Νέα προβλήματα αντιμονοπωλιακής φύσης για τη Microsoft μετά την καταγγελία που υπέβαλλε η Kaspersky Lab, δημιουργός του δημοφιλούς ομώνυμου προγράμματος αντιμετώπισης ιών για υπολογιστές.

Σύμφωνα με την καταγγελία της Kaspersky στην Ε.Ε, η οποία ακολουθεί παρόμοια ενέργεια στην οποία προχώρησε η εταιρεία στη Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αντιμονοπωλιακών υπηρεσιών, η Microsoft χρησιμοποιεί τη δεσπόζουσα θέση που διαθέτει εξαιτίας των Windows προκειμένου να προωθήσει το δικό της λογισμικό προστασίας από ιούς, έναντι ανταγωνιστικών εφαρμογών.

 

Αν και η Microsoft είχε προχωρήσει σε αλλαγές στο Windows Defender που αποτελεί το προεγκατεστημένο λογισμικό anti-virus με το οποίο έρχονται οι τελευταίες εκδόσεις των Windows, οι κινήσεις της δεν έχουν ικανοποιήσει την Kaspersky η οποία προχώρησε σε καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Eugene Kaspersky, συνιδρυτής της εταιρείας, «η Microsoft προωθεί σθεναρά το δικό της κατώτερο λογισμικό ασφαλείας εις βάρος της επιλογής που έχει επιλέξει ο ίδιος ο χρήστης». Προσθέτει ακόμα ότι η Microsoft αφαιρεί το Kaspersky Antivirus όταν οι χρήστες πραγματοποιούν μια αναβάθμιση στα Windows 10, ενεργοποιώντας την ίδια ώρα το Windows Defender χωρίς τη συγκατάθεση του χρήστη. Παράλληλα όπως δηλώνει ο Kaspersky, η Microsoft δεν παρέχει αρκετό χρόνο για πλήρη δοκιμή των τελευταίων εκδόσεων των Windows 10 προκειμένου να βεβαιωθεί ότι το υπάρχον λογισμικό είναι συμβατό και δεν παρουσιάζει προβλήματα.

 

Εδώ και καιρό, η Microsoft έχει προχωρήσει στη δήλωση του Windows Defender ως την προεγκατεστημένη εφαρμογή προστασίας από ιούς προκειμένου όπως δηλώνει να προστατέψει τους χρήστες, με εταιρείες που κατασκευάζουν παρόμοιο λογισμικό να αναφέρουν ότι η κίνηση αυτή βλάπτει σοβαρά τον ανταγωνισμό. «Επιθυμούμε η Microsoft να σταματήσει να ξεγελά τους χρήστες και όχι μόνο τους δικούς μας, δηλώνει σε αναλυτικό της άρθρο η Kaspersky, με την εταιρεία να περιμένει ότι όλες οι λύσεις προστασίας από ιούς θα μπορούν να δουλεύουν στην πλατφόρμα των Windows επί ίσοις όροις».

 

Από την πλευρά του, στέλεχος της Microsoft δηλώνει στην ιστοσελίδα The Verge ότι πρωταρχικός σκοπός της εταιρείας είναι να προστατεύει τους χρήστες, έχοντας την ίδια ώρα τη βεβαιότητα ότι τα Windows 10 συμμορφώνονται πλήρως με τους νόμους της Ε.Ε περί ανταγωνισμού. Τέλος η εταιρεία δηλώνει ότι είναι διαθέσιμη να απαντήσει οποιοδήποτε ερώτημα της τεθεί από ρυθμιστικούς φορείς.

 

Link.png Site: TheVerge