Μέσω μίας λιτής ανακοίνωσης, η Nintendo δυστυχώς έκανε γνωστό, και είναι ιδιαίτερα λυπηρό, ότι ο Πρόεδρος Satoru Iwata, δεν κατάφερε να κερδίσει την μάχη με τον καρκίνο και απεβίωσε σε ηλικία 55 ετών.

Πέρυσι, ο Satoru Iwata δεν εμφανίστηκε στην έκθεση E3 εξαιτίας μίας χειρουργικής επέμβασης στην οποία έπρεπε να υποβληθεί για την αφαίρεση μέρους του όγκου, και το ίδιο έγινε και φέτος. Η Nintendo για την ώρα τηρεί σιγήν ιχθύος για την διάδοχη κατάσταση στο τιμόνι της εταιρείας. Για την ώρα πάντως, η ηγεσία έχει περάσει στα χέρια των Genyo Takeda και Shigeru Miyamoto.

 

Η επίδραση του Iwata στην φιλοσοφία και στην κουλτούρα της Nintendo ήταν ιδιαίτερα σημαντική, και από τα αρχικά στάδια της καριέρας τους. Ήρθε στην Nintendo το 1983 και βοήθησε ορισμένους developers να δημιουργήσουν θρυλικούς τίτλους (Earthbound, πρώτοι τίτλοι της σειράς Kirby κ.ά). Το 2000 ανέλαβε την ανάπτυξη και τον σχεδιασμό της εταιρείας και το 2002 έγινε ο πρώτος ηγέτης της Nintendo που δεν ήταν μέλος της οικογένειας Yamauchi που ίδρυσε την εταιρεία. Το ιστορικό του, ως επικεφαλής της επιχείρησης, συμπεριλαμβάνει μεγάλες επιτυχίες και αποτυχίες, αλλά αναμφισβήτητα παραμένει άξιο θαυμασμού.

 

Μπορεί να προήδρευσε κατά το μεγαλύτερο μέρος της όχι και τόσο επιτυχημένης σταδιοδρομίας του GameCube και φυσικά εκείνης του Wii U, και της μάχης του για επιβίωση, αλλά ήταν και εκείνος που εγκαινίασε και καθιέρωσε κατά κάποιο τρόπο την εποχή του motion-controlled gaming και έζησε στιγμές δόξας με το Wii, ενώ βοήθησε να παγιωθεί η κυριαρχία της Nintendo στις handheld κονσόλες με τα DS και 3DS. Παρόλο που επίσης η Nintendo έδειξε απροθυμία να ανταγωνιστεί τις Sony και Microsoft, έδειξε πως σταδιακά επιδιώκει να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα ενός κόσμου όπου κυριαρχούν τα smartphones και να αναπτύξει mobile games.

 

Σε μία από τις σημαντικότερες ομιλίες του, στο Game Developers Conference 2005, ο Satoru Iwata έκανε μία σημαντική δήλωση, που ουσιαστικά μαρτυρούσε την προσωπικότητα αλλά και τον τρόπο που επιθυμούσε να ηγηθεί της Nintendo. Είχε δηλώσει: “Στην επαγγελματική κάρτα μου είμαι ένας πρόεδρος εταιρείας, στο μυαλό μου είμαι ένας game developer. Αλλά, στην καρδιά μου, είμαι ένας gamer”.

 

Για πολλούς, ο Satoru Iwata, ήταν κυριολεκτικά το πρόσωπο της Nintendo, και ενδεχομένως, αυτό θα το δείξει η ιστορία, να ήταν μία αξεπέραστη, ευγενική προσωπικότητα, που θα λείψει πολύ στην Ιαπωνική εταιρεία, αλλά και στον κόσμο της βιομηχανίας του gaming.

 


 

Link.png Site: Engadget