Προς το περιεχόμενο

Βρέθηκε ο τάφος του Αλεξάνδρου ή και πάλι όχι?


funbreaker

  

230 μέλη έχουν ψηφίσει

  1. 1. Ποιος πιστεύετε ότι θάφτηκε στον τύμβο;

    • Μέγας Αλέξανδρος
      66
    • Ρωξάνη & Αλέξανδρος Δ'
      11
    • Ολυμπιάδα
      13
    • Ηρακλής, γιος του Αλεξάνδρου
      4
    • Θεσσαλονίκη, αδερφή του Αλεξάνδρου
      4
    • Κλεοπάτρα, αδερφή του Αλεξάνδρου
      2
    • Φίλιππος Β' (για όσους αμφισβητούν την έρευσή του)
      1
    • Φίλιππος ο Αριδαίος
      0
    • Ηφαιστίωνας
      26
    • Κάσσανδρος
      17
    • Αντίπατρος
      3
    • Αντίγονος ο μονόφθαλμος
      2
    • Νέαρχος
      11
    • Λαομέδων
      2
    • Κενοτάφιο φτιαγμένο για το Μέγα Αλέξανδρο
      33
    • Πολυάνδρειο στρατιωτών
      12
    • Άλλο (πείτε ποιος)
      23
  2. 2. Τι θεωρείτε πιθανότερο σχετικά με τη σύληση του τύμβου;

    • Ο τύμβος δεν είναι συλημένος.
      36
    • Ο τύμβος συλήθηκε μερικώς πριν πολλούς αιώνες.
      93
    • Ο τύμβος συλήθηκε μερικώς στη σύγχρονη εποχή.
      10
    • Ο τύμβος συλήθηκε μερικώς πολλές φορές σε διάφορες περιόδους.
      49
    • Ο τύμβος έχει συληθεί ολοκληρωτικά ως αποτέλεσμα μίας ή πολλών διαφορετικών συλήσεων.
      27
    • Ο τύμβος έχει λεηλατηθεί και καταστραφεί.
      6
    • Άλλο (εξηγείστε).
      9
  3. 3. Από που προέρχεται η άμμος;

    • Η άμμος προέρχεται από φυσικά αίτια.
      59
    • Η άμμος αποτελεί αποτρεπτικό μηχανισμό κατά της τυμβωρυχίας και τοποθετήθηκε από την αρχή αμέσως μετά την ταφή του νεκρού.
      67
    • Η άμμος αποτελεί αποτρεπτικό μηχανισμό κατά της τυμβωρυχίας και τοποθετήθηκε αργότερα.
      85
    • Άλλο (εξηγείστε).
      19


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Βασικά ο συγκεκριμένος μονο ανάγκη δημοσιότητας δεν έχει. Ειναι παγκοσμίως γνωστος στο χώρο του. Εν πάση περιπτώσει δε με απασχολεί το ποιός ειναι αλλά το τι λέει.

Και η τοποθέτησή του έχει ένα Α ενδιαφέρον.

 

 

 

Εμένα μου φαίνεται προβληματική η επιχειρηματολογία του για να μην πω χαζή μάλλον. Στέκομαι ιδιαίτερα στο παρακάτω:

 

 

Γιατί, άλλο είναι να ξεμπαζώνεις και να συντηρείς αρχαίους ναούς, και έργα τέχνης του παρελθόντος, που ήταν φτιαγμένα για να κατοικηθούν και να ιδωθούν από ζωντανούς, άλλο να ανασύρεις ναυάγια με αρχαίους θησαυρούς, να τους συντηρείς και να τους εκθέτεις στα Μουσεία, και άλλο να παραβιάζεις ιερούς, πεντασφράγιστους τάφους. Χώρους του Άδη, του Σκότους, φτιαγμένους (αφελώς ίσως) με πρόθεση και με τρόπο τέτοιο, ώστε να μην βρεθούν και προπάντων, να μην ανοιχτούν ποτέ.

Σε τι θα μας βοηθήσει αλήθεια η αποκάλυψη κάποιων ακόμα θαυμαστών έργων τέχνης, που ήταν καμωμένα όμως, για έναν άλλο, απαγορευμένο για τους ζωντανούς, κόσμο;

Και γιατί να μετατρέψουμε έναν ακόμα ιερό χώρο, σε τόπο εμπορίου;

(Πού είσαι Χριστέ μου με το φραγγέλιο!).

 

Διαχωρίζει τις αρχαιολογικές έρευνες και ανασκαφές με βάση το είδος του αντικειμένου προς ανασκαφή, δηλαδή αν κάτι είναι τάφος να τον αφήσουμε χωμένο μέσα ενώ αν είναι κάτι άλλο να το βγάλουμε στην επιφάνεια. Με την ίδια λογική ας μην προχωρούσαμε ποτέ σε ανασκαφή αρχαίου τάφου, για να μην μιλήσω μάλλον οτι σε περίπτωση που το κράτος εντοπίσει κάτι και το αφήσει θαμμένο στο χώμα με βάση την παραπάνω λογική υπάρχει περίπτωση να ξεχαστεί και να πλακώσουν μετά οι πραγματικοί τυμβώρυχοι που θα σκάψουν και θα τα κλέψουν όλα.

 

Δεύτερον με την λογική του απαιτεί εν έτη 2014 να προσαρμοστούμε με λογικές και νοοτροπίες 2500 ετών πρίν. Δηλαδή επειδή ο τάφος έγινε για να μην ανοιχτεί ποτέ και ήταν ιερός τότε να μην τον ανοίξουμε και τώρα, με την ίδια λογική να μην εισέλθει κανένας ούτε στις πυραμίδες της Αιγύπτου αν και ξένο μνημείο ούτε σε κανένα άλλο μνημείο. Δεν μπορούμε τόσες χιλιάδες χρόνια μετά να λειτουργούμε έτσι όπως σκεφτόντουσαν οι αρχαίοι. Ή μήπως και τον θησαυρό επειδή ουσιαστικά τον κρύβουν για να μην τον εντοπίσει κανείς και κλέψει τα πολύτιμα αντικείμενα, αν εντοπίσουμε αρχαίο θησαυρό να τον αφήσουμε και αυτόν χωμένο στο έδαφος και να βάλουμε 1-2 άτομα να φρουρούν επάνω από το χώμα μήπως σκάσει κανένας τυμβώρυχος από διαρροή των πληροφοριών οι οποίες μαθαίνονται αργά ή γρήγορα στις γύρω περιοχές.

 

Και επειδή αναφέρεται συγκεκριμένα και αφήνει να εννοηθεί οτι επειδή οι αρχαίοι σφράγισαν το μνημείο έτσι δεν θα πρέπει να μπούμε ούτε εμείς. Δεν μπορούμε όμως να γνωρίζουμε αν όλη αυτή η σφράγιση έγινε όχι για να μην μπαίνει ο κόσμος και να επισκέπτεται το μνημείο ακόμα και στα αρχαία χρόνια αλλά από τον φόβο τυμβωρυχίας και πλιάτσικου απ΄ τα αρχαία χρόνια, άρα αναγκάστηκαν και σφράγισαν τον τάφο έτσι θέλοντας και μη, για να αποτρέψουν τυμβώρυχους και όχι απλά για να μην το επισκέπτεται ο κόσμος, η ανάγκη να προστατευθεί από τυμβώρυχους ήταν τόσο επιτακτική φαίνεται, που τελικά αποφάσισαν να το σφραγίσουν και να θάψουν και τον περίβολο για να μην φαίνεται τίποτα, θεώρησαν καλύτερο να ξεχαστεί το μνημείο παρά να εισέλθουν τυμβώρυχοι μέσα. Σεβαστό το τι θεώρησαν οι αρχαίοι αλλά δεν σημαίνει οτι θα το υιοθετήσουμε και σήμερα.

Η προσωπική μου γνώμη είναι οτι αν αυτοί που έφτιαξαν τον τάφο και ενταφίασαν τον νεκρό δεν γούσταραν να εισέρχεται κόσμος μέσα μέχρι τον κεντρικό θάλαμο, δεν θα έμπαιναν στον κόπο εσωτερικά να φτιάξουν ψηφιδωτά δάπεδα, καρυάτιδες και διάφορα άλλα, δηλαδή για ποιον ή ποιους τα έκαναν όλα αυτά εσωτερικά; Προφανώς για να βλέπουν κάποια μεγαλοπρέπεια οι επισκέπτες που εισέρχονται στο εσωτερικό.

 

Για τα περί χώρων του σκότους και του Άδη το αφήνω ασχολίαστο. Ας απευθυνθεί στους δωδεκαθεϊστές ή σε κανέναν λιακόπουλο.

 

Τρίτον, διαμαρτύρεται για την εμπορική εκμετάλλευση του μνημείου αλλά μάλλον ξεχνάει οτι και για την έκθεση των ναυαγίων ή άλλων αρχαίων αντικειμένων στα μουσεία πρέπει και εκεί να πληρώσεις κάτι ενώ ακόμα και η κατασκευή ενός μουσείου για την έκθεση αρχαίων και την συγκέντρωση επισκεπτών ενέχει πιθανότητες να επιφέρει από μόνη της και την εμπορική ανάπτυξη των χώρων π.χ εστιατόρια/καφέτεριες μαγαζιά πέριξ του μουσείου, αναψυκτίριο εντός του μουσείου κτλ. Η έννοια της εμπορικότητας λοιπόν εμφανίζεται γενικά σε κάθε περίπτωση που θα βρεθούν πολύ ενδιαφέροντα αρχαιολογικά ευρήματα σε ένα μέρος, δεν είναι αποκλειστικό φαινόμενο στην Αμφίπολη.

 

Δεν ξέρω πόσο γνωστός είναι ο συγκεκριμένος άνθρωπος και ποιο το έργο του, αλλά από αυτόν τον τρόπο έκφρασης στο κείμενο μου δίνει την εντύπωση οτι ψάχνει αν όχι να γίνει γνωστό το όνομά του αφου λες οτι είναι ήδη γνωστός, τουλάχιστον να χωθεί και το δικό του όνομα μέσα σε όλους αυτούς που εξέφρασαν απόψεις και βγήκαν στα ΜΜΕ για να μιλήσουν για το μνημείο.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 8,7k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Ξεκαθάρισα οτι και εγω διαφωνω με την άποψή του. Προσωπικά ομως δεν ειχα ξανακουσει κάτι τέτοιο και μου φάνηκε ενδιαφέρον.

Κατα τα άλλα συμφωνω μαζί σου.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δε συμφωνώ με τον Τσόκλη, αλλά μου αρέσει η οπτική του και από τη μεταφυσική σκοπιά που το βλέπει έχει δίκιο.

Ομως οι τάφοι περιέχουν για τους αρχαιολόγους και τους ιστορικούς πολύτιμες πληροφορίες για το παρελθόν και βοηθούν να γνωρίσουμε καλύτερα το παρελθόν.

Τώρα, εντάξει, επειδή είπε ο άνθρωπος την άποψή του δε θα τον κράξουμε κιόλας. Καλλιτέχνης είναι.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Η τοποθέτηση του θα είχε ενδιαφέρον αν δεν μιλούσε ως ψεκασμένος. ΄΄Κάποτε, κάπως, θα τιμωρηθούμε γι' αυτό, αν δεν τιμωρούμεθα ήδη. Οι Θεοί των Ελλήνων, μην ξεχνάς, ήταν εκδικητικοί.΄΄

 

Οι αρχαιολόγοι πάντως παρακαλάμε να βρούμε τάφους.  :devil:  Η ιερότητα των υποτιθέμενων χώρων είναι ένα ανθρώπινο κατασκεύασμα. Δεν είναι κακό να το πιστεύουμε, σίγουρα με την ίδια ευκολία που μαζεύω τα οστά ενός δίχρονου παιδιού που έζησε τον 7ο αιώνα π.Χ. δεν θα μάζευα ενός παιδιού που έζησε πριν λίγα χρόνια αλλά όλα στο μυαλό μας είναι. Δεν υπάρχει ευλογία ή τιμωρία παρά ανθρώπινες δοξασίες, ο άνθρωπος δίνει σε αντικείμενα ή χώρους νόημα ιερό. Τα αντικείμενα και οι χώροι από μόνοι τους δεν αυτοπροσδιορίζονται. Από την άλλη το γεγονός οτι τους δίνουμε ή τους δίναμε νόημα ιερό, τους δίνει και αρχαιολογική αξία, δεν χρειάζεται να υπάρχει ισοπέδωση.

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καλά χαλάρωσε :-)...φιλοσοφικό ειναι αυτό που γράφει, όχι ρεαλιστικό. Σιγά μη μας τιμωρησει και ο Δίας.

To χει λιγο αυτο ο Τσόκλης. Είναι και 80φεύγα ο άνθρωπος, το γυρνάνε στη φιλοσοφία πολλοί τότε :-)

 

Τώρα, εντάξει, επειδή είπε ο άνθρωπος την άποψή του δε θα τον κράξουμε κιόλας. Καλλιτέχνης είναι.

 

Aυτό. Γιαυτο σας ειπα, δειτε το σαν άποψη :-)

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Γκρεϋ Γουάρντεν, άσε τον Τσόκλη και πες μας για τον μνημείο, σαν αρχαιολόγος. Τι πιστεύεις; Πότε φτιάχτηκε, γιατί  και τι σημαίνει όλο αυτό το χώμα στο "ταφικό συγκρότημα"; Δε μπορεί να μην κάνετε υποθέσεις οι αρχαιολόγοι μεταξύ σας. :-D

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Κιόμως όσοι έχω ρωτήσει δεν ειχαν ιδέα για το μνημείο. Και μιλάμε για άτομα (αρχαιολόγοι) που είχαν πρόσβαση σε εξαιρετικές πηγές (ακόμα περιμένω να μου ρθει ένα βιβλίο ρε γαμω. Και θα χαμε καλές ανατροπές :-)

 

Γενικά είναι κάτι που δε το αναφέρουν οι ιστορικές πηγές.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Διάβασα το άρθρο του τσοκλη και το θεωρώ σωστό εν μέρει.

Και λέω εν μέρει γιατί αν δεν ολοκληρωθεί η ανασκαφή οποιουδήποτε αρχαίου χώρου, τότε αυτός θα πέσει θύμα αρχαιοκαπηλιας.

Η ανασκαφή δλδ, δρα και σαν προστασία του νεκρού/μνημείου. Αυτό που ορισμένες φορές απογοητεύει κι εμένα, είναι ότι εκτίθενται οι νεκροί σαν απλά εκθεματα....

Ακόμα θυμάμαι τον νεκρό του 6000πχ(αν θυμάμαι καλά) στο μέσο του Μουσείου του σπηλαιου διρου και των υπολοίπων νεκρωνθ, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά, Ακόμα και βρέφη και με πιάνει τεράστια απογοήτευση... Ή το Λούβρο με τις δεκάδες του μούμιες πακτωμενες κυριολεκτικά...

Ναι, να γίνει έκθεση των ευρημάτων, οι νεκροί όμως;

Δλδ έστω ότι στην Αμφίπολη, βρίσκεται ο μεγαλεξανδρος, εσείς τι θα νιώθατε μπροστά στα οστά του; εγώ θλίψη.. Όπως θλίψη ένιωσα για όλους τους νεκρούς που αντικρισα σε όποιο μουσείο ή εκκλησία πήγα αλλά και για την κοινωνία μας, που λατρεύει μούμιες, οστά, τρίχες, χέρια, πόδια κλπ...αλλά και που δε τους σέβεται..

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ετσι για αλλαγη.....

 

Αποσύρθηκε αρχαία μαρμάρινη κεφαλή Ερμή από δημοπρασία
 
Ο οίκος δημοπρασιών Μπόναμς αναγκάστηκε μετά από αίτημα του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού, να αποσύρει από τη δημοπρασία του αύριο στο Λονδίνο, μια αρχαία μαρμάρινη κεφαλή Ερμή, η οποία πιθανώς εξάχθηκε παράνομα από την Ελλάδα.
«Δεδομένου ότι η κεφαλή περιέχεται σε κατασχεθέν φωτογραφικό υλικό, από το οποίο προκύπτει η πιθανή προέλευση και παράνομη εξαγωγή της από την Ελλάδα, η Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών προχώρησε την ίδια μέρα σε επικοινωνία με τον Οίκο Δημοπρασιών Bonhams ζητώντας περισσότερα στοιχεία για την προέλευση του αντικειμένου» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργειο πολιτισμού και συνεχίζει:
Τελικώς, ο Οίκος Δημοπρασιών αναγκάσθηκε να αποσύρει την κεφαλή από τη δημοπρασία και για πρώτη φορά παρέπεμψε τον φερόμενο ως κάτοχο σε απευθείας επικοινωνία με το Ελληνικό Δημόσιο».
 
  • Like 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μ'αρέσει που "φώναζες" παλιά για τα άρθρα που είχαν ξαναμπεί :P

report και ξύλο χαχαχα xD

 

  • Like 4
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Shoot me please...... :)

 

 

On topic...

 

Σημερα περασα απο British museum,

 

ακουσα σε διαφορα πηγαδακια με κατι καθηγητες του μουσειου, οτι εχουν εντυπωσιαστει απο τις καρυατιδες(πολυ πρωτοτυπο για τους αγγλους)

 

Και οτι θα ζητησουν απο την Ελλαδα να παει μια αντιπροσωπεια απο καθηγητες και αρχαιολογους για να μελετησουν τον τυμβο....

 

Τωρα αν θα καταφερουν να παρουν αδεια η οχι δεν γνωριζω παντως ειναι στις προθεσεις τους να κανουν το αιτημα.

 

 

 

 

 

 

Sent from my iPad Air using Insomnia

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Shoot me please...... :)

 

 

On topic...

 

Σημερα περασα απο British museum,

 

ακουσα σε διαφορα πηγαδακια με κατι καθηγητες του μουσειου, οτι εχουν εντυπωσιαστει απο τις καρυατιδες(πολυ πρωτοτυπο για τους αγγλους)

 

Και οτι θα ζητησουν απο την Ελλαδα να παει μια αντιπροσωπεια απο καθηγητες και αρχαιολογους για να μελετησουν τον τυμβο....

 

Τωρα αν θα καταφερουν να παρουν αδεια η οχι δεν γνωριζω παντως ειναι στις προθεσεις τους να κανουν το αιτημα.

 

 

 

 

 

 

Sent from my iPad Air using Insomnia

ελπίζω να μπουν μέσα γυμνοί..

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...