Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (Esa) οι τελευταίοι δύο δορυφόροι που εκτοξεύτηκαν και οι οποίοι αποτελούν μέρος του συστήματος Galileo, της ευρωπαϊκής απάντησης στο Αμερικανικό GPS, δε βρίσκονται σε σωστή τροχιά, ενώ ο πέμπτος και έκτος δορυφόρος που εκτοξεύτηκε από τη Γαλλική Γουιάνα τη Παρασκευή βρίσκονται υπό έλεγχο.

Οι δορυφόροι Doresa και Milena της αποστολής Soyouz εκτοξεύτηκαν μετά από καθυστέρηση 24 ωρών λόγω κακών καιρικών συνθηκών. Σε δήλωσή της η εταιρεία Areianespace, ανέφερε πως οι παρατηρήσεις που ελήφθησαν μετά το διαχωρισμό των δορυφόρων από τον πύραυλο Soyouz δείχνουν ένα κενό μεταξύ της τροχιάς που βρίσκονται τώρα, από αυτή που είχε αρχικά προγραμματιστεί. Πρόσθεσε δε, πως οι δορυφόροι έχουν μπει σε τροχιά χαμηλότερη από αυτή που ανέμεναν και πως οι ομάδες τους μελετούν τις επιπτώσεις αυτής της αλλαγής ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει αν οι τροχιές των δορυφόρων μπορούν να διορθωθούν.

 

Μετά από χρόνια καθυστέρησης, το Galileo βρίσκεται καθ’ οδόν προς την ολοκλήρωση ανάπτυξής του και με την ESA να υπολογίζει ότι έως το 2017 θα εκτοξευθούν συνολικά 26 δορυφόροι. Πιστεύεται πως το Galileo θα φέρει σημαντικά οφέλη στην πορεία της Ευρωπαϊκής οικονομίας υπό τη μορφή νέων επιχειρήσεων που μπορούν να εκμεταλλευθούν την ακρίβεια του συστήματος όσον αφορά το χρόνο και την τοποθεσία.

Το Galileo είναι ένα project της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος, με 30 δορυφόρους να εκτοξεύονται ανά διαστήματα τα επόμενα χρόνια και με παράλληλη λειτουργία του GPS και του Ρώσικου συστήματος Glonass. Το project παρέχει πληροφορίες για τις τοποθεσίες σε πραγματικό χρόνο με ακρίβεια λιγότερο από ένα μέτρο. Το κόστος μέχρι σήμερα ανέρχεται στα 6 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ ο αρχικός προγραμματισμός υπολογίζει ότι μέχρι το 2020 θα φτάσει τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ.

 

Link.png Site: BBC