Προς το περιεχόμενο

Σεισμικοτητα και Τσουναμι της Ελλαδας


Τοξοβολος_UK

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Με αφορμη τον σεισμο που προκαλεσε το τρομερο τσουναμι στην Ιαπωνια προσφατα,εκανα μια ερευνα για την σεισμικοτητα της Ελλαδας κ για τα Ιστορικα τσουναμι που εχουν χτυπησει την Ελλαδα.Ολοι μας γνωριζουμε οτι η Ελλαδα ειναι μια ιδιαιτερα σεισμογενης χωρα.Ποσο σεισμογενης ομως ακριβως?Συμφωνα με τον Οργανισμο Αντισεισμικου Σχεδιασμου και Προστασιας (ΟΑΣΠ) η Ελλαδα ειναι μαζι με την Ιαπωνια οι 2 πιο σεισμογενης ανεπτυγμενες χωρες στον κοσμο!!Αναλυτικα η Ελλαδα ειναι η 4η πιο σεισμογενης μεγαλη χωρα στον κοσμο και με την προσθηκη των microstates Βανουατου και Νησια Σολωμοντος η Ελλαδα ειναι η 6η πιο σεισμογενης χωρα στον κοσμο και η πιο σεισμογενης σε ολοκληρη την Ευρωπη και την Μεσογειο...

 

Αναλυτικα η λιστα ειναι των θεσεων των πιο σεισμογενων χωρων του κοσμου ειναι:

 

1.Ιαπωνια

2.Βανουατου

3.Περου

4.Νησια Σολωμοντος

5.Χιλη

6.Ελλαδα

 

http://www.diktyoseismos.gr/about-earthquakes/earthquakes-in-greece.php

Συμφωνα με τα καταγεγραμενα μεγεθη το United States Geological Survey (USGC) δινει τον μεγαλυτερο σεισμο που εχει σημειωθει ποτε στην Ελλαδα να ειναι ο σεισμος των Κυθηρων στις 11/8/1903 με μεγεθος 8.3 ριχτερ κ παραλληλα ο 16ος ισχυροτερος στον πλανητη απο τοτε που υπαρχουν καταγραφες.Σημειωτεον οτι μεχρι να σημειωθει ο σεισμος στην Σενται 8.4 ριχτερ ηταν το μεγεθος του μεγαλυτερου σεισμου που ειχε συμβει στην ιστορια της Ιαπωνιας

 

 

 

ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟΥΣ ΚΑΤΑΓΕΓΡΑΜΕΝΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

 

greecer.jpg

 

 

 

 

 

 

Επισης,συμφωνα με τον Γ. Χουλιαρα, ο μεγαλυτερος σεισμος που εχει σημειωθει ποτε στην Ελλαδα ηταν ο σεισμος της Τηλου στις 12/10/ 1856 με υπολογιζομενο μεγεθος 8.2 ριχτερ

 

http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=138659&cid=91

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_deadly_earthquakes_since_1900

 

 

Η Ελλαδα φυσικα δεν ειναι ξενη στα τσουναμι.Στην Ελλαδα εχει καταγραφει ενα απο τα μεγαλυτερα τσουναμι στην Ιστορια με την εκρηξη του ηφαιστειου της Σαντορινης το 1490πχ (μαλλον η μεγαλυτερη ηφαιστιακη εκρηξη που εχει γινει ποτε στον κοσμο ),το οποιο υπολογιζεται οτι εφτανε μεταξυ τα 40 και 50 μετρα κ ηταν ισως υπευθυνο για την παρακμη του Μινωικου πολιτισμου.Σημειωτεον οτι το τσουναμι στην Ινδονησια το 2004 δεν ξεπερναγε τα 35 μετρα.Το τελευταιο μεγαλο τσουναμι το οποιο επληξε την Ελλαδα ηταν με τον σεισμο της Αμοργου το 1956 με καταμετρημενο υψος στην Αμοργο στα 25 μετρα και στην Αστυπαλαια στα 20 μετρα...

 

 

http://www.drgeorgepc.com/TsunamiPotentialGreece.html

http://news.bbc.co.uk/1/hi/sci/tech/6568053.stm

 

 

Με αυτα το ολιγα,βλεπουμε τους λογους για τους οποιους η Ελλαδα θα πρεπει να κινητοποιηται απο τετοια γεγονοτα που συμβαινουν στην Ιαπωνια κ να ευαισθητοποιηται περισσοτερο απο καθε αλλη χωρα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 120
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

[...] Στην Ελλαδα εχει καταγραφει ενα απο τα μεγαλυτερα τσουναμι στην Ιστορια με την εκρηξη του ηφαιστειου της Σαντορινης το 1490πχ (μαλλον η μεγαλυτερη ηφαιστιακη εκρηξη που εχει γινει ποτε στον κοσμο ),το οποιο υπολογιζεται οτι εφτανε μεταξυ τα 40 και 50 μετρα

[...]

http://en.wikipedia.org/wiki/1883_eruption_of_Krakatoa (+ http://en.wikipedia.org/wiki/Megatsunami)

 

Νομίζω μας έχει χαλαρά και στα δυο θέματα (πράμα που δεν είναι και κακό).

 

edit: Πάντως ενδιαφέρον έχουν τα προ μισού αιώνα εγχώρια τσουνάμια[. Δεν ήξερα πως είχαν συμβεί στην σύγχρονη ιστορία στην Ελλάδα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

http://en.wikipedia.org/wiki/1883_eruption_of_Krakatoa (+ http://en.wikipedia.org/wiki/Megatsunami)

 

Νομίζω μας έχει χαλαρά και στα δυο θέματα (πράμα που δεν είναι και κακό).

 

edit: Πάντως ενδιαφέρον έχουν τα προ μισού αιώνα εγχώρια τσουνάμια[. Δεν ήξερα πως είχαν συμβεί στην σύγχρονη ιστορία στην Ελλάδα.

 

Θυμαμαι οτι νεα ακαδημαικα στοιχεια θελουν την Σαντορινη να ηταν ισως μεγαλυτερη απο Κρακατοα.Δεν καθομαι να βρω το Journal τωρα αλλα το θυμαμαι χαρακτηριστικα.

 

Παντως εχεις δικιο για τα τσουναμι στην συγχρονη ιστορια της Ελλαδας,γενικα αρκετος κοσμος αγνοει την δυναμικη που εχει η Ελλαδα στην γεννηση τσουναμι.

 

 

εντιτ-Επισης το τσουναμι της Σαντορινης εκτος του οτι ειχε καταστρεψει λιγο πολυ την Αλεξανδρια στην Αιγυπτο ,απο ιστορικες αναφορες ειχε δωσει στο Τελ Αβιβ τσουναμι υψους 7 μετρων.Τα 40 με 50 μετρα υψος του τσουναμι της Σαντορινης ειναι νομιζω η πιο συντηριτικη ακαδημαικη αποψη.Εχω διαβασει κ αποψεις που θελουν τα κυμματα να χτυπανε την Κρητη με υψος γυρω στα 120 μετρα!!

 

Επισης εδω ενα ενδιαφερον.Παντως πλεον η ηφαιστιακη εκρηξη της Σαντορινης αρχιζει ολοενα και περισσοτερο να θεωρηται διεθνως η ισχυροτερη που εχει γινει ποτε στην Ιστορια του πλανητη .

 

Η δεύτερη μεγαλύτερη ηφαιστειακή έκρηξη στην ανθρώπινη ιστορία ήταν πολύ μεγαλύτερη από όσο προηγουμένως εκτιμούσαμε, λένε οι επιστήμονες. Η έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας στην εποχή του χαλκού, γύρω στο 1600 π.Χ., είχε καταστρέψει τους αρχαίους πολιτισμούς στην περιοχή εκείνη.

 

Ανακαλύφθηκαν, επίσης, αποθέσεις στάχτης και ελαφρόπετρας, πάχους από 10 έως και 80 μέτρα να καλύπτουν το βυθό σε ακτίνα 20-30 χιλιομέτρων από το νησί σε όλες τις κατευθύνσεις. Η τέφρα πιθανώς θα είχε βυθίσει ένα μεγάλο μέρος της Μεσογείου στο σκοτάδι, και το επερχόμενο τσουνάμι θα είχε καταστρέψει τα τοπικά λιμάνια.

 

Μια έρευνα γύρω από νησιώτικο τόξο της Σαντορίνης παρουσιάζει ηφαιστειακή ελαφρόπετρα σε ένα βάθος 80 μέτρων καλύπτοντας το ωκεάνιο βυθό για 2030 χιλιόμετρα προς όλες τις κατευθύνσεις.

 

Μια κολοσσιαία κλίμακα

 

Εξετάζοντας την ηχώ από τις ηφαιστειακές αποθέσεις στον ωκεάνιο φλοιό, οι ερευνητές έδειξαν ότι η έκρηξη της Θήρας πριν 3.600 έτη μπορεί να είχε διασκορπίσει 60 κυβικά χιλιόμετρα μάγματος από τον κρατήρα του ηφαιστείου.

 

"Οι αποθέσεις αυτές αλλάζουν τις απόψεις μας για τον συνολικό όγκο του υλικού που εκτινάχθηκε στη μινωική έκρηξη", σχολιάζει ο ηφαιστειολόγος Haraldur Sigurdsson του Πανεπιστημίου του Ρόουντ Αϊλαντ, επικεφαλής της μελέτης.

 

Το 1991, ο Sigurdsson είχε εκτιμήσει ότι η έκρηξη απελευθέρωσε 39 κυβικά χιλιόμετρα πέτρας και μάγματος, βασιζόμενος στις αποθέσεις που διακρίνονται ακόμα στο έδαφος της Σαντορίνης.

 

ΘήραΤώρα, οι αποθέσεις στο βυθό γύρω από το νησί δείχνουν ότι ο πραγματικός όγκος του υλικού ήταν 60 κυβικά χιλιόμετρα. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη έκρηξη στην ανθρώπινη ιστορία, έπειτα από την έκρηξη του ηφαιστείου Ταμπόρα στην Ινδονησία το 1815, στην οποία εκτινάχθηκαν γύρω στα 100 κυβικά χιλιόμετρα μάγματος.

 

Η έκρηξη της Σαντορίνης ήταν τεράστια μπροστά σε αυτή της Κρακατόας στην Ινδονησία το 1883, που εκτίναξε περίπου 25 κυβικά χλμ λειωμένων βράχου, τέφρας και ελαφρόπετρας το 1883, ενώ σκοτώθηκαν 40.000 κάτοικοι της Ιάβας και της Σουμάτρας σε λίγες μόνο ώρες. Η έκρηξη εκείνη προκάλεσε τσουνάμι άνω των 30 μέτρων, ενώ το πυροκλαστικό κύμα - ένα κινούμενο μέτωπο από υπέρθερμη τέφρα και άλλα ηφαίστειακά υλικά - διένυσε απόσταση 40 χιλιομέτρων στην επιφάνεια της θάλασσας, σάρωσε τα γειτονικά νησιά και σκότωσε ακόμα 1.000 άτομα.

 

Έτσι, οι επιπτώσεις από την έκρηξη της Σαντορίνης πρέπει να ήταν πολύ ισχυρότερες και εκτεταμένες, εκτιμούν τώρα οι γεωλόγοι, ενώ η ενεργοποίηση του ηφαιστείου προκάλεσε την κατάρρευση του νησιού και τη δημιουργία μιας καλδέρας - η σημερινή Σαντορίνη δεν είναι παρά το χείλος του κρατήρα πριν από την έκρηξη.

 

Θανάσιμο τσουνάμι

 

Μια έκρηξη του μεγέθους της Θήρας θα είχε δραματικές επιπτώσεις στους ανθρώπους που ζούσαν στην περιοχή. Κανένας οργανισμός δεν βρέθηκε στην περιοχή Ακρωτήρι, η οποία θάφτηκε μέσα στην τέφρα με παρόμοιο τρόπο όπως η ρωμαϊκή Πομπηία. Η πόλη αυτή όμως είχε εκκενωθεί εκ των προτέρων.

 

Όμως τα τότε γιγαντιαία κύματα από την έκρηξη θα είχαν καταστρέψει τα λιμάνια και τις παράκτιες περιοχές. Έχουν βρεθεί στην Κρήτη και τη δυτική ακτή της Τουρκίας αποθέσεις από το τσουνάμι που ακολούθησε.

 

Κατά τη διάρκεια της πτώσης της ραδιενεργού τέφρας μια έκταση τουλάχιστον 300.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, θα είχε βυθιστεί στο ολικό σκοτάδι, λένε οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Νήσου Ρόδου (Ρόουντ Αϊλαντ) στις ΗΠΑ και το ελληνικό κέντρο για τη θαλάσσια έρευνα. Το θείο που θα είχε σκορπιστεί στην ατμόσφαιρα θα είχε διαμορφωθεί σε σταγονίδια, προκαλώντας μια σημαντική ψύξη της γήινης επιφάνειας.

 

Μερικοί επιστήμονες έχουν προτείνει ότι η έκρηξη μπορεί να συνδεθεί με την πτώση του πολιτισμού των Μινωϊτών, έναν αρχαίο ναυτικό πολιτισμό που ζούσε στην κοντινή με την Θήρα Κρήτη. Άλλοι πάλι έχουν προσπαθήσει ακόμη και να συνδέσουν το γεγονός με τη θρυλική εξαφάνιση της νήσου Ατλαντίδας. Ωστόσο, η τελευταία μελέτη δεν απαντά σε αυτό το πολύχρονο ερώτημα του κατά πόσο η θηραϊκή έκρηξη κατέστρεψε το μινωικό πολιτισμό, που ήκμασε την Εποχή του Χαλκού.

 

Η έκρηξη εκείνη έχει ονομαστεί "το πιο διάσημο γεγονός του Αιγαίου πριν από την πτώση της Τροίας".

 

Υδροθερμικά φρεάτια σε μεγάλα βάθη

 

Βακτήρια σαν ίνες κόκκινου και λευκού χρώματος γύρω από μια υδροθερμική πηγή

 

Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε, επίσης, μια υδροθερμική διέξοδο στον κρατήρα του κοντινού Κολούμπο, ένα μικρό υποβρύχιο ηφαίστειο που βρέθηκε ακριβώς βόρειο-ανατολικά της Θήρας. Σε μεγάλη έκταση γύρω από το ηφαίστειο, τα υποβρύχια ρομπότ εντόπισαν άγνωστα μέχρι σήμερα υδροθερμικά φρεάτια, σχηματισμούς σαν καμινάδες από τις οποίες αναβλύζει καυτό νερό με διαλυμένα μεταλλικά στοιχεία. Η θερμοκρασία του νερού ανέρχεται στους 220 βαθμούς Κελσίου.

 

"Αυτό που μας λέει η υδροθερμική διέξοδος είναι ότι το Κολούμπο έχει ένα πολύ ενεργό γεωθερμικό σύστημα κάτω από αυτό", λέει ο Steven Carey του πανεπιστημίου της Ρόδου, ΗΠΑ, κι ένας συντάκτης της μελέτης. "Πρέπει να έχετε πολλή θερμότητα για να υπάρχει αυτό το είδος του υδροθερμικού συστήματος"

 

Οι ακραίες θερμοκρασίες και το ασυνήθιστο περιβάλλον τέτοιων διεξόδων προσελκύουν συνήθως πολύ εξειδικευμένες μορφές ζωής.

 

Το Κολούμπο φιλοξενεί ένα σπάνιο και παράξενο οικοσύστημα γιατί τα υδροθερμικά φρεάτια είναι γεμάτα με μακρόστενα βακτηρίδια σαν νημάτια, που τους δίνουν την εμφάνιση των "τριχωτών κτηνών, όπως τα τριχωτά μαμούθ", λένε οι ερευνητές. Ακόμα και ο πυθμένας του κρατήρα είναι καλυμμένος από ένα στρώμα κοκκινωπών βακτηρίων πάχους οκτώ εκατοστών. Πρόκειται για πρωτόγονους μικροοργανισμούς που μεταβολίζουν ανόργανα θρεπτικά συστατικά και, σε αντίθεση με τους περισσότερους ζωντανούς οργανισμούς, δεν εξαρτώνται άμεσα ή έμμεσα από τον ήλιο για την επιβίωσή τους.

 

"Η υψηλή θερμοκρασία των φρεατίων μας δείχνει ότι το ηφαίστειο είναι ζωντανό και υγιές και ότι υπάρχει μάγμα κάτω από την επιφάνεια", αναφέρει ο Steven Carey.

 

Η αποστολή, στην οποία συμμετείχε το ελληνικό ερευνητικό σκάφος Αιγαίο, χρηματοδοτήθηκε στο μεγαλύτερο μέρος του από το αμερικανικό Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών.

 

Πηγή: physics4u - BBC

 

επισης κ εδω

 

Η ηφαιστειακή έκρηξη στη Θήρα πιο ισχυρή και από την έκρηξη του Kρακατόα

http://www.physics4u.gr/news/2003/scnews1123a.html

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Τουλαχιστον οι σεισμοι μας ειναι συχνοι αλλα μικρης εντασεως.. (σχετικα)

Οι Ιαπωνες εχουν λιγους και καλους..

Οσο για τη Σαντορινη , λεγεται εδω και χρονια οτι επιρεαζεται μεχρι και η Κρητη..

Πριν καποια χρονια οταν υπηρξε δραστηριοτητα στο ηφαιστειο , η λιμνη της πολης μου (Αγιος Νικολαος) ειχε αρχισει να μυριζει θυαφι ενω ολα τα ψαρια ξεβραστηκαν ψοφια στην ακτη..

Καποια στιγμη ο Κουστω ηρθε να εξερευνησει τη λιμνη αλλα δεν καταφερε να βρει πατο..

http://www.os3.gr/arhive_taxidi/gr_taxidi_agnikolaos.html

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Τουλαχιστον οι σεισμοι μας ειναι συχνοι αλλα μικρης εντασεως.. (σχετικα)

Οι Ιαπωνες εχουν λιγους και καλους..

 

Επειδη εκτος απο την μετεωρολογια εχω κ ενα κολληματακι απο μικρος με την σεισμολογια,να σου πω πως δεν ειναι ακριβως ετσι τα πραγματα...

 

Αρχικα τοσο η Ελλαδα οσο κ η Ιαπωνια εχουν συχνοτατους σεισμους.Η Ιαπωνια εχει την υψηλοτερη συχνοτητα σεισμων στον κοσμο και η Ελλαδα ειναι η δευτερη μετα την Ιαπωνια αναπτυγμενη χωρα στον κοσμο με την υψηλοτερη συχνοτητα σεισμων.

 

Αναφορικα με τα μεγεθη τωρα.Αν θυμαμαι καλα στην Ελλαδα γινεται στατιστικα ενας σεισμος ανω των 6 ριχτερ καθε περιπου 3 με 5 χρονια,ενω 7 ριχτερ καθε περιπου 15-25 χρονια.Ενδιαφερον εχουν τα στατιστικα του Κορινθιακου κολπου συμφωνα με τα οποια καθε 10 χρονια εχουμε εναν σεισμο ανω των 6 ριχτερ....Κ η αληθεια ειναι οτι ο Κορινθιακος κολπος μας εχει αργησει να μας δωσει 6+...Η τελευταια φορα ηταν το 1995 με τον σεισμο του Αιγιου...Αρα η Ελλαδα πρεπει να βρισκεται συνεχως σε ετοιμοτητα.Το θεμα δεν ειναι ΕΑΝ θα γινει μεγαλος σεισμος στην Ελλαδα,το σιγουρο ειναι οτι ΘΑ ΓΙΝΕΙ.Απλα δεν γνωριζουμε ακριβως το ποτε,γι αυτο κ ο μεσος Ελληνας θα πρεπει να ειναι τοσο προετοιμασμενος οσο ο μεσος Ιαπωνας

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

γι αυτο κ ο μεσος Ελληνας θα πρεπει να ειναι τοσο προετοιμασμενος οσο ο μεσος Ιαπωνας

Aπλα οπως θα παρατηρησες κι εσυ , στην ιαπωνια δεν ειχαμε καθολου υλικες ζημεις (απο τον σεισμο) γιατι οι ανθρωποι ξερουν τι κανουν εκει..

Απαξ και γινει εδω 9 ριχτερ σεισμος οι πολυκατοικιες θα πεσουν κατω σαν πυργος απο τραπουλοχαρτα..

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Απαξ και γινει εδω 9 ριχτερ σεισμος οι πολυκατοικιες θα πεσουν κατω σαν πυργος απο τραπουλοχαρτα..

 

Δεν ειμαι κ τοσο σιγουρος γι αυτο.Δες πχ τον σεισμο της Αθηνας που ηταν 6 ριχτερ το 1999.Ο σεισμος ηταν ιδιαιτερα επιφανειακος κ το επικεντρο ηταν μεσα στο Λεκανοπεδιο...Τα κτηρια που επεσαν η υπεστησαν ζημιες χωρις να μπορουν να επισκευαστουν ηταν πολυ λιγα για το μεγεθος μιας πολης σαν την Αθηνα.

 

Η Ελλαδα εχει εναν απο τους αυστηροτερους αντισεισμικους κανονες ανεγερσης κτηριων στον κοσμο κ μαλιστα αν δεν κανω λαθος το τριο Ελλαδα,Ιαπωνια κ πολιτεια της Καλιφορνιας εχουν την στενοτερη συνεργασια παγκοσμιως για τα θεματα σεισμικης ετοιμοτητας.Το know how φυσικα τοσο η Ελλαδα οσο κ η Καλιφορνια το παιρνουμε παντα απο την πρωτη διδαξασα Ιαπωνια.Το κατα ποσο μπορουμε να πουμε οτι ειμαστε στο ιδιο επιπεδο με την Ιαπωνια,ενταξει το αφηνω στην κριση σας.Οπως κ να εχει ομως η Ελλαδα παγκοσμιως ειναι μια απο τις καλυτερα προετοιμασμενες χωρες στον κοσμο για την αντιμετωπιση σεισμων με πολυ εξειδικευμενη γνωση...Η εφαρμογη αυτης της γνωσης ισως εχει προβλημα ομως συγκριτικα με την Ιαπωνια.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δεν ειμαι κ τοσο σιγουρος γι αυτο.Δες πχ τον σεισμο της Αθηνας που ηταν 6 ριχτερ το 1999.Ο σεισμος ηταν ιδιαιτερα επιφανειακος κ το επικεντρο ηταν μεσα στο Λεκανοπεδιο...Τα κτηρια που επεσαν η υπεστησαν ζημιες χωρις να μπορουν να επισκευαστουν ηταν πολυ λιγα για το μεγεθος μιας πολης σαν την Αθηνα.

 

Αλλο 6 και αλλο 9 ριχτερ.Η κλιμακα των ριχτερ εινα λογαριθμικη και ετσι εχει μεγαλη διαφορα η καθε μοναδα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αλλο 6 και αλλο 9 ριχτερ.Η κλιμακα των ριχτερ εινα λογαριθμικη και ετσι εχει μεγαλη διαφορα η καθε μοναδα.

 

Σιγουρα αλλα το 6αρι της Αθηνας ηταν ιδιαιτερα επιφανειακο κ επισης μεσα στο Λεκανοπεδιο.Νομιζω η Αθηνα τα πηγε πολυ καλυτερα απο το Christchurch με αναλογο μεγεθος κ επιφανειακοτητα κ η Ν.Ζηλανδια ειναι επισης μια καλα προετοιμασμενη χωρα στους σεισμους.

 

Παντως ο σεισμος των Κυθηρων με σχεδον 7 ριχτερ το 2006 κ ο αλλος το 1903 με 8.3 ριχτερ αφησαν ελαχιστες ζημιες κ μολις 2 θυματα (αυτος του 1903) κ αυτο διοτι ηταν μεγαλου εστιακου βαθους.Ο αναλογος σε μεγεθος κ βαθος των 8.4 ριχτερ στην Ιαπωνια το 1933 σκοτωσε πανω απο 3000 κοσμο...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

 

Η ηφαιστειακή έκρηξη στη Θήρα πιο ισχυρή και από την έκρηξη του Kρακατόα

http://www.physics4u.gr/news/2003/scnews1123a.html

 

 

Η έκρηξη του ηφαιστειου TAMBORA στην Ινδονησία το 1815 είναι η ισχυρότερη στην σύγχρονη ιστορία κατα πολύ ισχυρότερη απο του Κρακατόα, μάλιστα προκάλεσε πολυ μεγάλη πτώση στην θερμοκρασία του πλανήτη, εκείνο το ετος χαρακτηρίστηκε και ως έτος χωρίς καλοκαίρι, υπήρχαν δηλαδή παγκόσμιες συνέπειες. Δεν έιναι ομως τόσο διάσημη όσο του Κρακατόα αν και ήταν ιδιαίτερα φονική. Όμώς ο ήχος της έκρηξης του Κρακατόα ήταν και ο ισχυρότερος που λεχει καταγραφεί ποτέ, λεγεται οτι ακούστηκε χιλιάδες μίλια μακριά εώς και την Αυστραλία... Οσοι ήταν κοντά στην έκρηξη απλά κουφάθηκαν...

 

"Dr. SIGURDSSON: For example, the Krakatau eruption in 1883 occurred the week after the telegraph was implemented. So Krakatau became the biggest news story. When Tambora erupted there was no media coverage. There was no communication system except writing a letter that would arrive in London or New York six weeks later at the best."

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Mount_Tambora

http://geology.com/nasa/tambora-volcano/

http://www.npr.org/templates/story/story.php?storyId=15691309

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Η έκρηξη του ηφαιστειου TAMBORA στην Ινδονησία το 1815 είναι η ισχυρότερη στην σύγχρονη ιστορία κατα πολύ ισχυρότερη απο του Κρακατόα, μάλιστα προκάλεσε πολυ μεγάλη πτώση στην θερμοκρασία του πλανήτη, εκείνο το ετος χαρακτηρίστηκε και ως έτος χωρίς καλοκαίρι, υπήρχαν δηλαδή παγκόσμιες συνέπειες. Δεν έιναι ομως τόσο διάσημη όσο του Κρακατόα αν και ήταν ιδιαίτερα φονική. Όμώς ο ήχος της έκρηξης του Κρακατόα ήταν και ο ισχυρότερος που λεχει καταγραφεί ποτέ, λεγεται οτι ακούστηκε χιλιάδες μίλια μακριά εώς και την Αυστραλία... Οσοι ήταν κοντά στην έκρηξη απλά κουφάθηκαν...

 

Επισης οι αναφορες λενε οτι η Σαντορινη ηταν η ιδιου η μεγαλυτερου μεγεθους απο το Ταμπορα.Θα κοιταξω να βρω το αρθρο,παντως το θυμαμαι χαρακτηριστικα.

 

Σε γενικες γραμμες η εκρηξης της Θηρας εχει αρχισει να κερδιζει την διεθνη υποστηριξη υστερα απο τις νεες ερευνες οτι ηταν η ισχυροτερη εκρηξη ηφαιστειου ποτε στην ανθρωπινη ιστορια...

 

edit:οριστε κ το αρθρο

 

http://www.agu.org/meetings/cc02babstracts/McCoy.pdf

 

Such a magnitude makes the LBA eruption one of the largest in historic time and equivalent to the 1815 eruption of Tambora
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δεν διαφωνώ μαζί σου, κι εγώ το ίδιο πιστέυω για την Σαντορίνη, απλά επικεντρώθηκα στη σύγκριση μεταξύ Tambora και Κρακατόα.

 

Ναι,αυτα τα δυο ειναι τα πιο γνωστα μιας κ πιο προσφατα.Εδω επισης για την Σαντορινη

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Minoan_eruption

The Minoan eruption of Thera, also referred to as the Thera eruption or Santorini eruption, was a major catastrophic volcanic eruption (Volcanic Explosivity Index (VEI) = 6 or 7, Dense-rock equivalent (DRE) = 60 km3)[1] which is estimated to have occurred in the mid second millennium BCE.[2] The eruption was one of the largest volcanic events on Earth in recorded history.[3][4][5] The eruption devastated the island of Thera (also called Santorini), including the Minoan settlement at Akrotiri -- as well as communities and agricultural areas on nearby islands and on the coast of Crete.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Σεισμός Μ7.5 στην Αμοργό το 1956 και τσουνάμι :

 

"Τα θαλάσσια κύματα βαρύτητας προκαλούνται από μεγάλους υποθαλάσσιους σεισμούς. Το σημαντικότερο ως προς το ύψος θαλάσσιο κύμα βαρύτητας που έχει παρατηρηθεί στην Ελλάδα τα τελευταία πενήντα χρόνια δημιουργήθηκε στις 9 Ιουλίου 1956 στη θαλάσσια περιοχή της Αμοργού μετά από σεισμό μεγέθους 7.5R."

 

http://www.geodifhs.com/4/post/2010/7/171.html

http://aegiali.gr/?p=1270

http://www.earthquakenet.gr/tieinaiseismos.htm

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.


  • Δημιουργία νέου...