H Apple έχει προσπαθήσει με διάφορες τεχνολογίες να αποθαρρύνει και να περιορίσει τις κλοπές συσκευών iPhone, όπως με το χαρακτηριστικό “Find my iPhone” ή χρησιμοποιώντας κρυπτογράφηση, για να “κλειδώσει” εκτός συσκευής χρήστες αν χρησιμοποιηθεί συχνά κάποιος λανθασμένος κωδικός ή δαχτυλικό αποτύπωμα. Παρόλα αυτά, η εταιρεία φαίνεται πως σκέφτεται να λάβει και άλλα μέτρα, ακόμα και προληπτικά.

Σύμφωνα με μία νέα αίτηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας, η Apple θέλει να κατοχυρώσει μία μέθοδο “λήψης βιομετρικών δεδομένων για την ταυτοποίηση μη εξουσιοδοτημένων χρηστών” συμπεριλαμβανομένων δαχτυλικών αποτυπωμάτων, ήχου και βίντεο.

 

Τα δεδομένα και οι πληροφορίες θα μπορούσαν να αποθηκεύονται ή να αποστέλλονται σε κάποιον διακομιστή, όπου οι αστυνομικές αρχές θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν για να εντοπίζουν εκείνον που έκλεψε πιθανόν την συσκευή σας. Η λειτουργία του συστήματος είναι αρκετά απλή. Τόσο ο αισθητήρας Touch ID, όσο και η εμπρόσθια κάμερα ή το μικρόφωνο είναι διαθέσιμα, και επομένως το μόνο που απαιτείται είναι η ενεργοποίηση τους, χωρίς κάτι τέτοιο να γίνει αντιληπτό από τον κλέφτη.

 

Σε μία περίπτωση, το σύστημα θα μπορούσε να ξεκινήσει την λήψη βιομετρικών δεδομένων μετά από μία μόνο αποτυχημένη προσπάθεια καταχώρησης passcode ενώ σε μία άλλη περίπτωση, θα μπορούσε να ξεκινήσει η λήψη δεδομένων μετά από έναν προκαθορισμένων αριθμό αποτυχημένων προσπαθειών. Εκτός από την αποθήκευση βίντεο, ήχου ή δαχτυλικών αποτυπωμάτων, το σύστημα θα μπορούσε να αποθηκεύσει και να εκπέμψει διάφορες εγκληματολογικές πληροφορίες, όπως την τοποθεσία μέσω GPS.

 

Βεβαίως, για την ενεργοποίηση και την λειτουργία ενός τέτοιου συστήματος θα πρέπει να υπάρχει η νομική βάση, αφού βεβαίως πρώτα εγκριθεί από το Γραφείο Ευρεσιτεχνιών και Εμπορικών Σημάτων των Η.Π.Α..

 

Link.png Site: Engadget