Κυκλοφόρησε πριν από λίγο ο Mozilla Firefox 16 browser με μικρές αλλά ουσιώδεις αλλαγές για τους χρήστες και με νέες δυνατότητες για τους προγραμματιστές του Internet. Η σημαντικότερη νέα λειτουργία είναι η υποστήριξη Web App εφαρμογών οι οποίες υποστηρίζονται από όλα τα λειτουργικά συστήματα μέσω του Mozilla Marketplace. Η δυνατότητα αυτή υπάρχει ήδη στον Chrome browser αλλά για να μπορέσει να αξιοποιηθεί στον Firefox θα πρέπει και οι προγραμματιστές να ξεκινήσουν να αναπτύσσουν συμβατές εφαρμογές.

Υπάρχουν επίσης βελτιώσεις στην ταχύτητα του browser γεγονός που οφείλεται στην καλύτερη διαχείριση των δεδομένων που δε χρησιμοποιούνται από αυτόν. Ουσιαστικά για όσους έχουν γνώσεις προγραμματισμού αναφέρουμε ότι ο garbage collector του Firefox 16 κατανέμει σε μικρότερα κομμάτια τις εργασίες του, κάτι που οδηγεί σε σημαντικές βελτιώσεις στην ταχύτητα της εφαρμογής.

 

Ακόμη εμπλουτίζονται τα διαθέσιμα εργαλεία για προγραμματιστές καθώς προστίθενται η γραμμή εντολών και η εργαλειοθήκη προγραμμαστιστή η οποία είναι προσβάσιμη μέσω του συνδυασμού Shift+F2. Η γραμμή εντολών εμφανίζεται στο δεξιό μέρος της εργαλειοθήκης και αναφέρεται από τη Mozilla ως ¨γραμμή εντολών με γραφικό περιβάλλον" το οποίο αν και εξ αρχής ακούγεται οξύμορο, γίνεται καλύτερα αντιληπτό στην πράξη. Για παράδειγμα οι προγραμματιστές έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν απευθείας την "επιθεώρηση στοιχείου" πληκτρολογώντας inspect και το όνομα του στοιχείου που επιθυμούν.

 

Ο Mozilla Firefox 16 είναι διαθέσιμος για κατέβασμα για Windows, Linux και Mac, με τους χρήστες του τελευταίου λειτουργικού συστήματος να έχουν επιπλέον τη δυνατότητα αξιοποίησης του VoiceOver.

 

Link.png Site: Mozilla Firefox 16