

Εικόνα 3B : Επιλογή HDMI CEC

15-hcec2.jpg

Εικόνα 3Γ : Απενεργοποίηση αυτόματης επιλογής γλώσσας

Εδω διαπίστωσα ένα bug που έβρισκα και σε παλιότερες εργοστασιακές rom των m8s και είδα οτι συνεχίζεται και στην παρουσα έκδοση. Μετα απο επανεκκινήσεις η rom αγνοει τις ρυθμίσεις hdmi sec και αλλάζει πάλι τη γλώσσα σε κορεάτικα. Σε τέτοια περίπτωση και για μόνιμη διόρθωση, στις επιλογές τις εικόνας 3Γ, απενεργοποιήστε και τις τέσσερις επιλογες.

Επισης βασικό, ειναι να ξηλωθεί το πακέτο προγραμμάτων BCenter, το οποιο ειναι (πιθανό) bitcoin miner και δεν εχει καμια δουλεια να υπάρχει στο boxακι. Αναλυτικές οδηγίες εχω γράψει στη σελίδα --> https://www.insomnia.gr/forums/topic/671610-mecool-m8s-pro-wl-αφαίρεση-πιθανού-bitcoin-miner/

Πηγαίνετε στις ρυθμίσεις, βρείτε την επιλογή Powerkey definition και επιλέξτε shutdown.

Πηγαίντε πάλι στις ρυθμίσεις, βρειτε το screen saver και βάλτε τις επιλογες Screen Saver -> Backdrop, When to start -> after 5 minutes και Put device to sleep->after 1 hour. Ειναι ενσωματομένος browser να κλείνει το μηχανάκι μετά απο αδράνεια Χ ώρας (το put device to sleep). Ετσι ακομα και αν ξεχαστεί ανοιχτό ή αν αναψει μονο του απο το ρεύμα, δε θα καιει άσκοπα για να ταλαιπωρουνται τα ηλεκτρονικά του.

Ξηλώστε την εγκατεστημένη εφαρμογή NetFlix και μετά μεσω playstore κάντε εγκατάσταση την εφαρμογή Netflix (προσοχή να ειναι απο την ίδια την netflix inc). Ετσι η εφαρμογή θα ειναι η αυθεντική, σιγουρα μη πειραγμένη και το βασικότερο θα παιρνει κανονικα τα τυχον updates απο το playstore.

(UPDATE 21/10/2018) Το Σεπτέμβριο το netflix εφάρμοσε μια αλλαγή στο συστημα τους και πολλά boxes με DRM L1 σταμάτησαν να παιζουν netflix. H mecool κυκλοφόρησε ένα patch με όνομα burnkeytools που διορθωσε το προβλημα σχεδον σε ολα τα μηχανάκια της. Ξηλώστε λοιπον το εγκατεστημενο netflix, κατεβάστε το mecool patch απο τις παραπομπές στο τέλος του άρθου (τμήμα 😎, εγκαταστήστε το, τρεξτε το και πατηστε το κουμπι "Click the burn key". Μόλις γράψει "widevine key status:success" κάντε επανεκκινηση και μπορειτε να απεγκαταστήσετε τελείως το burnkeytools. Δείτε και σχετικό βίντεο -> https://www.youtube.com/watch?v=pPE5SJM3bZ8 στο διάστημα 1:01-1:17. Τώρα πηγαίντε στη διευθυνση ( https://www.apkmirror.com/apk/netflix-inc/netflix-android-tv/ ) και κατεβάστε την τελευταία έκδοση του netflix για android TV (ασπρο-κοκκινο εικονιδιο), εγκαταστήστε το και το netflix θα παιζει κανονικά σε HD. To app ΔΕΝ θα το βρείτε στο playstore για διαφορους τεχνικους λογους, οποτε περιοδικά (ανα μήνες) μπορειτε να κατεβάζετε νεότερες εκδοσεις απο την ιδια διευθυνση. Δε χρειάζετε καθε φορα να κάνετε εργασία με το burnkeytools

UPDATE : 14/10/2018 : Εδώ και μια εβδομάδα εχει προκύψει προβλημα με το netflix και αγνοώ αν θα επιλυθει ή θα μονιμοποιηθεί.

Αγνοήστε εντελώς την ενσωματωμένη εφαρμογή TV Center 17.4. Απο το playstore εγκαταστήστε το kodi και μετά μεσα απο το kodi κάντε εγκατάσταση κάποιο απο τα builds του GKN wizard ( http://gknwizard.eu/ ) ή το diamond build απο το http://repo.manalab.net/ . Εννοείται μπορειτε να βαλετε οποιο αλλο build θελετε ή να περασετε χειροκίνητα ό,τι addon θελετε. Σημασία εχει να μην ασχοληθείτε με το tv center.

Πριν κλείσω αυτή την ενότητα, θα τονίσω πάλι οτι το boxακι εχει σοβαρά σχεδιαστικά λάθη (πες το οικονομία αν θες) στο θέμα ψυξης του soc. Μπορει να εχει τρύπες στην κάτω πλευρα και μια ψυκτρα αλουμινίου (βλ επομενη ενότητα) αλλά ειναι ανεπαρκή και αν χρειαστεί να κάνει κάτι βαρύ, άνετα χτυπά 70αρια-80άρια (και πάνω), που αφενός ενεργοποιεί το throttling της cpu (δηλαδή πέφτει σε αποδοση για να μην καεί) και αφετέρου σύντομα θα αρχίσουν τα προβλήματα με αποκολλήσεις εξαρτημάτων ή κάψιμο αυτών. Ειδικά το καλοκαίρι, άνετα θα ψήνει κάποιος καφεδάκι πάνω στο box, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για τη μακροζωία του. Μπορει ο s905x που φορά να ειναι πιο "δροσερός" απο τον αντίστοιχο πιο δυνατό μεγαλο του αδερφό( s912) αλλά και πάλι η ψύξη στο συγκεκριμένο box ειναι συνεχώς λίγο κάτω απο το όριο του "κόκκινου".

Αρα αν κάποιος δεν θέλει/γίνεται να ασχοληθεί με άλλες λύσεις ψύξεις (εξωτερικές ή εσωτερικές) το λιγότερο που προτείνω να κάνει, είναι να κολλήσει 4 ποδαράκια στην πάνω πλευρά και να το δουλευει αναποδα (το πάνω -> κάτω). Εναλλακτικά στο insomnia υπάρχει μια ωραία συζητηση για πατέντες ψυξης των boxes στη διευθυνση https://www.insomnia.gr/forums/topic/672476-tvbox-cooling-mod-πατέντες-ψύξης/


4.ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ

Στο κύκλωμα, εκτός από το soc s905x, το άλλο βασικό τσιπάκι ειναι η emmc, που στο box που εχω στα χέρια μου ειναι (ευτυχώς) ένα SKhynix H26M52103fmr - 547a (βλ Εικόνα 4A) και λεω ευτυχως γιατί για το συγκεκριμένο boxακι κυκλοφορήσαν αρκετές παρτίδες όπου φορουσαν προβληματικα emmcs με αναγνωριστικά Sec713 ή samsung B041. Οι προβληματικές αυτές παρτίδες ειχαν προβλήματα κολλημάτων, bootloops, συνεχές freezing, αδυναμία αλλαγής rom, γενικά η μόνη λύση ήταν η αντικατάσταση του box. Δεν το κρύβω οτι είχα ενα σχετικό αγχος για το πoιο τσιπάκι θα φορά γιατί το geekbuing δεν εχει το καλύτερο after sales support και θα μου τα έκαναν καρπουζια να το αντικαταστήσουν. Ευτυχώς με τις μεχρι τωρα δοκιμές, αλλαγες και χρήση δε διαπίστωσα κάποια πολύ περιεργη συμπεριφορα. Το τσιπάκι δειχνει να λειτουργεί άψογα. ΓΕΝΙΚΑ για οποιον θελει να ελεγξει το τσιπάκι του να κάνει έλεγχο με το προγραμμα emmc check --> https://play.google.com/store/apps/details?id=net.vinagre.android.emmc_check (οδηγίες -> https://www.youtube.com/watch?v=mgxVLKnr5qo )

chipset.jpg

Εικόνα 4Α : Τσιπάκι emmc

Tο box δεν εχει bluetooth (για αυτους που το χρειάζονται και μπορει να τους ξεφύγει) και επισης δεν εχει reset button. Για την ακρίβεια ΕΧΕΙ τις επαφές για το reset button αλλά δεν εχει τιποτα κολλημένο πάνω του (Βλ εικόνα 4B). Το reset button ειναι πολύ βολικό για αλλαγές rom, χρήση librelec και γενικά ειναι ενα εργαλείο για αυτους που ξέρουν. Την ίδια δουλειά μπορει κάποιος να κάνει με προσωρινό βραχυκυκλωμα στις δυο εμπροσθιες οπές (βλ εικόνα 4Γ) αλλά σας διαβεβαιώ οτι αυτό ειναι πρακτικά δυσχρηστο γιατί κάθε φορά πρεπει να ανοιγουμε το καπακι. Αναλογο "προβλημα" έχει και το m8s pro L αλλά εκεί ειναι λιγο διαφορετικά. (UPDATE 21/10/2018) Πλέον όλα τα m8s pro που παραδιδονται δεν εχουν reset button, ουτε στην πάνω πλευρά, ουτε στην κάτω, οποτε είτε χειροκινητο βραχυχυκλωμα ή κολληση κάποιου reset button (βλ παρακάτω στο άρθρο)

resetmissing.jpg

Εικόνα 4B : Ελλειψη reset button

 

fubarm8sl.jpg

Εικόνα 4Γ : Σημείο βραχυκύκλωσης για reset

Επάνω στο soc υπάρχει μια ψύκτρα αλουμινίου 20x20x4mm και εχω την υποψία οτι ειναι κολλημένη με απλή σιλικόνη και οχι κάλη πάστα απαγωγής θερμοτητας. Προ το παρον δεν ασχοληθηκα, ίσως κάποτε στο μελλον αλλάξω την πάστα


5.ΑΛΛΑΓΗ ROM ΣΕ CUSTOM, ΑΛΛΑΓΗ LAUNCHER

ΑΛΛΑΓΗ ROM ΣΕ CUSTOM ROM

Τα μηχανάκια της m8s της mecool μπορει να εχουν καλα hardware χαρακτηριστικά αλλά έρχονται με εργοστασιακές roms που προσωπικά τις χαρακτηρίζω προχειροδουλειές. Εχουν ξοδευτεί οι ελάχιστες αναγκαίες ώρες ώστε το box "να παίζει" και ως εκει. Δεν εχουν γίνει εκτενή beta tests, ουτε fine tuning που να προβλέπει προβληματικά σενάρια ώστε να μην χρειάζεται ο χρήστης να αντιμετωπιζει συνεχώς μικρα ή μεγάλα προβλήματα. Ακόμα και αν βγαίνουν updates, μια απο τα ίδια, κατι εφτιαξε, κάτι χαλασε. Είναι σαν να αγοράζω "κινεζιΑ" κινητό, το οποιο εχει cpu δυναμίτη, άπειρη ram/rom, μπαταρία φορτηγου ΑΛΛΑ στην πρακτική καθημερινή χρήση, να σκανε συνεχεια εφαρμογές, να κάνει κολλήματα, αποσυνδεσεις απο το wifi, εφαρμογές να υπολειτουργουν, το gps και το bluetooth να εχουν επαναστατική αυτονομη διαθεση λειτουργίας. OXI! Τετοια φαινόμενα σπανίζουν σε πιο επωνυμα (και εννοειται πιο ακριβά) boxes οπως π.χ. το nvidia shield.

Το προβλημα-κενό αυτό έρχονται να λύσουν κάποιοι που φτιάχνουν custom rom παίρνοντας την αρχική rom και την "σκαλίζουν" για να γίνεται όπως θα ήθελαν να είναι. Φανταστείτε οταν κάνετε μια εγκατάσταση των windows και πρεπει μετά να αφιερώσετε αλλο ενα 6ωρο για να περάσετε τα προγράμματα που συνήθως χρειάζεστε, να κάνετε ρυθμίσεις εμφανισης, drivers, ασφάλειας, αφαίρεση σαβουρας, καθαρισμος κλπ άλλα βαρετα αλλά αναγκαία για ομαλή παραγωγική χρήση. ΑΥΤΟ ειναι οι custom roms. Κατα περιπτωση custom roms βγαίνουν και για συσκευές που η εταιρεία τις εχει εγκαταλείψει δια παντός. To φαινομενο αυτό ειναι πολύ πιο εντονο στα κινητα. Εταιρείες που σήμερα ειναι κολοσσοί και βγαζουν "καλα κινητα με καλες roms" ξεκίνησαν με αντιστοιχες παιδικές ασθένιες. Ενδεικτικά η Lenovo, η Xiaomi, η Huawei, κ.α. Είμαι απολυτα βεβαιος οτι χωρίς τις custom roms, εταιρείες με  boxes όπως mecook, beelink, alfawise, κ.α. θα ειχαν υποπολλαπλάσιες (σε πολλα μηδενικά) πωλήσεις απο οτι εχουν τωρα. ΑΡΑ οταν κοιτατε να αγοράσετε μια android συσκευή, να μην κοιτάτε μονο τα χαρακτηριστικά και την τιμή, αλλά να κοιτάτε και τη διαθεσιμοτητα/αποτελεσματικότητα σε custom roms.

Με δυο λογια αν θελετε να "στρώσετε" το μηχανάκι και να δουλευει ακομα καλύτερα για εσάς, βάλτε custom rom. Δεν ειναι τραγικά δυσκολο και αμα γινει 1-2 φορες θα σας φαινεται αστεία σαν διαδικασία, ειτε για κινητό ή για box και γενικά όπου σας χρειαστεί. Οταν με ρωτάνε αν αξίζει να αλλαχτει η rom, 9 στις 10 φορές απαντω ναι και η 1 που περισσευει λεω οχι γιατί ο χρήστης "δεν το εχει καθόλου" και ειτε θα τα κάνει μαντάρα ή θα με ζαλίσει με χαζές ερωτήσεις, επειδη βαριέται να διαβάσει.

Πριν προχωρήσω περισσότερο, ειναι αναγκαιο να γινει κατανοητό οτι υπάρχουν δυο βασικές "εκδόσεις", η TV Version και η ΟΧΙ TV Version. Η ΟΧΙ TV version είναι η κλασσική έκδοση που εχουμε στα κινητά μας, οπου εχουμε status/notification bars, άπειρες εφαρμογές και ο χειρισμός γίνεται με touch/scroll/κλπ κινήσεις. Η TV Version ειναι μια πολύ πιο "απλοποιημένη" έκδοση όπου να χρησιμοποιούμε τη συσκευή μόνο με ένα απλό τηλεχειριστήριο χωρίς την υπαρξη touch screen ή την αναγκη ποντικιου (οσο δυνατόν) και την βελτιστη αναπαραγωγή multimedia υλικου σε μεγαλες οθόνες. Αυτό εχει μειονεκτηματα και πλεονεκτήματα και το ζυγισμα επιλογής γινεται κατα περιπτωση. Ενδεικτικά αν κάποιος θέλει πιο απλό navigation  netflix σε HD, πρεπει να εχει TV Version, ενω αν θέλει την πληθώρα εφαρμογών (ακομα και ενα απλό firefox) χρειάζεται ΟΧΙ TV Version. To netflix HD ετσι κι αλλιως δεν θα εμφανιζεται στο play store, αλλά μπορει να κατέβει και εγκατάσταθεί απο αλλες πηγές. Ναι, μπορουν να γίνονται "σκαλίσματα" αλλά εδω κοιτάμε τις γενικές γραμμές.

Οσον αφορά τα boxακια της mecool θεωρώ οτι η καλύτερη δουλειά γινεται στο freaktab αλλά εκει θα βρειτε roms και για πολλα άλλα boxακια. Για το συγκεκριμένο box που εξετάζουμε προτείνω τις δυο παρακατω λύσεις

TV Version - Mecool M8S PRO+ TVStock Nexus ROM (Android TV 7.1) --> https://forum.freaktab.com/forum/tv-player-support/amlogic-based-tv-players/s905x/others-aml-s905x/firmware-roms-tools-bx/659305-rom-mecool-m8s-pro-tvstock-nexus-rom-android-tv-7-1

Κλασσική Version - Mecool M8S PRO+ Stock & Nano Nexus ROMs (Android 7.1) --> https://forum.freaktab.com/forum/tv-player-support/amlogic-based-tv-players/s905x/others-aml-s905x/firmware-roms-tools-bx/659231-rom-mecool-m8s-pro-stock-nano-nexus-roms-android-7-1

ΠΡΙΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΤΕ σε σκάλισμα της rom για το συγκεκριμένο box ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΤΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΠΑΡΤΙΔΑ με προβληματικο emmc, γιατί ειναι πολύ πιθανο να αχρηστευσετε το box σας. Εντος των παραπάνω σελίδων εχει περιγραφή και σχετικό.σχολιασμό. Για τις υπολοιπες εκδοσεις emmc προχωράτε άφοβα. Επισης θα σας προτεινα να διαβασετε την επομενη ενότητα εκει που γράφω για το reset button γιατί κατά περιπτωση ειναι αναγκαίο.

Προσωπικα ειμαι (σχεδον) φανατικός της κλασσικής rom και μια στο τοσο παιρνω τις αναγκαιες updated εφαρμογές απο την TV Version και τις περνώ στην κλασσική έκδοση. Αυτό γιατί εχω στη διαθεση μου πολύ περισσότερα εργαλεία, ρυθμίσεις και προγράμματα που καλύπουν τις αναγκες μου. Στη συγκεκριμένη όμως περιπτωση, επειδη ο τελικός χρήστης θα χρησιμοποιεί το box κάτα 90% σε netflix και youtube, η επιλογη και χρήση της TV Version είναι η καλύτερη επιλογη. Εσείς δοκιμάστε και τις δυο εκδόσεις και δειτε ποια σας βολευει.

ΔΕΝ θα γράψω το πως πέρασα τη rom, γιατί πρώτον αυτο απο μόνο του ειναι αλλος ενας οδηγός, συν οτι στο συγκεκριμένο site (αλλα και σε σε ολο το internet/youtube) θα βρειτε μπολικους οδηγους (και τρόπους-μεθοδους) και βιντεο. Ολοι οι οδηγοί που θα βρειτε για τα boxακια m8s (ανεξάρτητα έκδοσης) ειναι σχεδόν οι ιδιοι και το μονο που πρεπει να ειστε πολυ προσεκτικοί ειναι να εχετε τη σωστη rom. Π.χ. αν εχω το m8s pro plus και παω να περασω rom απο m8s pro L, θα γινει ζημια, παρολο που η διαδικασίες (υπάρχουν 3 μέθοδοι) ειναι σχεδόν ολόιδιες. Θα προτείνω όμως τη μέθοδο με το προγραμμα USB Burning Tool οπου εκτος απο το προγραμμα και τη rom, θα χρειαστείτε υπολογιστη με windows, καλωδιο usb (να ειναι και data, οχι μονο charging) και ένα τρόπο να κάνετε βραχυκυκλωμα reset.

Πέρασα λοιπον την τελευταία (τοτε) διαθεσιμη εκδοση TV Version (20171216) απο το πρώτο link που εβαλα παραπάνω. Το μηχανάκι άλλαξε συμπεριφορα προς το καλύτερο σε διάφορα κυρίως σε σταθεροτητα και λίγο σε ταχυτητες αποκρισης. Ας δουμε κάποια που χρήζουν αναφοράς:

  • O launcher (το γραφικό περιβάλλον) ειναι ο leanback που ειναι ο κλασσικός launcher για android tv. Την πρώτη φορά που τον ειχα δοκιμάσει πριν 1,5 χρονο επαθα "ιλαρά" γιατί ήμουν συνιθισμένος απο την κλασσική έκδοση. Πλεόν είμαι πολύ εξοικοιωμένος και για βασική χρηση σε τηλεοραση (boxακι ειναι) το βρίσκω πολύ  ευχρηστο.
  • Ως tv version δεν εχει status/notfi bars. Για να δειτε τα προσφατα προγραμματα πατήστε δυο φορες το home button στο τηλεχειριστήριο.
  • Στο playstore θα βρειτε πολύ λιγοτερες εφαρμογες από οσες εχετε συνηθίσει. Αν κάτι σας λείπει, μπορείτε να την "πάρετε" απο το κινητό/tablet σας και να την περάσετε στο tv box. Π.χ .στο boxακι που εχω για φτιάξιμο, πήρα απο το κινητό μου τον firefox, ένα File browser, το tubemate και το SD Maid (για περιοδικό καθαρισμό). Τον τελικό συνδυασμό τον κάνετε εσείς με βαση τις αναγκες σας.(UPDATE 21/10/2018) Πολύ καλος browser βασισμένος στο chrome αλλά με ενσωματομένο adblock ειναι ο Kiwi Browser. Επισης μετά τις αλλαγές του youtube και την αδυναμια παρακαμψης των διαφημισεων, μια πολύ καλή εναλλακτική λύση ειναι το newPipe (links στις παραπομπές στο τέλος)
  • Εβαλα πάλι τις ρυθμίσεις που σας προτεινα στην ενότητα 3 (ελάχιστες αναγκαιες ενεργειες) με μόνη διαφοροποιηση οτι στο hdmi cec άφησα on την πρώτη επιλογη CEC SWITCH γιατί τώρα λειτουργεί σωστα και οταν κλείνω την τηλεοραση, κλεινει και το box. Βολικότατο.

Βρήκα τρια πράγματα τα οποια ήθελαν σκάλισμα ή δεν μου αρεσαν.

  1. Πρώτον μη δοκιμάσετε να περάσετε την εφαρμογή miracast που ειχε η μαμισια rom. Κολλησε το συμπαν.UPDATE : 21/10/2018 H εφαρμογή miracast ΠΑΙΖΕΙ αν την κάνετε system app με την  την εφαρμογή "/system/app mover" απο την εταιρεία j4velin --> https://play.google.com/store/apps/details?id=de.j4velin.systemappmover Το apk της εφαρμογής miracast  μπορειτε να το βρειτε απο διαφορες πηγές ή ακομα και να το κανετε export απο τη μαμισια εργοστασιακή rom.
  2. Δευτερον στην εφαρμογή του netflix (την έβαλα απο το playstore update 21/10/2018 δεν θα υπαρχει πλεον στο playstore αλλά το προβλημα παραμένει ανεξάρτητα πηγης) παρατήρησα ενα lag στην εναλλαγή διαθέσιμων τίτλων. ΔΕΝ ΜΙΛΩ για το παίξιμο ταινίας, οπου εκει δεν ειχα κανενα μα κανενα προβλημα, ουτε στο play, ουτε στο scroll ακομα κι αν επαιζε σε 1080. Το προβλημα το παρατήρησα στην οθονη που εμφανιζονται οι τιτλοι σε γραμμές και εναλλάσσεις τιτλους για να δεις υποθεση και preview. Οταν οι τιτλοι είναι καινούργιοι και δεν εχουν γίνει chached υπάρχει ενα lag. Αυτό δεν το εχω παρατηρήσει στα αλλα boxakia που εχω ή περασαν απο τα χερια μου, τα οποια ομως ειχαν τον πιο δυνατό s912 επεξεργαστή. Το λεω πάλι, ΔΕΝ εχει κανενα προβλημα στο playback, απλώς στην οθόνη με τους τιτλους.
  3. Τρίτον ένα χαζό bug οπου αναγκαζόμουν να κανω 2-3 κλικ παραπάνω, οποτε ήθελα να κανω κατι στις ρυθμισεις. Πιο συγκεκριμένα μια ειδοποιηση οτι το do not disturb ειναι on. Το πως το ξήλωσα και αν θελετε να το κανετε εσείς, δειτε πιο κατω που αναφέρω την αλλαγη launcher.

Κάτι ακομα σαν προτροπή συνεισφοράς. Δοκίμασα αρκετά να κάνω το nova go να δουλεψει. Δεν τα κατάφερα παρολο που δοκίμασα αρκετά κόλπα. Δεν ασχολήθηκα πολύ (δεν ειχα εμπρακτο όφελος) για να πιεστώ μπας και βρω λύση και κατέληξα σε δυο υπο-σενάρια. Είτε τα εργαλεία root management δεν μπορουσαν να κάνουν ορθή αποκρυψη της παρουσίας του root ή η εφαρμογή ανιχνευει οτι υπάρχει TV Version android και ρίχνει άκυρο. UPDATE 21/10/2018 : Δεδομένου δοκιμές που εκανα σε αλλο box mecool (με αλλο επεξεργαστή) το novaGo έπαιξε, οποτε φαντάζομαι οτι με αναλογες κινησεις θα παιζει και στο M8s ProPlus.. Eκει ειχα βάλει custom rom (thn OXIandroidTV έκδοση) και σαν διαχειριστή root εβαλα το Magisk Manager, στο οποιο ειχα αποκρύψει το root σε ολες τις εφαρμογές (και τις system) και το αφησα διαθεσιμο μονο σε οσες ήταν απαραιτητο. Τονιζω εδω οτι μη με ρωτήσετε τι να κανετε ώστε να παιζει και στο m8s pro plus γιατί πλεον δεν το εχω στα χερια μου, δεν μπορώ να κανω hands on δοκιμές οποτε  ΔΕΝ ΞΕΡΩ αν θα παιζει σιγουρα το novago. 

ΑΛΛΑΓΗ LAUNCHER

Καλός και ωραίος ο leanback σαν launcher αλλά προσωπικά μου αρέσει και εχω συνηθίσει τον TOP TV Launcher 2 -->  https://play.google.com/store/apps/details?id=dxidev.toptvlauncher2

Είναι λιγο πιο σπάσιμο να στηθεί, αλλά μετά μου ειναι πολλάκις πιο ευχρηστος, παραγωγικός και ευανάγνωστος. Για να καταφέρω να τον "καρφώσω" στο συγκεκριμένο μηχανάκι έπρεπε να κάνω κάποιες πατέντες γιατί ο leanback επέβαλε με το ετσι θελω την παρουσία του.

  • Πρώτον εγκατέστησα στον TOP TV Launcher 2. Το ετρεξα και εκανα 1-2 ψευδορυθμίσεις. Επανεκκίνηση του μηχανήματος οπου ο leanback τσουπ .. καπετάνιος. Επιλεγουμε πάλι το top tv σαν default launcher χωρίς να κάνουμε επανεκκινηση
  • Εγκατάσταση της εφαρμογή "/system/app mover" απο την εταιρεία j4velin --> https://play.google.com/store/apps/details?id=de.j4velin.systemappmover
  • Αποχαρακτηρισμός του leanback (com.google.android.leanbacklauncher - νομιζω ο τιτλος ειναι Home Screen) απο system app. Για το πως δειτε τον αλλο οδηγό που περιγραφω πως αφαιρουμε το Bcenter οπου εκει δειχνω πως αποχαρακτηριζουμε μια εφαρμογη για να μπορουμε να την αφαιρεσουμε. Η μονη διαφορά με τον εκεί οδηγό ειναι οτι τώρα μολις αποχαρακτηρίσουμε το com.google.android.leanbacklauncher αυτό εξαφανιζεται τελειως και δε χρειαζεται να κανουμε απεγκατάσταση. https://www.insomnia.gr/forums/topic/671610-mecool-m8s-pro-wl-αφαίρεση-πιθανού-bitcoin-miner/
  • Επανεκκίνηση και ο tov tv launcher 2 ειναι μονιμος. Υποθετω οτι με αναλογο τρόπο μπορουμε να βάλουμε οποιο launcher μας αρέσει

Νωρίτερα στην παρουσα ενότητα εγραψα για ενα bug οπου το do not disturb ειναι συνεχεια on. Αν πάτε στις ρυθμίσεις και προσπαθησετε να "κατεβετε" με το τηλεχειριστηριο, η ειδοποιηση σας εμποδιζει και πρεπει να βαλετε ποντικι, κλικ πιο κατω και μετα οκ. ΑΝ αποφασίσετε να ξηλώστε τον leanback τοτε μπορείτε να ξηλώσετε αλλη μια εφαρμογη που δημιουργεί το bug στις ρυθμίσεις ΑΛΛΑ αν αποφασισετε να τον κρατήσετε, πρεπει να μάθετε να ζειτε με το bug γιατί ειναι "κάπως" απαραίτητος για τον leanback launcher. Για να την ξηλώσουμε :

  • Τρεχουμε την εφαρμογη "/system/app mover"
  • Αποχαρακτηρίζουμε την εφαρμογη com.google.android.leanbacklauncher.recommendations.leanback (δε θυμάμαι τον απλό του τιτλο) απο system app. Μολις γινει αυτό, εξαφανιζεται και αυτή (αρα δεν χρειάζεται απεγκατάσταση) κάνουμε επανκκινηση και τελος το bug. Είμαι σιγουρος οτι υπάρχει και αλλος τρόπος, χωρις να την αφαιρέσουμε, αλλά εφόσον θα αλλαζα launcher προτίμησα να την ξηλώσω απο το ψάχνω λύση.

 

6.ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΊΟ

Οπως με όλα τα m8s box που εχω πιάσει (και όχι μονο) αποφάσισα να επέμβω στο κουτί προκειμένου να βελτιώσω το θέμα ψύξης και επιπλεον να εφαρμοσω πρακτική λύση για την ελλειψη του reset button. Θα ξεκινήσω απο το reset button. Αν κάποιος κουζουλός (σαν εμένα) θελει να δοκιμάζει roms ή να σετάρει libreelec, το reset button είναι χρησιμο προκειμένου να γλυτώνει κόπο. Δεν είναι αππολυτα αναγκαίο, αλλά πολύ χρήσιμο. UPDATE 21/10/2018 : O villasg παρεθεσε και ενα ακομα τροπο reset χωρις βραχυκυκλωμα -> https://www.insomnia.gr/forums/topic/480400-επιλογή-android-tv-box/?do=findComment&amp;comment=56779700 

Οπως έδειξα στην εικόνα 4Β, το m8s pro plus εχει τις τρύπες για reset button αλλά δεν εχει το κουμπι. Εκεί θα μπορουσε να κολλήσουμε ένα διακοπτάκι ή να βραχυκυκλώνουμε τις εμπροσθιες τρυπες με καλώδιο ή συνδετήρα αλλά ειναι πρακτικα δυσχρηστο. Απο τυχη ειδα σε ενα ξενο forum ενα reset button που βολευε τέλεια (λυπάμαι που δεν μπορώ να θυμηθω που, για να δωσω τα ευσημα) αλλά με το που το ειδα θυμήθηκα οτι τετοια reset εχουν και τα router thomson tg872 και ψάχνοντας τα ίδια εχουν και τα thomson tg585v7. Πήρα λοιπον ενα παροπλισμένο tg782 που ειχα στην αποθηκη και έβγαλα τα reset buttons που ειχε (βλ εικονα 6Α). Αυτό που μας κανει ειναι το πάνω, το σημειωμένο με κόκκινο) γιατί το κάτω εχει μακρύ λαιμό και βρίσκει στο εξωτερικό σασί (εννοείται το κράτησα γιατί πάντα μπορούν να γίνουν πατέντες)

resetbuttons.jpg

Εικόνα 6Α : Reset buttons απο tg782

Κόλλησα λοιπον το button στο boxaki με το πιεζόμενο μερος να κοιτά μπροστά (αν το βαλουμε αναποδα δε λειτουργει σωστά το reset) και το τελικό αποτελεσμα φαίνεται στην εικόνα 6Β. Το κόλπο παιζει καμπάνα και βοήθησε πολύ στις δοκιμές των rom, χωρίς να χρειαζεται να βρίζω ή να πρεπει να ανοιξω το κουτί.

reseton.jpg

Εικόνα 6Β : Τελική με reset button

Οσον αφορά την ψύξη, ακολούθησα ίδια φιλοσοφία και διαδικασία που ειχα κάνει και για το m8s pro (s912 3/16) όπως φαινεται στις παρακάτω εικόνες του spoiler και περιγράφω εντυπώσεις σε αλλο νημα στο link --> https://www.insomnia.gr/forums/topic/480400-επιλογή-android-tv-box/?do=findComment&comment=56199574

Spoiler

pano.jpg

kato.jpg

Η μόνη διαφορά ειναι οτι στην κάτω πλευρά (στην οποια και πάλι εβαλα παρομοια ποδαράκια) αντί για μια άσχημη γρίλια, έκανα 16 τρύπες των 4mm στην ίδια περιοχή αλλά με πολύ μεγαλύτερη διασπορά.

Το οπτικό αποτέλεσμα ειναι σχεδόν πανομοιότυπο και το θερμικό αποτέλεσμα ... το ίδιο καλό. Το δοκίμασα εκτενώς παιζοντας ταινιες στο kodi, youtube, netflix, vlc με διάφορες αναλυσεις (απο 720p εως 4k). To χειρότερο νουμερο θερμοκρασίας που ειδα (παρατηρουσα με το cpu float) ήταν 48C με συνήθη θερμοκρασία τους 42. Μάλιστα το 48 το ειδα για 1-2 δευτερολεπτα οταν ήμουν στο kodi, εβλεπα live iptv στα 720 στο background και παράλληλα έκανα search για τα stream links μιας ταινίας.

Το μονο που σκέφτομαι να δοκιμάσω στο δικό μου box (το m8s pro με s912) και αν βρω χρόνο και αν δε βαριέμαι ειναι πριν το + του ανεμιστήρα, να βάλω μια αντίσταση 10-15Ω ώστε να ρίξω λιγο τις στροφες ώστε να μην ακούγεται οταν το δωμάτιο ειναι πολύ ήσυχο (η αρχική ιδέα ανήκει στον @nik187 ). Απο την αλλη θελω να δοκιμάσω μηπως χωρά κάποιο ποντεσιόμετρο ώστε να ρυθμίζω τις στροφές ανα περιόδους, πχ χειμώνα πολύ χαμηλά, άνοιξη-φθινόπωρο κάπου στη μέση και καλοκαίρι full στροφές. Ετσι θα χρειαστεί να ανοιξω το box μόνο οταν μετά απο 1 χρόνο θα θελω να αλλάξω το ανεμιστηράκι και οχι να κολλαώ και να ξεκολλάω αντιστάσεις για να αυξομειώνω τις στροφές

 

7. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Μετά τις επεμβασεις το boxακι συμπεριφέρεται πάρα πολύ καλά και είναι πρακτικό και ευχρηστο. Είμαι σιγουρος οτι ο τελικός χρήστης (για τον οποιο αγοράστηκε) θα το ευχαριστηθεί χωρίς μπελάδες (για εκεινον και για εμένα) για τη χρήση που το θέλει.

Θα το χαρακτήριζα γενικά ως μια value for money αγορα; ΟΧΙ! Λίγο ο επεξεργαστής, λιγο η κακή rom, λίγο η κακή ψύξη, λίγο η ελλειψη του reset button, λιγο οτι θελει πατένες για να στρωθούν όλα τα προηγουμενα, λιγο οτι κυκλοφόρησαν και κυκλοφορουν προβληματικές παρτίδες, τα 40-45 ευρω που ζητάνε αυτό τον καιρό, τα θεωρώ πολλά. Αν ειδικά βγάλουμε τελειως το netflix hd απο το κάδρο, θα το χαρακτηριζα κακή αγορα σαν ΓΕΝΙΚΗ επιλογή. Για 25-30 ευρω θα ελεγα οτι ειναι άψογη τιμή, αλλα τα 40-45 δε με πειθουν.

Απο την άλλη, αν κοιτάξουμε ειδικότερα τις αναγκες κάποιου, τα πράγματα αλλάζουν κατά περιπτωση.

  • Αν π.χ κάποιος θέλει κάποιο φθηνό box για να βλέπει netflix HD και να κάνει την παλιά του τηλεόραση smart, τότε αν κάνει κατι για την ψύξη, το συγκεκριμένο μηχανάκι ειναι οτι πιο value for money κυκλοφορεί αυτή την περίοδο.UPDATE : 14/10/2018 : Εδώ και μια εβδομάδα εχει προκύψει προβλημα με το netflix και αγνοώ αν θα επιλυθει ή θα μονιμοποιηθεί.
  • Επισης αν κάποιος θελει ενα φθηνο box να κάνει smart την τηλεοραση του με ενδεχομενο εντός έτους να βάλει και netflix, πάλι ειναι πολύ καλή επιλογη.
  • Αντίθετα αν κάποιος  θέλει κατι φθηνο μόνο για ελαφρυ kodi/librelec αλλά δεν τον ενδιαφέρει καθολου το netflix, υπάρχουν και αλλα boxakia με ίδιο επεξεργαστή/ram/rom που ειναι πιο φθηνά και εχουν αντίστοιχα καλή υποστηριξη σε custom roms.
  • Επισης είναι ακριβό αν θελει να κάνει κάτι αλλο που δεν εχει σχέση με multimedia. Π.χ. ειχα διαβασει κάποιον που το ήθελε για πρακτορείο οπαπ για να δειχνει σε οθόνες αποτελεσματα αγώνων απο ιστοσελίδες. Εκει θα ήταν πεταμένα λεφτα και θα μπορουσε να κάνει την ίδια δουλεια με πολύ λιγοτερα χρήματα με αλλο box.
  • Τέλος είμαι σχεδόν βεβαιος οτι δεν κάνει για gaming και λεω σχεδόν γιατί δεν παιζω παιχνίδια.
  • Για αυτό ακριβώς το λόγο όταν διαβάζω κάποιον να ρωτα ξερα "Να το πάρω, ειναι καλο; " αποφευγω να απαντησω γιατί δεν εχω μαντικές ικανότητες να δω τις αναγκες του. Πες ρε μάστορα τι θες να κάνεις με αυτό εντός του έτους και ίσως μπορουμε να εκφράσουμε γνώμη.

Για προσωπική δική μου χρήση σίγουρα δε θα το αγόραζα, παρόλο που ξέρω να το σκαλίσω και να το βελτιώσω. Ο λογος ειναι οτι σκέφτομαι πάντα λιγο πιο future proof και θα προτιμήσω να στερηθώ κάτι αλλο και να πάω σε μηχανάκι με s912 και παραπάνω μνήμη, είτε θέλω netflix είτε οχι.

Επισης με τις παρουσες συνθήκες δεν θα αγοραζα μηχανάκι με επεξεργαστή allwiner ή rockchip με βασικό λογο την πολύ περιορισμένη διαθεσιμότητα σε custom roms. Παράδειγμα το Zidoo H6 Pro το οποίο μου ειναι πολύ συμπαθές και θα ήθελα να το "περάσω μερικά tests", περα οτι είναι λίγο ακριβό, εχει allwinner επεξεργαστη οποτε περιορισμος απο roms.

 

8. ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ


9.ΑΝΑΝΕΩΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΥ

27/3/2018 : Αρχική ανάρτηση στο forum

21/10/2018 : Μετατροπή της αρχικής ανάρτησης σε αρθρο wiki και επιμέρους προσθήκες - διορθώσεις

25/10/2018 και 1/11/2018: Μικρές ασημαντες διορθώσεις

18/11/2018 : Διόρθωση των links για freaktab

19/11/2018 : Επισύναψη στο αρθρο του προγραμματος MeCool BurnKeyTools 1.06

14/12/2018 : Διορθώσεις λόγω προβλημάτων με το netflix