Επίθεση προς την ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών) εξαπέλυσε σε σημερινή συνέντευξη τύπου ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΟΤΕ, το πρόβλημα έγκειται στο «παρωχημένο και γραφειοκρατικό μοντέλο που ακολουθεί η ΕΕΤΤ για τις εγκρίσεις νέων προγραμμάτων προτού αυτά κυκλοφορήσουν στην αγορά». Μέχρι τον Οκτώβριο του 2017, ο ΟΤΕ βρίσκονταν εν αναμονή 425 εγκρίσεων προγραμμάτων του, με καθεμία να χρειάζεται έως και 4 μήνες προκειμένου να ολοκληρωθεί. Η «βιομηχανία εγκρίσεων» της ΕΕΤΤ όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στον όμιλο και ως εκ τούτου στους καταναλωτές από τη στιγμή που «για ένα χριστουγεννιάτικο πακέτο που θέλει ο ΟΤΕ να βγάλει στην αγορά, η έγκριση θα έρθει το Πάσχα». Το πρόβλημα έχει πάρει σύμφωνα με τον κ. Τσαμάζ τεράστιες διαστάσεις από τη στιγμή που για κάθε προσφορά όπως η παροχή μιας δωροεπιταγής €50 με κάθε νέα σύνδεση, θα πρέπει η ΕΕΤΤ να εγκρίνει ξεχωριστά το κάθε πακέτο σύνδεσης στην οποία αναφέρεται η προσφορά.

 

ote1128.jpg

 


Η λύση που προτείνει ο ΟΤΕ είναι η ίδια που ακολουθείται με τους ανταγωνιστές του, δηλαδή ο έλεγχος των τιμών αφού τα πακέτα ανακοινωθούν και διατεθούν στην αγορά αφού «η δουλειά της ΕΕΤΤ είναι να ελέγχει τον ανταγωνισμό και όχι να καθορίζει την εμπορική πολιτική του ΟΤΕ». Κλιμακώνοντας την επίθεσή του, ο κ. Τσαμάζ ανέφερε ότι «ο ΟΤΕ θέλει να γνωρίζει ο κόσμος ότι επιθυμεί να κυκλοφορήσει φθηνότερα προγράμματα στην αγορά όμως κάποιοι δεν τον αφήνουν και του βάζουν τρικλοποδιές. Η διπλωματική οδός που ακολουθήθηκε τα δύο τελευταία χρόνια δεν απέφερε κάποιο αποτέλεσμα ενώ υπάρχουν σκέψεις για προσφυγή στο ΣτΕ, κάτι που δεν αποτελεί όμως την άμεση λύση που επιδιώκει ο ΟΤΕ». Επιπλέον η ΕΕΤΤ ως ανεξάρτητη αρχή είναι και νομοθέτης αλλά και δικαστής, κάτι που περιορίζει σημαντικά τις επιλογές αντίδρασης του Ομίλου.

 

Ζητώντας πιο γρήγορη διαδικασία εγκρίσεων, διαφάνεια και δικαιότερη ρύθμιση, ο ΟΤΕ αναφέρθηκε και στο δίκτυο οπτικών ινών 43.000 χιλιομέτρων που έχει δημιουργήσει σε ολόκληρη την Ελλάδα, με τα 12.000 να βρίσκονται στη Βόρειο και Νότιο Ελλάδα. Σε ότι αφορά την εμπορική διάθεση των πρώτων πακέτων Fiber, αυτά αφορούν αποκλειστικά συνδέσεις FTTC (Fiber to the Curb) όμως μέσα στο 2018 θα υπάρξει η δυνατότητα συνδέσεων FTTH σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αρχικά.

 

Infographic%20%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%AE.jpg

 

Από τη συνέντευξη τύπου δεν έλειψαν και οι αναφορές στο δίκτυο 4G της Cosmote το οποίο τον επόμενο χρόνο θα καλύψει το 100% της ελληνικής επικράτειας. Το μεγάλο στοίχημα πάντως βρίσκεται στην ανάπτυξη του δικτύου 5G τα επόμενα χρόνια, με τον ΟΤΕ να προγραμματίζει το εμπορικό λανσάρισμα το 2020 αρχικά στις μεγάλες πόλεις της χώρας. Όμως προκειμένου να συμβεί αυτό σύμφωνα με τον κ. Τσαμάζ θα πρέπει να λυθούν σημαντικά προβλήματα που καθιστούν αρκετά δύσκολη την κατασκευή του πυκνού δικτύου με τους πολλούς σταθμούς βάσης που αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη δικτύου 5G. Οι κύριοι λόγοι καθυστέρησης σύμφωνα με τον ΟΤΕ είναι οι καθυστερήσεις στην αδειοδότηση των κεραιών, η τεχνοφοβία που υπάρχει στους πολίτες εξαιτίας της ελλιπούς ενημέρωσης αλλά και τα προβλήματα που δημιουργούν οι τοπικές αρχές «ξεσηκώνοντας τους δημότες τους».