Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Stanford ανακάλυψαν μια μέθοδο επανεγγραφής, αποθήκευσης και κωδικοποίησης πληροφορίας μέσα σε κυψέλες DNA. Χρησιμοποιήθηκαν φυσικά ένζυμα για την επανεγγραφή δεδομένων, τα οποία μπορούν να μετακινηθούν προς τα εμπρός και προς τα πίσω, δημιουργώντας έτσι ένα προγραμματιζόμενο δυαδικό σύστημα. Στη μελέτη τους, ο τρόπος με τον οποίο ξεχωρίζει η πληροφορία και απεικονίζεται το bit στις δύο πιθανές τιμές του 0 και 1, αναπαρίσταται από την κατεύθυνση προς την οποία καθοδηγείται το DNA.

Η ομάδα επιστημόνων αναφέρει ότι μια τέτοια μέθοδος θα μπορούσε να φανεί ιδιαίτερα ισχυρή στη μελέτη καταπολέμησης ασθενειών όπως ο καρκίνος, σε έρευνες αντιγήρανσης, ή ακόμη και σε μελέτες του φυσικού περιβάλλοντος. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι έχουν τη δυνατότητα να μετρήσουν πόσες φορές διαιρείται ένα κύτταρο, έτσι ώστε να είναι σε θέση να σταματήσουν τη διαδικασία αυτή, πριν το κύτταρο γίνει καρκινογόνο.

 

 

Η νέα τεχνική ονομάζεται RAD (Recombinase Addressable Data) και έχει χρησιμοποιηθεί για την τροποποίηση “κομματιών” του DNA χρησιμοποιώντας μικροοργανισμούς , έτσι ώστε να εξακριβωθεί ο τρόπος με τον οποίο οι μονοκύτταροι οργανισμοί φθορίζουν από το υπεριώδες φως. Οι μικροοργανισμοί μεταβάλλουν το χρώμα τους σε κόκκινο ή πράσινο ανάλογα με την κατεύθυνση του DNA. Η ομάδα έχει δοκιμάσει επίσης το RAD σε μεμονωμένους μικροοργανισμούς οι οποίοι έχουν διπλασιαστεί πάνω από 100 φορές, καταφέρνοντας σταματήσουν τη διαδικασία.

 

Επόμενος στόχος για τους ερευνητές μέσα στην επόμενη δεκαετία είναι η επέκταση της τεχνολογίας για τον προγραμματισμό και αποθήκευση γενετικής πληροφορίας σε επίπεδο byte.

 

Link.png Site: tgdaily.com