Μια νέα ανακάλυψη επιστημόνων πρόκειται να δώσει ελπίδα πιθανής αποκατάστασης σε όσους ασθενέις πάσχουν από παράλυση λόγω τραυματισμού του νωτιαίου μυελού. Στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Nature, παρουσιάζεται μια ομάδα ερευνητών του πανεπιστημίου Northwestern του Σικάγου, η οποία ανακάλυψε μια μέθοδο κίνησης του σώματος χρησιμοποιώντας ηλεκτρόδια εγκατεστημένα στον εγκέφαλο, τα οποία παρακάμπτουν το νωτιαίο μυελό.

 

Στα πειράματα που διενεργήθηκαν, τοποθετήθηκαν ηλεκτρόδια στον εγκέφαλο από δύο πιθήκους. Στο κάτω μέρος των χεριών τους χορηγήθηκε αναισθητικό, το οποίο έχει παρόμοια δράση με την ακινησία της παράλυσης. Οι πίθηκοι ήταν εκπαιδευμένοι έτσι ώστε να ρίχνουν μία μπάλα, κάτι που δεν μπορούσε όμως να γίνει ύστερα από τη χορήγηση του αναισθητικού. Ύστερα από την ενεργοποίηση των ηλεκτροδίων μπόρεσαν να κρατήσουν την μπάλα, αλλά και να την πετάξουν ακριβώς όπως είχαν εκπαιδευτεί.

 

 

Η ανακάλυψη αυτή ίσως βοηθήσει ασθενείς με παράλυσει να κινούν μέρη του σώματός τους, απλά και μόνο με τη σκέψη της κίνησης. Η τεχνολογία ονομάζεται λειτουργική ηλεκτρονική διέγερση και προκαλεί τον εγκέφαλο να δίνει εντολές επικοινωνίας με τους μύες, κάνοντας έτσι εφικτή τη δυνατότητα κίνησης. Στο παρελθόν είχαν πραγματοποιηθεί πειραματικές δοκιμές με τη συγκεκριμένη τεχνολογία, η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε ασθενείς εγκεφαλικών επεισοδίων. Παρ΄όλα αυτά πρόκειται για μια τεχνολογία κίνησης μέσω του εγκεφάλου και όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες υπάρχει το ρίσκο του να χαθεί ο έλεγχος.

 

Link.png Site: mashable.com