Τα Android κινητά αυξάνουν τις άμυνες τους απέναντι στο malware και στις κακόβουλες εφαρμογές από την έκδοση Android 2.3 και έπειτα. Εδώ και δύο περίπου χρόνια, η Google ήταν σε θέση να προειδοποιεί τους χρήστες σε περίπτωση που προσπαθούσαν να εγκαταστήσουν μία "αμφιβόλου ποιότητας" εφαρμογή στο κινητό τους και έχει πάρει σημαντικά μέτρα ασφάλειας (app sandboxing, app verification service κ.ά).

Επεκτείνοντας την υπηρεσία επαλήθευσης εφαρμογών που αποτελεί μέρος των υπηρεσιών του Google Play (η οποία προστατεύει τους χρήστες ελέγχοντας τις εφαρμογές κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης εκτός Google Play), η Google θα μπορεί να ελέγχει συνεχώς τη συμπεριφορά των εφαρμογών στα κινητά Android, ακόμα και αφότου έχουν εγκατασταθεί στο κινητό ανά τακτά διαστήματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, διαπιστώθηκε ότι ορισμένες εφαρμογές, παρόλο που είχαν “περάσει” τον σχετικό έλεγχο, “κατέβαζαν” κακόβουλο κώδικα αφότου ο χρήστης της εγκαθιστούσε στο κινητό του. Επίσης υπάρχει η πιθανότητα κάποιοι χρήστες να έχουν στο κινητό τους κάποια εφαρμογή –αν και κάτι τέτοιο είναι μάλλον σπάνιο- προτού το χαρακτηριστικό επαλήθευσης εφαρμογών παρουσιαστεί το 2012.

 

Η υπηρεσία Verify apps έχει χρησιμοποιηθεί περισσότερες από 4 δισεκατομμύρια φορές για τον έλεγχο εφαρμογών κατά την εγκατάσταση τους. Αν και το Android είναι ένα ιδιαίτερα ασφαλές λειτουργικό σύστημα και το ρίσκο είναι ιδιαίτερα μικρό σύμφωνα με την Google, η εταιρεία θέλει να σιγουρευτεί ότι όλες οι διαθέσιμες υπηρεσίες και προστασίες όσο αφορά στην ασφάλεια είναι διαθέσιμες στον χρήστη Android.

 

Link.png Site: AndroidOffcialBlog

Link.png Site: Engadget