Τα νέα της προηγούμενης εβδομάδας σε ό,τι αφορά το gaming δεν ήταν άλλα από την αύξηση στην τιμή του PlayStation Plus.

Όπως έκανε γνωστό η Sony, από τις 31 Αυγούστου, η μηνιαία συνδρομή στην υπηρεσία αυξάνεται από τα 6,99€ στα 7,99€, η τρίμηνη από τα 19,99€ στα 24,99€ και η ετήσια από τα 49,99€ στα 59,99€. Οι αυξήσεις των 1€, 5€ και 10€ αντιστοιχούν σε ποσοστά 14,3%, 25% και 20% κατά περίπτωση, ξεσηκώνοντας έτσι πλήθος διαμαρτυριών από τους χρήστες της υπηρεσίας και κατόχους PS4.

 

Πόσο δικαιολογημένες είναι όμως αυτές;

 

gallery_335201_1967_95764.jpg

 

Πόσοι θυμούνται το αρχικό PS Plus;

 

Για να απαντήσουμε στο παραπάνω ερώτημα, θα πρέπει να ρίξουμε μια ματιά στην ιστορία του PS Plus, τη μορφή που είχε όταν λανσαρίστηκε και τις αλλαγές που υπέστη με τον καιρό. Με το PlayStation Network να έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του σχεδόν 11 χρόνια πριν και συγκεκριμένα στις 11 Νοεμβρίου του 2006, η Sony παρουσίασε για πρώτη φορά στο κοινό την επί πληρωμή “ενισχυμένη” του έκδοση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της στο πλαίσιο της E3 το 2010.

 

Το PS Plus διατέθηκε στις 29 Ιουνίου του ιδίου έτους με τη Sony να υπόσχεται δωρεάν παιχνίδια και DLC, συχνές εκπτώσεις στο PS Store, προσκλήσεις σε beta εκδόσεις δημοφιλών τίτλων και δωρεάν παρακολούθηση των μηνιαίων επεισοδίων του Qore –της “HD διαδραστικής lifestyle εκπομπής” της. Στα πλεονεκτήματα του νέου πακέτου, ήταν ακόμα η υπηρεσία Full Game Trial (οι παίκτες μπορούσαν να παίξουν για μια ώρα δωρεάν έναν τίτλο πριν αποφασίσουν αν θα τον αγοράσουν) καθώς και τα αυτόματα downloads –ναι, το προφανές.

 

Σε ό,τι αφορά τα προσφερόμενα παιχνίδια, την αρχή έκαναν το WipEout HD, ένα trial του inFAMOUS, μια σειρά PSP minis και PS One Classics (Fieldrunners, Age of Zombies, Rally Cross), avatars, themes και DLC. Οι “τιμές εκκίνησης” για το PS Plus ήταν στα 49,99€ για το ετήσιο πακέτο και στα 14,99€ για τις 90 ημέρες με τη Sony να δίνει δώρο στην πρώτη περίπτωση ένα επιπλέον τρίμηνο. Τα παραπάνω αφορούσαν προφανώς το PS3 και όπως εύκολα παρατηρεί κανείς, οι τιμές ήταν οι ίδιες με αυτές που ισχύουν μέχρι και το τέλος του μήνα.

 

gallery_335201_1967_153188.jpg

 

Το PS Plus στην εποχή του PS4

 

Τον Ιούνιο του 2013, τρία χρόνια μετά το λανσάρισμα του PS Plus και με το PS4 προ των πυλών, η Sony ανακοίνωσε μια σειρά αλλαγών στις υπηρεσίες του προγράμματος. Η μεγαλύτερη όλων αφορούσε το μέχρι τότε δωρεάν multiplayer, το οποίο πλέον γινόταν προνόμιο των συνδρομητών του PS Plus –κάτι που πάντως ίσχυε για χρόνια στο “αντίπαλο στρατόπεδο” και το Xbox 360. Από εκεί και πέρα, στο όλο πακέτο προστέθηκε και το cloud saving ενώ τα αυτόματα updates “ξεκλειδώθηκαν” για όλους. Ο πρώτος τίτλος που διατέθηκε στο πλαίσιο της Instant Collection για PS4 ήταν το Hotline Miami τον Οκτώβριο του ίδιου έτους –τον Νοέμβριο το ακολούθησαν τα Contrast και Resogun. Οι τιμές των συνδρομών του PS Plus παρέμειναν ως είχαν.

 

Για να τα βάλουμε κάτω…

 

Έχουμε λοιπόν μία υπηρεσία η οποία φέτος βλέπει την πρώτη αύξηση στο κόστος της από το 2010, ήτοι επτά χρόνια μετά το λανσάρισμά της. Τα τελευταία χρόνια, η Sony έχει επενδύσει τόσο στην ασφάλεια, όσο και στη σταθερότητα των συστημάτων της, με αποτέλεσμα το PSN στο σύνολό του να είναι πια αρκετά πιο αξιόπιστο (ποιος δεν θυμάται αλήθεια το κάζο του 2011;) και έχοντας τη δυνατότητα να κοιτάξει πλέον κατάματα τον μεγάλο του αντίπαλο σε έναν τομέα που χρόνια τώρα χώλαινε.

 

Επιπρόσθετα, οι τίτλοι που έχει προσφέρει κατά καιρούς μέσα από το πρόγραμμα Instant Game Collection είναι άκρως εντυπωσιακοί. Injustice: Gods Among Us, DriveClub, LittleBigPlanet 3, Resident Evil, Tropico 5, Just Cause 3, Until Dawn και μια σειρά από αξιόλογα indies (Spelunky, Super Meat Boy, Fez, The Binding of Isaac: Rebirth, Limbo κ.α.) είναι μερικές μόνο από τις προσφορές του PS Plus στους κατόχους PS4 την τελευταία τριετία. Στα παραπάνω προσθέστε και τις εξαιρετικές προσφορές των Χριστουγέννων –που αν μη τι άλλο φανερώνουν την πρόθεση της Sony να στηρίξει ποικιλοτρόπως την ψηφιακή διανομή- στο PS Store, περίοδο κατά την οποία οι χρήστες μπορούσαν να πάρουν τίτλους μερικών μηνών στη μισή τιμή και με προσφορές τύπου “1+1 δώρο”.

 

gallery_335201_1967_171046.jpg

 

Με τις νέες του τιμές, το PS Plus έρχεται τιμολογιακά στα ίδια επίπεδα με το Xbox LIVE Gold. Φυσικά, αυτόματα οι απαιτήσεις από τη Sony σε ό,τι αφορά την ποιότητα των υπηρεσιών της αυξάνονται, όμως η λογική λέει πως αν PSN και PS Plus διατηρήσουν τα ίδια στάνταρ αξιοπιστίας και ποιότητας προσφορών αντίστοιχα, δεν θα δυσκολευτούν να δικαιολογήσουν το κόστος τους –στην περίπτωση του δεύτερου προφανώς. Η Sony οφείλει να συνεχίσει το “σερί” των αξιόλογων τίτλων στο πρόγραμμα Instant Game Collection: με αρκετές εκατοντάδες υποψηφίων κυκλοφοριών, στις οποίες περιλαμβάνονται από ενδιαφέροντα indies μέχρι εντυπωσιακά blockbusters, η ιαπωνική εταιρεία και το πρόγραμμά της κάθε μήνα “θα δίνουν εξετάσεις”.

 

Αν κάποιος αρέσκεται στο multiplayer, τα 60€ ετησίως για το PS Plus θα τα δώσει –η αύξηση στην τιμή δεν είναι τόσο μεγάλη σε σχέση με την εμπειρία που του προσφέρει αυτό. Θέμα σύγκρισης με τον ανταγωνισμό δεν τίθεται: ό,τι χρεώνει ο ένας, χρεώνει και ο άλλος. Εξ άλλου, με τον κατάλληλο προγραμματισμό, οι νέες τιμές μπορούν να τον επηρεάσουν επί της ουσίας μήνες, ακόμα και χρόνια μετά την εφαρμογή τους. Εκείνοι που αξιολογούσαν περιοδικά το δωρεάν περιεχόμενο, θα εξακολουθήσουν να το κάνουν, ίσως λίγο πιο αυστηρά πλέον, όμως κατά πάσα πιθανότητα το πρόγραμμα δεν θα έχει το παραμικρό πρόβλημα “να βγάλει τα λεφτά του” –με τρεις ΑΑΑ κυκλοφορίες σε τελική ανάλυση έχει καλύψει το ετήσιο κόστος του.

 

Εννοείται πως η αύξηση στην τιμή οποιασδήποτε υπηρεσίας ή προϊόντος δεν μπορεί να είναι θετική γι’ αυτόν που πληρώνει, όμως μήπως οι περισσότερες αντιδράσεις στην περίπτωση του PS Plus ήταν υπερβολικές;