Video και Audio

Κόψιμο-ράψιμο αρχείων video με το Avidemux

10/11/2010 12:06 μμ | parsifal από parsifal


Κόψιμο-ράψιμο αρχείων video με το Avidemux

 

 

__TOC__

 

 

==Εισαγωγή==

Ένα από τα πιο συχνά ερωτήματα των χρηστών PC σχετικά με ψηφιακό video είναι: «Πώς μπορώ να κόψω ένα αρχείο video σε δύο ή περισσότερα τμήματα, παίρνοντάς τα ως ξεχωριστά αρχεία;», καθώς και το αντίστροφο «Πώς μπορώ να ενώσω δύο ή περισσότερα αρχεία video σε ένα μοναδικό αρχείο;». Στο παρόν άρθρο θα δούμε πώς μπορούμε να φέρουμε εις πέρας τις συγκεκριμένες εργασίες, με την χρήση κυρίως της εφαρμογής ανοικτού κώδικα Avidemux.

 

Το Avidemux επιλέχθηκε για τρεις πολύ σημαντικούς λόγους:

  • Διατίθεται σε εκδόσεις για διάφορα λειτουργικά συστήματα όπως Windows, Linux, xBSD, Mac OS X κ.ά.
  • Υποστηρίζει πολλά διαδεδομένα video formats, οπότε μαθαίνοντας τον χειρισμό ενός μοναδικού προγράμματος μπορούμε να εργαστούμε με πολλούς διαφορετικούς τύπους video
  • Μπορεί να εφαρμόσει κόψιμο-ράψιμο με τρόπο μη απωλεστικό, δηλαδή χωρίς να επιβάλλει επανακωδικοποίηση του video η οποία και είναι χρονοβόρα και οδηγεί σε πτώση της ποιότητας

Στην ενότητα των παραρτημάτων θα προστεθούν στην πορεία οδηγίες για video formats (ευτυχώς λίγα) που δεν υποστηρίζονται από το Avidemux με χρήση άλλων εφαρμογών, πάντα όμως freeware ή ανοικτού κώδικα.

 

 

 

==Απαιτούμενο λογισμικό==

Θα χρειαστούμε:

  • Avidemux (~9.7MB). Το link αυτό οδηγεί στο επίσημο site του Avidemux, όπου διατίθενται κυρίως stable builds (τα επονομαζόμενα και milestone). Για να έχουμε όμως πρόσβαση στις πιο νέες δυνατότητες και γρήγορη/καλύτερη υποστήριξη των πιο σύγχρονων video formats, προτείνεται να κατεβάσουμε και να εγκαταστήσουμε, αντί ενός milestone build, ένα build «χτισμένο» από τον πιο πρόσφατο πηγαίο κώδικα του Avidemux project. Τέτοια builds ετοιμάζουν και διαθέτουν αρκετοί enthusiast users/developers, όπως π.χ. ο Gruntster στη διεύθυνση http://avidemux.razorbyte.com.au. Για τη σύνταξη του παρόντος άρθρου χρησιμοποιήθηκε το πιο πρόσφατο SVN build από το προαναφερθέν site (τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές το revision 4763)
  • DTS/AMR-NB addon για το Avidemux (~0.3MB). Αν επιθυμούμε υποστήριξη για αρχεία video που περιέχουν ήχο σε μορφή DTS ή AMR-NB, θα χρειαστεί να κατεβάσουμε το ZIP αρχείο με το συγκεκριμένο addon από το δοθέν forum link και, αφού έχουμε εγκαταστήσει το Avidemux, να αποσυμπιέσουμε τα περιεχόμενα του ZIP στον κατάλογο εγκατάστασης του Avidemux

Η εγκατάσταση των προγραμμάτων και οι δοκιμές έγιναν, χωρίς κανένα πρόβλημα ασυμβατοτήτων ή λαθών, σε πλατφόρμα Αγγλικών Windows XP Professional SP3, πλήρως ενημερωμένων με τα τελευταία patches από Windows Update.

 

 

 

===(Προαιρετικά) Αρχεία δοκιμών===

Για τις ανάγκες του άρθρου, χρησιμοποιήθηκε ένα απόσπασμα 20 δευτερολέπτων από την 1080p AVI εκδοχή της δωρεάν διατιθέμενης ταινίας Elephants Dream, το οποία κωδικοποιήθηκε με τη βοήθεια του προγράμματος SUPER σε διάφορα video formats. Όποιος ενδιαφέρεται (π.χ. για να ακολουθήσει επακριβώς τα παραδείγματα του άρθρου ή για να πειραματιστεί με την υποστήριξη που παρέχει το Avidemux σε διάφορετικά video formats), τα αρχεία που προέκυψαν είναι διαθέσιμα για download από αυτό το MediaFire link. Το μέγεθος του κάθε αρχείου, καθώς και μερικές πληροφορίες για τα video και audio streams, είναι καταγεγραμμένα στα αντίστοιχα filenames:

 

>
Elephants Dream - AVI - 2,5MB - 20s - XviD@1Mbps@624x352@25fps - MP3@112Kbps@[email protected]
Elephants Dream - FLV - 991KB - 20s - H263@316Kbps@320x240@25fps - MP3@64Kbps@1ch@22,05KHz.flv
Elephants Dream - MKV - 4,1MB - 20s - AVC@1,5Mbps@720x480@23,976fps - AAC-LC@96Kbps@[email protected]
Elephants Dream - MOV - 13,4MB - 20s - AVC@5,5Mbps@1280x544@23,976fps - AAC-LC@128Kbps@[email protected]
Elephants Dream - MP4 - 4,1MB - 20s - AVC@1,5Mbps@720x480@23,976fps - AAC-LC@96Kbps@[email protected]
Elephants Dream - MPEG1 - 3,3MB - 20s - MPEG1@1Mbps@352x288@25fps - MP2@224Kbps@2ch@44,1KHz.mpg
Elephants Dream - MPEG2 - 5,6MB - 20s - MPEG2@2Mbps@480x576@25fps - MP2@224Kbps@2ch@44,1KHz.mpg
Elephants Dream - VOB - 8,3MB - 20s - MPEG2@3Mbps@720x576@25fps - AC3@192Kbps@[email protected]

 

Οι επιλογές ρυθμίσεων κωδικοποίησης συνοπτικά:

  • Το αρχείο AVI είναι ένα XviD clip με MP3 ήχο και ανάλυση τυπική για DVD rips ταινιών σε μορφή AVI που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο
  • Το FLV έχει προδιαγραφές πολύ κοντά σε αυτές που χρησιμοποιεί το YouTube στα videos του (όχι όμως σε αυτά που είναι HQ ή HD)
  • Τα MKV και MP4 είναι x264 clips με 2κάναλο AAC ήχο και ανάλυση τυπική για DVD rips ταινιών σε μορφή MKV ή MP4 που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο
  • Το MOV έχει προδιαγραφές πολύ κοντά σε αυτές που χρησιμοποιεί η Apple στα 720p trailers ταινιών που διαθέτει online
  • Τα MPEG1 και MPEG2 έχουν προδιαγραφές Video CD και Super Video CD αντίστοιχα
  • Το VOB έχει προδιαγραφές όμοιες με τα VOB αρχεία που βρίσκουμε σε VIDEO DVD ταινιών (αν και λίγο μικρότερου bitrate από το σύνηθες)

[DIV=border-width: none; margin:0 auto; width:60%; text-align:center; background-color:gold]

Σημείωση για τα MOV και VOB formats: Το Avidemux ενώ μπορεί να ανοίξει και να επεξεργαστεί τέτοια αρχεία, δε μπορεί να σώσει πάλι σε ίδιου τύπου container format. Αντί γι' αυτό, μπορείτε να σώζετε τα MOV ως MKV ή MP4, ενώ τα VOB ως MPEG-PS (A+V), πάντα εννοείται σε επίπεδο stream και άρα χωρίς να απαιτείται επανακωδικοποίηση. Θα δούμε παρακάτω πώς ρυθμίζεται ο τύπος container για τα αρχεία εξόδου στο πρόγραμμα.

 

[/DIV]

 

 

 

==Γνωριμία με το Avidemux==

Αφού κατεβάσουμε και εγκαταστήσουμε το Avidemux, το τρέχουμε, οπότε και θα μας υποδεχθεί αμέσως το κυρίως περιβάλλον του προγράμματος:

 

010.jpg

 

Εδώ βλέπουμε την Qt4 έκδοση του περιβάλλοντος του Avidemux. Υπάρχει και γραφικό περιβάλλον βασισμένο σε GTK+, αλλά το SVN build για Windows που εγκαταστάθηκε για τις ανάγκες του άρθρου περιλαμβάνει μόνο το Qt-based GUI. Οι διαφορές είναι κυρίως κοσμητικές (π.χ. εικονίδια), η λειτουργικότητα κατά τα άλλα είναι ακριβώς η ίδια.

 

Ας επικεντρώσουμε τώρα στα controls που θα χρησιμοποιήσουμε στη συνέχεια για τις διάφορες εργασίες. Στο ακόλουθο screenshot έχει φορτωθεί το AVI από τα αρχεία δοκιμών και τα controls που μας ενδιαφέρουν παρουσιάζονται ομαδοποιημένα:

 

020.jpg

 

1. Από εδώ ρυθμίζεται ο τύπος video stream, audio stream και το container format του αρχείου εξόδου που θα πάρουμε τελικά. Για εργασίες τύπου «κόψιμο-ράψιμο», θα πρέπει να φροντίζουμε πάντα οι δύο πρώτες ρυθμίσεις να έχουν την τιμή Copy. Στην τρίτη ρύθμιση (Format), επιλέγουμε τύπο container. Γενικά, εδώ επιλέγουμε τύπο ίδιο με αυτόν του αρχείου που φορτώσαμε για επεξεργασία: AVI->AVI, MKV->MKV κλπ. (με την εξαίρεση των MOV και VOB που αναφέρθηκε στο τέλος της παραγράφου 2.1). Αυτό δεν είναι πάντα υποχρεωτικό, καθώς μερικά container formats είναι πιο ευέλικτα από άλλα και μπορούν να περιέχουν πολλών διαφορετικών τύπων video και audio streams. Ένα τέτοιο είναι το MKV (Matroska) format. Βλ. παράδειγμα Παράδειγμα: Ένα αρχείο MKV μπορεί να περιέχει video stream που κωδικοποιήθηκε με τον x264 encoder (Η.264/MPEG-4 AVC video) και audio stream που κωδικοποιήθηκε με κάποιον AAC encoder (AAC audio). Αν το φορτώσουμε στο Avidemux, δε θα μπορέσουμε να το σώσουμε ως AVI, αφού το AVI format δεν υποστηρίζει συνδυασμό (πολύπλεξη) H.264 video και AAC audio stream. Αντίστροφα, αν φορτώσουμε ένα AVI που περιέχει video stream MPEG-4 ASP (π.χ. από τον XviD encoder) και audio stream MP3, μπορούμε άνετα να το σώσουμε ως MKV αν θέλουμε

2. Με τα συγκεκριμένα controls μετακινούμαστε γρήγορα σε διαφορετικά frames (καρέ) του φορτωμένου video. Μπορούμε είτε με το δείκτη του ποντικιού να σύρουμε (drag) το slider δεξιά ή αριστερά είτε πάλι με το ποντίκι να σύρουμε το dial δεξιά η αριστερά (όσο πιο μακριά από το κέντρο το απομακρύνουμε, τόσο πιο γρήγορα γίνεται η μετάβαση)

3. Έναρξη playback του video από το τρέχον frame και διακοπή του playback, αντίστοιχα

4. Μετάβαση στο αμέσως προηγούμενο ή στο αμέσως επόμενο από το τρέχον frame

5. Μετάβαση στο αμέσως προηγούμενο ή στο αμέσως επόμενο intraframe/I-frame (ή αλλιώς, keyframe). Τα I-frames είναι πολύ σημαντικά όταν κάνουμε εργασίες τύπου «κόψιμο-ράψιμο» σε αρχεία video. Όταν επιλέγουμε όρια για να κόψουμε ένα απόσπασμα video, θα πρέπει να φροντίζουμε πάντα το πρώτο frame του αποσπάσματος να είναι τύπου I και το τελευταίο να είναι είτε πάλι I είτε (συνήθως) [Β]P[/Β] και ποτέ B. Επίσης, όταν διαγράφουμε ένα εσωτερικό τμήμα από ένα video, θα πρέπει να φροντίζουμε πάντα το αμέσως προηγούμενο frame από το πρώτο του τμήματος να μην είναι B και το αμέσως επόμενο frame από το τελευταίο του τμήματος να είναι I. Αν δεν τηρήσουμε τα παραπάνω, θα έχουμε περιέργα φαινόμενα κατά την αναπαραγωγή του τελικού αποτελέσματος. Για παράδειγμα, αν μετά από κόψιμο-ράψιμο πάρουμε ένα αρχείο που ως πρώτο frame δεν έχει κάποιο τύπου I και το ανοίξουμε με έναν video player, τα πρώτα μερικά χιλιοστά ή και δέκατα του δευτερολέπου δε θα έχουμε καθόλου εικόνα (ενώ μπορεί ο ήχος να ακούγεται κανονικά) μέχρι ο player να φτάσει στο πρώτο I-frame. Για μία μικρή εξήγηση τεχνικής φύσεως, βλ. Οι περισσότερο διαδεδομένοι video encoders βασίζονται στο λεγόμενο inter-frame coding. Δηλαδή, κωδικοποιούν ένα video stream ως ομάδες από frames (GOP: Group of Pictures) που δεν είναι ισότιμα μεταξύ τους, εκμεταλλευόμενοι όχι μόνο τις ομοιότητες γειτονικών pixels εντός κάθε frame (spatial-based encoding: οι intra-frame encoders κάνουν μόνο αυτό) αλλά και τις ομοιότητες που παρουσιάζουν γειτονικά frames (temporal-based encoding). Οι πιο συνήθεις διαφορετικοί τύποι frames σε κάθε GOP είναι οι I, P και B. Κάθε I-frame σηματοδοτεί την έναρξη ενός GOP και είναι ο μόνος τύπος frame που μπορεί να αποκωδικοποιηθεί αυτόνομα, χωρίς να εξαρτάται από τα δεδομένα άλλων frames του GOP (γι' αυτό και καταλαμβάνουν περισσότερα bytes από τα υπόλοιπα). Αντίθετα, τα επόμενα frames ενός GOP (P και cool.gif για να αποκωδικοποιηθούν πλήρως εξαρτώνται από την πληροφορία που περιέχουν άλλα frames. Πιο συγκεκριμένα, τα P-frames εξαρτώνται από το αμέσως προηγούμενο από αυτά frame. Στα B-frames είναι ακόμη πιο μπερδεμένα τα πράγματα, αφού εξαρτώνται τόσο από το αμέσως προηγούμενο όσο και από το αμέσως επόμενο από αυτά frame (B: Bidirectional - δικατευθυντικό)! Για την αποκωδικοποίηση όλων των frames ενός GOP λοιπόν δημιουργείται μία αλυσίδα εξάρτησης που ξεκινά από το τελευταίο frame του GOP και πηγαίνει προς τα πίσω. Δηλαδή, κάθε P ή B frame του GOP τελικά εξαρτάται επαγωγικά από το πρώτο (I-frame) του GOP. Αν αυτό λείψει, στην ουσία «αχρηστεύουμε» ολόκληρο το GOP. Γι' αυτό, προσοχή στις οδηγίες κοψίματος που δόθηκαν

6. Μαρκάρουμε το τρέχον frame ως σημείο έναρξης (A) και σημείο λήξης (cool.gif που αποτελούν τα ορία ενός τμήματος του video επάνω στο οποίο θα εφαρμόσουμε στη συνέχεια κάποιου είδους επεξεργασία όπως αποθήκευση σε ξεχωριστό αρχείο, διαγραφή, αντιγραφή σε ένα άλλο σημείο του video, μεταφορά σε ένα άλλο σημείο του video κ.ά.

7. Γρήγορη μετάβαση στο πρώτο ή το τελευταίο frame του video, αντίστοιχα

8. Πληροφορίες για το τρέχον frame: Αύξοντας αριθμός του (και συνολικός αριθμός frames του video), χρονικό σημείο στο οποίο αντιστοιχεί (και συνολική διάρκεια του video). Μπορούμε επίσης να μεταβούμε σε ένα συγκεκριμένο frame του video εισάγοντας τον αύξοντα αριθμό του στο πρώτο πεδίο και πατώντας Enter

9. Τύπος frame: I=I-frame, P=P-frame, B=B-frame

10. Αν έχουμε ήδη ορίσει ένα τμήμα επεξεργασίας με τα controls στο 6, οι αριθμοί που αναγράφονται στο κάθε κουμπί θα αντιστοιχούν στον αύξοντα αριθμό του frame έναρξης και του frame λήξης, αντίστοιχα. Με κλικ στο κάθε κουμπί, μεταβαίνουμε γρήγορα στο αντίστοιχο frame

 

Αυτά είναι τα σημαντικότερα controls που θα χρειαστούμε. Απομένουν μερικές (λίγες) εντολές από τα μενού του προγράμματος, τις οποίες θα δούμε στην πορεία. Στην επόμενη ενότητα θα δούμε μερικά παραδείγματα χρήσης του Avidemux που θα καλύψουν τα περισσότερο πιθανά σενάρια.

 

 

 

==Παραδείγματα χρήσης==

===Κόψιμο video σε δύο ή περισσότερα διαδοχικά τμήματα===

Αν δεν το κάναμε πιο πριν, φορτώνουμε στο Avidemux (File > Open...) το AVI από τα αρχεία δοκιμών. Αν εμφανιστεί η παρακάτω ερώτηση (και γενικά, κάθε φορά που εμφανίζεται):

 

030.png

 

...απαντάμε Yes για να «χτιστεί» ένα frame index (βοηθάει στην επιτάχυνση των διαφόρων εργασιών που κάνουμε στο Avidemux).

 

Το αρχείο που μόλις φορτώσαμε περιέχει συνολικά 496 frames (0-495, η αρίθμηση ξεκινά από το 0) που με ρυθμό αναπαραγωγής 25 frames/sec μεταφράζονται σε συνολική διάρκεια 19sec800msec. Έστω ότι θέλουμε να κόψουμε τα 7 πρώτα δευτερόλεπτα και να τα σώσουμε ως part1.avi, τα επόμενα 7 δευτερόλεπτα ως part2.avi και ούτω καθεξής.

 

Όπως είδαμε και στην ενότητα 3, μπορούμε στο Avidemux να ορίσουμε τμήματα επεξεργασίας, σε καθένα από τα οποία θα εφαρμόζεται μία συγκεκριμένη ενέργεια. Ξεκινάμε μεταβαίνοντας στο frame 0 και ορίζοντάς το ως frame έναρξης (ομάδα controls 6). Στη συνέχεια, μεταβαίνουμε στο frame που αντιστοιχεί στο χρονικό σημείο 7sec000msec (#175). Το Avidemux μας πληροφορεί στο κάτω μέρος του παραθύρου (όπως είδαμε και νωρίτερα) πως πρόκειται για ένα B-frame. Προχωράμε στο frame #176 για να ελέγξουμε αν είναι I-frame ή όχι. Στο συγκεκριμένο AVI, αυτό δε συμβαίνει, οπότε με κλικ στο κατάλληλο κουμπί (ομάδα controls 5) μεταβαίνουμε στο αμέσως επόμενο I-frame (#187) και οπισθοχωρούμε (ομάδα controls 4) κατά ένα frame (#186). Αυτό αντιστοιχεί σε χρόνο 7sec440msec και είναι τύπου P, άρα μπορούμε να το ορίσουμε με ασφάλεια ως το τέλος του τμήματος επεξεργασίας (ομάδα controls 6). Αν εκτελέσαμε σωστά τα βήματα, θα δούμε κάτι σαν το παρακάτω:

 

040.png

 

Επάνω στο slider, το πρόγραμμα έχει μαρκάρει με ένα μπλε πλαίσιο την περιοχή που αντιστοιχεί στο τμήμα επεξεργασίας που ορίσαμε. Σε αυτό το σημείο θα μπορούσαμε να σώσουμε το επιλεγμένο τμήμα σε ένα νέο αρχείο. Αν μας ενδιέφερε μόνο ένα τμήμα του video, αυτό ακριβώς θα έπρεπε να κάνουμε. Αν όμως θέλουμε (όπως υποτέθηκε αρχικά) να κόψουμε πολλά διαδοχικά τμήματα στη σειρά; Εδώ παρουσιάζεται μία καλή ευκαιρία για να γνωρίσουμε μία χρήσιμη δυνατότητα που παρέχει το Avidemux, τη λίστα εργασιών ή Joblist. Αντί λοιπόν να επιλέξουμε σώσιμο του τμήματος, πηγαίνουμε File > Add to Joblist..., οπότε και στο dialog box που θα ανοίξει θα μας ζητηθεί να εισάγουμε ένα αντιπροσωπευτικό όνομα για την εργασία που προσθέτουμε και (όνομα + κατάλογο) για το αρχείο που θα παράγει η εργασία. Προσοχή εδώ: Το Avidemux δεν προσθέτει αυτόματα κατάληξη στο filename, πρέπει να τη συμπληρώσουμε εμείς ρητά. Π.χ. αν θέλουμε AVI αρχείο, θα προσθέσουμε .avi στο τέλος του ονόματος αρχείου. Στο επόμενο screenshot βλέπουμε ένα παράδειγμα με αυτά τα στοιχεία συμπληρωμένα:

 

050.png

 

Κάνοντας κλικ στο OK, η εργασία προστίθεται στη λίστα εργασιών. Μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε από File > View Joblist...:

 

060.png

 

Με τον ίδιο τρόπο, μεταβαίνουμε στο αμέσως επόμενο frame (#187), το μαρκάρουμε ως frame έναρξης, προχωρούμε στο πρώτο keyframe με διάρκεια μεγαλύτερη ή ίση με 14sec000msec και οπισθοχωρούμε στο προηγούμενο από αυτό P-frame (#357, 14sec280msec), το μαρκάρουμε ως frame λήξης, προσθέτουμε στη λίστα εργασιών και κάνουμε την ίδια διαδικασία μία ακόμη φορά για το υπόλοιπο video (frames 358-495). Τελικά θα πρέπει τσεκάροντας τη λίστα εργασιών, αυτή να έχει την παρακάτω μορφή:

 

070.png

 

Με κλικ στο κουμπί Run All Jobs το Avidemux θα εκτελέσει με τη σειρά όλες τις εργασίες. Αν αυτές ολοκληρωθούν επιτυχώς, θα πρέπει στη δεύτερη στήλη να αναγράφεται η λέξη "Succeeded":

 

080.png

 

...και να έχουν δημιουργηθεί στον κατάλογο που ορίσαμε τα αντίστοιχα αρχεία:

 

090.png

 

Ελέγχουμε με έναν video player τα αρχεία για να σιγουρευτούμε ότι αναπαράγονται σωστά.

 

 

===Ένωση δύο ή περισσότερων τμημάτων σε ενιαίο αρχείο===

Γι' αυτό το παράδειγμα, θα χρησιμοποιήσουμε τα 3 αρχεία (part1.avi, part2.avi, part3.avi) που πήραμε στην προηγούμενη παράγραφο. Ξεκινάμε φορτώνοντας (File > Open...) το part1.avi. Στο κάτω μέρος του παραθύρου του Avidemux βλέπουμε:

 

100.png

 

Στη συνέχεια, «κολλάμε» στο τέλος του part1.avi το επόμενο τμήμα part2.avi από File > Append... και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για το part3.avi. Τελικά, θα πρέπει να έχουμε:

 

110.png

 

Τώρα, αρκεί να πάμε File > Save > Save Video... και να επιλέξουμε κατάλογο και όνομα για το αρχείο εξόδου (θυμηθείτε τί είπαμε πιο πάνω για την κατάληξη), π.χ.:

 

120.png

 

...και να κάνουμε κλικ στο κουμπί Save. Μετά από μερικά δευτερόλεπτα, θα πρέπει το ενωμένο αρχείο να είναι έτοιμο. Το ελέγχουμε με έναν video player για να σιγουρευτούμε ότι αναπαράγεται σωστά.

 

 

===Διαγραφή και μετακίνηση τμημάτων===

Φόρτώνουμε πάλι το AVI από τα αρχεία δοκιμών στο Avidemux. Ας υποθέσουμε τώρα ότι έχουμε ένα πιο πολύπλοκο σενάριο: Θέλουμε να αφαιρέσουμε εντελώς ένα τμήμα, π.χ. frames 150-198 (έστω ότι περιείχαν διαφημίσεις που δε θέλουμε). Σύμφωνα και με τις οδηγίες που δόθηκαν νωρίτερα, επιλέγουμε για επεξεργασία το τμήμα αυτό. Στη συνέχεια, πατάμε στο πληκτρολόγιό μας το πλήκτρο Delete (εναλλακτικά, μενού Edit > Delete). Το επιλεγμένο τμήμα θα εξαφανιστεί εντελώς από τη slider bar του Avidemux και οι πληροφορίες στο κάτω μέρος του παραθύρου θα ανανεωθούν, αντικατοπτρίζοντας τη διαγραφή (λιγότερα συνολικά frames και μικρότερη συνολική διάρκεια).

 

Και για να αλλάξουμε τη σχετική θέση ενός τμήματος που θέλουμε; Για παράδειγμα, έστω ότι θέλουμε να μετακινήσουμε τα περίπου 3 τελευταία δευτερόλεπτα (frames 370-447) στην αρχή του video. Επιλέγουμε το ζητούμενο τμήμα. Το κάνουμε Cut (Edit > Cut), μεταβαίνουμε στην αρχή του video και το κάνουμε Paste εκεί (Edit > Paste). Τέλος, σώζουμε το αποτέλεσμα σε νέο αρχείο κατά τα γνωστά.

 

 

===Πιο περίπλοκες εργασίες===

Με συνδυασμό των τεσσάρων διαδικασιών που περιγράφηκαν μπορούμε να σχηματίσουμε ακόμη πιο περίπλοκα σενάρια που να εμπλέκουν συνένωση πολλαπλών αρχείων, πολλαπλές διαγραφές, μετακινήσεις κ.ά.

 

 

 

==Παραρτήματα==

===Επιπλέον video formats===

TO DO

 

 

===Χρήσιμα links===

===Ιστορικό αλλαγών===

  • 20091204 - Hosting των screenshots σε Insomnia Άλμπουμ και αλλαγή των σχετικών URLs στον wiki κώδικα (parsifal)
  • 20090503 - Αρχική έκδοση (parsifal)