Windows

Ενεργοποίηση του AHCI σε Windows 7 / Vista

31/12/2013 05:25 μμ | SPANK από SPANK


Επειδή ορισμένοι χρήστες / μέλη ακομα ρωτάνε πως να ενεργοποιήσουν το AHCI των δίσκων στον υπολογιστή τους και οτι αυτο προσφέρει , φτιάχνω τον παρακάτω οδήγό για ειναι μαζεμένα ολα τα βήματα εδώ

 

Ο παρακάτω οδηγός θα σας δείξει πως να ενεργοποιήσετε το AHCI στον υπολογιστή (desktop / laptop / netbook) σας αφου εχει γίνει ηδη εγκατάσταση του λειτουργικού και το IDE ειναι ενεργοποιημένο στο BIOS

 

Ενεργοποίηση του AHCI σε Windows 7 / Vista

 

1) Πρώτο μέλημα μας ειναι να ελέγξουμε στο bios στις επιλογές για τους δίσκους (συνήθως στο Integrated Peripherals) αν ειναι ενεργοιημένο το AHCI η το IDE mode , αν ειναι σε IDE προχωράμε στα παρακάτω βήματα (δεν αλλάζουμε τιποτα για την ώρα)

 

2) Μπαίνουμε στο λειτουργικό μας και βρίσκούμε το μοντέλο της motherboard (μητρικής) που εχουμε με το πρόγραμμα cpuz (στην καρτέλα Mainboard) ή αν το γνωρίζουμε εξαρχής ακομα καλύτερα.

 

3) Στην συνέχεια μπαίνουμε στην σελίδα του κατασκευαστή της μητρικής μας και βρίσκουμε το μοντέλο που βρήκαμε απο το βήμα 2, πηγαίνουμε στους drivers και βρίσκουμε για το λειτουργικό μας τους οδηγόυς για τον controller της μητρικής μας η αλλιως τους SATA/AHCI drivers.

 

4) Κάνουμε εγκατάσταση κανονικα οπως με ολους τους drivers και κανουμε επανεκκίνηση του υπολογιστή μας.

 

5) Αφου λοιπον εχουμε τελείωσει με τους drivers και εφόσον εγκαταστάθηκαν με επιτυχία τωρα πρέπει να αλλάξουμε μια παράμετρο στην registry στα windows για να ενεργοποιηθεί το AHCI , και επειδή οι εικόνες μιλανε καλύτερα απο τις λέξεις θα παραθέσω και μερικές εικόνες για το πως θα το κάνουμε.

 

α. Πατάμε στο κλασσικό start και στο search γράφουμε regedit και το τρέχουμε σαν administrator , αυτο λοιπον μας βάζει στην registry στην οποια και θα άλλαξουμε την παράμετρο που λέγαμε

 

ccs-40279-0-52215700-1388503424_thumb.jpg

 

β. Αφου ειμαστε στο regedit πηγαίνουμε στις καρτέλες με αυτην την σειρά HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\services.

 

ccs-40279-0-30525100-1388503440_thumb.jpg

 

γ. Στην αριστερή καρτέλα και την τελευταία που εχουμε ανοίξει απο πριν ( το services ) βρίσκουμε το όνομα msahci , αφου το βρουμε και εχουμε πατήσει επάνω του στην δεξιά καρτέλα θα μας βγάλει ορισμένες επιλογές που που εχουν να κανουν με αυτο και μπορούμε να τις αλλάξουμε , εμας μας ενδιαφέρει το start στο οποίο πατάμε δεξί κλικ επάνω του και modify για να μπουμε μεσα.

 

ccs-40279-0-34352600-1388503459_thumb.jpg

 

δ. Αφου λοιπον εχουμε πατήσει modify απο πριν ανοίγει ενα παράθυρο (στην εικόνα παρακάτω), στο πεδίο που λεει Value data οτιδηποτε νούμερο και αν εχει (συνήθως ειναι το 3) εμεις πατάμε 0 και στην συνέχεια το OK τωρα λοιπον μπορούμε να κλείσουμε το regedit εντελώς.

 

ccs-40279-0-04607700-1388503473_thumb.jpg

 

6) Αφου εχουμε ολοκληρώσει και το τελευταίο βήμα κανουμε restart (επανεκίνηση) τον υπολογιστή μας και πριν μπει στα windows τώρα μπορούμε να μπούμε στο bios και να αλλάξουμε την επιλογή στους δίσκους που ειπαμε στο βήμα 1 απο IDE σε AHCI , κανουμε save & exit και αφου κανει restart ο υπολοστής μας μπαίνουμε στα windows.

 

7) Φυσιολογικά αν τα εχουμε κανει ολα σωστά μετα και την αλλαγή στο bios θα μπει κανονικα στα windows τα οποια ισως να δείτε να κανουν εγκατάσταση των sata drivers (ειναι φυσιολογικό) , το πιθανότερο ειναι να μας ζητήσει αλλο ενα restart μετα την εγκατάσταση των οδηγών οποτε το κανουμε και ειμαστε έτοιμοι , αν μπει κανονικά στα windows και με τις αλλαγή που καναμε ειμαστε πλεον σε AHCI mode.

 

Ο οδηγός δημιουργήθηκε κυριως για μητρικές και παλαιούς controllers που δεν υποστηρίζεται το AHCI απο τα 7 χωρις drivers και τις παραπάνω αλλαγες για να λειτουργήσει , σε καινούργιες μητρικές (με η χωρις uefi bios) το πιθανότερο ειναι το AHCI να υποστηρίζεται κατευθείαν απο τα windows 7 και τα 8 χωρις τις παραπάνω αλλαγές.