Ο γίγαντας της βιομηχανίας των οπλικών συστημάτων και της άμυνας, Lockheed Martin, πιστεύει ότι θα έχει έτοιμο ένα λειτουργικό πρωτότυπο Συμπαγούς Αντιδραστήρα Σύντηξης (Compact Fusion Reactor) σε μία δεκαετία. Το εγχείρημα εφόσον στεφθεί από επιτυχία υπόσχεται καθαρή και απεριόριστη ενέργεια.

Χάρη στη σύντηξη, η ανθρωπότητα θα μπορέσει να καλύψει -θεωρητικά- όλες τις ενεργειακές της ανάγκες, χωρίς ιδιαίτερο κόστος και χωρίς να επιβαρύνεται το περιβάλλον.

 

Υπάρχουν πολλοί, και κυρίως σοβαροί λόγοι που ο άνθρωπος δεν έχει εγκαταλείψει τους υδρογονάνθρακες για χάρη της πυρηνικής ενέργειας, παρόλο που η τελευταία είναι μία εξαιρετική λύση. Καταρχήν, καιροφυλακτεί ο κίνδυνος ενός πυρηνικού ατυχήματος από τη δυσλειτουργία για παράδειγμα του συστήματος ψύξης που θα μπορούσε να προκαλέσει τήξη στο πυρήνα (στη συγκεκριμένη περίπτωση, έχουμε να κάνουμε με πυρηνική σχάση) και κατά συνέπεια στην έκλυση ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα ή ραδιενεργών στοιχείων στο έδαφος και στον υδροφόρο ορίζοντα.

 

Επίσης υπάρχει το ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα των πυρηνικών αποβλήτων, που είναι πολύ δύσκολο να αποθηκευθούν ή να απορριφθούν. Η σύντηξη από την άλλη (Fusion) είναι πολύ λιγότερο επικίνδυνη, και θα μπορούσε θεωρητικά να επιτευχθεί σε τόσο μικρή κλίμακα, ώστε να καλύψει -επίσης σε θεωρητικό επίπεδο- τις ανάγκες σε ενέργεια ενός αεροσκάφους, το οποίο δεν θα χρειαζόταν ποτέ να προσγειωθεί για να ανεφοδιαστεί.

 

Η ερευνητική ομάδα της Skunk Works -τμήμα της Lockheed Martin, γνωστό και ως Lockheed Advanced Development Projects που στο παρελθόν είχε αναλάβει το σχεδιασμό αεροσκαφών όπως είναι τα U2, SR-71 Blackbird και F-22 Raptor- με επικεφαλής τον Dr.Thomas McGuire, συνέλεξε συγκεκριμένα στοιχεία και δεδομένα από προηγούμενα πειράματα πυρηνικής σύντηξης για να δημιουργήσουν ένα θωρακισμένο μαγνητικό θάλαμο απομόνωσης (ένας αντιδραστήρας ελεγχόμενης σύντηξης αποτελείται από αρκετά περισσότερα τμήματα βεβαίως, πέρα από τα καύσιμα, το πλάσμα κ.ά), ο οποίος θα είναι μικρότερος σε μέγεθος από τις προηγούμενες συσκευές του είδους κατά 90%.

O McGuire πιστεύει ότι η Lockheed Martin θα μπορούσει να επιδείξει πραγματική ενέργεια σύντηξης έως στο 2020. Το σύστημα επίσης θα έχει τη δυνατότητα να συνδεθεί σε σημερινές υποδομές για τη παραγωγή ενέργειας, κάτι που θα μείωνε σημαντικά τους ρύπους.

 

Να αναφέρουμε, ότι και στην Ευρωπαϊκή Ένωση είχαμε την έναρξη του προγράμματος EUROFusion (προϋπολογισμός 850 εκατομ. ευρώ), με στόχο τη χρήση της σύντηξης ως κανονικής πηγής ενέργειας έως στο 2020.

 

 

Link.png Site: Engadget