Βαρύς ο πέλεκυς τελικά για το Facebook σε ότι αφορά την υπόθεση που αφορά την πρακτική κοινής χρήσης δεδομένων της μεγαλύτερης ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης με λογαριασμούς χρηστών του WhatsApp, μια τακτική που μπήκε στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα τέλη του 2016.

Με σημερινή της ανακοίνωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι κατά την έρευνα, το Facebook εσκεμμένα έδωσε λανθασμένες πληροφορίες για την ικανότητα του να χρησιμοποιήσει τα δεδομένα των χρηστών του WhatsApp μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς το 2014. Ως αποτέλεσμα, στο Facebook επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 110 εκατομμυρίων ευρώ δίνοντας ένα τέλος στην υπόθεση που ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο. Τότε η εταιρεία παραδέχτηκε ότι δεν ήταν σε θέση να αυτοματοποιήσει τη διαδικασία ανταλλαγής δεδομένων μεταξύ λογαριασμών του Facebook και του WhatsApp, κάτι που η Ε.Ε έλαβε υπόψη της προκειμένου να εγκρίνει την εξαγορά. Επιπλέον η απόφαση αυτή καθιστά το Facebook την πρώτη εταιρεία που τιμωρείται με βάση τον κανονισμό περί ελέγχου των συγκεντρώσεων, και ο οποίος θεσπίστηκε το 2004.

 

Όμως τον Αύγουστο του 2016, δύο χρόνια μετά την ανακοίνωση της εξαγοράς, η εταιρεία τροποποίησε τους όρους χρήσης προσθέτοντας ότι θα προχωρούσε στη σύνδεση του τηλεφωνικού αριθμού ενός WhatsApp χρήστη με το προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εκτός από τηλεφωνικούς αριθμούς, η ανταλλαγή δεδομένων συμπεριλάμβανε ονόματα, φωτογραφίες κ.α

 

Μετά από αντιδράσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσε το Facebook ότι θα πρέπει να σταματήσει την κοινή χρήση δεδομένων, ξεκινώντας την ίδια στιγμή έρευνα για τις πρακτικές προστασίας του απορρήτου. Σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση, το Facebook κρίθηκε ότι έχει προχωρήσει σε ψευδείς δηλώσεις δύο φορές κατά την έρευνα. Η αρμόδια για θέματα ανταγωνισμού, επίτροπος Margrethe Vestager δήλωσε ότι «η σημερινή απόφαση στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στις επιχειρήσεις ότι οφείλουν να συμμορφώνονται με όλες τις πτυχές των κανόνων συγχωνεύσεων της Ε.Ε, συμπεριλαμβανομένου της παροχής έγκυρων πληροφοριών».

 

Από την πλευρά του το Facebook αρνείται ότι το λάθος στην παροχή στοιχείων ήταν σκόπιμο, προσθέτοντας ότι «η Επιτροπή επιβεβαιώνει ότι το συμβάν αυτό δεν επηρέασε το τελικό αποτέλεσμα εξέτασης της συγχώνευσης». Όπως φαίνεται πάντως, το Facebook δε θα προχωρήσει σε έφεση της απόφασης δηλώνοντας ότι «η σημερινή ανακοίνωση, κλείνει οριστικά την υπόθεση».

 

Link.png Site: Engadget