Προς το περιεχόμενο

Προβληματάκι με Cached/Standby memory


Pansp32

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα ινσομνίτες και ινσομνίτισσες. Ελπίζω να είχατε ένα καλό καλοκαίρι και να ξεκουραστήκατε! Τα κεφάλια μέσα σιγά σιγά..!

 

Λοιπόν για να μην κουράζω πρόσεξα ότι έχω το εξής πρόβλημα.

Για κάποιο λόγο ο υπολογιστής μου δεσμεύει ένα σημαντικό μέρος από τη μνήμη μου με αποτέλεσμα η διαθέσιμη "free" μνήμη να είναι ιδιαίτερα μικρή.

 

Για να γίνω πιο συγκεκριμένος

 

 

vnzhar.jpg

Μεγαλύτερη εικόνα

 

Αυτό είναι ένα screenshot ακριβώς μόλις έχει κάνει εκκίνηση. Έχω μόλις 1,3 gb ελεύθερο με το καλημέρα.

Συνήθως μετά από λίγη ώρα και εφόσον χρησιμοποιήσω κάποιον browser και κάνω κάτι άλλο παράλληλα(ακόμα και αντιγραφή-επικόλληση από τον έναν σκληρό σε έναν άλλο) η free memory είτε είναι 0 είτε έχει γύρω στα 100 mb. Απλά να αναφέρω ότι αυτή τη στιγμή μόνο με ένα παράθυρο ανοιχτό στον browser χωρίς να κάνω απολύτως τίποτα η free memory έχει πάει στα...400 mb και η cached στα 1900 mb περίπου.

 

Οπότε όπως καταλαβαίνετε αυτό είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό. Που να ανοίξω και κάποιο πιο βαρύ πρόγραμμα(π.χ solidworks-autocad που χρησιμοποιώ!)!

Έψαξα λίγο στο google, είδα σε τι "χρησιμεύει" το cached/standby αλλά δεν μπορώ να βρω πως γίνεται να το μειώσω και γενικότερα να το ελέγξω. Διάβασα περί pagefiles, πειραματίστηκα με αυτό αλλά και πάλι μια από τα ίδια.

 

Έχει κανείς παρόμοιο πρόβλημα; Έχετε καμιά καλή ιδέα πως να λύσω ή τουλάχιστον να μειώσω το πρόβλημα μου;

 

Ξέρω ότι η σίγουρη λύση είναι ένα ωραίο format. Κάνω αρκετά συχνά αλλά λέω μήπως γίνεται να το αποφύγω, για να αποφύγω και την φασαρία της μεταφοράς των σημαντικών αρχείων σε άλλους σκληρούς δίσκους..

 

 

edit

Νομίζω έπρεπε να το ποστάρω στην κατηγορία windows. Έκανα μάλλον λάθος. Ένα συγνώμη σε όποιον moderator το δει και το μεταφέρει. :unsure:

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Σε πρωτη φαση πατα start menu και γραψε msconfig, πατα enter και δες στο startup μηπως φορτωνει

πολλα και περιττα προγραμματα.

Ξετικαρε με προσοχη προγραμματα που δεν εχεις αναγκη να ξεκινανε οταν κανεις εκκινηση.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αυτό το έχω κάνει.

Στην εκκίνηση είναι τα σχετικά απαραίτητα. Μπορώ να βγάλω κάποια και να κάνει πιο γρήγορα εκκίνηση αλλά και πάλι το θέμα είναι ότι μετά πάλι θα γεμίσει το cached/standby στην memory χωρίς να έχω κάνει τίποτα το φοβερό.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Η διαχείριση της μνήμης στα Win7 γίνεται με δυναμικό τρόπο και κατανέμεται όπου το λειτουργικό κρίνει καλύτερα.

Ο χρήστης δεν μπορεί να επέμβει στον τρόπο λειτουργίας, μπορεί όμως να απενεργοποιήσει όσα προγράμματα δεν του χρειάζονται στο start up και να απελευθερώσει έτσι πόρους για το σύστημα.

 

Στα Win7 δεν κοιτάς την “Free” μνήμη όπως γινόταν στα XP αλλά την “Available” (Standby+Free = Available)

 

Όταν δεν έχει άλλη “Available” και όλη έχει γίνει “In Use” τότε χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό το Page file του σκληρού.

 

Το 1,5-1,8 Gb “In Use” μνήμης κατά την εκκίνηση είναι normal για Win 7.

 

Από μια ματιά που έριξα στα processes του συστήματός σου από το screenshot, 4 μόνο προγράμματα μάλιστα από αυτά που χρησιμοποιούμε οι περισσότεροι καθημερινά (Skype,AVG, utorrent, Messenger) καταναλώνουν “με το καλημέρα” ~ 350Mb.

 

Συν το 1-1,2 Gb που χρησιμοποιεί το λειτουργικό για δικές του λειτουργίες ( Aero,explorer,drivers,dlls) φτάνεις κοντά στο 1,5 Gb δίχως να σηκώσεις κάποιο βαρύ πρόγραμμα.

 

Πάντως γενικά μιλώντας, νομίζω πως το σύστημά σου χρειάζεται επιπλέον μνήμη, για το Autocad τα 4 Gb είναι λίγα, ειδικά εάν τρέχεις παράλληλα και άλλα προγράμματα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αν έχω καταλάβει καλά στο Standby πηγαίνουν όσα "πιστεύει" ο υπολογιστής ότι θα χρησιμοποιήσω ώστε να το κάνει πιο γρήγορα. Η εντύπωση μου είναι ότι παρόλο που μπορεί ένα πρόγραμμα να το κλείνεις, αυτό πηγαίνει στο standby και παίζει να μην φεύγει ποτέ ενώ θα έπρεπε να κλείνει τελείως.

Δεν ξέρω κατά πόσο ισχύει αυτό με την "available". Μπορώ εύκολα να το γονατίσω το pc και το standby να είναι στα 2Gb. Θεωρητικά αυτό δεν θα έπρεπε να είχε χρησιμοποιήσει αυτή τη μνήμη;

 

Νομίζω ότι στα win7 γίνεται χάλια διαχείριση μνήμης. :ph34r:

Η αγορά είναι μια λύση αλλά έλεγα να την αποφύγω..

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ένα απ τα πλεονεκτήματα των 7 πάντως θεωρείται η καλύτερη διαχείριση μνήμης σε σχέση με τις παλιότερες εκδόσεις. Η μνήμη είναι για να χρησιμοποιείται όχι για να κάθεται. Αν όντως κάποιο πρόγραμμα ζητήσει μνήμη και δεν υπάρχει free, πετάει κομμάτια της standby.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...