Video και Audio

MPC-HC HOWTO

11/10/10 12:00 PM | parsifal από parsifal


MPC-HC HOWTO

 

 

__TOC__

 

 

==Εισαγωγή==

Στο παρόν άρθρο θα παρουσιαστούν σύντομες οδηγίες για την εγκατάσταση και ρύθμιση του δημοφιλούς δωρεάν video player Media Player Classic Home Cinema ή αλλιώς MPC-HC, με τη βοήθεια του οποίου μπορούμε να παρακολουθήσουμε στο PC μας αρχεία πολυμέσων κωδικοποιημένα στα πιο γνωστά και δημοφιλή formats video και ήχου. Θα γίνει προσπάθεια οι οδηγίες να είναι όσο το δυνατόν πιο απλές, ώστε να είναι εύκολα εφαρμόσιμες και από τους πιο αρχάριους χρήστες.

 

 

 

==Προετοιμασία==

===Δοκιμαστικό αρχείο video (προαιρετικό)===

Σε αυτό το link υπάρχει διαθέσιμο ένα αρχείο video μέγεθους 30,6 Megabytes και διάρκειας 68 δευτερολέπτων, το οποίο είναι τύπου Matroska (κατάληξη .mkv), περιέχει video τύπου H.264 και ανάλυσης 1920x1080, καθώς και 6κάναλο ήχο τύπου AC3. Επειδή το συγκεκριμένο video είναι αρκετά απαιτητικό σε επεξεργαστική ισχύ κατά την αναπαραγωγή του, παρουσιάζει ενδιαφέρον για τους κατόχους Η/Υ με σχετικά αδύναμο κεντρικό επεξεργαστή (CPU), που παρ' όλα αυτά διαθέτουν κάρτα γραφικών η οποία μπορεί να αναλάβει τον φόρτο αποκωδικοποίησης ενός H.264 video (μέσω της τεχνολογίας DXVA), αποδεσμεύοντας τη CPU. Ο MPC-HC είναι ένας από τους video players που μπορούν να εκμεταλλευτούν τη δυνατότητα DXVA στις κάρτες γραφικών που τη διαθέτουν. Οπότε, αν ανήκουμε σε αυτήν την περίπτωση, μπορούμε αν θέλουμε να κατεβάσουμε το εν λόγω αρχείο για δοκιμές που θα γίνουν στην πορεία του άρθρου. Για μία λίστα με τις κάρτες γραφικών που διαθέτουν δυνατότητα DXVA και υποστηρίζονται από τον MPC-HC, δείτε αυτό το link.

 

Επίσης, σε αυτό το link υπάρχει αρχείο τύπου SRT με τους ελληνικούς υποτίτλους για το δοκιμαστικό video.

 

 

===Απαιτούμενο λογισμικό===

  • Κατεβάζουμε την πιο πρόσφατη έκδοση drivers (οδηγών) που υπάρχει διαθέσιμη για την κάρτα γραφικών μας
  • Κατεβάζουμε την τελευταία διαθέσιμη ενημέρωση της Microsoft για το DirectX
  • Κατεβάζουμε μία πρόσφατη έκδοση του MPC-HC. Εδώ μπορούμε να ακολουθήσουμε δύο δρόμους: είτε να κατεβάσουμε την πιο πρόσφατη "stable" («σταθερή») έκδοση του MPC-HC από τον επίσημο ιστότοπο του προγράμματος είτε να κατεβάσουμε την πιο πρόσφατη ανεπίσημη έκδοση από το XvidVideo.RU. Ποια είναι η διαφορά; Μεταξύ δύο διαδοχικών "stable" εκδόσεων του MPC-HC στο επίσημο site συνήθως μεσολαβεί πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και στο μεταξύ η ανάπτυξη του προγράμματος προχωράει με γοργούς ρυθμούς. Οι λεγόμενες "SVN" εκδόσεις που διανέμονται από το 2ο site ενσωματώνουν νέες δυνατότητες, πιο αποδοτικό κώδικα και διορθώσεις bugs (σφαλμάτων) που θα αργήσουν να μπουν στην επόμενη επίσημη stable έκδοση. Μπορεί όμως να εισάγουν και νέα bugs (τα οποία με τη σειρά τους θα διορθωθούν σε επόμενες SVN εκδόσεις κ.ο.κ.)! Οπότε, ζυγίζουμε τα υπέρ και τα κατά και πράττουμε ανάλογα

 

 

===Εγκατάσταση===

Προχωράμε στην εγκατάσταση των παραπάνω λογισμικών, με τη σειρά που αναφέρθηκαν, όπως ακριβώς θα κάναμε με οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα έχουμε εγκαταστήσει στο παρελθόν. Δεν υπάρχει κάποια αξιοσημείωτη ειδική ρύθμιση που πρέπει να γίνει κατά τη διαδικασία εγκατάστασης.

 

 

 

==Ρυθμίσεις==

Τρέχουμε το πρόγραμμα MPC-HC. Θα πρέπει να εμφανιστεί το ακόλουθο παράθυρο:

 

010.png

 

Στη συνέχεια, θα προχωρήσουμε σε ορισμένες ρυθμίσεις που αφορούν μεταξύ άλλων και:

 

1. Τη δυνατότητα αναπαραγωγής όσο το δυνατόν περισσότερων τύπων αρχείων video

2. Την εκμετάλλευση της δυνατότητας για αποκωδικοποίηση video τύπου Η.264 μέσω DXVA, αν η κάρτα γραφικών μας διαθέτει τέτοια δυνατότητα

3. Την αυτόματη φόρτωση και προβολή υποτίτλων μορφής κειμένου που μπορεί να βρίσκονται ενσωματωμένοι σε ορισμένους τύπους αρχείων video (όπως π.χ. τα video τύπου Matroska/.mkv)

4. Την αυτόματη φόρτωση και προβολή υποτίτλων μορφής κειμένου από εξωτερικό αρχείο υποτίτλων

 

Οι ρυθμίσεις αυτές είναι ένα τμήμα μόνο των συνολικών που διαθέτει ο MPC-HC και είναι οι πιο σημαντικές που ζητούν συνήθως οι περισσότεροι χρήστες. Για πιο εξειδικευμένες ρυθμίσεις, υπάρχει παράρτημα στο τέλος του παρόντος άρθρου που θα εμπλουτίζεται σταδιακά με ρυθμίσεις για χρήστες με πιο εξειδικευμένες απαιτήσεις.

 

Για να μεταβούμε στις ρυθμίσεις του MPC-HC, πηγαίνουμε στο μενού View > Options... ή εναλλακτικά πατάμε το πλήκτρο "o". Θα δούμε το ακόλουθο παράθυρο διαλόγου:

 

020.png

 

Οι ρυθμίσεις του MPC-HC είναι ομαδοποιημένες σε κατηγορίες. Στην αριστερή στήλη επιλέγουμε με μονό αριστερό κλικ την κατηγορία που θέλουμε. Ξεκινάμε με την κατηγορία Formats:

 

030.png

 

Εδώ ρυθμίζουμε ποιους τύπους αρχείων θα ανοίγει αυτόματα ο MPC-HC, όταν κάνουμε διπλό κλικ σε ένα τέτοιο αρχείο. Μπορούμε είτε να επιλέξουμε ένα-ένα από τη λίστα ακριβώς τους τύπους αρχείων που επιθυμούμε είτε για συντομία να κάνουμε κλικ σε ένα από τα τρία κουμπιά στο κάτω δεξιό μέρος. Το κουμπί Video επιλέγει αυτόματα όλες τις καταλήξεις/τύπους αρχείων που υποστηρίζει ο MPC-HC και αντιστοιχούν μόνο σε αρχεία video, το κουμπί Audio κάνει το ίδιο αλλά για αρχεία ήχου μόνο, ενώ το κουμπί All επιλέγει τα πάντα. Συνεχίζουμε με την κατηγορία ρυθμίσεων Playback:

 

040.png

 

Εδώ φροντίζουμε να είναι ενεργοποιημένη η επιλογή "Auto-load subtitles" που είναι μαρκαρισμένη και στην εικόνα. Συνεχίζουμε με την κατηγορία ρυθμίσεων Output:

 

050.png

 

Εδώ επιλέγουμε τον λεγόμενο "video renderer" που θα χρησιμοποιεί ο MPC-HC. Αν έχουμε λειτουργικό σύστημα Windows XP, θα πρέπει να επιλέξουμε από τις μαρκαρισμένες επιλογές την πάνω - "VMR-9 (renderless) - ενώ αν έχουμε Windows Vista ή 7 την κάτω - "EVR Custom Pres.". Συνεχίζουμε με την κατηγορία ρυθμίσεων Internal Filters:

 

060.png

 

Εδώ βάζουμε «τικ» σε ΟΛΑ τα διαθέσιμα κουτάκια. Προσοχή στη στήλη με τα Transform Filters, έχει στα δεξιά μία ράβδο κύλισης με την οποία εμφανίζουμε και μερικά που βρίσκονται προς τα κάτω και δεν φαίνονται αρχικά. Συνεχίζουμε με την κατηγορία ρυθμίσεων Default Style:

 

070.png

 

Οι διαθέσιμες ρυθμίσεις αυτής της κατηγορίας επηρεάζουν το στυλ εμφάνισης των υποτίτλων μορφής κειμένου που προβάλλει ο MPC-HC, είτε αυτοί προέρχονται από εξωτερικό αρχείο είτε βρίσκονται ενσωματωμένοι μέσα σε ένα αρχείο video. Στο κάτω μέρος υπάρχουν δύο ρυθμίσεις (Border width, Shadow depth) που καθορίζουν το πάχος του περιγράμματος και της «σκιάς» που εφαρμόζει ο MPC-HC γύρω από τα γράμματα. Μπορούμε να πειραματιστούμε εδώ. Ένα καλό ζευγάρι τιμών είναι 3 στο Border width και 1 στο Shadow depth. Στο πάνω μέρος του παραθύρου κάνουμε κλικ στο κουμπί με την ένδειξη Arial:

 

080.png

 

Εδώ επιλέγουμε το στυλ χαρακτήρων για την προβολή των υποτίτλων. Μπορούμε να επιλέξουμε γραμματοσειρά (font), αν οι χαρακτήρες θα είναι παχείς, πλαγιαστοί κλπ., το μέγεθος που θα έχουν, το χρώμα τους κ.ά. Ο,τι και να κάνουμε εδώ, πριν πατήσουμε το κουμπί OK φροντίζουμε ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να έχουμε επιλέξει στη ρύθμιση Script την επιλογή Greek. Κάνοντας κλικ στο OK επιστρέφουμε στο προηγούμενο παράθυρο, όπου κάνουμε κι εδώ κλικ στο OK:

 

090.png

 

Τελειώσαμε με τις ρυθμίσεις και ο MPC-HC είναι έτοιμος για χρήση!

 

 

 

==Παραρτήματα==

===Έλεγχος για αποκωδικοποίηση DXVA===

Όπως αναφέρθηκε ήδη, αν διαθέτουμε μία κάρτα γραφικών με δυνατότητα αποκωδικοποίησης video τύπου H.264, ο MPC-HC μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτήν τη δυνατότητα. Οι ρυθμίσεις που είδαμε πιο πάνω το εξασφαλίζουν αυτό, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που δεν είναι πάντα δυνατόν να χρησιμοποιηθεί η δυνατότητα αυτή. Για παράδειγμα:

 

1. Μπορεί να νομίζουμε ότι η κάρτα μας διαθέτει δυνατότητα αποκωδικοποίησης video μέσω DXVA, αλλά να μην ισχύει αυτό. Ή να διαθέτει όντως, αλλά να μην υποστηρίζεται ακόμη από τον MPC-HC. Ελέγχουμε πάλι τη σχετική ιστοσελίδα στο site του MPC-HC

2. Ενδέχεται η τρέχουσα έκδοση οδηγών της κάρτας γραφικών μας λόγω bug να «σπάζει» τη DXVA συμβατότητα, γενικώς στο σύστημα ή συγκεκριμένα με τον MPC-HC

3. Δεν είναι όλα τα videos τύπου H.264 DXVA-συμβατά! Εξαρτάται από τον κωδικοποιητή H.264 που χρησιμοποιήθηκε και τις ρυθμίσεις που έγιναν σε αυτόν. Μπορεί να πέσετε σε κάποιο τέτοιο video που να έχει κωδικοποιηθεί πριν χρόνια, με κάποιον κωδικοποιητή που να μην ήταν και πολύ καλός ή απλά το άτομο που έκανε την κωδικοποίηση να μην φρόντισε να εφαρμόσει ρυθμίσεις που να καθιστούν το αποτέλεσμα DXVA-συμβατό

 

Σε κάθε περίπτωση, το δοκιμαστικό αρχείο που δόθηκε στην ενότητα «Προετοιμασία» είναι DXVA-συμβατό. Αν το φορτώσετε στον MPC-HC, έχετε κάνει τις ρυθμίσεις που αναφέρονται στο άρθρο και διαθέτετε κάρτα γραφικών που υποστηρίζει DXVA και υποστηρίζεται από τον MPC-HC, θα πρέπει καθώς παίζει το video στην κάτω αριστερή γωνία του παραθύρου του MPC-HC να βλέπετε την ακόλουθη ένδειξη:

 

100.png

 

 

===Χρήσιμοι σύνδεσμοι===

TODO

 

 

===Άλλο λογισμικό που χρησιμοποιήθηκε===

Για τη σύλληψη, επεξεργασία και εξαγωγή σε τελική μορφή των screenshots του άρθρου, χρησιμοποιήθηκαν τα εξαιρετικά IrfanView και Paint.NET.

 

 

===Ιστορικό αλλαγών===

  • 20101104 - Αρχική έκδοση (parsifal)