Τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα επιβαρύνουν πολύ περισσότερο την ατμόσφαιρα εν συγκρίσει με τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα, με αρκετές ευρωπαϊκές πόλεις να είναι έτοιμες να προχωρήσουν στην πλήρη απαγόρευση κυκλοφορίας τους.

Έτσι στην Πόλη του Μεξικό, και στο συνέδριο C40, ο δήμαρχος της πόλης μαζί με τους δημάρχους της Μαδρίτης, του Παρισιού αλλά και της Αθήνας, ανακοίνωσαν ότι έως το 2025 θα απαγορευτεί πλήρως η κυκλοφορία πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων εντός των πόλεων τους. Αν και για χρόνια, η προώθηση των diesel αυτοκινήτων στηρίζονταν στη μειωμένη εκπομπή διοξείδιου του άνθρακα (CO2), τελευταίες έρευνες καταδεικνύουν ότι σε θερμοκρασία κάτω των 18 βαθμών κελσίου εκπέμπουν υπερβολικό αριθμό οξειδίων του αζώτου αλλά και μεγάλο αριθμό αιωρούμενων σωματιδιών. Τα τελευταία, εισέρχονται στο αναπνευστικό σύστημα του ανθρώπου, προκαλώντας πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας, με τα δεδομένα να δείχνουν ότι ο μολυσμένος αέρας ευθύνεται παγκοσμίως για 10 εκατομμύρια θανάτους ετησίως.

 

Η ραγδαία αύξηση των πετρελαιοκίνητων οχημάτων εντός των πόλεων είναι ένας ακόμη λόγος για την επιδείνωση του προβλήματος, με πόλεις όπως το Παρίσι και το Τόκιο να έχουν από καιρό πάρει διάφορα μέτρα. Συγκεκριμένα από τις αρχές του χρόνου, στο Παρίσι απαγορεύονται τις καθημερινές ημέρες η κυκλοφορία στο κέντρο της πόλης αυτοκινήτων που έχουν κατασκευαστεί πριν το 1997 αλλά και δικύκλων που κυκλοφόρησαν πριν το 2000. Αντίστοιχα το Τόκιο έχει απαγορεύσει όλα τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα από τους δρόμους του ήδη από τo 2000, με τους παραβάτες να καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο €5000.

 

Link.png Site: ArsTechnica