Μέσα στη χρονιά αναμένεται να δούμε την εμπορική διάθεση υπηρεσιών οπτικών ινών, με τον ΟΤΕ να ανακοινώνει σήμερα ότι έχει αναπτύξει ένα πιλοτικό δίκτυο αρχιτεκτονικής FTTH (οπτική ίνα μέχρι το σπίτι), στο Δήμο Αθηναίων με ταχύτητα έως 1Gbps.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου, στο πλαίσιο του πιλοτικού έργου, τα καλώδια χαλκού αντικαταστάθηκαν πλήρως από οπτικές ίνες έως και τα σπίτια καταναλωτών σε επιλεγμένη περιοχή στο κέντρο της Αθήνας, χωρίς αυτή να κατονομάζεται. Το δίκτυο αφορά συνολικά 50 νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έχουν στα πλαίσια του πειραματικού προγράμματος δυνατότητα σύνδεσης με ταχύτητα έως 1 Gbps για download και 1 Gbps για upload, χωρίς καμία χρέωση.

 

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Θεοχαρόπουλος, Chief Officer Τεχνολογίας και Λειτουργιών Ομίλου ΟΤΕ, «Στόχος του πιλοτικού έργου είναι να δοκιμάσουμε την αρχιτεκτονική FTTH σε live δίκτυο σταθερής, ώστε να ορίσουμε τις κατάλληλες τεχνικές προδιαγραφές, να “ακούσουμε” καλύτερα τον πελάτη μας, ιδιώτη ή επιχείρηση, και να χαρτογραφήσουμε αποτελεσματικότερα τις ανάγκες του. Ανοίγουμε το δρόμο για να είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στις μελλοντικές ανάγκες των πελατών μας για υπηρεσίες FTTH».

 

Ο Όμιλος ΟΤΕ έχει εντείνει το κατασκευαστικό του πλάνο, φέρνοντας τις οπτικές ίνες σε πολλά γειτονιές προκειμένου να διαθέσει μέσα στη χρονιά ευρυζωνικές υπηρεσίες πολύ υψηλών ταχυτήτων VDSL και VDSL Vectoring αν και τα προβλήματα με άλλους παρόχους δε λείπουν μέχρι στιγμής.