Σύμφωνα με ένα δημοσίευμα της Washington Post, οι εταιρείες Apple, Facebook, Google και Microsoft θα ειδοποιούν τους χρήστες των υπηρεσιών τους, όταν τους ζητείται να παραδώσουν τα προσωπικά τους δεδομένα στις κυβερνήσεις.

Ήδη, ενημερώνουν τις πολιτικές απορρήτου των υπηρεσιών τους ώστε να μπορούν να στείλουν εμπιστευτικές ειδοποιήσεις σε χρήστες σχετικά με το πόσο συχνά και πότε, η κυβέρνηση ζητάει τα δεδομένα τους. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, όπως είναι φυσικό, είναι ενάντια σε αυτή την πρωτοβουλία, αφού με αυτό τον τρόπο οι εγκληματίες όπως λέει αποκτούν πλεονέκτημα, αφού ενδέχεται είτε να έχουν προλάβει να διαφύγουν της σύλληψης, είτε να καταστρέψουν ενοχοποιητικά στοιχεία και δεδομένα κ.ά. Καμία από τις παραπάνω εταιρείες πάντως δεν έχει οριστικοποιήσει την ενημέρωση των πολιτικών απορρήτου.

 

Σύμφωνα με την Washington Post, είναι πολύ πιθανό οι αρχές, τώρα που το παιχνίδι εξουσίας «γέρνει» προς τις εταιρείες, να προτιμήσουν να σταματήσουν τελικώς να ζητούν δεδομένα -τουλάχιστον σε αυτή την έκταση- από το να ρισκάρουν να μάθουν οι ύποπτοι ότι παρακολουθούνται.

 

Οι εταιρείες πάντως θα κάνουν εξαιρέσεις, σε περίπτωση που κινδυνεύει ανθρώπινη ζωή, όπως εκείνη ενός μικρού παιδιού για παράδειγμα ή όταν τα αιτήματα τα έχει εγκρίνει το Foreign Intelligence Surveillance Court, που αναγκαστικά παραμένουν μυστικά λόγω της νομοθεσίας.

 

Link.png Site: Engadget

Link.png Site: The Washington Post