Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το σχέδιο της SpaceX, για τη δημιουργία ενός δικτύου δορυφορικού ίντερνετ παγκόσμιας κάλυψης, αποκάλυψε το στέλεχος της εταιρείας Patricia Cooper, μιλώντας χθες στην Επιτροπή Εμπορίου της αμερικανικής Γερουσίας.

Έτσι, για να τεθούν σε τροχιά οι 4.425 δορυφόροι που χρειάζεται το δίκτυο, η εταιρεία σχεδιάζει να ξεκινήσει τις εκτοξεύσεις από το 2019, ολοκληρώνοντας μέχρι το 2024 την ανάπτυξη του “στόλου” της γύρω από τον πλανήτη.

 

Όπως ανέφερε η Cooper, οι δορυφόροι θα πετούν σε υψόμετρο από 1.110 έως 1.325 χιλιόμετρα, ενώ θα μπορούν να προσφέρουν απευθείας σύνδεση στις κατοικίες των τελικών καταναλωτών, οι οποίοι γι’ αυτό τον σκοπό θα διαθέτουν ένα τερματικό με μέγεθος όσο ένα laptop. Παρόλο που η ταχύτητα πρόσβασης θα αγγίζει το 1 Gbps, η εταιρεία “σχεδιάζει να προσφέρει διάφορα “πακέτα”, σε διαφορετικές τιμές, για να καλύψει τις ανάγκες των καταναλωτών”, όπως ανέφερε το στέλεχος της SpaceX.

 

Το σημαντικότερο πάντως είναι πως η εταιρεία υπόσχεται δραστική ελάττωση του latency, δηλαδή της χρονικής καθυστέρησης ανάμεσα στην αποστολή ενός σήματος και τη λήψη του από τον δέκτη. Έτσι, τη στιγμή που σύμφωνα με μετρήσεις της FCC, αυτή τη στιγμή το latency στην περίπτωση του δορυφορικού ίντερνετ αγγίζει ή και υπερβαίνει τα 600 ms, η SpaceX υπόσχεται να το μειώσει στα 25-35 ms, μία παρόμοια επίδοση με τις συνδέσεις οπτικών ινών.

 

Πάντως, για να υλοποιηθεί το σχέδιο της εταιρείας, θα χρειασθεί να γίνει λιγότερο αυστηρό το ρυθμιστικό καθεστώς που διέπει τις εκτοξεύσεις δορυφόρων. Κάτι που δεν μόνο βέβαιο δεν είναι, καθώς στους 1.459 ήδη υπάρχοντες δορυφόρους, η SpaceX θέλει να προσθέσει ακόμη 4.425. Έτσι, σε συνδυασμό με ανάλογα σχέδια άλλων εταιρειών, αρκετοί ειδικοί φοβούνται πως θα αυξηθεί ο κίνδυνος ατυχημάτων.

 

Link.png Site: ArsTechnica