ΗΠΑ και Βρετανία αποφάσισαν με διαφορά λίγων ωρών την απαγόρευση μεταφοράς στην καμπίνα του αεροσκάφους laptop, tablet και άλλων μεγάλων ηλεκτρονικών συσκευών, από ταξιδιώτες που μεταβαίνουν στις δύο χώρες με απευθείας πτήσεις από συγκεκριμένα μουσουλμανικά κράτη ή πόλεις.

Η αρχή έγινε από τις ΗΠΑ, οι οποίες συμπεριέλαβαν στην απαγόρευση πόλεις από 8 μουσουλμανικά κράτη και πιο συγκεκριμένα το Αμάν της Ιορδανίας, την πρωτεύουσα του Κουβέιτ, το Κάιρο της Αιγύπτου, την Κωνσταντινούπολη στην Τουρκία, την Τζέντα και το Ριάντ στη Σαουδική Αραβία, την Καζαμπλάνκα στο Μαρόκο, την Ντόχα στο Κατάρ και το Άμπου Ντάμπι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

 

Τη «σκυτάλη» πήρε λίγο αργότερα η Βρετανία, επιβάλλοντας την ίδια απαγόρευση σε επίπεδο όμως χώρας, και πιο συγκεκριμένα στους επιβάτες που ταξιδεύουν με απευθείας πτήσεις από την Τουρκία, το Λίβανο, την Ιορδανία, την Αίγυπτο, την Τυνησία και τη Σαουδική Αραβία.

 

Εκτός από τα tablet και τα laptop, ο περιορισμός αφορά και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές μεγάλου μεγέθους, όπως e-reader, κάμερες και DVD player. Αντίθετα, όσοι ταξιδεύουν στις ΗΠΑ μπορούν να μεταφέρουν στην καμπίνα και να χρησιμοποιούν οποιοδήποτε smartphone ανεξαιρέτως.

 

Ωστόσο, το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας σπεύδει να προσθέσει πως όσοι επιβάτες έχουν αμφιβολίες για το κατά πόσο η συσκευή τους πληροί τα κριτήρια, θα πρέπει να επικοινωνήσουν με την αεροπορική τους εταιρείας. Από την άλλη πλευρά, η Βρετανία έχουν ορίσει ένα ανώτερο όριο για τα «έξυπνα» κινητά, τα οποία δεν πρέπει να υπερβαίνουν σε διαστάσεις τις 16 x 9,3 x 1.5cm.

 

Οι λόγοι λήψης του μέτρου παραμένουν ασαφείς, καθώς το SkyNews υποστηρίζει πως η αιτία ήταν η ενίσχυση της ασφάλειας, και όχι πληροφορίες για κάποια συγκεκριμένο σχέδιο τρομοκρατικής επίθεσης. Την ίδια στιγμή, το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας αναφέρεται σε «αξιόπιστες πληροφορίες» για την πρόθεση τρομοκρατών να μεταφέρουν εκρηκτικές βόμβες μέσα σε διάφορα καταναλωτικά προϊόντα.

 

Link.png Site: SkyNews